diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: august 2019 Side 1 af 2

På plads på kontoret :-)

Så landede jeg igen 🙂 Det har været en dejlig – og varm – tur til Toscana. Og kom jo så hjem til temperaturer, der stort set machede det, vi kom fra. Så jeg er glad for at min ferie ikke er helt forbi endnu – for dermed kan jeg med sindsro tillade mig at tage det med ro. En temperatur over 30 grader gør, at jeg tænker baglæns, og går helt i stå 🙂

Udrejse, et sted i de Østrigske alper

Vel hjemme igen, så går der altså et par dage med lige at få alle indtrykkene på plads, vasket tøj og finde ind i sin vante gænge. “Ude godt, men hjemme bedst” det udtryk passer virkelig godt til mig. Forventningen, når kufferten pakkes og jeg tager af sted er stor, men lige så stor er glæden ved at gense alt det velkendte. Mennesker, dyr og hus – og ukrudt, der er vokset. At alt er som det skal være 🙂

Tårnet er skævt 🙂

Turen var en arrangeret tur, så jeg skulle jo blot sætte mig i bussen og følge med – og det er fungerer godt, når det er et helt nyt område, der besøges, og et sprog, man ikke forstår. Og så er det i selskab med mennesker, man ikke kender på forhånd – men som man kommer til at kende nogle stykker af. For aftensmaden blev hver dag spist på hotellet, og her sad vi ved samme bord. Og fik snakket meget med gode mennesker med masser af humor og godt humør.

Souvenir

Jeg skriver lidt mere om turen i næste uge – og deler en super lækker opskrift på en nem pasta ret. For jeg har spist pasta hver dag, og fået mange lækre og enkle retter. Og en af dem har jeg allerede forsøgt mig med hjemme 🙂 Den blev god.

Souvenir køber jeg sjældent, men køber gerne noget, der kan drikkes eller spises. Denne gang kom der flere varianter af olivenolie med hjem – og en signeret bog om Toscana. Den er godt at kigge i og drømme sig tilbage til dejlige områder, gode smage og hyggelige oplevelser. 

På en dejlig dansk sensommer morgen.

Jette

Turen går til Toscana

I morgen begynder jeg på en bustur til Toscana 🙂 Jeg kan næsten høre dig smile 🙂 For det er en lidt gammeldagsmåde at rejse på, men en klimavenlig måde at rejse på. Og turen ned gennem Europa  giver tid til at følge med. Og jeg kan sætte mig til rette i sædet og bare blive kørt afsted. Jeg glæder mig. Min sidste busrejse var i øvrigt også sydpå – til Wittenberg.

Denne gang er det Toscana. Jeg har aldrig været der, men talt om det i årtier. Så det bliver dejligt at opleve Italien – maden, vinen, naturen og lidt sol og varme. Jeg har ikke planlagt noget – for det er Gislev Rejser, vi rejser med, og her er det meste planlagt på forhånd. Det passer mig godt, for de ved helt klart mere om området end jeg gør. Så jeg kan sænke skuldrene og blot følge med og indsnuse dufte og smage på lækkerier i en uendelighed.

Jeg tager min bambuskop med – så kan jeg måske være heldig at begrænse brugen af engangskopper i bussen 🙂

Nu skal kufferten pakkes, og så venter jeg blot på at komme aftsted. Peter er kommet hjem og passer hus, høns, hund og kat – så de er alle i gode hænder.

God tirsdag – og på gensyn, nu holder bloggen ferie 🙂

Jette

Den første dag i ferien

Mine ferier begynder oftest om mandagen 🙂 Så 14 dages ferie betyder, at jeg slutter med en friweekend og så først skal prædike igen om søndagen i den uge, hvor jeg er tilbage igen. Og det passer godt 🙂 I år er det så også dagen for skovrejsningen i Kauslunde, så det bliver en lidt speciel dag. Men mere om det en anden gang 🙂

I dag begyndte tidligt – Ole har nemlig ikke ferie, så han måtte retur til Jylland og passe sit arbejde. Jeg gik i gang med at læse weekendens avis. Hvilken luksus – at sætte sig, og stille og roligt få tygget sig gennem den ene artikel efter den anden. Noget undrede, andet var muntert og noget lidt sørgmodigt. En nekrolog over en af vor tids salmedigtere – Simon Grotrian var død, kun 57 år gammel. Han havde sin helt egen måde at digte på – finurlig og fyldt med skæve billeder, som lod ens egne tanker fortsætte:

“Herren svinger tryllestaven

over duerne på graven

tro og håb og kærligheden

spreder han i verdenshveden

livet har en evig far.” (Simon Grotrian 2006)



På køkkenbordet var efterladt en halv squash – det er jo lige sæson for dem. Noget af denne squash er blevet til en kage.

En kage med squash og rosiner

200 gr. groft revet squash

175 gr. mel

1/4 tsk. groft salt

1 tsk. bagepulver

1 tsk. kanel

½ sk. kardemomme

1tsk. vaniljesukker

3 små æg (silkehønseæg :-))

200 gr. sukker – gerne lidt farin iblandet

1½ dl. olie

50 gr. rosiner

Pisk æg og sukker godt luftigt. Kom olien í og pisk den grundigt med. Tilsæt de øvrige ingredienser – mel og bagepulver sigtes i dejen. Det hele vendes godt rundt og kommes i en brødform (min var 11 x 25 cm) foret med bagepapir. Bages ved 175 grader 55 – 60 minutter.

Køler af i formen og senere på en rist. Den er lettest at skære i skiver, når kagen er kølet af.

En lækker kage – på første feriedag 🙂

Hvor solen faktisk også skinner. Så er det helt fint om et øjeblik at skulle køre i sommerhus. Her venter græsset blandt andet på at blive slået.

God mandag.

Jette

Fredags glimt

Jeg havde ellers nedlagt julis fredags glimt – men det er nu lidt en fin måde lige at få sat punktum for en uge på – så i dag bliver det også et par glimt. Fra i dag.

For dagen har stået på prædikenskrivning – den sidste inden to ugers ferie 🙂 Men det var en besværlig lignelse at komme omkring ved, så det krævede lidt mere.

Det er lignelsen om den uærlige godsforvalter, som først snyder sin herre, og da det bliver opdaget, så snyder han endnu en gang, for at sikre sig venner efter, at han har mistet sit job. Du kan læse den i Lukasevangeliet – eller her

Lignelser er historier, som vi kan spejle os i, eller genkende noget af os selv i. Eller de kan fortælle om Guds rige – og meget andet. Men det er jo netop det gode ved lignelser, at de giver plads til noget fortolkning, og derfor får vi heller ikke altid det samme ud af en lignelse, når vi læser den.

Men dagens lignelse, den er svær – og min prædiken er endt med mere at blive spørgsmål og løse anvisninger – og dermed er der lagt mere op til, at kirkegængerne på søndag, selv kan tumle videre med den specielle lignelse.

Men den er skrevet færdig, er printet og ligger klar til søndag formiddag.

Æbler på sommerhusets æbletræ

Udover en prædiken skulle sommerhuset gøres klar til weekendens gæster. Men det er nu en opgave, jeg synes godt om. Det er hyggeligt at komme derned, og de forrige gæster havde afleveret huset i meget fin stand.

Men det bedste dernede var, at nu er svaleungerne fløjet af reden! For hold da op, hvor sådan en kuld unger kan svine 🙂

Så det var faktisk mere efter dem, der skulle gøres rent. Jeg satser på, at der ikke kan nå at komme et kuld mere i år. Og vil ønske at svaleparret ville finde et nyt logi til næste år. Reden kan ikke ses på billedet, den er helt oppe ved loftet.

Og så er det næsten weekend – jeg håber du får en hyggelig en af slagsen.

Jette

Hvad blev pengene brugt til ?

Jeg tænker, at du nok synes, det er en lidt besynderlig titel på et indlæg 🙂 Og det bevæger sig da også ret langt ud over, hvad jeg normalt skriver om. Men jeg synes alligevel, at det kunne være interessant at skrive lidt om.

Pengene, det drejer sig om, er dem, jeg har tjent på udlejning af sommerhuset. Det med udlejning var en lidt pludselig idé jeg fik, men som har vist sig, at være en god idé. Kærnehuset har stort set været lejet ud alle de dage, det har været muligt at booke det.

En overnatning i huset giver mig ca. 300 kr. – så lidt hurtig hovedregning viser, at det er ikke helt vildt mange penge, der er rullet ind på kontoen. Men dog penge, jeg ikke havde budgetteret med, så for at de ikke blot skulle gå ind i den almindelige husholdning, besluttede jeg, at sætte dem på en særskilt konto.

Og nu, hvor sæsonen er ved at være slut, så har jeg investeret pengene i aktier. I bæredygtige aktier. 

Det er forholdsvis nyt, at der bliver tænkt bæredygtighed med, når man taler om aktier og investering. Men der er kommet en efterspørgsel på at investere i virksomheder, hvor bæredygtighed og miljøhensyn og andre grønne tanker spiller med.

Og at investere sine penge, er en god måde at bidrage til at hjælpe miljøet og klimaet på. Vi bruger i forvejen vores penge til at understøtte grønne tiltag hver eneste dag – når vi genbruger en plastikpose, handler lokalt, mindsker madspild og ind i mellem lader bilen stå og cykler i stedet. Det er alt sammen noget, der tæller på plussiden, når vi tænker grøn omstilling.

Men et andet sted, hvor vi også kan gøre en forskel er altså ved at investere i virksomheder, der specifikt i deres målsætning har indskrevet, at de ud over at producere eller fremstille, det de nu gør – samtidig vil tage hensyn til miljø, sociale forhold og har en ledelsesprofil, der også kigger på kønsfordeling. Det kan nemt komme til at lyde lidt langhåret, og jeg er heller ikke så meget inde i det.

Men der er hjælp at hente på nettet – og i ens bank.

Jeg har valgt at investere mine lejeindtægter i en fond, der forvalter bæredygtige aktier. Og sætter min lid til, at de mennesker, der har udvalgt de 100 aktier i fonden, har gjort deres forarbejde godt. Altså kigget hvert firma igennem og vurderet, at de opfylder nogle krav med hensyn til miljø og sociale forhold osv.

Og ved at investere i grønne virksomheder, så er jeg med mine sparepenge med til at finansiere, deres videre udvikling. Og forhåbentligt får jeg et afkast ud af det – på sigt.

Aktier er en levende størrelse, som går op og ned – så hvis man hver dag sidder kun og kigger på kurser, så kan man godt blive noget urolig.

Det bedste er at investere pengene, og så lade dem arbejde for sig. Med forventning om, at de i sidste ende vil kunne genere lidt flere penge.

Det håber jeg, min lille investering gør. Men uanset, hvordan afkastet bliver, så har de været med til at fremme et grønt aftryk i verden. Og det er da meget godt i tråd med tanken bag Kærnehuset 🙂

Om et år, vil jeg se tilbage på min lille investerering, og se, hvordan det er gået med den. Men indtil da, får den lov at passe sig selv.

God torsdag.

Jette

Små kiks med grønkål

Jeg synes, det er lidt hyggeligt at gå og forberede til fest – tænke maden igennem, sammensætte nye ting, glæde sig til at spise det hele sammen med gode mennesker. Jeg testbagte lidt i går og i dag, er det så blevet til små kiks med grønkål. Og de blev ganske fine, og er allerede kommet i en dåse, som ikke må åbnes før lørdag 🙂 De er nemlig ret gode.

De små kiks får følgeskab af en spændende dip af kikærter, feta og citron. Jeg synes, dippen smager så fint, jeg kan dog godt være lidt usikker på, om gæsterne helt deler min begejstring – men det må komme an på en prøve. Intentionen er god nok – at servere lidt lækkert grøn mad 🙂

Grønkålen her er fra en stor pose, købt i går og mærket med en gul sky 🙂 Et udtryk, jeg har fra Anne Glad (fra Kender du typen). Den gule mærkat, der indikerer, at det er ved at være sidste salgsdag for varen. Og som Anne Glad pointerer, så er vi danskere vilde med den gule sky = et godt tilbud. Det har hun vist ret i. Og det lyder altså lidt mere poetisk at tale om en gul sky – end at tale om en vare, der næsten er for gammel!

Små kiks med grønkål ( 30-40 stk)

25 gr. frisk grønkål

½ dl. havregryn

½ dl. sesamfrø

½ dl. hørfrø

½ dl. solsikkekerner

½ tsk. bagepulver

½ tsk. groft salt

½ dl. rugmel

1 dl. mel

1 dl. vand

½ dl. neutral olie

Hak grønkålen meget fint – evt. på multihakker – og bland det med alle de øvrige ingredienser. Røres sammen til en jævn dej. Læg et stykke bagepapir på pladen og fordel dejen herpå. Læg endnu et stykke bagepapir oven på og rul ud – til pænt tyndt.

Skær dejen ud i små firkanter – med et pizzahjul eller lignende – inden de bages, så er de lettere at brække fra hinanden bagefter.

Bages ved 200 gr. ca. 20 minutter. Afkøler på en rist, inden de forsigtigt brækkes fra hinanden.

Så er der små kiks, klar til at blive serveret. Det meste af forretten serveres kold, det gør det lidt lettere at håndtere, for så kan det forberedes i forvejen.

På en smuk sensommerdag.

Jette

Prøvebagning

Det lyder vist af mere end det er 🙂 Men på lørdag holder vi sommerfest for Oles venner, og så er der jo anledning til at tænke i nye retter og nyt bagværk 🙂

Da vi var til middag på Brandbygegaard blev hele menuen ledsaget af små nybagte boller – koldthævede, har jeg en ide om, at de var. Så det tænker jeg at prøve – fordelen er, at dejen kan laves dagen før og så blot stå i køleskabet og vente på at blive bagt. Og den skal ikke æltes overhovedet, så det kræver ikke så meget arbejde at lave de små brød. De små boller skal ledsages af hjemmerørt persillesmør – dog ikke selve smøret, kun det hakkede persille 🙂

Jeg lavede en test af de små boller i dag 🙂 meget lig denne opskrift, men uden nødder og kerner.

Og det blev fine boller, jeg justerer lige lidt på opskriften til lørdag, men ellers er den godkendt 🙂

Og så kommer desserten! Jeg er vild med desserter, men synes faktisk, det kan være lidt svært lige at finde ud af, hvad det skal være. Men Instagram er en god kilde – her er i hvert fald mange billeder. Og et faldt jeg over – som spændende. Det var en sommerfrisk kage med en lækker creme og friske bær. Så den er også blevet bagt i en meget lille udgave. Inspirationen er herfra, min creme er dog lavet med skyr – jeg havde ikke noget mascarpone i køleskabet 🙂

Bunden er med kokos, og det giver bare en fin smag til kagen. Jeg tænker at sammen med en kop kaffe, så vil det være en ok afslutning på en sensommermiddag.

Jeg var ude og se om der var modne brombær og fandt nogle få – det er lige i den tidlige sæson. Ribsene er fra fryseren og nektarinen fra Kvickly – hjembragt i en plastikpose – jeg havde selvfølgelig glemt mit lille fine net, da jeg var ude at handle. Det tager altså tid at ændre vaner.

Jeg har også fået opgaven med at lave forret – det bliver små grønne retter, og her skal der også prøvebages lidt. Men det bliver ikke i dag 🙂

God tirsdag.

Jette

I mål med udfordringen :-)

For længe siden – tilbage i foråret tilmeldte jeg mig en strikkeudfordring. En ukendt opskrift blev tilsendt i flere dele, og så skulle der blot strikkes, og til sidst ville man ende med en fin strikket sag – som man ikke på forhånd vidste hvad var. Jeg prøvede det også sidste år, og endte med denne tunika.

I år blev det så til denne vest – eller noget i den retning. Den er halvt uld (det kradser lidt, synes jeg) – så jeg skal have lange ærmer under – men forleden i sommerhuset, var det varmt nok uden de lange ærmer 🙂

Modellen hedder en aiko – og er inspireret af japansk design. Önling, som har lavet opskrift og udfordring, skriver sådan om modellen:

“Det er en mellemting mellem en kappe, en åben poncho og et stort sjal…. Vi kalder den AIKO Cape. Aiko på japansk betyder kærlighed og hengivenhed. Og hos Önling har vi en overflod af begge dele…”

Det sjove ved at strikke noget man ikke ved, hvad bliver til, er glæden ved at se det vokse frem og forventningen om det færdige resultat. Og jeg er faktisk ret godt tilfreds med min nye aiko – når det bliver lidt køligere vil den være god at tage over skulderen, når jeg lige skal udenfor.

Når jeg sidder ved computeren har jeg ofte et sjal om skulderen, for det bliver lidt køligt at sidde så meget stille, selv om der er varmt nok på kontoret. Her kommer den helt sikkert i brug 🙂

En anden grund til at jeg synes det er fint at strikke sådan en udfordring er, at der undervejs dukker teknikker op, jeg ikke kender i forvejen. Så selv om jeg har strikket i 50 år – så er der masser af nye ting at lære inden for dette felt. Her var masser af hulmønster, snoninger og en indvendig lomme.

Og det er hyggeligt at sidde og strikke lidt en gang i mellem. Jeg synes, det er så godt, at det er kommet frem igen – glæden ved at nørkle med et eller andet.

Hvad næste projekt bliver – det ved jeg ikke endnu. Jeg kan altid hækle et grøntsagsnet mere – eller strikke en babyhue til for tidligt fødte. 

På en sensommermandag.

Jette

Lagkage med mirabeller

Forleden fortalte jeg om præstegårdens mirabeller, der var blevet brugt til en lækker og syrlig puré. Og siden blev til fyld i en lagkage 🙂 Opskriften på den kommer i dag.

Kagen blev serveret efter et møde i menighedsrådet, hvor dagsordenen havde været budget 2020. Det er naturligvis en vigtig øvelse, at få lagt et godt budget, men det er også en lidt luftig størrelse – og mest af alt, så er det lidt ude af menighedsrådets hænder. For i sidste ende, handler det også om, hvordan provstiets økonomi ser ud. Men vi fik lavet et budget – fyldt med gode ønsker. I næste uge skal det så fremlægges og forhandles med provstiudvalget – det bliver ret interessant, hvordan det kommer til at gå.

Lagkagen her er egentlig helt traditionel – to bunde og noget lækkert fyld indeni og oven på. Men sommetider er det enkle også ret godt. Og bagt med mine glade silkehøns’ æg og fyldt med mirabeller og æbler fra haven – så bliver det ikke meget mere lokalt 🙂

Lagkage med mirabeller (6-7 personer)

Lagkagebunde

3 æg

1 tsk. vaniljesukker

130 gr. sukker

25 gr. finthakkede mandler

150 gr. mel

80 gr. smeltet afkølet smør

1 tsk. bagepulver

Smelt smørret og lad det køle af. Pisk æg, vaniljesukker og sukker til en lys og luftig æggesnaps, tilsæt det smeltede smør og pisk lidt videre. Sigt mel og bagepulver og bland det i dejen sammen med de hakkede mandler. Sørg for at komme godt rundt i hele dejen. Fordel dejen i en springform med bagepapir i bunden (ca. 18 cm i diameter) Bag bunden ca. 30 minutter ved 175 grader. Køler af i formen, inden den tages ud og deles i to. Det gøres lettest med en savtakket kniv.

Mirabellemousse

175 gr. mirabelle puré

3/4 dl. yoghurt

1 blad husblas

2½ dl. piskefløde

Sæt husblas i blød i koldt vand et kvarters tid. Pisk fløden til flødeskum. Vrid den udblødte husblas for vand og smelt den i mikroovnen. Afkøl husblas forsigtigt ved at tilsætte lidt mirabelle puré af flere omgange, inden husblas og hele puréen blandes sammen. Tilsæt yoghurt og rør godt rundt inden flødeskummet vendes i. Smag på moussen – måske der skal en anelse sukker i 🙂

Sæt den ene lagkagebund på serveringsfadet og sæt gerne bageplast omkring – eller brug ringen fra springformen. Fordel 2/3 af moussen på bunden og jævn den ud, læg den sidste lagkagebund på og tryk den godt til. Kom det sidste mousse på toppen, glat det ud og sæt så kagen på køl et par timer.

Når kagen skal serveres, fjernes ringen forsigtigt fra kagen, og du kan servere den som den står fint og skarpt. Der kan også pyntes med lidt af puréen på toppen – eller friske bær, eller hvad fantasien nu rækker til.

Det er en ret enkel lagkage, men den smager frisk og lækker. Og er da lige i sæson 🙂

Må du få en dejlig sensommerweekend.

Jette

Intet net

Intet net – der er ikke tale om et glemt indkøbsnet – men Internet. Jeg har i dag skullet skifte til en bedre linje, og det betød, at den gamle blev lukket her til morgen, og så var der først net, da tekninkeren havde været på besøg, her over middag.

Og hold nu op – verden går da helt i stå.

Mest inde i mit hovede – for jeg kunne jo stadig bruge min pc og sagtens skrive på en tale eller lave noget kirekblad. Men det gik bare så langsomt, for jeg manlgede lige dette med at kunne kigge ud i verden en gang imellem.

Nu er der så kommet net igen – og hverdagens rytme genetableret 🙂 Og så endda med hurtigere net.

Så i morgen kommer et mere interessant indlæg 🙂

God torsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal