diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: oktober 2017 Side 1 af 2

En solbeskinnet lørdag

Ja, det er nu nok lidt afhængig af, hvor i landet man befandt sig 🙂 Men jeg var i Nordjylland for at besøge min far – og her var vejret fint, lidt blæsende men ellers lunt og fyldt med solskin.

Min søster og jeg forsøger at besøge min far på skift. Vi bor begge på Fyn, så når besøgene ikke er oftere end de er, så vælger vi at sprede dem mest muligt. Og han er bare glad, når vi kommer. Hans ansigt lyser op, når han får genkendt vores stemmer, og det er dejligt.

Besøget blev suppleret med en køretur – ud i det blå, og Ole og jeg nåede en tur rundt om den lokale Møllesø. En sø, der var tørlangt i min barndom, men som blev reetableret i 1979, og nu er groet fint til, og med en sti hele vejen rundt. En dejlig tur – og da især i solskin og med manden i hånden 🙂

Vi kiggede også forbi ved mit barndomshjem, som fortsat er til salg. Haven er fyldt med gamle æbletræer, hvor fuglene nu mest får glæde af æblerne. Men der var dog lidt æbler på et træ i forhaven, som vi lige fik plukket ned. De er både lidt runkne, har insektmærker og små revner – men de kan godt blive til en god æblemos senere. Mad med historie har nu en særlig smag 🙂

Nu venter en uge med kursus og siden en weekend med blogfødselsdag og Alle Helgens gudstjenester. Så det er vist blot at ønske hinanden en god uge – og komme i gang 🙂

Jette

Lutter Luther

Hvis nogen synes at Luther har fyldt meget, så er det ikke forkert 🙂 og så kommer han alligevel med igen i dag.

Det bliver så vist også det sidste – udover, at vi jo hver eneste dag kan glæde os over ting, der trækker tråde tilbage til ham og hans tanker. Idéer og tanker om skolegang, demokrati og charterferie. Det sidste kræver nok en forklaring. Men Luther gjorde op med pilgrimsrejser – de var ikke som sådan Gud velbehaglige. Så når mennesker siden da har taget på tur ud i verden, så er vi mest rejst af egen interesse og lyst, ikke som sådan for at behage Gud – vi er taget på charterferie 🙂

På søndag holder vi så en reformations gudstjeneste – den ligner nu ret meget vores almindelige højmesse. Det i sig selv er jo lidt tankevækkende, at 500 år ikke har formået at vende alt på hovedet. Indgangs- og udgangsbøn mangler og så er nadverritualet lidt mere enkelt. Men jeg tror de fleste kirkegængere vil føle sig ret godt hjemme, til trods for at liturgien er ført lidt tilbage.

Vi skal nu også synge en helt ny salme. Der blev op til jubilæet udskrevet en konkurrence om at skrive en reformationssalme – og vinderen blev Holger Lissner, en lokal pensioneret præst, så den salme er det oplagt at synge på søndag 🙂 Den kan høres her i en norsk udgave.

Der bliver bagt Lutherkager igen.

Som efter gudstjenesten på søndag serveres i selskab med disse Luther øl 🙂 Desværre bryder jeg mig ikke om øl – men jeg synes, det er lidt morsomt, at der er blevet brygget adskillige varianter i anledning af jubilæet.

Men nu er der også noget med, at man husker bedre det, man både har set og hørt, rørt ved og smagt. Så efter 31. oktober kan vi godt lade Luther hvile lidt – vi skal nok huske ham alligevel 🙂 

Du ønskes en dejlig weekend.

Jette

Torsdags tanker

Ja, hvad tænker jeg lige sådan en helt almindelig torsdag ? 🙂

Jo lidt på, at jeg i denne uge har mødt alle mine konfirmander og alle mine minikonfirmander. De store – er spændende unge mennesker, med forventninger til tiden til præst og som glæder sig til, at de skal konfirmeres  til foråret.

Og de små – ja de er bare søde og livlige 🙂 3. klasse, det er et skønt tidspunkt at møde dem på. Og så glæder jeg mig over, at der er rigtig mange, som har valgt at være minikonfirmand. Det er jo et frivilligt tilbud, så det er et klart tilvalg som børn og forældre har gjort. At opbakningen er så stor, er med til at understrege, at det at lære kirken at kende, møde præsten og høre om Gud, det er noget, de synes er vigtigt og værdifuldt.

Og så tænker jeg i dag på reformationen. Det lyder lidt flot – men på søndag holder vi en reformations gudstjeneste i anledning af, at det i disse dage er  500 år siden, at munken Martin Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg..

En handling som blev startskuddet til, at den katolske kirke måtte tage stilling til store forandringer – så store at det endte med at den protestantiske kirke så dagens lys.

Der var mange ting på spil – og Luther opfattede tingene markant anderledes end paven i Rom. Opgøret i 1517 handlede primært om afladshandlen – dette at man kunne købe sig til sin sjæls frelse. Det var Luther lodret imod.

Hvilket dette citat meget godt antyder:

“Gud har ikke noget at bruge dine gode gerninger til, det har din fattige næste derimod.”

Gud har hverken brug for vores gode gerninger eller vores penge – det har mennesker omkring os til gengæld.

Den iagttagelse må siges at gælde også for os i 2017 – 500 år efter at Luther for alvor kom på banen.

Nu tilbage til den prædiken, der skal holdes på søndag 🙂 og hvor Luther selv til dels får ordet.

God torsdag.

Jette

Fødselsdagslagkage til Peter

I går fyldte Peter 24 år 🙂 Som den yngste af mine tre børn, ja så er de ved at være så godt og vel voksne. Og dejligt at opleve og se, at de trives og kommer godt i vej – med et lidt gammelt udtryk.

Vi fejrede Peter i weekenden. For med voksenlivet følger også arbejdsdage i hverdagene, så nu bliver weekender dyrebare på en anden måde. Livet som studerende gav nogle andre friheder 🙂

Til en fødselsdag hører en lagkage – det blev denne. Ret så klassisk, med fløde, chokolade og jordbær – det smagte lækkert, og kagen er forlængst spist op 🙂 Den blev lavet uden husblas, så alle kunne spise med.

Fødselsdagslagkage (8 pers)

Lyse bunde:

3 æg

½ vaniljestang, korn herfra

125 gr. sukker

125 gr. mel

60 gr. smeltet smør

3/4 tsk. bagepulver

Bland vaniljekorn med lidt af sukkeret og kom det i en skål sammen med resten af sukkeret og æggene. Pisk til en luftig æggesnaps. Tilsæt det afkølede smeltede smør og pisk godt igennem. Sigt mel og bagepulver og vend det i dejen. Kom dejen i en springform (21 cm i diameter) med bagepapir i bunden og bag kagen ca. 20 minutter ved 175 grader. Køler af og deles i to dele.

Jordbærpure:

400 gr. jordbær (evt. frosne)

75 gr. sukker

Sukker og jordbær blandes og trækker i køleskab, gerne natten over. Blendes.

Chokoladeganache:

65 gr. mørk chokolade, hakket

2 spsk. piskefløde

Bring fløden til kogepunktet og kom den hakkede chokolade i og rør til chokoladen er smeltet. Afkøles lidt, inden den kommes på kagen – der forinden er samlet.

Til samling af kagen:

½ l. piskefløde

Sæt en lagkagebund på et serveringsfad og sæt bageplast omkring. Alternativt kan ringen fra springformen bruges. Pisk fløden til forholdsvis stift flødeskum og kom den i en sprøjtepose med tyl. Sprøjt en kant yderst langs plasten. Fordel jordbærpure inden i – der er lidt i overskud. Dæk puréen med flødeskum og læg den anden lagkagebund på. Pres let, inden den let afkølede ganache fordeles over. Sæt kagen på køl.

Inden servering fjernes kageplast og der sprøjtes flødeskum på siden.

Så er der en ret fin lagkage, som falder i langt de flestes smag 🙂

Jeg kunne faktisk godt spise et lille stykke nu – på en grå onsdag morgen 🙂

God dag.

Jette

Ubudne gæster er aldrig velkomne!

Det var slet ikke det, jeg gerne ville skrive om i dag. Men ubudne gæster er virkelig en træls ting og fylder og så er det godt at få lidt luft – ved at skrive.

I går havde jeg for første gang i de 22 år jeg har boet i præstegården ubudne gæster! Men det var foregået så fint, at jeg ikke engang havde opdaget det, før politiet ringede og spurgte, om der havde været nogen inde og om jeg manglede frimærker, smykker og Georg Jensen ting.

Ikke et skab var efterladt åben og ikke en skuffe var væltet ud. Men ikke desto mindre havde en kvinde været huset igennem og samlet ind.

Da politiet ringede, var kvinden i deres varetægt, anholdt og afhørt. Og med alle tyvekosterne på sig. Så jeg skulle blot komme på stationen og genkende det stjålne. En helt surrealistisk oplevelse. Og sikke et administrations arbejde politiet måtte igennem. Jeg kan kun rose deres indsats. Mens jeg lige fordøjer og forliger mig med, at uvedkommende har været indenfor.

En øv oplevelse – men alligevel billigt sluppet.

Håber din dag bliver langt bedre – det gør min nu også. Yngstemanden fylder år, det er da altid værd at fejre.

Jette

FSC® certifikat til Kærnehuset

Så har jeg endelig fået både logo og certifikat på sommerhuset 🙂

“Mit logo” betyder, at man (med talkoden nederst) kan gå ind og finde huset opført i FSC database med alle certificierede projekter. Der ligger mit lille sommerhus side om side med store projekter og flotte bygninger 🙂

FSC står for Forest Stewardship Council ® – en ikke særlig tydelig indikation af, at det handler om bæredygtig skovdrift. Men det er essensen af arbejdet.

At der ikke fældes flere træer end der genplantes

At dyr og planteliv bliver beskyttet

At skovarbejderne er uddannede og har styr på sikkerhed og gives en ordentlig løn

Mine müsliscones

Nu har jeg kaldt mine scones for müsliscones – og det er faktisk ikke helt rigtigt. For efter at have læst om forskellen på müsli og granola – så er jeg blevet klogere 🙂 

Og rent faktisk så står der også højt og tydeligt granola på pakken, jeg har fået tilsendt.

Kort sagt, så er forskellen på müsli og granola, at müsli er gryn, frugt og flager blandet sammen, hvorimod granola er de samme ingredienser blandet sammen og så ristet og måske tilsat sukker.

Den pakke, jeg har fået tilsendt, er altså granola – havre, rug og byg, kokos, mandel og blåbær, der er blandet og ristet, men ikke tilsat yderligere sukker. Den sødes alene ved det naturlige sukker, der er i de forskellige ingredienser.

Müsliscones (10-12 små stk.)

200 gr. hvedemel

50 gr. granola eller müsli

75 gr. smør

2 spsk. sukker

½ tsk. groft salt

1½ tsk. bagepulver

1 æg

Ca ½ dl. tykmælk (eller andet surmælksprodukt)

Smuldr smør i mel og müsli, tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen let sammen. Rul den ud til ca. 2 cm. tykkelse og udstik små scones. Bages ved 220 grader i 11 – 12 minutter. Køler af og spises gerne samme dag.

Scones er jo sådan en mellemting mellem en bolle og en kage – jeg synes, den er god bare at dele og spise i små bidder 🙂

Det er små scones med smag og lidt at tygge på – det synes jeg godt om 🙂 Og så tager det ikke lang tid at fremtrylle scones, da de ikke skal hæve. Jeg er lidt tilbageholdende med bagepulver, bryder mig ikke om at det kan smages, men det betyder så, at dejen ikke hæver så meget op under bagningen.

God fornøjelse med at bage scones – de passer perfekt til at spises foran brændeovn og med en god bog i hånden 🙂

God torsdag.

Jette 

Mens jeg venter på konfirmanderne …

Som følge af skolereformen begynder konfirmanderne først at gå til præst efter efterårsferien. Det er på mange måder fint nok – men nu er vi også der, hvor jeg glæder mig til at møde dem og skulle tilbringe noget tid sammen med dem. For hvad man end kan mene om teenagere, så er de altså kvikke og interessante – og som et pust fra en anden verden ind i min noget rolige og teologiske verden 🙂

I mit hovede er jeg ved at have styr på første gang, de kommer til kornfimandstuen – men et blik på konfirmandstuen viser, at den ikke helt er klar endnu 🙂 I dag kommer rengøringshjælpen og fjerner det værste spindelsvæv og støv, og så må jeg i gang med at stille op og få fjernet mit sytøj.

Jeg er i gang med den sidste hynde til sommerhuset, men er gået lidt i stå 🙂 Den skal jo først bruges til næste år, så det haster ligesom ikke så meget.

Jeg fortsætter med forberedelserne og nyder en tur rundt i haven – det er mildt og venligt udenfor. Og min georgine blomstrer så fint endnu, så den bliver altså ikke gravet op nu, selv om flere havemennesker minder om, at det er ved at være tid til det.

Du ønskes en god dag midt i ugen.

Jette

Invitation til fødselsdag :-)

Om kort tid fylder bloggen år 🙂 Den 4. november helt præcist. På en måde er det jo lidt underligt at fejre noget, der ikke som sådan er levende og trækker vejret. Men på den anden side, så giver det anledning til lidt tanker om hvorfor og hvorhen – og hvad er egentlig meningen med at bruge tid på en blog?

Det har jeg ikke lige tænkt helt færdigt omkring – men jeg har tænkt på, at bloggens 4 års fødselsdag skal fejres. De to foregående år har det været lidt sløjt med festivitassen – så i år skal det være anderledes 🙂

Derfor inviteres du til både fødselsdag og åbent hus i Kærnehuset lørdag den 4. november kl. 14 – 16.30.

Der vil være kager – Luther lagkage og musliscones. Og så kan Kærnehuset opleves og beses. Et skønt hus udelukkende bygget i træ.

Du behøver ikke tilmelde dig – går din vej forbi er du hjertelig velkommen indenfor. Men hvis du allerede nu ved, at du har tid og lyst til at besøge huset, må du også gerne lige give mig et praj 🙂

Jeg vil glæde mig til at vise dig rundt 🙂 På Instagram (bagningmedbudget) ligger en lille video om huset.

God tirsdag.

Jette

En familie weekend

Det har bare været en dejlig weekend – rolig og med tid sammen med hele familien.

Og i går jo begunstiget med det skønneste vejr – en del af dagen blev også brugt i sommerhuset, hvor græsset blev slået for sidste gang i år – tror jeg 🙂

En tur forbi vandet nåede vi også. Der er bygget en fin badebro med tilskud af tipsmidler nær sommerhuset. Det glæder vi os over – men jeg har endnu ikke været i vandet. Mon ikke det sker til næste år 🙂

Vel hjemme efter Hong Kong turen, har det været dejligt at være i køkkenet og bage lidt igen. Det blev til en tarte tatin (fransk æbletærte) – i min forklædning. Ikke helt på plads endnu – men den smagte nu fint alligevel.

Og så havde Trine og svigersønnen inviteret på aftensmad i går. Super hyggeligt – jeg måtte gerne medbringe en kage til kaffen. Det blev til en citrontærte. Jeg har aldrig før bagt sådan en, men det gik fint og den smagte virkelig godt. Det syrlige citron og søde marengs og så lidt sprød tærtedej – det fungerer 🙂

Jeg får skrevet opskrifter senere.

Og så er det hverdag eller efterårsferie – her er det hverdag 🙂 Men en stille uge, inden det hele brager løs i næste uge med konfirmander, minikonfirmander og meget andet.

God mandag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal