Hvis nogen synes at Luther har fyldt meget, så er det ikke forkert 🙂 og så kommer han alligevel med igen i dag.

Det bliver så vist også det sidste – udover, at vi jo hver eneste dag kan glæde os over ting, der trækker tråde tilbage til ham og hans tanker. Idéer og tanker om skolegang, demokrati og charterferie. Det sidste kræver nok en forklaring. Men Luther gjorde op med pilgrimsrejser – de var ikke som sådan Gud velbehaglige. Så når mennesker siden da har taget på tur ud i verden, så er vi mest rejst af egen interesse og lyst, ikke som sådan for at behage Gud – vi er taget på charterferie 🙂

På søndag holder vi så en reformations gudstjeneste – den ligner nu ret meget vores almindelige højmesse. Det i sig selv er jo lidt tankevækkende, at 500 år ikke har formået at vende alt på hovedet. Indgangs- og udgangsbøn mangler og så er nadverritualet lidt mere enkelt. Men jeg tror de fleste kirkegængere vil føle sig ret godt hjemme, til trods for at liturgien er ført lidt tilbage.

Vi skal nu også synge en helt ny salme. Der blev op til jubilæet udskrevet en konkurrence om at skrive en reformationssalme – og vinderen blev Holger Lissner, en lokal pensioneret præst, så den salme er det oplagt at synge på søndag 🙂 Den kan høres her i en norsk udgave.

Der bliver bagt Lutherkager igen.

Som efter gudstjenesten på søndag serveres i selskab med disse Luther øl 🙂 Desværre bryder jeg mig ikke om øl – men jeg synes, det er lidt morsomt, at der er blevet brygget adskillige varianter i anledning af jubilæet.

Men nu er der også noget med, at man husker bedre det, man både har set og hørt, rørt ved og smagt. Så efter 31. oktober kan vi godt lade Luther hvile lidt – vi skal nok huske ham alligevel 🙂 

Du ønskes en dejlig weekend.

Jette