Hvis nogen synes at Luther har fyldt meget, så er det ikke forkert 🙂 og så kommer han alligevel med igen i dag.

Det bliver sĂĄ vist ogsĂĄ det sidste – udover, at vi jo hver eneste dag kan glæde os over ting, der trækker trĂĄde tilbage til ham og hans tanker. IdĂ©er og tanker om skolegang, demokrati og charterferie. Det sidste kræver nok en forklaring. Men Luther gjorde op med pilgrimsrejser – de var ikke som sĂĄdan Gud velbehaglige. SĂĄ nĂĄr mennesker siden da har taget pĂĄ tur ud i verden, sĂĄ er vi mest rejst af egen interesse og lyst, ikke som sĂĄdan for at behage Gud – vi er taget pĂĄ charterferie 🙂

PĂĄ søndag holder vi sĂĄ en reformations gudstjeneste – den ligner nu ret meget vores almindelige højmesse. Det i sig selv er jo lidt tankevækkende, at 500 ĂĄr ikke har formĂĄet at vende alt pĂĄ hovedet. Indgangs- og udgangsbøn mangler og sĂĄ er nadverritualet lidt mere enkelt. Men jeg tror de fleste kirkegængere vil føle sig ret godt hjemme, til trods for at liturgien er ført lidt tilbage.

Vi skal nu ogsĂĄ synge en helt ny salme. Der blev op til jubilæet udskrevet en konkurrence om at skrive en reformationssalme – og vinderen blev Holger Lissner, en lokal pensioneret præst, sĂĄ den salme er det oplagt at synge pĂĄ søndag 🙂 Den kan høres her i en norsk udgave.

Der bliver bagt Lutherkager igen.

Som efter gudstjenesten pĂĄ søndag serveres i selskab med disse Luther øl 🙂 Desværre bryder jeg mig ikke om øl – men jeg synes, det er lidt morsomt, at der er blevet brygget adskillige varianter i anledning af jubilæet.

Men nu er der ogsĂĄ noget med, at man husker bedre det, man bĂĄde har set og hørt, rørt ved og smagt. SĂĄ efter 31. oktober kan vi godt lade Luther hvile lidt – vi skal nok huske ham alligevel 🙂 

Du ønskes en dejlig weekend.

Jette