diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: august 2016 Side 1 af 2

Pesto brød

Internettet inspirerer og med rester i køleskabet efter kirkevandring – så blev dette brød bagt i går. Og til udelt begejstring for Trine og kæresten. Og det er jo altid dejligt, når noget bagværk falder i god jord og smager lækkert.

Det gør dette enkle brød – fint som det er eller som tilbehør til en salat. Det er et brød lidt på “slump” – så det er helt klart fri til ydereligere fortolkning 🙂

Pesto brød

Pizzadej af 3 dl vand

Fyld

1 mindre glas pesto – jeg brugte tomatpesto

1 kugle mozzarella

Dejen rulles ud i et rektangel, pesto fordeles oven på. Mozzarellaen skæres i skiver og lægges på, hvorefter dejen forsigtigt rulles sammen. Brødes lægges på en plade med bagepapir. Der skæres en dyb rille i midten af brødet.

Efterhæver mens ovnen varmer op til 225 grader og bages ca. 25 minutter.

Det afkøler lidt, inden det spises. Det smager ret godt lunt 🙂

Det blev til let aftensmad her i huset i går – måske en idé at prøve på årets sidste sommerdag 🙂

Håber din dag bliver varm og solrig.

Jette

Sommerbryllup – første afsnit

Et bryllup er altid festligt.

Og tidskrævende, en kæmpeudfordring og masser af glæde, kærlighed, sjov og skønne minder.

Jeg har valgt at fortælle lidt om mit/vores sommerbryllup, men samtidig dele det i 2 afsnit. – Det er skrevet, så jeg selv kan huske detaljer siden hen. Men måske en eller anden kan bruge en idé eller detalje fra vores sommerbryllup. Du her i hvert fald meget velkommen til at bruge løs, hvis noget af det inspirerer dig 🙂

Da jeg på en helt almindelig søndag eftermiddag fik at vide, at min kæreste gerne ville giftes med mig – blev jeg først lidt tavs – og så meget glad. Samtidig fortalte han også, hvilken dato det skulle være – den  30. juli 2016.

Og dermed blev det muligt at holde et rigtigt sommerbryllup, med telt i haven, åbne døre og en fest i helt afslappede og hyggelige rammer. Et bryllup hvor hovedordene blev fest, sommer, kærlighed og glæde.

Det, som også prægede vores bryllup, var, at vi gerne ville bruge det, vi selv havde – så gamle mejerispande blev til blomsterspande, sølvtøjet blev pudset og brugt til middagen og musikanlægget lånt på Oles arbejdsplads.

Og så ville jeg også gerne selv lave så meget som muligt – uden at jeg fik stress over det. For det skulle også være dejligt at blive gift!

Indbydelserne blev lavet i word og skrevet på lækkert tykt papir og udsendt et par måneder før brylluppet. Vi lavede to forskellige indbydelser, en til vielse og reception og en til dem, der skulle være med hele dagen.

At holde fest på den måde krævede en del overvejelse – især fra Oles side. For kan man det? Dele gæstelisten? Ja det kan man godt! Ved at lave en reception kunne vi invitere bredt, de mange mennesker vi kender, og som vi gerne vil dele dagen med. Og festen om aftenen var så kun for den nærmeste familie og få venner. Helt som det passede til os.

Blomsterdekorationer har jeg skrevet om her. De endelige blomster blev roser, brudeslør, lyslilla tyl og brombærkviste

Teltet i haven blev var lejet med gulv og nogle borde, stole og duge. Og der ud over blev konfirmandstuens inventar brugt 🙂 Til konfirmandstuens borde havde jeg selv syet nogle blomstrede bomuldsduge. Jeg er ikke vild med nervøs velour, – og papirduge ville næsten blive lige så dyrt som stofdugene blev.

Som store krukker til grene fra haven blev brugt gamle mælkejunger. Vi ville gerne bruge meget af det, vi allerede havde, og i Oles mange gemmer var der mangt og meget 🙂 Mælkejungerne faldt fint i tråd med, at vi begge er vokset op på en gård med både køer og grise 🙂

Bryllupskagen havde jeg glædet mig til at bage. Og ganget og divideret og øvet nogen gange i små udgaver. Det blev en kage i tre lag. Kagen har fået sit eget indlæg og opskriften kan læses her. Ud over kagen i de tre lag, blev der bagt 4 enkelte kager – for vi havde inviteret mange gæster. Og selv om det var midt i ferietiden glædede de os ved at deltage, så der var over 100 til reception i præstegårdens have 🙂

Macarons i forskellige farver, men alle fyldt med hyldeblomstcreme

Der var dog ikke kun kage og champagne til receptionen. Det blev på familieråd besluttet, at der også skulle være noget mere solidt mad 🙂 Så der blev serveret (købte) pålægsfirkanter. Jeg har desværre ikke noget billede, men de var store 🙂 Og det var en succes, og smagte rigtig godt. Og egentlig en god idé, for mange af gæsterne havde kørt noget tid for at komme frem.

Aftenens mad blev lavet af en kok. Min svigersøns lillebror – og det var helt fantastisk. En buffet med lækre salater og så grillet kød. På denne grill 🙂

Vi havde endnu en gang været i Oles gemmer, og der stod denne ret solide grill og kunne fint klare opgaven med at grille koteletter i herrestørrelse og oksekød til udskæring.

Hovedret og dessert blev anrettet som buffet, forretten stod på bordet, da vi kom tilbage fra busturen og gåturen. Mere om den tur i næste afsnit.

Borddækningen var utrolig enkel – serviet, bestik og bordkort var samlet i et, og til hver kuvert var derudover et vinglas, et vandglas og et sangark. En fest uden en sang – det kan jeg ikke forestille mig 🙂 Jeg havde lavet sangarket selv, kopieret dem og på bagsiden af arket stod menuen skrevet.

Et par solcelle lamper skabte lidt fin stemning i haven.

De var købt IKEA – og lidt sjove. (Men de har dem ikke længere)

Teltet blev lejet hos MG teltudlejning – et virkelig proffesionelt udlejningsfirma, som vi havde alle tiders samarbejde med, og fik gode råd fra. Kan kun anbefales.

Her slutter første afsnit af sommerbryllups kavalkaden. Glimt fra en helt igennem dejlig dag. Som blot gik enormt hurtigt.

Jette

Kirkevandring

I går havde vi den årlige kirkevandring. En kort gudstjeneste efterfulgt af en lille spadseretur ud i Gamborgs skønne natur. Så ordet kirkevandring er nok lidt at skrive det med stort – men vi var ude at gå 🙂 I køligt dansk sensommervej.

Natten havde budt på regn og torden, men søndag formiddag var tør, kølig og blæsende. Det havde de øvrige kirkegængere taget højde for og taget en jakke på. – Jeg troede stadig det var sommer og lunt i vejret, og havde kun en trøje med 🙂 Men det gik nu fint alligevel.

Den lille vandretur afsluttes med let frokost. I år havde vi valgt tapas, og var lidt spændt på, om det ville falde i god jord 🙂 Det gjorde et heldigvis. Det er jo let at gå til – det eneste jeg havde bidraget med her var hummus og et foccaciabrød..

Vi plejer tillige at synge et par sange. Og som en sagde, det er altid spændende at se, hvilke sange jeg havde valgt 🙂 Og det er jo rart at få at vide, og samtidig vide, at der er interesse for at synge lidt sammen. Det blev så “Septembers himmel er så blå”, og “Jeg vil male dagen blå.”

Det kunne også have været et vers fra “Nu falmer skoven” – for et blik ud over marken og Gamborg fjord understreger:

“Hvor marken bølged nys som guld

med aks og vipper bolde,

der ser man nu kun sorten muld

og stubbene de golde. (Den danske salmebog 729,2)



På en kølig mandag.

Jette

Mazarintærte med brombær

Det er inspirerende at læse andre blogs! Det er ikke blevet til så meget de seneste måneder, men nu -hvor det begynder at blive en anelse mørkere og dagene lidt kortere – så skal jeg nok komme tilbage og få læst flere indlæg 🙂

Men dette nåede jeg forbi, og hvor så den kage skøn ud. Og interessant, for der var brombær i. Og brombær er der overalt lige nu – store, mørke og søde – lige til at spise eller kommer i en kage 🙂

Opskriften var som nævnt inspiration, og her er min noget enklere udgave.

Mazarintærte med brombær (5 pers)

125 gr. mel

25 gr. flormelis

60 gr. smør

Smuldr smør i mel og flormelis og tilsæt evt. lidt koldt vand til hjælp med at samle dejen. Lægges på køl en times tid. Rul dejen ud og kom den i en tærteform – min var 20 cm. i diameter og den var lige en anelse for stor. Prik bunden let.

100 gr. marcipan

25 gr. smør

1 æg

50 gr. sukker

1 spsk. mel

100 gr. brombær

Rør mazarinmassen sammen – undtaget brombær. I den udrullede tærtebund placeres de friske brombær og mazarindejen fordeles over.

Bag tærten ved 175 grader ca. 25 minutter

Den smager så fint – sød som mazarin og syrligt af de friske brombær. Vi spiste den som den var, nybagt og næsten lun. Lidt flødeskum ville helt sikkert også have klædt den 🙂

God sensommerweekend – jeg håber på sol.

Jette

Tomater på vej

Det er ikke kun os mennesker, der synes, at det har været lidt sparsomt med solen her i denne sommer 🙂

Min ene tomatplante, som har plads i hjørnet af terrassen, er vokset fint nok, og fik langt om længe også nogle tomater. Grønne – og det er de stort set endnu alle sammen – undtagen en!

Den er vist snart spise klar 🙂 og det bliver en fornøjelse at nyde den. Nu er det blot at håbe, at de sidste også når at blive modne. Faconen på dem, synes jeg er lidt fin, mon det er en blommetomat ?!

Og så er der min ældgamle rosenbusk. Den blomstrer stadig – med de fineste roser. At beundre rosen, er som at blive mindet om naturens under. Hvor forunderligt og præcist den er skabt. Vi kan kun glædes over, at leve her med masser af små skønne glimt omkring os.

Et vers følger her – fra 100 salmer – bogen jeg fik, da salmemaraton var slut. Et vers fra en ny sommersalme:

“Her har jeg da mit liv og bor

den korte lyse sommer,

mens hvedekornet kærligt gror,

og himmeriget kommer:

Det synger i mit blod,

at livets Gud er god

og under mig en lykkedag på jorden!” (Lars Busk Sørensen)

En lykkedag på jorden – er det ikke en skøn sommerdag, med sol og varme og gode mennesker omkring en?

Jeg er i dag velsignet med alle børn lige i nærheden 🙂

Jette

Vegansk tærtebund – med vegetarisk fyld

For år tilbage – da jeg læste og spiste meget vegetarisk mad, da var Kirsten Skaarups kogebøger nogle jeg tit kiggede i og fik inspiration fra. Nu har medierne skiftet –  så ud over bøger er der jo blogs 🙂 og en sådan har hun også. Og her fandt jeg forleden en spændende opskrift på en tærte. Kirsten Skaarups opskrift på tærtedejen er nemlig med jordnøddesmør (peanutbutter). Det måtte prøves! Hendes opskrift var helt vegansk – det blev min ikke. Jeg valgte at  lave fyldet med æg og fløde 🙂 Jeg er mest til mad, der består af det, man forventer, og ikke noget erstatning, der ligner 🙂

Vegansk tærtebund – vegetarisk fyld (3-4 personer)

100 gr. mel

50 gr. fuldkornsmel

75 gr. peuanutbutter

ca. ½ dl. koldt vand

lidt salt

Det hele blandes og dejen samles og hviler lidt, inden den rulles ud og kommes i en tærteform – min var 20 cm i diameter.

Forbag 10 minutter ved 200 grader.

Fyld:

1 porre, i skiver

1 spsk olie

200 gr. squash, i skiver

1 tomat, i skiver

salt, peber, timian

Svits porre i olien og lad det simre lidt. I den forbagte bund kommes porre, dernæst taglagt squash og til sidst tomat. drys med salt, peber og lidt tørret timian. Bag tærten videre i 10 minutter.

2 æg

2 spsk piskefløde

25 gr. revet parmesan

peber

Det hele piskes let sammen og kommes over den forbagte tærte, bages færdig ca. 20 minutter.

Det var en udmærket tærte. Men bunden er ret hård, men smagte fint og lidt anderledes. Men som et bud på vegansk tærtebund, så fungerer det altså godt.

På en solrig onsdag.

Jette

Fsc certificering

Jeg har været til byggemøde 🙂 Det i sig selv er bemærkelsesværdigt. Det er ca. et år siden, jeg mødtes med byggefirmaet første gang, så det er en proces, der har taget tid.

Der nåede endda at komme et bryllup, inden sommerhuset kom rigtig på banen 🙂

I går mødtes Green House– og deres solide og engagerede nordjyske medarbejdere og Karina fra Orbiconog jeg. Det, vi skulle tale om, var ikke så meget selve byggeriet, men mere materialevalget og mærkningen af det.

Jeg har, som tidligere fortalt, besluttet at mit hus skal bygges af FSC træ. Det vil sige træ, der er dyrket under forhold, der tager hensyn til bæredygtighed, sociale forhold for skovarbejdere og miljømæssige forhold. Så det er ikke fordi træet er noget specielt træ som sådan, det er mere holdningen til træproduktion, det handler om.

For at få mit hus certificeret er der en del regler, der skal overholdes, nogle procedurer der skal følges. Blandt andet må træet kun indkøbes gennem en forhandler, der er certificeret til at håndtere FSC træ. Men det er der faktisk en del savværker, der allerede er – og trælasthandler som Stark og XL-byg er det også.

Men ud over at der skal holdes styr på indkøb og følgesedler, så skal der også laves opgørelser over mængder og spild af træ – så der er lidt  ekstra papirarbejde forbundet med det at bygge mit hus 🙂

Og hvorfor dog gøre det? Som en gammel tømrermester sagde til mig: – “Det gør det jo ikke til et bedre hus!” Og det er rigtig nok. Men somme tider skal man gøre det, der bare føles rigtigt og som man  har lyst til! Og jeg synes, der vil være en lille sejr og en stor glæde ved at have vist, at det er muligt – for en uden forstand på byggeri – at få bygget et hus i træ, hvor der er tænkt over miljø og bæredygtighed inden for skovdrift. Og så få mulighed for at bruge det lille FSC Logo.

Ud over at tale certificering, så blev der også sat en tidshorisont på byggeriet. Sidst i oktober skulle der gerne blive sat et hus op på grunden – det bliver så godt! Ikke at det så er færdigt – det indvendige skal jeg selv – og gode håndværkere – stå for og færdiggøre efterfølgende.  Men bare det, at der kommer omridset af et hus vil blive enormt godt 🙂

Med store sommerhusdrømme på en helt almindelig tirsdag.

Jette

En overraskelse

Hvor tit får man lige et brev med afsender fra det danske generalkonsulat 🙂 Jeg gør i hvert fald ikke. Og der gik også lidt tid, før jeg kom i tanke om, hvad det måske kunne være. Først da jeg fik øje på bynavnet: Barcelona, ringede nogle klokker.

Vi var jo på forlænget weekend i Barcelona i foråret – en dejlig tur, men også med lidt ærgrelse over, at min taske, pung og briller blev stjålet. Forsikringssagen er for længst klaret, det gik fint, og jeg har fået gode nye briller 🙂 nyt kørekort og andre kort.

Og så kom lige brevet her.

Hittegods og indleveret på konsulatet. Og nu hjemsendt til mig. Det synes jeg er rigtig god service. Og bestemt modtaget med en vis gensyns glæde. For inden i lå en del af mine gamle kort.

I dag går turen nordpå, forbi Århus og siden op til min far. I morgen venter et spændende byggemøde med sommerhusfirma og certificeringsfirma – det bliver så godt at komme et lille skridt videre. Det har alt i alt taget noget tid 🙂

God søndag.

Jette

Træt af macarons … :-)

Måske tænker du, om jeg da ikke snart er træt af at lave macarons 🙂 Og det burde jeg måske også være efter at have lavet ca. 150 til brylluppet + de forsøg, der mislykkedes. Men jeg synes faktisk det er en sjov lille kage.

Og i aften, hvor vi skal til mødregruppefest, og jeg blandt andet skulle bidrage med kage, så kommer der en lille portion lyserøde macarons med. Og lagt sammen med stikkelsbærcremen fra forleden.

Og der er sket fremskridt siden jeg begyndte at lave de første for et par år siden 🙂 Overfladen er blevet glattere og foden – den knudrede kant forneden – er blevet skarpere. Så her gælder, som så mange andre gange i livet, at øvelse, det gør noget!

 

På det gamle blommetræ er blommerne mere end modne, så der bliver også bagt en blommecrumble – mere om den i næste uge.

Nu er det tid til at ønske dig en skøn weekend,

Jette

Sensommer

Det er sensommer – med dejlige varme dage.

Det bliver somme tider sagt, at kan vi ikke tale om andet – ja så kan vi altid tale om vejret 🙂 Og sandt nok. Men vi lever også et sted, hvor hver dag har sit eget vejr.

I ugen op til brylluppet ved jeg ikke, hvor mange gange jeg var inde og tjekke vejrudsigten og holdt øje med temperatur, vind og regn. Uden at kunne gøre noget som helst ved det 🙂 Og ruste mig til, hvis det blev helt galt – hvad det nu ikke blev.

Jeg tænker, at det er virklig dejligt at bo og leve et sted, hvor der er denne variation og til tider uforudsigelighed i vejret. Disse meget forskellige dage og årstider.

I Det gamle Testamente står:

“Så længe jorden står,

skal såtid og høsttid,

kulde og varme,

sommer og vinter,

dag og nat

ikke ophøre.” (1. Mosebog 8,22)

Så helt fra begyndelsen af verdens historie har dette med variation i vejrliget været en del af livet. Det har været med til at sætte rammen om tilværelsen. På vores breddegrader oplever vi det i høj grad tidernes skiften, med fire tydelige årstider, med de lyse nætter, og de korte dage. Med den kolde sne og det varme sand.

Her i august begynder himlen at få den helt specielle og klare blå farve. Her fanget i går morges.

Det er også nu at edderkoppens spind bliver meget synlige i buske og på græs. Fyldt med dugdråber, som lyset spiller i.

Og rundt om høres dagen igennem mejetærskeren, der har travlt med at få høstet det modne korn. En helt særlig lyd, og en egen duft – og lidt støv i næsen.

Det er blevet høsttid på landet.

God torsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal