diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: marts 2015 Side 1 af 3

Groft valnøddebrød

Nu har den stået på lækre kager og petit four, så nu kom lysten til noget groft tilbage 🙂

Trine og jeg talte forleden om, at nybagt brød bare er noget i særklasse. Snakken udsprang af, at min søster er stor fan af knækbrød. Men lige på det punkt deler vi ikke synspunkt. På mange andre gør vi, men ikke lige der. Jeg synes knækbrød har det med at støve i munden og krumme ud over det hele. Nybagt brød dufter bare skønt og smager så godt.

Det blev til et valnøddebrød med kerner – og lidt tørrrede tranebær. De kan sagtens udelades, hvis man synes det, men de giver lidt sødt modspil. Jeg bagte tidligere et brød, der minder lidt om dette, men det var knap så groft.

Valnøddebrød med kerner

50 gr. skårne rug- eller hvedekerner

1 dl. vand

2 dl. vand

15 gr. gær

1 tsk. groft salt

1 tsk. sukker

2 spsk. olie

30 – 40 gr. grofthakkede valnødder

evt. 25 gr. tørrrede tranebær eller rosiner

50 gr. grahamsmel

ca. 275 gr. hvedemel

Kog de skårne kerner og den ene dl. vand 2-3 minutter og lad blandingen køle af. Tilsæt så vand og gær og udrør det, inden de øvrige ingredienser tilsættes. Hold lidt af hvedemelet tilbage og se, hvor meget dejen behøver. Æltes til en god dej, som stilles til hævning ca. to timer.

Æltes igennem og efterhæver – eventuelt i en hævekurv – mens ovnen varmer op til 200 grader. Bages ca. 30 – 35 minutter og afkøler på en rist.

 “Det er godt nok et groft brød” var Trines kommentar, da hun så brødet. Men det var jo også hele pointen 🙂

Og til sidst et billede fra den sidste dag i marts – og den første forårsmåned. Det har naturen vist bare glemt 🙂

God tirsdag.

Jette

Påske petit four

Her op til påske har jeg gået og tænkt på bagværk, der kunne fortælle lidt om højtiden. Det er der kommet et påskebrød og etpalmesøndags brødud af.

Og så disse små og ret lækre påske petit four. De blev serveret til kirkekaffen i går – og forsvandt 🙂

Udgangspunktet var minechokolademuffins bare i mikro udgave, og så pyntet med en lille rede med et enkelt påskeæg i.

Påske petit four (ca. 18-20 stk.)

1 æg fra en super glad høne

80 gr. sukker

1/4 tsk. bagepulver

50 gr. mørk chokolade

50 gr. smør

3/4 dl. mælk

1½ spsk. kakao

75 gr. mel

25 gr. mørk chokolade, grofthakket

25 gr. lys chokolade, grofthakket

Smelt de 50 gr. chokolade og smørret i en gryde ved svag varme. Pisk æg og sukker let og luftigt og pisk derefter smørblandingen i. Sigt mel, bagepulver og kakao og vend det i dejen sammen med mælken. Rør til sidst den lyse og mørke chokolade i. Fordel dejen i små petit muffinsforme og bag dem ca. 10-12 minutter ved 200 grader.

100 gr. marcipan/overtræksmarcipan se evt. opskrift her

grøn frugtfarve

Marcipanen blandes med lidt farve og æltes godt igennem og deles i små klumper. Hver klump dels i tre, trilles til tynde strimler og snoes og samles til en ring – en lille rede.

Smelt lidt chokolade og sæt en rede på hver kage og læg et lille påskeæg i.

Og så har vi taget fat på den stille uge – påskeugen. Mine små påskekyllinger er sprunget ud af skuffen og hoppet op på bordet. Min mor malede dem engang og forærede alle børnebørn nogle stykker. Et dejligt minde, nu hvor hun ikke er her mere.

God mandag.

Jette

Lukkede kogebøger

Lørdag – det er ofte ensbetydende med, at der bliver læst lidt avis her i huset. De lidt længere artikler, artikler om smalle emner og artikler om vigtige emner.

Jeg ved ikke, om det her emne kan kaldes vigtigt – men det er i hvert fald interessant.

For nu har jeg inden for den sidste uges tid flere gange læst om købte, lukkede og ubrugte kogebøger. Der udgives i disse år ca. 60 kogebøger om året – det er faktisk ret mange. Og de er flotte og glitrende, rige på lækre billeder og ikke helt så meget tekst.

Og pointen i artiklerne var, at vi gerne køber disse nye bøger – og også gerne ser i dem, glæder os over billederne – og så lukker vi dem. For virkeligheden og hverdagen tager over, og det bliver ved drømmene om måske at kunne lave mad og kager, så flotte som billederne viser.

Og det er da tankevækkende. Og jo, jeg har også købt en lille bagebog inden for det sidste år 🙂 og brugt den. Og jeg har lånt utallige på biblioteket – og ind imellem undret mig over, hvor “tyndt” indholdet var, mens lay outet var flot. Men det viser vist bare, at kogebøger er andet end til blot at lave mad efter.

Men tilbage til de lukkede kogebøger. – Jeg synes, når man står med en ny kogebog i hånden – skal overveje, om det er en bog, man vil komme til at bruge. Eller om det er en bog, man vil hygge sig med at kigge i – og måske blive inspireret af.

Begge tilgange er meget relevante.

Men bare købe for at købe, det er der ikke meget idé – eller budget – i.

Og nu vil jeg give mig i kast med at pynte påske petit four – inspirationen blev fundet på nettet 🙂

God lørdag.

Jette

Palmesøndags brød

På søndag er det palmesøndag. Den første af påskeugens mange helligdage.

Og dagen har sit navn efter, hvad der skete for små 2000 år siden. – Nemlig at Jesus red ind i Jerusalem og blev mødt af hyldestråb og forventningsfulde mennesker, som stod med palmegrene i hænderne og jublede og sang. Her kom deres konge.

Og Jesus var konge, bare på en helt anden måde end de forestillede sig. Han var det med sagtmodighed, og var på vej til både lidelse og død. Og påskemorgens triumf – opstandelsen.

Tanker omkring palmesøndag gav inspiration til at bage et brød, hvor frugter fra palmetræer kom med. Så efter at have læst med på eksotiske frugter blev jeg klogere. Og fandt ud af at bananer ikke vokser på en palme, men på en træ-agtig urt. Men både dadler og kokos hører til palmefamilien. Så de kom med i mit palmesøndags brød.

Palmesøndags brød



15 gr. gær

2 dl. vand/mælk

1 tsk. salt

2 spsk. sukker

1 æg, fra en forårsglad høne

2 spsk. olie

75 gr. fuldkornsmel

ca. 250 gr. hvedemel

remonce

50 gr. smør

50 gr. farin

50 gr. dadler, fint hakket

25 gr. kokos

Rør gæren ud i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser og ælt til en dejlig dej. Holdt lidt at hvedemelet tilbage, det varierer, hvor meget der skal bruges. Stil dejen til hævning 2-3 timer.

Til remoncen hakker du dadlerne meget fint, evt. på en minihakker. Det hele røres sammen til en blød masse.

Rul dejen ud i en rektangel og fordel remoncen derpå. Rul dejpladen sammen til et brød og kom det i en smurt form eller stil det på en plade beklædt med bagepapir.

Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader og brødet bages ca. 20-25 minutter. Afkøler på en rist.

Smager virkelig godt lunt, men går bestemt også godt næste dag 🙂

Trine godkendte brødet – det var lækkert! Peter hørte om ingredienserne og konkluderede – uden at have smagt – at det var et “morbrød” 🙂

Uanset hvad, så er det faktisk et brød, som giver anledning til at tale lidt om, hvad palmesøndag er for en dag. Og så har brødet i en grad opfyldt sin mission.

Ønsker dig en dejlig weekend og god palmesøndag.

Jette

Forventning – turen går til Milano

Jeg kan godt li’ at glæde mig til noget.

Forventning er altså en god ting. Dette at planlægge noget og glæde sig til, at det skal ske – det være sig dåb, konfirmation, fødselsdag eller et bryllup. Store og små begivenheder imellem hinanden.

Eller glæde sig til ferie – og planlægge lidt på forhånd, undersøge muligheder osv.

Om kort tid tager alle tre børn og jeg på en forlænget weekend til Milano. Lidt i stil med, da pigerne og jeg tog til Paris. De unge mennesker vil stadig gerne med, og jeg vil gerne have dem med. Og vi glæder os 🙂

Forventning kan man også læse om hos den lille prins (af Antoine De Saint-Exupéry).

Den lille bog indeholder mange fine sætninger og overvejelser, der er gode at huske på. For eksempel, at det handler om at se med hjertet 🙂

Det er da meget godt at blive mindet om en gang i mellem.

Og om forventning forklarer ræven til den lille prins:

“Det var bedre, hvis du kunne komme på samme tid, sagde ræven. Hvis du for eksempel kom klokken fire om eftermiddagen, så ville jeg allerede kunne begynde at glæde mig klokken tre. Jo mere tiden nærmer sig des gladere vil jeg være …… men hvis du kommer på et vilkårliget tidspunkt, vil jeg aldrig vide, hvornår jeg skal klæde mit hjerte i festdragt.” (side 67f)

Så kan det vist ikke siges meget smukkere – at forventningens glæde er guld værd.

God torsdag.

Jette

Skøn kagepynt eller lækkert ostetilbehør

Det handler om syltede citronskiver. Dem, jeg brugte til at pynte citronlagkagen med. Jeg fandt idéen til dem hos Arla Unika, men kan desværre ikke lige finde linket.

Citronskiverne bliver gode og smagfulde, og giver et godt modspil til lagkagen. Men de vil også gøre sig rigtig godt som tilbehør på et ostebord. Jeg tror, de kommer med til påskebrunch skærtorsdag i kirken.

Syltede citronskiver

2 økologiske citroner

1 spsk. honning

50 gr. sukker

½ tom vaniljestang

½ dl. vand

Skær citronerne i tynde skiver og kom den i en gryde, dæk med koldt vand og bring det i kog. Hæld vandet fra, kom nyt vand i og kog op – gentag i alt 4 gange. Den proces fjerner det mest bitre fra citronerne. Når det sidste vand er hældt fra tilsættes honning, sukker, vaniljestang og ½ dl. vand – og det hele bringes i kog og simrer ca. 5-8 minutter, til citronskiverne er nærmest gennemsigtige.

Kommes i et rent glas og lukkes til. Køler af og gemmes i køleskab.

Citronskiverne kan bruges til pynt på bagværk, eller som tilbehør til ost.

Og alene farven gør dem oplagt til at ledsage en påskebrunch 🙂

Vasen på billedet er jo egentlig lidt uvedkommende – men det var bare sådan et rigtigt budgetkøb, som jeg er super glad for (20 kr. i Føtex) Vasen hoppede nærmest selv ned i min kurv 🙂

God onsdag.

Jette

Mettes fødseldsdagskage – Citronlagkage

Til Mettes fødselsdags middag fik vi blandt andet citronlagkage til dessert.

Det kom sig af, at da Mette var yngre, kunne hun som den eneste i familien spise citroner sådan bare uden noget. Ufatteligt. Men ud fra det blev lagkagen her komponeret.

Og for nogle dage siden syltede jeg tynde citronskiver – opskrift følger 🙂 De var rigtig fine til pynt.

Disneyprint var mest for sjov. Jeg havde fundet det i Netto på et eller andet tidspunkt, og så var her en lejlighed til at bruge det. Det er sukkerpapir, og bruges på samme måde som et klistermærke.

Og tænk engang – mine tre voksne børn kunne så komme i diskussion om, hvem af de tre på billedet de hver især var 🙂

Citronlagkage (6-8 pers.)

Bunde – se her

Citronmousse

1 blad husblas

2½ dl. piskefløde

½ vaniljestang, korn herfra

½ citron – revet skal og saft

3 spsk. flormelis

Læg husblas i koldt vand et kvarters tid. Bland vaniljekorn og flormelis. Pisk fløden til skum og rør vaniljesukker og revet citronskal i. Smelt husblas i mikroovnen og køl det med citronsaft. Rør det godt sammen med flødeskummet.

Overtræksmarcipan

150 gr. marcipan

60 gr. flormelis

15 gr. glukosesirup

Riv marcipanen groft og ælt de to sukkerarter godt ind i. Kom eventuelt lidt gul farve i. Gemmes i lufttæt pose indtil brug.

Pynt

Syltede citronskiver og Disneyprint

Del bunden i to og kom halvdelen af moussen på, læg den anden bund ovenpå og slut med det sidste mousse. Rul marcipanen til et bånd og sæt det om kagen og pynt til sidst med de syltede citronskiver og evt. et Disneymotiv.

Det var en fin kage med god smag af citron. Og meget anderledes en sidste års valg af kage 🙂

God tirsdag.

Jette

Der er én, som fylder år i dag ….

Der er én, som fylder år i dag,

og derfor skal hun fejres med lys og flag

og en lille sang, som passer her og nu, og der’ kun ét ord,

man skal brug’: TIL LYKKE. (Hans Askou 2010)

Sådan sang vi i går, da vi fejrede Mette. Hun fylder 24 år. Det er nu først i dag, det er hendes fødseldag, men det var mere praktisk at samle familie og naboer i går.

Jeg kan godt li’ fødselsdage – det er hyggeligt at fejre en person en dag om året. Og egentlig også helt fint at være den, der bliver fejret – tænker jeg 🙂

Når det er ens egne børn, der fylder år, så går tankerne naturligt tilbage over den tid, man har været så velsignet at have dem. Hvornår de kom til verden, og hvordan deres livsbane nu har formet sig til nu.

Mette blev født 3 uger efter, at jeg havde afleveret den aller sidste opgave på teologi, og dermed kunne kalde mig teologisk kandidat. Og efter 5 måneders barsel var jeg så heldig at blive ansat som præst – og har så været det lige siden. Så jeg skal bare tænke på Mette for at vide, hvor mange år jeg har været ansat i folkekirken 🙂

Havens første påskeliljer er kommet ind på bordet.

Mette havde selv bestemt menuen – og havde sammen med Peter givet en hånd med ved klargøringen af flere kilo grøntsager.

Vi spiste:

Fisketallerken med marinerede rejer, krabbesalat og røget laks – og helt hvide flutes 🙂

Hovedret var confiteret andelår, det er bare så lækkert 🙂 og med masser af grøntsager til.

Desserten blev blandt andet en citronlagkage – med Disney-pynt.

Nu har roen sænket sig over præstegården, solen titter frem, og en ny uge venter.

God mandag.

Jette

Påskebrød – gult og forårsagtigt

Det er ikke påske endnu – men det nærmer sig 🙂

Og i år har jeg fået den idé, at der efter gudstjenesten skærtorsdag er en let brunch i kirkens våbenhus. Det er egentlig ikke så mærkeligt, men vi har lagt op til, at brødet, der serveres, skal være påskebrød bagt af frivillige. Altså en slags udfordring til at tage et hjemmebagt brød med, som så kan deles og nydes sammen med de øvrige kirkegængere. Menighedsrådet sørger så for det øvrige – kaffe og lidt ost og pålæg.

Nu håber jeg blot, at der er nogle, der har lyst til at bage påskebrød 🙂

Jeg har lavet et bud på et brød her – gult, friskt og forårsagtigt.

Påskebrød med safran og citron

1 dl. vand

et nip safrantråde

½ dl. surmælksprodukt

15 gr. gær

½ tsk. salt

1 æg, med smuk forårsgul blomme

75 gr. fuldkornsmel

½ citron, skal og saft

1 spsk. sukker

1 spsk. olie

ca. 200 gr. mel

Kom safrantråde (let nuldrede) og vand i en skål og lad det stå et kvarters tid, for at få farve og smag frem. De øvrige ingredienser tilsættes og dejen æltes til en blød og lækker dej. Hold lidt hvedemel tilbage og tilsæt efter behov. Sættes til hævning et par timer.

Dejen æltes igennem og snoes og formes til en krans – eller en rede – og sættes på en plade med bagepapir. Placer eventuelt et glas i midten af kransen, for at den bedre kan holde formen under bagningen. Jeg brugte en muffinsform, den blev bare helt væk 🙂

Efterhæver mens ovnen varmer op.

Brødet bager ca. 25 – 30 minutter ved 200 grader og afkøler på en rist.

Brødet smager lidt af safran og citronen anes – og i selskab med påskeliljens gule farve bliver det hele bare til et ret godt påskebrød 🙂

Netop nu skulle der så også være solformørkelse – det ses ikke her. Der er helt overskyet.

Så det bliver disse små skønne påskeliljer, der lyser op i stedet.

God weekend.

Jette

Hjemmebagte grissini

Jeg læste en dag et blogindlæg – som ifølge hende, der skrev det, ikke handlede om noget 🙂 Det har det jo så gjort alligevel, for jeg læste det helt til ende 🙂 og kan huske det endnu!

Men pointen er, at jeg i dag ikke lige ved, hvilken vinkel dagen skal ses ud fra. Spændende arbejdsdage, med helt ualmindelige opgaver og ting, der skal tages stilling til. Bestyrelsesarbejde, der kræver balancegang på en knivsæg – når det handler om, at samarbejde også skal kunne fungere godt i fremtiden. Og en hjemmefront fyldt med fødselsdage og forårsagtige oplevelser.

Hvem sagde kedelig ? 🙂 Nej, det er bare en spændende tid – og bagningen skubbes så lidt. Men så er fryseren jo et godt sted at kigge 🙂 Der ligger både brød og kager.

Og i køkkenet findes stadig nogle tørre brødstænger! – Så kedeligt kan fine grissinier også forklares 🙂

Ungerne troede, at disse var hjemmebragte og pakket ud af fint cellofan – men næh, de var såmænd rullet og bagt i min egen ovn 🙂 Og smagte godt sammen med pestoen.

Konfirmanderne er cyklet videre ud i dagen – forventningsfulde, nu er der kun en måned til de første skal konfirmeres. Og i år har de været kreative omkring deres konfirmationsord. Se bare her:

Og så skal en skøn forårsdag nydes – måske klippes lidt roser ned, eller andet hyggeligt havearbejde …

God torsdag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal