diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: januar 2020 Side 1 af 2

Glemte skærmbriller

Dette indlæg er virkelig uinteressant – men jeg har glemt mine skærmbriller hos Ole 🙂 Og så bliver alt arbejde foran computeren bare lidt mere besværligt.

Jeg fik for et par år siden endelig taget mig sammen til at få skærmbriller – og det er noget af det bedste jeg har gjort. Det er en kæmpe lettelse i det daglige. Hele brilleglasset passer i styrke til min afstand til skærmen.

Hvorfor der gik så lang tid, inden jeg fik de briller, det undrer mig dag. For der er ikke en god forklaring. Men det tog mig også lang tid at få lavet briller med glidende overgang 🙂 Der er nok en vis portion stædighed gemt et sted. Og de gamle briller fejlede jo ligesom ikke noget. Men som jeg blev glad for brillerne med flere styrker, sådan er jeg også blevet det for skærmbrillerne. Så nu glæder jeg mig til, at de kommer tilbage i morgen 🙂

Men på den anden side, er de briller den største udfordring i dag – så skal jeg bare tage det helt roligt. Løsningen er på vej – og vi er altså i småtings afdelingen, hvad besværligheder angår.

Haven bød til gengæld på små glimt af blomster – dejligt 🙂

God torsdag.

Jette 

Til træf med konfirmanderne

I Fyns stift afholdes hvert år et konfirmandtræf i Odense. En gruppe af stiftets præster gør et enormt arbejde med at stable et fornemt træf på benene. Her kan alle vi andre præster så komme og deltage – uden at skulle gøre noget – andet end at deltage med en positiv indstilling.

Biskoppen indleder aftenen

Det er virkelig en god mulighed for at komme ud af konfirmandstuen på – og møde andre unge – og andre kollegaer.

I går var vi af sted – med bus og med mildt vejr. Det sidste betyder noget, for vi går undervejs rundt i Odense mellem forskellige kirker.

Mine konfirmander helt klar 🙂

Årets tema var: “Jeg satser på dig!” Med udgangspunkt i tre lignelser fik konfirmanderne vist, hvad det vil sige at investere sig selv i livet og i andre mennesker. For eksempel – om ikke at grave sit talnet ned, men bruge det man har fået betroet, lade det spire og vokse til glæde både for sig selv og for andre.

I koret i domkirken lød ordene: Velkommen hjem.

Lignesen om den fortabte søn blev dramatiseret – og siden aktualiseret, så det blev konfirmandernes egen verden, der kom i spil. Jeg synes virkelig, at de forskellige poster, som vi kom igennem, formåede at tale i et sprog, alle kunne forstå og relatere til.

Vi var på det blå hold

Lærte de noget? Det ved jeg ikke, men jeg ved at de oplevede noget. Så, gik og fornemmede – og mødte præster og frivillige som gerne ville dem. Og det er altså meget værd, og kan være en god erindring at have med fra tiden til præst.

God onsdag.

Jette

Brød med og uden ridser

Jeg kan huske – fra min barndom – når min mor bagte fire store franskbrød, der fyldte en hel bradepande. Og inden de kom i ovnen, så blev de ridset på langs.

Jeg kom til at tænke på det, da jeg læste i bogen “Brødmanden og den lille brødfabrik”. En fin bog, der hylder dette at bage sit eget brød – og at bruge sin egen surdej. Det kommer jeg vist næppe til – men derfor kan man godt blive klogere af at kigge i hans fine bog.  Forfatteren taler faktisk om en brødrevolution – og med det mener han, at vi ved at bage vores eget brød kan være med til at hæve standarden på godt brød. Og når vi vænner os til at spise brød, der smager af noget, og sætter mere og mere pris på godt brød med god smag – så vil der med tiden bliver efterspurgt mere godt brød hos bageren.

Og det er ingen hemmelighed, at jeg er vild med hjemmebagt brød – næsten uanset, hvordan resultatet er. Men dette, at nogen har givet sig tid og lagt energi i at bage et brød selv, det er prisværdigt. Og brødet smager af mere – og selvfølgelig er det nogen gange bedre end andre gange. Men det er indsatsen værd.

Og så tilbage til ridserne 🙂 Jeg har bagt utallige brød, men faktisk ikke helt vist, hvorfor man ridsede et brød inden bagning – og derfor har jeg nogen gange gjort det og andre gange ikke. Men i bogen, jeg refererede til, blev det nøje beskrevet, at ved at bryde overfladen på det flot hævede brød, så fik brødet bedre mulighed for at udvikle sig under bagningen. Og udvikle sig i den retning, man måske også ønskede 🙂

Her er en lille billedserie fra mit brødbageri i går:

To små brød, der har hævet et par timer, inden de endelig blev formet til brød, og her efterhæver.

Efter ½ times hævning var de vokset og klar til at komme i ovnen. Jeg skar forsigtigt tre ridser i det ene – de er forholdsvis dybe. Så kan brøde bedre udvikle sig.

Og endelig – efter ca. 30 minutter i ovnene, så er de bagte – og så kan man se forskellen på at lave ridser og ikke at gøre det 🙂 Brødet til højre buler noget mere ufikst ud til venstre, hvorimod brødet til venstre har beholdt sin facon og har løftet sig flot op ad.

Smagen er der ikke forskel på, det er mere det kunstneriske indtryk 🙂

Det var lidt sjovt at lave eksperimentet – og næste gang der bages et brød, så bliver det ridset!

God tirsdag.

Jette

Til strikke-hæklefest :-)

Som jeg nævnte forleden, så skulle jeg deltage i en workshop i går. Min søde og meget strikkende svigerinde Iris havde spurgt, om jeg ville med til Ribe og lære nyt om strikkeriets forunderlige verden. Og det ville jeg bestemt gerne – jeg havde fri-weekend og dermed mulighed for at planlægge lidt anderledes.

Ligesom jeg ikke havde hørt om et strikkeforedrag før, så kendte jeg heller ikke noget til en strikke-hæklefest. Men i hele to dage vrimlede det med kreative og strikkende og hæklende kvinder (og måske en enkelt mand) i området omkring Vadehavscenteret nær Ribe. Smukke omgivelser til sådan en fest.

Undervisningslokalets navn

Jeg deltog i workshoppen om “sæt farver til fair isle strik” Fair isle strik referer til flerfarvet mønsterstrik, som man har kendt og brugt i mange år på øen Fair Isle – en ø i gruppen af Shetlandsøerne. Teknikken er at strikke med to (eller flere) farver, og få både en pæn for- og bagside på strikketøjet.

Min strikkeprøve med orange accent

Undervisningen i går handlede om at sætte farver sammen. Altså ud fra de mange naturlige farver så vælge nogen, som ville fungere pænt, når de blev strikket sammen i et fint mønster. Det er langt væk fra det, jeg normalt gør – jeg gør som opskriften foreskriver – for det med at lave om på netop farver og mønster, det kan jeg ikke.

Bodil Munch, underviser

Men med god instruktion af en engageret underviser, så fik vi mod på at give os i kast med opgaven. Og derefter strikke løs. Der var forbavsende stille i et lokale med godt et dusin kvinder – vi strikkede og havde ikke rigtig tid og overskud til at gøre andet. Sjovt at opleve. Det krævede koncentration – og alligevel måtte der trævles op undervejs 🙂

Min svigerinde fortæller om sin strikkeprøve

Men det var virkelig en fornøjelse at kunne fordybe sig på den måde i strik. Så tiden fløj af sted – inden vi vendte bilen mod Hejnsvig og Oles nybagte boller 🙂

At tage på sådan et kursus er også et led i dette med at åbne nye døre i 2020 – det er virkelig godt at prøve noget andet ind imellem. Også at gøre det sammen med nogen, man måske ikke så tit foretager sig noget sammen med. Jeg nød timerne i selskab med min søde svigerinde.

God mandag.

Jette

En glad mor

Lige en opfølgning på det at bekymre sig 🙂

For heldigvis – og nok også naturligvis – så gik det godt, da yngstebarnet i går var til eksamen. Og det var da også en meget glad ung mand, der ringede til mig og fortalte – Nu er jeg bachelor” Hvor er det dejligt, at han er nået dertil, og hvor er det dejligt, at jeg ikke har flere børn, der skal til eksamen.

Jeg ved jo godt, at det er dem selv, der har ansvaret for deres liv, og deres uddannelser – men ønsket om at det må gå godt, den følger med det at være forældre.

Nu slapper jeg af – har friweekend, så sognet er overladt til min gode kollega. I morgen tager min svigerinde og jeg til work-shop i strik. Det bliver både sjovt og spændende. Det kommer der lidt mere om i næste uge.

God weekend.

Jette

At bekymre sig

Se på himlens fugle og markens liljer

de sår ikke og og spinder ikke

Og dog få de, hvad de behøver.

Hvem af jer kan lægge en dag til sit liv ved at bekymre sig? (Frit efter Mattæus evangeliet kap.5)

Jeg er ikke sådan på det store plan specielt bekymret anlagt – men i det små, da kan jeg tænke længe over noget og være bekymret. Hvordan vil det gå? Kan jeg finde ud af det? Hvad vil der ske? osv.

Et tidligere medlem af menighedsrådet sagde en gang til mig – Jette, du skal ikke bekymre dig så meget – underforstået, at det hele skulle nok gå. Jeg tænker ind imellem tilbage på hendes ord, for det er en god grundholdning at have til tilværelsen.

Grunden til at bekymringen lige dukker op i dag – skyldes, at i morgen skal yngste barnet, Peter, op til sin sidste eksamen. Og jeg kan hverken gøre fra eller til, og jeg ved, at han også har forberedt sig – så det skal nok gå.

Men en snert af bekymring er der altid – og det er en mundtlig eksamen, så svaret følger straks. Og det er meget godt.

Så jeg regner med og planlægger efter, at i morgen skal han fejres. At tiden bag universitetets mure er forbi, og nu venter en anden virkelighed. Som han er meget parat til, og glæder sig til.

Konfirmanderne arbejdede i dag med en salme – om netop tilliden i at komme til Gud, med det der bekymrer:

At tro er at
komme,

trods hvad
der vil hindre,

til gudslysets
skær –

og skænke
sin næste

Guds nåde i
dagen,

hvor riget
er nær. (Den danske salmebog 582,6) 

Bekymre os – det kan vi næppe lade være med, og skal heller ikke, for vi skal ikke leve ansvarsløst. Men ved at være opmærksom på, hvor meget det fylder – og dernæst kigge op og ud – og møde ens næste, så kommer der lidt balance i tingene.

God torsdag.

Jette

De sidste æbler

Jeg fik ikke samlet særlig mange æbler ind sidste efterår – høsten var bare ikke så stor. Men lidt har også ret, og æblerne er blevet brugt her hen over efterår og jul. Og i går blev de aller sidste skrællet og kogt til mos. De var temmelig runkne og lidt bløde i det – men i selskab med lidt indkøbte æbler – så blev det nu til en velsmagende æblemos. Som kunne bruges i små æblekager.

Der var menighedsrådsmøde i aftes, og dermed en god anledning til at prøve noget nyt. Så udover at bage et groft brød, blev der også lavet de her små æblekager.

De består af æblemos nederst, dernæst lidt æblekagerasp – jeg valgte den glutenfri udgave, bare fordi jeg lige havde lidt mel, der kunne bruges der. Men almindelig æblekagerasp vil også være godt. Øverst er der en myntecreme med hvid chokolade. Og det er det lidt specielle her. Idéen stammer fra Go’ Morgen Danmark, som jeg tilfældigvis så forleden.

Jeg fik lavet en stor portion creme – den rækker mindst til 20 små æblekager. Men ellers kan cremen også bruges oven på en chokoladekage, det vil helt sikkert også smage godt.

Myntecreme med hvid chokolade

2 spsk. grofthakket frisk mynte

revet skal af en citron

1 tsk. vaniljesukker

50 gr. glukose

3 bl. husblas

½ l. piskefløde

150 gr. hvid chokolade

Sæt husblas i blød i koldt vand. Kom 2 dl. fløde i en gryde sammen med mynte, citronskal, vaniljesukker og glucose. Bring det i kog og lad det simre under låg ca. 5 minutter. Knug vandet af husblas og kom dem i den varme fløde og lad det smelte. Hæld så blandingen gennem en sigte og kom den varme fløde over den grofthakkede hvide chokolade. Rør rundt til chokoladen er smeltet og lad det hele køle noget af (til ca. 40 grader). Kom resten af piskefløden i og rør det hele godt sammen. Sættes på køl nogle timer.

Inden det skal bruges piskes det – som flødeskum – men knap så stift, og fordeles på de små kager. Drys evt. med lidt rasp på toppen og et blad mynte – for syns skyld 🙂

Det er en fin og lidt anderledes måde at få en æblekage på – men bestemt et forsøg værd.

På en smuk januar dag.

Jette

Opmuntrende ord

En vigtig del af præstens arbejde er at have konfirmander 🙂 Og jeg har gennem årene haft en del – jeg gætter på lige i underkanten af  1000. Det er mange, og nogen kan jeg huske, andre er gledet ud af erindringen.

Men det er lidt pudsigt ind i mellem at opleve, at jeg måske nok har glemt dem, men de ofte godt kan huske mig. Jeg møder det i forbindelse med vielse og dåb – og så må jeg jo grave dybt i hukommelsen og se om noget dukker op 🙂

Konfirmander er kilde til sjov og glæde, men bestemt også udfordring og bekymring. I dag var så en af de rigtig gode dage – eller blev det, for det var lidt uventet.

Men to af konfirmanddrengene havde været i kirke i søndags – i hver sin kirke – og fortalte lidt om det.

Og hvor den ene dreng indledte med – “at det var nu ikke så kedeligt, som han havde forventet!” Og som han fortsatte – Man skulle jo synge en god del af tiden – og svare på korsvar. Så det havde været godt nok. Men som han også konstaterede, at så var de fleste i kirken vist over 70 år 🙂

Den anden dreng havde været i nabokirken – og her var hans lillebror blevet døbt. Og det var ham, der havde båret ham – sagt hans lange navn og svaret på trosbekendelsen. Der var ingen tvivl om, at han var både stolt og glad over at have haft den rolle.

Efter sådan et par små samtaler, så er det bare helt fint at være præst! Jeg bliver glad og tænker, at hvor er det dejligt, at de har oplevet kirken og gudstjenesten som noget godt – og ikke som noget helt fjernt, uvedkommende eller fremmed.

I næste uge skal begge hold med på konfirmandtræf i Odense, sammen med en helt masse andre konfirmander. Det bliver både sjovt og udfordrende.

God tirsdag.

Jette

Pesto gifler

Vi er allerede godt i gang med januar – men her er lige glimt tilbage til nytårsaften. Vi var til et sammenskudsgilde – en super fin måde at arrangere en festlig aften på. Og vi skulle medbringe forretten. Det var en forholdsvis grøn tallerken med blandt andet spinatrulle med fetacreme og bruschetta med røget laks. Og så disse mindre pesto gifler ved siden af. Og de var et hit. Jeg havde for en sikkerheds skyld også lagt noget købt flutes i brødkurven – det var det, der var i overskud 🙂 Inspirationen til pesto giflerne kommer herfra.

Pesto gifler (10 stk)

10 gr. gær

2 dl. koldt vand

1 spsk. olie

1 tsk. groft salt

1 tsk. honning

100 gr. fuldkornsmel

ca. 160 gr. hvedemel

ca. 4 spsk. pesto

Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser og ælt en blød dej. Kom en anelse olie i bunden af skålen, læg dejen ovenpå og dæk med et låg eller vitavrap og sæt skålen i køleskabet til næste dag.

Tag skålen ud af køleskabet en times tid før, du vil lave giflerne. Vend forsigtigt dejen ud på bordet, jeg æltede ikke, men samlede nærmest dejen sammen og rullede den ud til et rektangel på et meldrysset bord. Fordel pestoen på dejen og rul den sammen som en roulade. Skær den i trekantede stykker og sæt dem på en plade og efterhæv ca. 1/2 time, inden de bages ved 200 grader ca. 12 minutter.

Og hele køkkenet dufter dejligt af nybagt brød med smag 🙂

Jeg må indrømme, at giflerne ikke er så fotogene – men det skal nu ikke lastes dem – de smager godt 🙂

God mandag.

Jette

Glimt

Det er blevet lørdag – fredagen gik med min svogers 25 års jubilæum på samme arbejdsplads.

Det er lang tid at være samme sted, og ikke så ofte at vi i vores tid kan fejre det. Jeg har tænkt tilbage – og har faktisk kun været med til to af den slags jubilæer foruden det i går. Vores tid er præget af flere skift og hurtigere skift.

Og så kigger jeg lige på mig selv – og nåh ja, så har jeg faktisk også været længe på samme sted. Til december er det  25 år siden jeg og familien flyttede ind i præstegården i Kauslunde.

Men tilbage til svogeren – det er en skiltefabrik, han har været medarbejder på – og sikke et fint skilt de havde fået lavet og sat på den bil, han blev hentet i.

Derefter var der reception og rundvisning på virksomheden – et flot arrangement. Nu håber jeg blot, at han finder sig godt til rette i sit nye livs afsnit.

I dag blev der bagt koldthævede boller til morgenmaden – det er luksus i weekenden, når det kan lade sig gøre. Opskriften er ok, men bollerne bliver bedre, hvis der kommes lidt mere mel i, inden dejen sættes i køleskab natten over.

Lørdagen er uden de store planer – i morgen er der gudstjeneste og frokost på programmet.

God weekend.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal