Jeg kan huske – fra min barndom – når min mor bagte fire store franskbrød, der fyldte en hel bradepande. Og inden de kom i ovnen, så blev de ridset på langs.

Jeg kom til at tænke på det, da jeg læste i bogen “Brødmanden og den lille brødfabrik”. En fin bog, der hylder dette at bage sit eget brød – og at bruge sin egen surdej. Det kommer jeg vist næppe til – men derfor kan man godt blive klogere af at kigge i hans fine bog.  Forfatteren taler faktisk om en brødrevolution – og med det mener han, at vi ved at bage vores eget brød kan være med til at hæve standarden på godt brød. Og når vi vænner os til at spise brød, der smager af noget, og sætter mere og mere pris på godt brød med god smag – så vil der med tiden bliver efterspurgt mere godt brød hos bageren.

Og det er ingen hemmelighed, at jeg er vild med hjemmebagt brød – næsten uanset, hvordan resultatet er. Men dette, at nogen har givet sig tid og lagt energi i at bage et brød selv, det er prisværdigt. Og brødet smager af mere – og selvfølgelig er det nogen gange bedre end andre gange. Men det er indsatsen værd.

Og så tilbage til ridserne 🙂 Jeg har bagt utallige brød, men faktisk ikke helt vist, hvorfor man ridsede et brød inden bagning – og derfor har jeg nogen gange gjort det og andre gange ikke. Men i bogen, jeg refererede til, blev det nøje beskrevet, at ved at bryde overfladen på det flot hævede brød, så fik brødet bedre mulighed for at udvikle sig under bagningen. Og udvikle sig i den retning, man måske også ønskede 🙂

Her er en lille billedserie fra mit brødbageri i går:

To små brød, der har hævet et par timer, inden de endelig blev formet til brød, og her efterhæver.

Efter ½ times hævning var de vokset og klar til at komme i ovnen. Jeg skar forsigtigt tre ridser i det ene – de er forholdsvis dybe. Så kan brøde bedre udvikle sig.

Og endelig – efter ca. 30 minutter i ovnene, så er de bagte – og så kan man se forskellen på at lave ridser og ikke at gøre det 🙂 Brødet til højre buler noget mere ufikst ud til venstre, hvorimod brødet til venstre har beholdt sin facon og har løftet sig flot op ad.

Smagen er der ikke forskel på, det er mere det kunstneriske indtryk 🙂

Det var lidt sjovt at lave eksperimentet – og næste gang der bages et brød, så bliver det ridset!

God tirsdag.

Jette