diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: maj 2018 Side 1 af 3

Fem ting om mig

I sidste uge lavede jeg kirkeblad – intet usædvanligt i det. Men den nys ansatte gravermedhjælper var blevet bedt om at skrive lidt om sig selv. Og som hun sagde – det var da svært! For hvad skulle hun lige skrive og fortælle.

Og det fik mig til at tænke over, hvad er det andre gerne vil vide, når man skal præsentere sig selv, eller sige noget om sig selv. Så her kommer et bud på, hvad det kunne være – fem ting om mig:

1)  Jeg er ikke bange for edderkopper. Det er ikke fordi jeg byder dem indenfor, de kommer helt af sig selv. Men jeg går ikke i panik ved synet af det – det er værre, når en mus løber over gulvet inde i huset 🙂

2)  Jeg har duelighedsbevis – det vil sige at jeg må sejle og lægge til i havne med en båd. Duelighedsbeviset består af en teoretisk og praktisk del. Jeg sejler ikke mere, men husker sandheden i, at et er søkort at forstå, noget andet er skib at føre ! Øvelsen med at få den teoretiske del til at harmonere med det praktiske, det var en udfordring 🙂

3)  Jeg kunne ikke fordrage ost som barn – nu 50 år senere spiser jeg det med stort velbehag.

4)  Jeg har gået med aviser – mens jeg har været ansat som præst. Jeg overtog ruten, da Trine stoppede, så lørdag og søndag morgen cyklede jeg i flere år rundt med Fyens Stiftstidende inden jeg tog i kirke 🙂

5)  Jeg har en mindre portvinssamling i kælderen. Og har været til nogle portvinssmagninger – og nydt det hver gang. Men ved også, at det er bedst at cykle til et sådant arrangement 🙂 En del af flaskerne i kælderen er tiltænkt børnene som bryllupsgave, når de kommer så langt. For grunden til samlingen blev lagt af deres far.

Og således nået i mål med fem ting omkring mig, som alle måske ikke vidste – så må jeg indrømme, at det faktisk var lidt svært helt at komme i tanke om, hvad jeg skulle fortælle. Men det har været sjovt at tænke tilbage. Og selv om det jo på sin vis er ret uinteressante oplysninger, så fortæller de jo alligevel lidt af min historie 🙂

God torsdag.

Jette

Fundne æg

Mine små silkehøns er kilde til meget sjov og glæde. De lever helt deres eget liv, ret uforstyrret af verden omkring dem. Natteravne er de – kl. 22 sidder de stadig ved hovedtrappen og synes, det er for tidligt at gå til ro 🙂

Og æg er de også gode til at lægge. Selv med éen på pause, så kommer der ca. 1½ æg om dagen, og det er ganske fint for de små høns. Normalt bruger de hønsehuset som redekasse.

Men jeg havde alligevel en fornemmelse af, at de også havde fundet et andet sted. Og ganske rigtigt – en dag, hvor den lille høne kom ud på græsplænen og højlydt bekendtgjorde, at nu havde hun lagt et nyt æg, så gik jeg på udkig i budskadset. Og langt inde, godt gemt bag kristtjørn og andre grønne planter, lå en lille bunke æg.

Nu er æggene samlet sammen og taget med indenfor. Og de bliver brugt. For æg har en ret lang holdbarhed takket være deres gode indpakning fra naturens side. Men jeg slår dem nu ud i en skål først og tjekker hvordan de er, inden de kommer i en kage. Og er de for gamle, er du ikke i tvivl – de stinker og skal bare ud igen hurtigst muligt!

Der er blevet bagt lagkagebund, som nu ligger i fryseren. Så kan der ret hurtigt laves en fin kage, når der er brug for det 🙂

På en fin onsdag.

Jette

Brød med nødder og krydderurter

Jeg har igen været på biblioteket. Det er der lidt bedre tid til på denne tid af året, nu hvor de “skæve” helligdage er forbi og konfirmanderne har sagt farvel og tak for denne gang.

Biblioteket er et hyggeligt sted. Der er ro og masser at se på og kigge i 🙂

Jeg fandt sidst en ny bagebog – Byens bedste brød – og det er derfra inspirationen til dette brød kommer.

Blomstrende timian i eget højbed

Når jeg læser en ny opskrift og ser, at de fleste af ingredienserne er i mit køkken eller diverse gemmer, så er der ikke altid så langt fra tanke til handling 🙂 Og de ingredienser, jeg ikke lige har bliver erstattet af noget, jeg så har i stedet. Her blev for eksempel malt udskiftet med sirup.

Brød med nødder og krydderurter

½ dl. appelsinsaft

2 dl. vand

10 gr.  gær

1 tsk. sennep

1 tsk. sirup

1 tsk. groft salt

½ tsk. tørret oregano

½ tsk. frisk timian (eller tørret)

25 gr. blandede nødder

50 gr. rugmel

ca. 350 gr. hvedemel

Bland vand og appelsinsaft og rør gæren ud heri. Tilsæt de øvrige ingredienser – hold lidt hvedemel tilbage, og ælt til du har en fin dej. Mængden af hvedemel varierer altid lidt.

Sæt dejen til hævning 2-3 timer ved stuetemperatur. Æltes igennem og hæver – evt. i en hævekurv – mens ovnen varmer op til 200 grader. Bag brødet ca. 30 minutter. Afkøler på en rist.

Det er et lækkert brød med en genkendelig smag af krydderurter. En lidt anderledes smag, end jeg er vant til. Men det smager dejligt, og passer fint til ost og – tænker jeg – røget pålæg.

God tirsdag.

Jette

Det har regnet – lidt

I dag vågnede jeg op til lyden af regndråber på et skråvindue 🙂 Normalt vil det ikke være specielt interessant, men efter næsten en måned uden regn, ja så er det altså ok med bare lidt regn.

Hylden er ved at stå med fine blomster. Der kan snart laves hyldeblomstsaft.

Og den her blomst i haven – som jeg ikke kan huske, hvad hedder – har de sjoveste blade. Regndråberne ligger som perler oven på. Et fint syn.

Og hønsene er stået op – det gør det i øvrigt meget tidligt. De er altid klar til at komme ud, og meget sene til at gå ind. De nyder virkelig, at det er sommer med lange lyse dage. Og den lille fjerbold trives, den piler af sted og nyder solen og varmen.

På en stille mandag.

Jette

Bloggens mest populære kage

Jeg ved ikke hvor mange, der bager kagen 🙂 men jeg kan se, at den bliver liggende, som mest læste indlæg – så populær er den. Og ikke uden grund, det er virkelig en lækker sommerlig kage, med smag af alt godt. Og lige nu er der rabarber alle vegne, så det er med at bruge løs af dem.

Her kommer den populære kage i en mindre udgave, for det er jo ikke altid, at det er  25 mennesker, der skal bages kage til. Den er lidt svær at få helt gennembagt – den skal bage længe. Også længere end man regner med 🙂

Rabarberkage i aftenssol 🙂

Rabarberkage med kokos og hvid chokolade (4-5 pers.)

125 gr. rabarber i skiver

15 gr. kokosmel

½ æggehvide

15 gr. sukker

Det hele blandes og står og trækker, mens resten af dejen laves.

100 gr. blødt smør/margarine

125 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

1 æg + blomme og hvide (se ovenfor)

50 gr. kokosmel

90 gr. mel

½ tsk. bagepulver

2 spsk. mælk

30 gr. hakket hvid chokolade

Pisk smør, sukker og vaniljesukker godt sammen. Kom æggene i og pisk grundigt. Vend de øvrige ingredienser i. Fordel dejen i en springform, 16-18 cm. i diameter, med bagepapir i bunden. Fordel rabarberblandingen ovenpå og pres den lidt ned.

Bager ved 175 grader ca. en time – prøv med en tandstik om den er bagt. Der må ikke hænge dej ved, når den tages op. Køler af – og det smager af sommer 🙂

Rabarberkage i morgensol 🙂

Og det fine vejr fortsætter – selv om jeg nu længes efter en enkelt dag med regn. Det vil alt og alle have godt af.

Må du få en dejlig weekend.

Jette

En fridag

Jeg havde en fridag i går 🙂 I selskab med Trine i sommerhus. Virkelig hyggeligt, og der blev tid til at tale om mangt og meget – fortid, nutid og fremtid. Det var dejligt, at der bare var tid. Og så i kombination med skønt vejr og dejlige omgivelser, så bliver det bare en god fridag 🙂

Ingen er vist i tvivl om, at jeg nyder at være i sommerhus – fortæller i hvert fald gerne om stedet. Og med sommerdage i maj, så er det også det perfekte sted at opholde sig.

Vandet i Helnæs bugt, som du ser i baggrunden, er allerede lidt lunt. Der er nu ingen fare for, at jeg kommer i endnu, men jeg dypper gerne fødderne. Og nød at luftetørre efterfølgende 🙂

Og så er der igen håndværkere på grunden – eller hvad man nu kalder en anlægsgartner. Indtil nu er der ikke blevet gjort noget ved jorden omkring huset, så græs og ukrudt har efter bedste evne groet op. Og det var egentlig okay. I betragtning af at det var en byggegrund, så var jorden ikke så præget af det, for det var mest mindre arbejdsbiler, der havde kørt på den. Men den var alligevel noget ujævn, så nu skal det rettes op, og så skal der sås græs. I første omgang er der fyldt jord på og fjernet de sidste stubbe.

Ud over at snakke, så var Trine og jeg også i Fåborg – det er bare en hyggelig by, vi kiggede, shoppede lidt og fik lækker frokost på torvet: Falafler, salat, tzatziki og pommes frites – det var rigtig godt. I glasset var økologisk granatæblecider – alt i alt et dejligt måltid på en varm dag.

Jeg fandt også lige garnet her. Jeg er begyndt at kigge efter garn, lavet af andre naturmaterialer end de gængse. Dette er af bøgeflis og bambus. Spændende kombination, og garnet er meget fint og blødt at røre ved. Jeg glæder mig til at strikke et par små babyhuer til for tidligt fødte i det 🙂

Og så er det hverdag – salmenumre og kirkeblad skal klares, og det gode vejr også gerne nydes lidt.

God torsdag.

Jette

Smukke blomster

Det er blevet hverdag – tirsdag, og pinsen ligger allerede som noget, der var. Og så dog ikke helt. For Helligåndens komme betyder jo netop nutid. Og derfor lyser og smiler naturen og alt omkring os til os på en ganske særlig måde. Fyldt af ånd – kan vi måske sige. I hvert fald hvis vi selv indstiller os på det. Lader tro, håb og kærlighed være som lys på vores sti.

Pinsen bød på blomster i mange sammenhænge. Alterbuketten her fra Kauslunde kirke. Så fin og enkel og med syrener plukket på kirkegården. Uden at vide det, havde graveren med det valg, ramt en linje fra min prædiken. Citatet er desværre ikke mit, men jeg lånte det 🙂 Det siger noget om, at Helligånden gør levende:

“…, at det er ånden, der gør kirken til et levende fællesskab og ikke et museum. Vi kan gøre mange ting selv, men at få syrenerne til at springe ud eller fællesskabet til at leve eller kærligheden til at blusse, kan kun ånden.”

I går – 2. pinsedag – var der traditionen tro en udendørs fælles gudstjeneste for kirkerne her omkring. En festlig og fin måde at holde gudstjeneste på – og vi var velsignet af dejligt vejr. I år var det Strib kirke, der stod for at arrangere gudstjenesten. Alterpynten var ret så overdådig, men stod godt fast i østenvinden.

Syrenerne blomstrer smukt alle vegne, og dufter dejligt. Sydfyn især, er kendt for deres syrenhegn. En flot måde at lave skel på. Ved sommerhuset er der også syrener – dejligt.

Og a propos sommerhus – så begynder anlægsgartneren i dag at ordne grunden ved huset. Det skal være græsplæne med nogle trædesten – så det er ikke så avanceret. Men det bliver dejligt at få jorden jævnet rigtigt ud og få fjernet de sidste rester af træstubbe.

På endnu en smuk dag.

Jette

Glædelig pinse

Så er vi nået til kirkeårets sidste store højtid – pinsen. Denne lidt oversete og uhåndterlige højtid.

“Skin over vang som en morgen med sang,

morgen i maj, når det grønnes.” (Den danske Salmebog 291,4)

Pinse er liv, det er grøde, det er nyudsprungne bøgeblade og gule raspmarker. Det er et vindpust og et vingeslag. Det er noget, vi kan fornemme og ane, men næppe se – Helligånden. Guds ånd.

Som er nutid, og som puster liv i gamle ord. Til tro. Til håb. Til kærlighed.

Glædelig pinse.

Jette

Et brød til tid på terrassen

Lyder det kryptisk ? 🙂 Det er det såmænd ikke. Jeg faldt forleden over et spændende brød, som jeg tænkte ville passe perfekt til at spise på terrassen, mens man venter på at grillen bliver klar. Det passede nu også meget godt til frokost. – Jeg havde taget det med ned til graverne i går, da vi spiste frokost sammen.

Brødet minder om pizza, der er stablet og bagt i en form. Med modsat en pizza, så er brødet her blødt og svampet. Opskriften findes her.

Her kommer et par kommentarer og min udgave.

Skønt brød til tid på terrassen (4 pers.)

Pizzadej af 1½ dl. vand

100 gr. revet ost (hvad køleskabet gemte)

2 spsk. creme fraiche

2 tsk. krydderier (oregano, rosmarin, røget paprika og lidt chili)

Salt og peber

Rul den hævede dej ud i en rektangel, smør creme fraiche på og drys osten ud ud og top med krydderier. Skær pladen i 4 lange strimler, som stables oven på hinanden. Skær strimlen i 6 dele og sæt dem på højkant i en slip-let form (ca. 1½ l). Efterhæver 30 minutter og bages ca. 20 minutter ved 200 grader.

Og så har du et meget velduftende brød. Der kan brydes af eller skæres i skiver.

Eller i stave – med et glas køligt hvidvin på terrassen, det fungerer også fint 🙂

Og så er det næsten pinse 🙂 God fredag.

Jette

En cykeltur

I går valgte jeg at cykle til et møde – lidt af nød, for jeg havde lånt bilen ud 🙂 Men tænkte at jeg ville prøve at notere mig, hvad jeg så undervejs på min cykeltur. Turen var 6,5 km hver vej, meget tilpas strækning, og i fint vejr uden nævneværdig vind.

Det her så jeg:

Om kort tid forventer mange ret kaotiske tilstande, når den gamle Lillebæltsbro lukker på grund af reperation. Al trafik skal i stedet over den ny bro, hvor der i forvejen kører ret mange biler over hver dag.

Her købte jeg for år tilbage mine høns. Men siden bryllupsgaven med silkehøns har jeg næsten været selvforsynende med høns, fik lige forstærkning, da første hold forsvandt.

Som billederne viser, så gror alting så godt i disse dage. Og i disse dage står rapsmarkerne bare flot gule 🙂 I baggrunden til højre kan anes pillerne af Den ny Lillebæltsbro.

Ejeren af LIP bor i mit sogn. Virksomheden har netop fejret  50 års jubilæum, og se lige hvor fint et logo kan være muret ind i muren.

Så nærmede jeg mig bestemmelsesstedet – provstikontoret. Det ligger lidt øde i et industriområde – og har i folkemunde fået tilnavnet “Det lille hus på prærien” og ser man under skiltet, er det også temmelig goldt og sparsomt med vegetation 🙂

Jeg var i god tid – det er lidt svært helt at beregne cykeltiden – så jeg kørte ind for at finde Danmarks bedste romkugler. De er blevet vildt populære – og smager også dejligt.

Det er tydeligt at smage, at det er rigtig chokolade, de er dyppet i 🙂

Jeg var ikke den eneste, der havde valgt at cykle i går – men der var lidt forskel på niveauet af cykler. Min er gammel og rusten, men kører egentlig ret godt. Det nyeste ved den er min cykelhjelm, i en farve der ikke er til at overse 🙂

Og jeg nåede også hjem igen – tids nok til at tale med et par af mine gamle konfirmander, som skal til eksamen i kristendom og lige havde brug for lidt info om Luther og reformationen. Det er virkelig en fornøjelse, når gamle konfirmander sådan vender tilbage.

God torsdag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal