diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: september 2017 Side 1 af 2

Høstfest

Marken er mejet, og høet er høstet

kornet er i laderne, og høet står i hæs. (Mads Hansen, 1868)

Den gamle høstsang synges stadig med glæde  – og med en fornemmelse af, at når høsten er i hus, så er der grund til fest, god mad og sjov og glæde.

Det fejrer vi i kirken, i hallen og på plejehjemmet 🙂

Jeg var til høstfest sammen med min far i går på plejehjemmet. Og de havde virkelig gjort noget ud af det, så det blev en meget hyggelig eftermiddag.

Frivillige havde dækket og pyntet bordet, de anrettede og serverede maden, så personalet kunne sidde med ved bordet og nyde en stund sammen med beboerne. Personalet havde klædet om fra arbejdstøj til eget tøj – det virkede så godt. Det var med til at understrege oplevelsen af en fælles fest.

Underholdning og sang og musik var lagt i hænderne på Den skaldede pædagog. Og det mesterede han rigtig fint. Tilpas med fællessang og tilpas baggrundsmusik undervejs, så jo – han får mange rosende ord med herfra 🙂

Diva var med til fest! Hun skabte naturlig glæde og blev noget forkælet undervejs 🙂

Og min gamle far deltog, han klarede fint at sidde til bords i flere timer – men nød også et velfortjent hvil bagefter 🙂

Og så blev jeg bekræftet i, at det var godt, at min far kom på det lokale plejehjem og ikke blev flyttet til Fyn eller andre steder. For selv om han er gammel, så var der stadig en del af gæsterne ved festen i går, som huskede ham og som kendte ham. Og det er altså rart.

God fredag.

Jette

Dejlig æblekage

Æblekage – ja, det er bare lige årstiden. Og smager så lækkert. Men det er også dejligt med lidt variation.

Her er en opskrift, hvor jeg igen har brugt mit tilsendte müsli. Men andre slags müsli med ristede, ikke alt for søde havregryn, vil kunne bruges her. Eller bare helt almindelige havregryn 🙂

Enkel smuldreæblekage (til menighedsrådet)

150 gr. mel

75 gr. müsli (uden sukker)

110 gr. smør

75 gr. sukker

8-10 æbler

50 gr. sukker

1 tsk. kanel

Kom alle ingredienser til dejen i en foodprocessor eller smuldr det sammen med fingrene. Det skal være en smuldredej 🙂

Skræl æblerne og skær dem i tynde både og kom dem i et ildfast fad. Fyld det bare godt op, de falder sammen, når de bliver bagt. Bland sukker og kanel og drys det over inden dejblandingen fordeles over.

Bages ca. 45 minutter ved 175 grader – til kagen er let gylden. Og du har den lækreste æblekage.

Serveres med flødeskum – eller creme fraiche. Men den milde fløde går bare godt med de lidt syrlige æbler.

Med ønsket om en dejlig torsdag – jeg tager nord på. Der er høstfest på plejehjemmet, som min far og jeg skal deltage i. Det bliver nu ganske fint.

Jette

Et fint flettet brød

Jeg ved ikke, om det bare er fordi vi begynder at bevæge os inden for – nu sommeren er ved at vinke farvel og dagene er beviseligt kortere end nætterne – men der bliver bagt flere flettede brød i denne tid end om sommeren 🙂 Facebook viser dem i videoer, og et kig tilbage på egen blog viser det.

Men det er nu også sjovt at flette brød. I aftes var der menighedsrådsmøde og så var der igen god anledning til at bage et lækkert brød. Og denne gang flettet!

Winston knot hedder knuden, der bruges. En slipseknude! Hvordan nogen vil binde et slips på den måde ved jeg ikke 🙂 Men som fletning til et brød, så er det altså meget fint.

Opskriften på dejen var meget lig denne tilsat et æg – og så gjorde jeg sådan:

Del dejen i 6 dele og tril hver del til en lang pølse (ca. 50 cm) og læg dem tre og tre sammen oven på hinanden, hvorefter det ene ben foldes ind over.

sådan her

2. foldning

3.foldning

4. foldning

Og til sidst samles det hele i en bold, lægges på en plade med bagepapir og hæver en times tid inden brødet bages ved 200 grader ca. 30 minutter.

Køler af på en rist.

Og så er der bare et rigtig fint brød – dekorativt og velsmagende.

God fornøjelse med at forsøge dig ud i flette kunsten. Det er lidt sjovt 🙂

God onsdag.

Jette

Turen gik forbi Bindeballe Købmandsgaard

Jeg har haft friweekend, og den er blevet tilbragt sammen med Oles fætre og kusiner og respektive ægtefæller. Det var første gang jeg var med, mens de andre jo havde en historie, der gik årtier tilbage. Men hyggeligt at være med 🙂

Vi var blandt andet forbi Bindeballe Købmandsgaard.

Den grundlage Jesper Kristensen tilbage i 1897, samtidig med at Vejle-Vandel Jernbanen blev etableret. Toget havde et stop nær butikken, og Kristensen havde håbet på, eller måske regnet med, at der ville vokse en større by op omkring stedet der. Det skete ikke helt. Men nu 120 år senere er der et meget seværdigt og levende sted. Der kan stadig handles i butikken, der er kommet hytteudlejning til og så er der masser af glimt fra en svunden tid.

Men det meget interessante er, at det var Oles oldefar, der fik idéen til at åbne en købmandsbutik der. På billedet ses 11 af de 13 nulevende oldebørn efter Jesper kristensen. Det er da lidt sjovt 🙂

I butikken kan købes meget finurligt, fra bjesk til Richs og nymalet kaffe. Jeg nøjedes med at købe lidt karry og pomerans skal. – Det sidste skal bruges inden længe, når den engelske julekage skal forberedes, og så er det godt at være klar 🙂

Men endnu er det september – og godt for det.

God tirsdag.

Jette

Perfekt til tapas – hvis du spørger mig :-)

Jeg har aldrig før lavet æblechutney! – Men da vi havde høstgudstjeneste og efterfølgende kirkefrokost kom det på banen.

Vi serverede tapas – til trods for, at langt de fleste som deltog var godt og vel 60 + Men det skal man ikke lade sig slå ud af. Der blev næsten spist op 🙂

At servere tapas – det er jo noget man meget køber sig fra. Det handler om at få købt nogle lækre oste og spændende pølsespecialiteter. Men tilbehøret, det kan man godt selv lave noget af. Gravermedhjælperens mor havde lavet de lækreste syltede blommer, de passede perfekt til osten.

Og jeg havde så lavet æblechutney. Og den blev ganske udmærket. Lidt grov, men godt mør og med fin smag. Og det var virkelig let at lave. Inspirationen kom fra Aarstiderne.

Æblechutney med ingefær og rosiner

800 gr. æbler i tern (altså uden skræl og kernehus)

2 løg

3 fed hvidløg

Saft og skal af 1 økologisk citron

75 gr. rosiner

2 tsk. groft salt

ca. 200 gr. sukker

5 cm. ingefær, revet

½ dl. æbleeddike eller hvidvinseddike

Lidt tørret chili

Skræl og skær løgene i tern og hvidløgene hakkes fint.

Alle ingredienser kommes i en gryde og koger ca. ½ time under låg ved svag varme. Æblerne skal være godt møre. Moses let og smages til. Kommes i rene glas, der er skyllet med lidt spiritus.

Jeg holder meget af tapas – eller bare sådan mad, man kan nippe af. Man kan tage lige det, man nu synes ser lækkert ud 🙂

Brødet på billedet vender jeg tilbage til. Det er en ret almindelig dej, men til gengæld flettet og foldet, så det bliver ret så dekorativt. Du kan se en engelsk vejledning på det fletningen her.

Nu vil jeg holde fri weekend – med familiesamvær og masser af hygge.

God weekend.

Jette

Sådan var min onsdag …

En helt almindelig onsdag i september – ja, det var det.

Og så lidt anderledes, alene af den grund at jeg havde Mus samtale med provsten. Det sker ca. en gang om året, og det er altid lejlighed til at reflektere over, hvordan det lige er at være præst her. Hvad er jeg glad for, hvad frustrerer og hvordan er det at være præstefamilie. Det sidste havde jo ændret sig, siden Ole kom ind i billedet. Men det kunne jeg kun fortælle godt om 🙂

Referatet af samtalen skulle jeg selv skrive efter aftale med provsten. Og det kunne jeg snildt sidde i sommerhuset og gøre – blev jeg enig med mig selv om.

Og så kunne jeg lige få slået græsset – hvis det nu var tørvejr. Og det var det 🙂 og lidt solskin. Samtidig forundredes jeg over, hvor godt min sankthansurt havde klaret at blive flyttet i foråret fra Midtjylland til Sydfyn. Den blomstrer og breder sig – se selv:

 

Det første billede er fra i går det andet fra midt i maj 🙂

Dagen sluttede med et meget interessant foredrag om arbejdsglæde, arrangeret af Middelfart Sparekasse.

Generelt er vi meget glade for at gå på arbejde og for vores arbejde. Men det var spændende at se og høre lidt mere om, hvad der styrkede og fremmede arbejdsglæden.

Alexander Kjerulf var ham, der fortalte levende om det – ses yderst til højre i billedet. Og et af nøgleordene i oplægget var Tillid. Som medarbejder at blive mødt med tillid til, at man kan magte sin opgave. Uhyre enkelt, men enormt vigtigt.

 

Arbejdsglæde er ikke en passiv størrelse – men noget både ledelse og medarbejdere har ansvar for. Og et lille fint eksempel på, hvad der kan gøre, at man synes, det har været en god dag på jobbet er, hvis man har mødt: Uventet venlighed. Et fantastisk udtryk. Men meget præcist. Hvis en helt uventet har sagt noget sødt eller pænt til en – så bliver man da glad. Eller hvis det ud af det blå påskønnes, hvis en afdeling virkelig har gjort det godt og nået et mål.

Arbejdsglæde er noget vi gør – var også en af hans pointer. Ganske tankevækkende.

Jeg sidder og tænker på Løgstrups ord: “Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre uden at han holder noget af dets liv i sin hånd.”

Det lyder måske lidt stort og flot. Men understreger bare, at vi har et medansvar for, hvordan vores nærmeste har det – om det så er familie, venner eller kollegaer.

Og det at rose og påskønne ens kollega – det bringer glæde og skaber en god stemning.

På en helt almindelig torsdag morgen.

Jette

Selvforsynende med æg

Det er måske nok at tage de lidt optimistiske briller på 🙂 Men i hvert fald så er den flinke høne igen begyndt at lægge æg.

Ca. hver anden dag ligger der det fineste lille silkehønseæg ude i hønsehuset. Det er altså en fornøjelse.

Den lille silkehønsefamilie går mest en dels på gårdspladsen, så en tur på græsset på præstevejen og endelig har de fundet ud af, at der er lækkert korn tilbage på den nyligt høstede præstemark. Det er måske ikke økologisk det hele, men det er i hvert fald friskt og grønt. Og maden er blevet nydt i ro og mag og eget tempo.

Hanen er på plads – mens hønen er på arbejde 🙂 Der ligger nok et lille fint æg i huset lidt senere i dag. Hvor godt!

Jeg tror du fornemmer, at jeg er ret glad for mine små høns – de er super hyggelige, og nyttige.

God onsdag.

Jette

Skøn hverdagsdessert

Ind imellem er der opskrifter, jeg bare vender tilbage til 🙂 Sådan har jeg det med cremen til cheesecaken uden husblas.

Så da jeg fik tilsendt to forskellige prøver med sukkerfri müsli fra AXA, syntes jeg, at det var oplagt at tænke cremen ind her.

Indtil videre har jeg kun fået prøvesmagt den ene slags müsli – den med daddel, puffede quinoa og tørrede bær. Den sukkerfri müsli smager ret godt – bare som den er.

Men lidt selskab klæder den. Jeg brugte den i stedet for ristet rasp i denne dessert – en slags trifli. En super hurtig dessert – som er blevet godkendt indtil flere gange 🙂

Skøn dessert (2 glas)

100 gr. frugtmos (æble-blomme-brombær)

4 spsk. müsli (ca. 40-50 gr.)

100 gr. flødeost

100 gr. creme fraiche 9 %

1 spsk. sukker

1 tsk. vaniljesukker

Til cremen røres flødeost, creme fraiche, sukker og vaniljesukker sammen.

Fordel mosen i to glas. Drys 1 spsk. müsli over i hvert glas, fordel 2 spsk. creme i hvert glas og top med det sidste müsli. (Der er lidt ekstra creme til en anden gang :-))

Står og trækker lidt i køleskab – og er så klar til servering.

Det smager så godt 🙂

God tirsdag.

Jette

På forsiden af et boligtillæg :-)

For noget tid siden havde jeg besøg af en journalist og en fotograf fra Fyens Stiftstidende. Jeg havde aftalt, at de kom på besøg i sommerhuset, og så ville jeg fortælle om processen og vise huset frem. Det er der kommet en super fin artikel ud af, som kunne læses i Basebolig i går – du kan se et glimt af den via linket.

Det var lidt vildt at være forside billede – men selvfølgelig var jeg også lidt stolt 🙂

Men det er ikke den eneste artikel, der har været om sommerhusbyggeriet. FSC Danmark bragte også i sidste uge en fin omtale af projektet.

Men nu er det vist også ved at være slut med at fortælle om huset 🙂 Nu bliver det mere glæden ved at bruge huset, der kommer i fokus.

I weekenden, var det min søster og hendes familie, der var der – og vi var inviteret til fødselsdag dernede. Super hyggeligt 🙂 Dejligt at opleve at huset kan danne ramme om skønne stunder sammen med mennesker, der beriger ens liv.

God mandag.

Jette

Fredags glimt

Det er en skøn og stille fredag morgen – sol og blå himmel. Så her er et par glimt fra udenfor 🙂

Hønsene bliver lukket ud som det første om morgenen. De er ikke alle lige vågne – det er tydeligt, at kyllingerne er ved at være teenagere 🙂

Så mens hr. og fru høne var i gang med det grønne græs på præstevejen,

så var næste generation kun lige kommet ud af huset 🙂 Men de trives og vokser. Nu venter jeg så bare på, at hønen igen begynder at lægge æg. Det bliver dejligt igen at kunne være selvforsynende på det område.

Det kraftige blæsevejr forleden ruskede godt i den store vandkastanje – som jeg tror den hedder. Men det står stadig og breder sig flot og meget symmetrisk op mod den blå september himmel.

Og så har jeg høstgudstjeneste igen på søndag – denne gang i Kauslunde kirke. Noget af kirkens personale har været super kreative og lavet denne flotte reklame. Kirkekunst får en ny betydning her 🙂

Må du få en skøn weekend.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal