diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juni 2017 Side 1 af 2

Små rabarbertærter, madbloggerudfordring #13

Madbloggerudfordring #13 havde sommer som tema. Mad med årstidens lækre råvarer. Det var samtidig en udfordring, hvor vi, der deltog, blev sat sammen to og to – og som makkerpar skulle vi forsøge at finde ud af en menu, eller i hvert fald noget, der ligesom fungerede sammen. Derudover fik vi tildelt et benspænd, ligesom vi gav et andet par et benspænd.

Vi fik benspændet: Makrel. Her var jeg blank – men heldigvis var min medspiller, Helle – med bloggen Kratluskeren – frisk på en lækker ret, hvor makrel indgik. Kig endelig forbi her og se Helles skønne ret med makrel.

Jeg fik så opgaven med det søde punktum. Det blev til små tærter med langtidsbagte rabarber og en lækker mazarintop – og lidt glasur på toppen. En fin lille kage, de let kan tages med på tur.



Små rabarbertærter (8 stk.)

Mørdej

125 gr. mel

75 gr. smør

35 gr. sukker

Smør smuldres i melet og sukker blandes i. Samles evt. med lidt vand. Lægges på køl, mindst en time.

Langtidsbagt rabarberkompot

Mazarinmasse

50 gr. smør

50 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

25 gr. marcipan

1 æg

40 gr. mel

Pisk smør, sukker og vaniljesukker sammen, tilsæt revet marcipan og pisk godt inden ægget piskes i. Vend til sidst melet i dejen.

Rul mørdejen ud og udstik 8 cirkler og fordel dem i muffinsforme. Jeg bruger mine gamle arvede metalforme – de er lette at få kagen ud af, når den er bagt.

Der bliver lidt dej i overskud – brug det evt. til en lille hindbærsnitte.

Fordel lidt langtidsbagte rabarber i hver form, og kom mazarin masse over.

Bages ca. 25 minutter ved 175 til de er gyldne. Pyntes med lidt glasur og drysses evt. med lidt krymmel, frysetørret rabarber (som på billedet) eller friske hyldeblomster.

Det er kager, der er lige til at tage med på picnic. Smager dejligt og er til at spise uden tallerken eller ske 🙂

Tak til Helle for ideudveksling og inspiration – og tak til Nada, for igen at invitere til madbloggerudfordring.

God weekend og god sommer.

Jette

Klar til Dimission

I dag er jeg blevet inviteret til Dimission på Århus Universitet. Mette kan efter års slid nu afslutte studiet og kalde sig jurist.

Jeg er så stolt og glad på hendes vegne. Og glæder mig til at skulle fejre hende – både den højtidelige del med underskrivelse af juraløftet og den mere festlige del med champagne og en tur ud at spise.

Det er ikke helt klart, hvor champagnen skal nydes, for der er virkelig mange studerende, der er færdige, og derfor rigitg mange gæster i byen. Så en back-up plan er klar 🙂

Hjemmelavede kransekage stykker, kold champagne og naturligvis en gave – det bliver pakket ned i bilen og taget med.

Det bliver en helt særlig dag.

God torsdag.

Jette

Der kom kyllinger :-)

Efter i flere dage at have lyttet koncentreret og konkluderet, at der var ikke kommet små silkekyllinger – så skete det pludselig i går: Der var kommet små nuttede silkekyllinger!

Der var klækket fem æg med 5 levende kyllinger. Desværre gik der en af dem til i løbet af dagen. Men her til morgen er der stadig godt liv i 4 små kyllinger. Og hver er de søde 🙂

Jeg ved ikke meget om at passe kyllinger, har aldrig haft nogen før – så livlinen hed gravermedhjælperen! Hun kom mig til undsætning og lavede små foderskåle og havde lige den rigtige mad. Og hønen spreder sine vinger ud og varmer de små “duntotter” utroligt godt – så jeg tror nok, de skal komme godt fra start.

Hønen var lige ude og vende og spise lidt mad – men så snart hun opdagede, at jeg kiggede ned til kyllingerne, skyndte hun sig tilbage. Hun er en god hønemor 🙂

God onsdag.

Jette

Oprydnings syltetøj og andre glimt

Det går hastigt den rigtige vej med at komme derhen, hvor sommerhuset skal til at møbleres og gerne også beboes 🙂

Alt inventaret og de hårde hvidevarer har jeg jo købt løbende – også køle/fryse skabet. Og det er, i den tid det har stået og ventet, blevet brugt her i præstegården.

Men nu skulle fryseren tømmes – og der var både lidt jordbær og masser af ribs – så inspireret af Karens opskrift blev der samlet sammen til lidt rødt syltetøj – af jordbær, ribs og vinrabarber.

Et farvestrålende miks, og smager ganske dejligt.

I søndags var Ole og jeg en tur forbi Jelling kirke. Jeg synes, det er et fascinerende sted, med så meget forskellig historie samlet på et sted. Og der tilføjes jævnligt nye ting, som gør det interessant at komme forbi igen. Sidst er der blevet lavet en kopi af det palisadehegn, man har fundet ud af, var opsat omkring kongens borg. Og meget fint illustreret ved hvide betonsøjler.

Historien bliver bare mere levende, når man selv kan gå rundt og mærke på tingene.

Og i sommerhuset er elektrikeren blevet færdig. Han har hængt masser af lamper op. Nogle har jeg købt nye og på tilbud og nogle har jeg fundet i kælderen 🙂 Blandt andet denne rigtig fine messing fatning – den har nu fået en fornem “guld”stofledning og en ny skærm. Det er lidt sjovt at noget gammelt på den måde kan få nyt liv.

Og endelig, så kommer der i dag tredje afsnit på Træ.dk omkring sommerhusbyggeriet.

God tirsdag.

Jette

Et år efter byggetilladelsen kom

I dag er det præcis et år siden, at byggetilladelsen dukkede op som mail og blev synlig i Byg og miljø.

Jeg husker, jeg blev rigtig glad, for det havde været en lang proces at få den tilladelse. Og endelig var den her – på dagen for dansk midsommer 🙂

Hvad jeg ikke havde forestillet mig, var, at der et år efter ikke ville stå et færdigt sommerhus på grunden. Godt jeg ikke vidste det!

I stedet nåede jeg at blive gift, komme på bryllupsrejse og holde ferie med hele familien. Unikke og skønne ting at opleve og tænke tilbage på.

Men der er dog også kommet noget hus – faktisk ret meget hus. Om en uges tid er sidste håndværker færdig.

Her er i glimt året siden byggetilladelsen kom – i husets perspektiv.

Landmåler og kloakmand har sat deres mærker

Første skrue skrues i


Husets bundramme inklusiv terrasse

En dags arbejde – huset er rejst 🙂


Western red cedar og sibirisk lærk 


Lækker træfiberisolering i gulv og vægge


Douglas gran, de fineste gulvbrædder


Og douglas gran på væggene

Den anden terrasse – sibirisk lærk og cumaru


En stol i et hjørne – man sidder ret godt her 🙂

Bruseniche med gamle gulvfliser fra præstegården (overskud)

Nymalet brændeovnsmøbel med riste monteret


Elektrikeren har monteret komfur og ovn

Lys i loftet og madrasser på gulvet 🙂


Et næsten færdigt sommerhus

Elektrikeren blev færdig i går, så nu mangler der kun VVS’eren. Og han har været forbi og orienteret sig om sine opgaver, så i næste uge – så må huset kunne færdigmeldes 🙂 Et års byggeri er slut. Fantastisk.

“Vi elsker vort land,

men ved midsommer mest,

når hver sky over marken velsignelsen sender,

når af blomster er flest … ”

Jeg havde faktisk tænkt, at Sankt Hans aften skulle holdes i sommerhuset, og sammen med de øvrige beboere kunne tænde bål på stranden. Det bliver næste år 🙂

God Sankt Hans.

Jette

Grubbe Mølle

Jeg har brugt formiddagen på at vente på at Jysk skulle levere sengene nede i sommerhuset. Det har de nu gjort 🙂 Og det er virkelig dejligt, at det nu er møbler, der begynder at komme til grunden i stedet for vaskemaskine, træ og faskiner 🙂

Jeg brugte lidt af ventetiden på at køre en tur. Og standsede op ved en af de seværdigheder, der er i området. Grubbe mølle, lidt uden for Fåborg. En fin, gammel restaureret mølle, der fortsat drejer rundt. Og selv i silende regn tager den sig godt ud.

Jeg håber en dag at komme op i møllen, der bliver nemlig arrangeret rundvisning hver dag i sommerperioden.

I det hele taget glæder jeg mig til at skulle lege turist i området – efter de sidste par år mest at have været bygherre, med de opgaver, der fulgte med den titel 🙂

I morgen er det årsdag for, at jeg fik byggetilladelsen. Jeg laver et tilbageblik på en spændende periode i sommerhusets historie og med de nyeste billeder.

God torsdag.

Jette

Tiramisu

Indtil for en uge siden, havde jeg aldrig før lavet tiramisu. Jeg kendte godt desserten, og havde også læst om den, men altså ikke forsøgt mig med den selv. Og det var primært fordi jeg syntes, at jeg manglede en opskrift på Lady fingers. Den har jeg jo fundet nu – og så gik det ret hurtigt med at få lavet tiramisu.

Det er en klassisk italiensk dessert, som vi også smagte, da vi var i Milano.

En klar fordel ved mascarpone cremen, som jo er en stor del af desserten, er, at den laves uden husblas. Så der er ingen fare på færde 🙂 Den er lige til at gå til.

Tiramisu (3-4 pers.)

1 æg – delt i hvide og blomme

2 spsk. sukker

1 tsk. vaniljesukker

150 gr. marscarpone

3/4 dl. piskefløde

Lady fingers(10 – 12 stk.)

½ dl kold kaffe

2 spsk. sød likør (amaretto eller lign.)

kakao

Der skal bruges tre skåle – en til æggeblomme og sukker, en til piskefløden og en til æggehviden. Det hele piskes – først piskes æggehviden stiv, dernæst piskes fløden til blødt skum og til sidst piskes æggeblomme, vaniljesukker og sukker til en dejlig æggesnaps. Kom mascarponen i og pisk det godt sammen. Vend flødeskum og æggehvide i æggemassen og rør det hele godt sammen til den fineste bløde creme.

I en serverings skål eller portionsglas kommes et godt lag creme. Bland kaffe og likør og dyp enderne af lady fingrene her i, inden de lægges oven på cremen. Gentag med creme og kager og slut med creme. Toppen drysses med sigtet kakao. Og nu stilles desserten på køl – gerne til næste dag. Selv om det er lang tid at vente 🙂 Et par timer kan gøre det.

Der er virkelig kommet en ny dessert ind i mit repertoire – enkel at lave, og den smager virkelig godt.

På billedet ses lidt overskydende creme sammen med jordbær – det smager også ganske fortrinligt 🙂

God onsdag.

Jette

Vindstød og vindmøller

Jeg har hele tiden vidst, at jeg gerne ville købe grøn strøm til sommerhuset – andet ville næsten heller ikke give mening.

Men jeg havde lidt svært ved at finde ud at, hvordan det kunne lade sig gøre. Elselskabet her på Fyn havde ikke en hjemmeside, der lige ledte den vej.

Men facebook kan meget – både give ligegyldig information og relevante nyheder. Tilfældigvis så jeg, at en af mine facebook venner havde skiftet til Vindstød.dk og dermed købte grøn strøm fremstillet af danske vindmøller. Det var lige det jeg ledte efter. Og det var super enkelt at tilmelde sig – så det er hermed gjort 🙂

Og straks efter tilmeldingen fik jeg et fint certifikat – en lidt sjov idé. Men fint ser det ud. Det er nu printet og sidder i mappen sammen med alle de andre papirer, der vedrører sommerhuset 🙂 og der er mange.

Jeg er stor fortaler for vindmøller i et land, hvor det næsten altid blæser. Jeg synes, det giver rigtig god menig at tænke vind, sol og vand ind, når der skal tales om alternativ energi. Når det kommer til vindmøller, så ved jeg godt, at jeg ikke bor et sted, hvor skyggen af vingerne sender konstante glimt ind i stuen, eller hvor der hele tiden er en svag støj af vinger, der drejer rundt. – Og alene af den grund, er det måske let nok at være for vindmøller. For der er gener, men jeg synes, de er overskuelige.

Jeg håber fremtiden bringer flere vindmøller – men med nøje overvejelser omkring, hvor de skal stå. Der må tages behørigt hensyn til både mennesker og natur. Men jeg helt klar for vindmøller 🙂

På en sommerdag med en let kølig vind.

Jette

Lady fingers

Jeg har aldrig troet, at man kunne bage Lady fingers selv. Har ikke tidligere stødt på nogen opskrift og kun set tiramisu lavet med købte lady fingers.

Men for nylig lånte jeg en ny bog på biblioteket skrevet af Morten Heiberg. Og her var opskriften på Lady fingers. Så den måtte naturligsiv afprøves. Hans opskrift var ret stor, så jeg har skaleret den ned. Men stadig blev der ret mange fingre – lette og luftige, lige til at spise 🙂

Lady fingers (ca. 25 stk.)

2 æg – delt i blomme og hvide

40 gr. sukker

50 gr. mel

25 gr. flormelis

Pisk æggehviderne til let skum, tilsæt flormelis og pisk til det er en stiv marengs. I en anden skål piskes æggeblommer og sukker grundigt. Sigt mel og vend det i sammen med marengsen. Kom dejen i en sprøjtepose og lav 10 cm lange fingre – på en plade beklædt med bagepapir.

Bages ca. 12 minutter ved 190 grader og køler af på pladen. Opbevares i en lufttæt kagedåse.

Lady fingers bliver jo oftest brugt i tiramisu – og er der helt gemt bag lækker creme.

Men de er der – og desserten smagte virkelig lækkert. Opskriften kommer snarest 🙂 Og som billedet antyder, så blev der lavet lækre desserter i weekenden. Peter var ret godt tilfreds – endelig var der noget, der var genkendeligt og som faldt i hans smag 🙂

God mandag.

Jette

Hyldeblomstsaft

Det er bare lige sæson for hyldeblomster. Fine og hvide og med masser af duft. Og smag, når de først har trukket et par dage med sukker og citron.

Jeg har været et par dage på Stiftskonvent – et årsmøde for præsterne på Fyn – og imens jeg sad og lyttede til fordrag, hørte om stiftets ve og vel og var til fest med lækker mad og morsom underholdning – så hyggede hyldeblomsterne sig i køleskabet.

Der findes utallige opskrifter på hyldeblomstsaft, og jeg har selv lavet det før. Så her kommer bare lidt nye billeder, for det er en fascinerende proces.

Der skal røres i det nogen gange – og en dejlig duft breder sig.

Og det hele filtreres, og du har den dejligste saft. Der kan bruges til meget – blot at drikke fortyndet med vand. Eller som smag til fyld i en macaron.

Eller en skøn drink på terrassen. Hvidvin og hyldeblomst saft – og måske en enkelt isterning. Så er det sommer 🙂

Nu står weekenden allerede for døren 🙂 med vielse, dåb og gudstjeneste. En festlig sommer weekend i kirken.

Og lige til sidst: et billede af min ensomme silkehane. Den spankulerer rundt og galer og nipper til lidt grønt – og glæder sig til at få sin høne igen.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal