diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: oktober 2014 Side 1 af 3

Cheesecake med hvid chokolade, lime og vanilje

Jeg synes cheesecake smager dejligt! Og til fødselsdagen i sidste weekend blev det en del af desserten. En ret klassisk udgave, smagt til med lime.

Nu kan det jo altid diskuteres om det er bagning – men eftersom disciplinen var med i Den store Bagedyst, så burde den indvending være fejet til side 🙂

Jeg serverede noget frisk frugt til, men det bestemmer du naturligvis selv, om det behøves.

Cheesecake med lime, vanilje og hvid chokolade

100 gr. digestive

50 gr. smør

Knus kiksene (jeg kommer dem i en plastikpose og banker dem grundigt med en kødhammer :-)) Smelt smørret og kom de knuste kiks i og rør rundt. Fordel massen i en springform (18 cm. i diameter) uden bund – ringen er placeret på en tallerken i stedet.

Køl bunden ned.

Fyld

200 gr. flødeost

50-60 gr. sukker

1/3 vaniljestang, korn heraf

30 gr. hvid chokolade

2 blade husblas

1 lime, saft og revet skal

½ dl skyr (eller creme fraiche)

1 dl piskefløde

Læg husblassen i blød i koldt vand et kvarterstid. Smelt chokoladen over vandblad. Pisk fløden til flødeskum. Tag kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt sukker. Pisk sukker, vaniljesukker, revet limeskal, skyr og flødeost sammen. Tilsæt den smeltede chokolade. Smelt husblassen (kort tid i mikroovn) og køl den ned med limesaften. Pisk den i flødeostblandingen. Og vend til sidst flødeskummet i.

Fordel blandingen oven på kiksebunden (glat overfladen) og sæt kagen i køleskab, gerne til næste dag.

Ved servering – så fjernes springformens ring og kagen pyntes, som du synes.

Velbekomme – en lækker kage med masser af prikker af vaniljekorn.

God weekend

Jette

Dadelknuder, lækre boller

Jeg fandt for noget tid siden – i kælderen – en pose tørrede dadler, som i hvert fald skulle bruges snarest 🙂

Det blev så nu, for jeg havde også set en opskrift på nogle kanelsnegle-lignende boller, hvor der var dadel remonce i. Og det lød tilpas anderledes til at det måtte prøves.

Jeg endte med at bruge min egen opskrift på kanelknuder, men fyldet blev lavet efter den opskrift, som Raavarecirkus har lavet. Og de linkede også til en super illustrativ video, når det handler om, hvordan knuderne her laves.

Dadelknuder (ca 18 stk.)

15 gr. gær

2 dl. mælk

3/4 tsk. salt

2 spsk. sukker

1 æg, fra en nysgerrig høne

1 lille tsk. kardemomme

75 gr. smør/margarine (jeg brugte halvt af hver)

75 gr. fuldkornsmel

ca. 325 gr. hvedemel

I røremaskinens skål blandes melet og smørret smuldres heri. De øvrige ingredienser røres sammen for sig og tilsættes så melet – og maskinen kører lystigt et stykke tid, og ælter det hele godt. Til sidst æltes en anelse med håndkraft og dejen sættes til hævning ca. 2 timer.

Imens laves remoncen.

Remonce

50 gr. sukker

50 gr. smør

1 lille spsk. kanel

50 gr. dadler, skåret i mindre stykker

Det hele kommes i foodprocessoren og køres til en jævn masse.

Ælt dejen igennem og udrul til et rektangel, ikke alt for tyk. Fordel remoncen på hele fladen. (Jeg snød lidt og lavede 1/4 kun med kanelremonce (altså ekstra remonce))

Fold 2/3 af dejen ind og den sidste 1/3 over (på langs) og rul ud, så tyndt du kan. Skær dejen i 2 cm strimler. Tag en strimmel, stræk den lidt og sno den rundt om sig selv. Formes til en bold. Det er næsten som at lave et garnnøgle 🙂 Jeg kom dem i muffinsforme, så bliver fyldet i nærheden af dejen.

Efterhæver mens ovnen varmer op, og bages ved 200 grader ca. 12-15 minutter. Spises lune. De smager ret godt – efter min smag. Og det betyder, at der ikke er alt for meget remonce i og dadlerne søder fint.

Men der kan godt bruges dobbelt portion remonce – og det vil også gå godt 🙂

 

Og dadelknuderne smager også fint her dagen derpå.

Efter en kirkegårdsvandring sammen med konfirmanderne her til morgen, så var det godt at komme ind til noget varm kaffe og en dadelknude 🙂

 

God torsdag.

 

Jette 

 

Vinterdæk, vintertid og oktoberdagens skiften

At vågne op til en grå og diset og våd onsdag morgen, og synes man godt kunne sove noget længere – men der var lige en aftale med bilværkstedet, for nu skulle der vinterdæk på bilen. Ja, så må man jo op.

Men det er bare blevet mere mørkt – vintertidens alvor banker på. Og græsplænen er om ikke dækket, så i hvert fald ret fyldt med orange og gyldne blade. Varme farver, men også som et tæppe der trækkes hen over alting, for nu er det den kolde tid vi går i møde. Naturens gang.

Ad hoc koret i går sang en sang, jeg ikke kendte – men som på fineste vis beskrev oktoberdagenes skiften:

“Oktoberdagens skiften

af skyer, sol og regn

slår som en blæstens rytme hårdt

i hjertets egn.” (Højskolesangbogen, Jens Rosendal)

Efterår og eftertanke går virkelig godt i spænd. Godt der er lidt tid til det også.

Det er også en dag som nu, hvor jeg får meget lyst til at bage noget brød – og jeg har for et stykke tid siden fundet en opskrift 🙂

Så i morgen vil bloggen dufte af lækre knudrede boller.

God onsdag.

Jette

Ad hoc kor og kager

I denne uge er der Spil Dansk Uge. Det er KODA der står bag idéen – og er tænkt som en hyldest til al den gode danske musik, der findes. Både nutidigt, men også ældre musik og sang. Det er 13. gang  det løber af stabelen, og vores kirke har været med til det næsten hele vejen igennem.

For jeg synes, at vi har en salmebog og en salmeskat, der meget fint rammer ind under dette med at spille dansk. Og kirkerummet er et fantastisk sted at synge.

Så i eftermiddag afholder organisten et arrangement, hvor man blot kan møde op og synge med, og så slutter det hele med en lille koncert til sidst. Meget enkelt og super hyggeligt.

Og vi begynder med kaffe 🙂

Så derfor var der gang i ovnen i går. Der blev bagt gulerodskage, og denne gang får den creme på toppen. Opskriften står nederst i indlægget her.

For ud over gulerodskagen, så kommer også disse chokolade cookies med. Jeg bagte dem til Peters fødselsdag, men de er ikke blevet spist, så nu kan de gøre gavn her i stedet 🙂

Cremen til gulerodskagen fik jeg idéen til i Lise Lotz bog – Kager uden mel. Jeg tilpassede opskriften så den matchede min kages størrelse.

Safran flødeostcreme

100 gr. flødeost

50 gr. flormelis

1 spsk. citronsaft

et lille nip safrantråde

Smuldr safrantrådene og lad dem trække nogle minutter med citronsaften. Det giver en flot farve. Rør flødeost og sukker i og bland det hele godt. Og er klar til at komme på den kolde kage.

Smuk tirsdag.

Jette

Små Kajkager

Jeg tror ikke, at jeg før har spist en Kajkage! Men det har Peter til gengæld. Og så syntes jeg, det kunne være lidt sjovt at prøve at lave Kajkager til hans fødselsdag.

Jeg lavede dem i halv størrelse – det, synes jeg, er en mere passende størrelse (fordi jeg ikke er særlig vild med smørcreme :-))

Kajkager blev også lavet i den store bagedyst, og det er derfra jeg har opskriften. Her tilføjet mine kommentarer. Det er en lidt omstændelig proces – jeg tror, der kan findes opskrifter med lidt flere genveje 🙂

Små Kajkager (15 stk.)

Mazarinbund – opskrift her

Udstik runde kager ca. 3 – 4 cm i diameter. (Der er noget bund i overskud)

Smørcreme

60 gr. smør, blødt

35 gr. flormelis

1 tsk. vaniljesukker, gerne hjemmelavet

1 tsk. frysetørret hindbær

Smør og de to slags sukker piskes grundigt og til sidst piskes hindbærene med.

Italiensk marengs

50 gr. hindbær

½ dl. vand

60 gr. sukker

1 æggehvide

10 gr. flormelis

Vand og hindbær koges under låg ca. 5 minutter. Sies og saften kommer tilbage i gryden sammen med sukkeret og koger kraftigt indtil en tyk sirup. (En dråbe saft samler sig, hvis den dryppes i koldt vand)

Æggehvide og flormelis piskes til det skummer og den kogende hindbærsukkerlage piskes i. Pisk ret længe og sæt marengsen på køl, inden den vendes i smørcremen. Cremen skal føles blød og lækker. Du skal kun bruge ca. halvdelen af marengsen. Kommes i en sprøjtepose og er klar til brug.

Overtræksmarcipan – af 200 gr. marcipan. Se opskrift her

Tag lidt fra og farv det rødt, resten farves grøn.

Endvidere bruges

lidt hindbærsyltetøj

hvid glasur

en anelse smeltet chokolade

På de små bunde kommes lidt hindbærsyltetøj. Sprøjt en top af creme på hver kage. Sættes derefter på køl.

Del den grønne marcipan i 15 små stykker, og rul dem ud til cirkler – ca. 9 cm. i diameter. Jeg lagde marcipanen ind i et plastikchartek, så var den let at rulle ud, uden at den hang i bordet. Beklæd hver kage med et stykke marcipan.

Og så kom de på køl igen 🙂

Den røde marcipan rulles til en strimmel og skæres til små tunger. Tag kagerne ud og skær en slids midt på og sæt tungen på.

Rør lidt hvid glasur, ikke for tynd, og kom det i et kornet (lille kræmmerhus af bageparpir) og lav øjne på kagerne. Sæt dem igen på køl.

Smelt lidt mørk chokolade og sæt/tegn en mørk prik på glasuren.

Og Kaj er færdig!

Kagerne blev godt modtaget og spist med fornøjelse. Jeg synes størrelsen var helt perfekt – man kunne jo bare tage en mere, hvis man syntes en var for lidt.

God mandag – tidligt lyst og tidligt mørkt.

Jette

Kage til sønnens fødselsdag

I går fejrede vi fødselsdag og i dag har Mette og jeg været på messe: Kreative dage. Begge dele ret så hyggelige.

Peters fødselsdagskage omtalte jeg i går – men ikke hvilken det blev. Det var et forsøg, men lykkedes, synes jeg, ret godt. Jeg lavede for første gang Kajkager. Og lavede dem i halv størrelse, nærmest petit four-agtig.

Hvordan jeg lavede dem kommer snarest – men det var lidt omstændeligt. Og jeg genkendte lidt fra den store bagedyst dette med at hive kager ud og ind af køleskabet. Men det var sjovt at lave dem, og de smagte ganske glimrende.

I dag har også haft et glimt af den store bagedyst. For på messen med alt det kreative – stof, garn og papir og pileflet – da var der også lidt bageinspiration. Vinderen fra sidste år Annemette Voss deltog med et arbejdende værksted og holdt et foredrag om det at være med i den store bagedyst. Det var ret interessant at høre om – casting, tilrettelæggelse og selve bageprocessen i det store telt. Og som hun pointerede, så handlede programmet lige så meget om at lave en god udsendelse som om at bage en god kage.

Det var garn og andre kreative produkter, der var mest af. Jeg fik købt (nedsat) garn til en hue og tykke pinde til at strikke den på. Og så faldt jeg over mønstrede stjernestrimler – de måtte også med hjem. Jeg synes flettede stjerner er så fine, og glæder mig til at forsøge mig med de nye strimler – når vi kommer lidt nærmere jul.

Indtil nu en dejlig weekend og med fri i morgen – ja, det er bare helt godt 🙂

Jette

Mazarinbund – til at bygge på

Min søn Peter fylder år i dag – og derfor har jeg tænkt lidt over, om der var en kage, jeg kunne bage i den anledning. Og er kommet i tanke om en 🙂 Hvilken afsløres i morgen.

Men det er en kage, der skal bygges op, og derfor kommer opskriften på bunden i dag.

Mazarinbund

50 gr. smør

50 gr. sukker

75 gr. marcipan, revet

1 æg

60 gr. mel

20 gr. kartoffelmel

½ tsk. bagepulver

Pisk smør, sukker og marcipan god sammen. Tilsæt æg og pisk igen. Sigt de to slags mel og bagepulver og vend det rundt i massen.

Dejen kommes i en form (18×18 cm.) beklædt med bagepapir. Bages ved 180 grader i ca. 15 minutter. Afkøler i formen.

Ja, jeg ved godt, at det er det lidt kedelige ved at kreere kager, jeg skriver om her. Men bunden skal nu være i orden, så derfor får den sit eget indlæg i dag 🙂

Og så er her lige et billede af dekorationen til bordet. Det er havens allersidste blomster, og selve idéen med roser og bark er hentet hos Karen.

Nu skal flaget snart hejses – og arbejde og forberedelser klares.

Så jeg vil ønske dig en skøn efterårsweekend.

Jette

Tidsforbrug

Det er med jævne mellemrum oppe og vende, hvordan vi bruger vores tid, og hvor meget tid, vi bruger på specifikke opgaver eller interesser.

Hvor meget tid vi bruger på motion og træning.

Hvor mange timer vi ser tv.

Hvor meget tid vi bruger på at lave mad.

Hvor lang vores transporttid er til og fra arbejde osv. Og det er alt sammen meget interessant.

Forleden læste jeg en artikel, som havde med vores tidsforbrug på de sociale medier at gøre. Om hvor meget tid vi brugte online.

Pointen var, at en del af ideudviklerne hos nogle af de helt store IT virksomheder gav deres børn computertid. Og det i meget små mængder. Nogle få timer i ugens løb og næsten ingen i weekenden. Heller ikke smarte telefoner, der jo nærmest er en lille computer.  For disse fagfolk var i den grad optaget af, hvor meget dette at være online hele tiden kunne være ødelæggende for børns (og voksnes) udvikling og adfærd.

Som det blandt andet blev anført, så gik der 300 år fra bogtrykkerkunsten blev udviklet til at alle kunne læse og havde deres egne bøger. I vores tid, så er det 20 år siden pc’er og mobiltelefoner kom frem, og i dag har alle indtil flere slags. Muligheden for at være på 24 – 7 er en mulighed for næsten alle.

Og som en advarsel om dette, satte disse personer hælene i og fremhævede, at der skulle være tid til at bevare og udvikle et indre liv. Der skulle være tid til at dagdrømme.

Og når jeg falder over sådan en artikel – så er det jo nok, fordi jeg kan genkende noget af det, som anføres. Og her tænker jeg ikke kun på mine børn – dem er det altid let nok at hentyde til og pege på. Men jeg tror også, at mit eget tidsforbrug af sociale medier godt kan trænge til et eftersyn. Eller i hvert fald et vågent øje 🙂

Og huske på, at det er godt ind i mellem at bruge tid, uden at der er tændt en skærm foran en.

Men når alt dette er sagt eller skrevet – så er jeg alligevel enormt glad for alle de muligheder netop samme elektronik giver en.

Og som du nok kan se, så er min elektroniske maskinpark heller ikke vildt imponerende – min telefon kan kun ringe og sende sms – men jeg synes ikke, at jeg har brug for mere.

Og heldigvis er nogen dage også bare fyldt med opgaver, møder og samtaler som helt af sig selv begrænser brugen af Ipad og computer 🙂

God torsdag – forhåbentlig med lidt tid til dagdrømme.

Jette

Mont Blanc kage – min udgave :-)

Da Trine fejrede fødselsdag i foråret, serverede hun en købt Mont Blanc kage.

Og siden da, har jeg tænkt over, hvad den bestod af. Naturligvis godt hjulpet af Internettet. Og det blev ret hurtigt opklaret, at det var noget med kastanjecreme. Sådan en har jeg bare aldrig set eller lavet selv – eller havde nogen opskrift på.

Jeg fandt en dåse kastanjepuré i Nordjylland – og nu var tiden inde til, at der skulle åbnes for den. Menighedsrådet måtte endnu en gang være testpersoner 🙂

Mont Blanc kage

Chokoladebunde se opskrift her

Bages i lille springform (18 cm i diameter)

Kastanjecreme

200 gr. kastanjepure (½ dåse)

50 gr. smeltet mørk chokolade

35 gr. flormelis

1½ dl. piskefløde

Pisk fløden til flødeskum. Pisk puréen igennem og tilsæt den smeltede chokolade og flormelisen, pisk godt igennem. Vend flødeskummet i og rør til det hele er godt blandet.

100 gr. solbær syltetøj

Del lagkagebunden i to og læg den tilbage i springformen eller sæt bageplast omkring, for at holde cremen på plads. Kom solbærsyltetøj på bunden, fordel kastanjecremen ovenpå og læg til sidst den anden lagkagebund på og pres let sammen. Stilles på køl – gerne til næste dag.

Flydende chokoladeganache

100 gr. chokolade, mellemfint hakket

1 dl. piskefløde

Fløden varmes op til 80 grader (jeg har ikke noget termometer, så det blev lidt på fornemmelsen). Hæld halvdelen af fløden over den hakkede chokolade. Rør rundt mens chokoladen smelter, og tilsæt resten af fløden lidt efter lidt. Når al chokoladen er smeltet er ganachen klar til at blive brugt.

Sæt kagen på en rist og placer en tallerken under. Hæld hurtigt chokoladen over og fordel den også på siden af kagen. Jeg samlede det tiloversblevne chokolade op, lunede det og hældte det over kagen, så den fik to lag chokolade.

Pynt med lidt hakket hvid chokolade.

I aftes var der menighedsrådsmøde, og her blev kagen serveret – og fik følgeskab af et godt glas portvin 🙂

Den smagte udmærket – men jeg må indrømme, at jeg bliver ikke den helt store fan af kastanjecreme. Heldigvis har vi jo forskellig smag, så der var andre, som syntes at det var en fin kombination.

Nu var det jo et forsøg på at efterligne Trines fødselsdagskage – men jeg kan ikke huske fyldets smag i hendes kage. Så det her bliver bare mit forsøg!

God onsdag – med smukt stille vejr.

Jette

Konfirmand 2014 – 2015

Endelig blev det tid til at møde dette års konfirmander 🙂 Jo, jeg har hilst på nogen af dem før, ved introgudstjenesten. Men i dag var første undervisningsgang.

Og det er altid spændende at få sat ansigter på de unge mennesker. Nogen kender jeg lidt, andre lidt mere og nogen er første gang, jeg ser. Nogen stykker af dem har jeg faktisk også døbt, det er altid lidt sjovt at tænke på – og minder mig om, at jeg har været her i mange år.

I år har jeg rigtig mange drenge på mine hold. Det kræver vist, at jeg tænker lidt nyt og især noget aktivitet. Men drenge er også nysgerrige og det er godt.

Og stiller nogle finurlige spørgsmål. Som: “hvorfor hedder det en prædikestol, når du står op på den?” Jeg mangler stadig et godt svar 🙂

Nu venter nogle travle måneder med masser af inspiration. For det kan konfirmander også – give gode input til en prædiken. Jeg har ikke tal på de gange, hvor jeg har henvist eller fortalt om noget, som konfirmanderne har gjort eller sagt. De tænker bare anderledes og lidt skævt i forhold til vanlig tankegang, og det er sundt nok at blive udfordret der.

Herude er det i øvrigt fortsat langt de fleste, der bliver konfirmeret. Det er dejligt.

Nu er der blevet ro igen, og jeg har fået æltet dej til et brød, der skal serveres med lidt tapas på menighedsrådsmødet i aften. Der kommer også noget om en kage – men først i morgen.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal