diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: februar 2021 Side 1 af 2

Cheesecake ved et uheld :-)

 Det er ikke længe siden, at det frøs virkelig meget. Men med de meget lune temperaturer, der er netop nu, så er det faktisk svært at huske, at det hele har været frosset til is. Selv sommerhuset frøs. Det er heldigvis tøet op uden mén. 

Men i det lille skur, hvor der gemmes alskens ting – lige fra skovl til havestole til krydderier og eddike. Det sidste er kommet til, efter at præstegården blev tømt. Men det hele står nu meget godt i det lille skur. Der var ikke helt frostfrit, viste det sig. Der er godt nok isolering i bunden, men det kunne ikke helt gøre det. 

Så låget af en kirsebærgløgg blev simpelt hen løsnet og lidt af indholdet løb ud. Jeg kan godt ærgre mig over, at jeg ikke fik den drukket i tide. Men nu er det ikke lige sæson for gløgg, så hvor kan man så bruge noget, der smager af kirsebær og kanel? Jo på toppen af en cheesecake 🙂 

Så med udgangspunkt i Arlas gamle opskrift, har jeg lavet cheesecake med kirsebærgløgg på toppen. Og det smager altså ret fint. Jeg har lavet det som små desserter – i forskellige glas. Mest fordi, jeg ikke havde en form, der passede. Men det ser nu også lidt festligt ud med en portionsanrettet cheesecake. 

Sommerhusets have er jo mest defineret ved de fire højbede og nogle nyplantede træer. Så vinterblomster og forårsblomster er det sparsomt med. Nu har jeg rådet lidt bod på det. For i præstegårdshavens vilde hjørne er bunden dækket med vintergækker, så jeg har gravet lidt af dem op, og nu taget med ned i sommerhuset. Nu pynter de gevaldigt på terrassen. Og så bliver de ellers gravet ned i jorden, når sæsonen i krukken er forbi, og så håber jeg de vil blomstre igen til næste år. 

Og så er det næsten weekend igen – må du få et par skønne dage.

Jette

Nyt garn :-)

 Ja, jeg er helt med på, at jeg lige i øjeblikket har fokus et helt andet sted end på bagning 🙂 Jo, der bliver bagt både kager, cookies og brød – men ikke sådan til andet end eget brug. Der er ingen møder eller besøg, der kan bages til – det savner jeg. Men det skal nok komme igen.

Så derfor strikkes der mere. Mit store sjal, som jeg blev færdig med fornylig, besluttede jeg, skulle sættes til salg. For jeg har et andet stort sjal, som jeg selv allerede bruger. Men jeg har hygget mig gevaldigt med at strikke de mange natsværmere. Og det blev solgt meget hurtigt. Og siden fulgte en bestilling på et sjal mere af samme slags. Jeg strikker ikke på tid, så jeg indvilgede i projektet under forudsætning af, at det tager den tid det tager at strikke et stort uldent sjal. Men sikke mange timer i godt selskab med garn og pinde, som nu venter forude. I går kom garnet – lidt mere farvestrålende end forventet. Men det skal nu nok blive et smukt sjal.

Jeg har lige fået begyndt 🙂 der er lang vej endnu.

I aftes holdt Bella mig med selskab – hun var nu ret uimponeret. Bare der er varmt og blødt, så synes hun det er helt fint 🙂

På en mild februar dag.

Jette

Mandags glimt :-)

 Normalt har jeg samlet op på en uge – men i dag bliver det lidt fra weekenden, så derfor er det mandags glimt 🙂

Og hvilken weekend – vejrmæssigt – har det ikke været. Mildt og dejligt, med sol og ikke megen vind. Det var også tydeligt udenfor, der var mange mennesker ude at gå en tur, hvor end man var. På billedet ses kun Helnæs bugt, som igen var tøet op, men langs vandet var der mange, der nød luften og udsigten. Og lige a propos, så er sommerhuset også tøet op – og indtil videre ser det ud til, at det har klaret de mange frostgrader uden mén. 

Det dejlige vejr indbød også til at få vasketøjet ud i luften. Så det lille tørrestativ kom frem og tøjet hængt ud – jeg tror ikke det tørrede så meget igen. Men fornemmelsen af at kunne få tøjet ud, den var god.

Min datter og svigersøn flyttede jo i hus for nylig. Og der mangler stadig en del, før det helt føles som et hjem. Men nu har de fået deres smukke spisebord, som en af deres venner har lavet til dem. Håndlavet, i sildebensparket, lavet af egestaver. Et tungt bord, som kan holde til at man sidder med albuerne på bordet, og bredt, så der er plads til god mad. Jeg synes, det er så fint et bord.

Og weekendens bagværk var blevet spist, så der er blevet bagt en ny portion af mine yndlings cookies. Dem med tranebær og kokos – jeg synes, det er sådan en god kombination 🙂 Og så tager de næsten igen tid at bage.

 På en smuk mandag, hvor ordene fra denne forårssang dukker op:

Det er i dag et vejr

et solskinsvejr …

God mandag.

Jette

På online mad-kursus

 Corona giver nye muligheder – eller i hvert fald andre måder at gøre tingene på. Så i aftes var min svigerinde og jeg på online mad-kursus. Med computeren tændt og indkøbene gjort klar og lagt op – så skulle vi lave aftensmad i selskab med en kok på skærmen og tyve andre deltagere – hver for sig.

Inden tid havde jeg fået opskrift og ingrediensliste tilsendt, så vi kunne være klar. Og det var også nødvendigt, hvis man skulle nå at følge med og samtidig høre, hvad kokken sagde.

Der blev fortalt både om selve retten, vi skulle lave – grøn linse-otto – og præsenteret forskellige varianter af bønner og linser, og hvordan de kan bruges. Og ikke mindst talte han meget om Umami – denne femte smag, som er så vigtig, for at vi oplever et måltid som helstøbt og mættende. Normalt er det kød, der giver umami smagen, men i det grønne køkken må der findes andre alternativer. Her er svampe, tomat, miso og meget andet gode bud. Og så gør lidt smør, fløde og ost også altid underværker 🙂

Vi nåede fint i mål og fik lavet aftensmad til fire personer, portionsanrettet – og så var det bare om at nyde maden. Og det smagte virkelig dejligt. Billedet yder ikke retten retfærdighed. Men der er nederst linse-otto, så stegte svampe, syltede hokkaido strimler, hjemmelavede croutoner og til sidst ristede græskarkerner. Og lige et af kokkens fif: rist altid nødder og kerner i ovnen, det bliver langt bedre end på en pande. Hvorfor har jeg glemt forklaringen på 🙂

Det bliver bestemt ikke sidste gang, at jeg prøver at lave grøn linse-otto. Det kan godt gøres hurtigere end de to timer kurset varede. Men dette med at følge med i noget på en skærm og så samtidig jonglere med gryder og pander, det er lidt udfordrende. Jeg forstår godt, at deltagerne i Den store Bagedyst har det svært, når de skal lave noget, hvor de skal følge en, der hele tiden viser, hvad de skal, men ikke efterlader tid til at gøre det 🙂

Kurset, vi deltog i, hed: Få det grønne bælte i bælgfrugter. Om det helt lykkedes ved jeg ikke – men sjovt og hyggeligt var det 🙂

God weekend.

Jette

Ah – tøvejr :-)

 Hvor er det med et blevet mildt udenfor. Det føles virkelig helt anderledes at stikke hovedet udenfor døren nu i modsætning til i weekenden. Nu er det gråt, vådt – og mildt. Og helt okay med mig i denne omgang.

“Snemand Frost og Frøken Tø

gik en tur ved Søndersø

fandt en bænk og slog sig ned,

talte lidt om kærlighed.”

Halfdan Rasmusens fine rim dukker uvilkårligt op. Frost og tø op af hinanden – det er dømt til at smelte væk. På en måde jo lidt sørgeligt – men på den anden side også håb om forår og lysere tider.

En tur rundt i præstegårdens have bød på de første fine skud. De har ligget godt begravet i sne, men nu titter de frimodigt frem. Brombærgrenene rundt omkring dem er også på vej 🙂

Og så fandt jeg vintergækker 🙂 Det havde jeg ikke regnet med. Men jo, de fine hvide hoveder er klar – så der går ikke længe før de lukker sig mere op. 

Det var virkelig en dejlig rundtur i haven – jeg er så klar til forår. I eftermiddag går turen tilbage i sommerhuset, her er jeg spændt på om det frosne hus er tøet op. Jeg håber 🙂

“På en bænk ved Søndersø

sidder stakkels frøken Tø.

Snemand Frost er smeltet op.

Hun må ha ham i en kop!”

God onsdag.

Jette

Så frøs sommerhuset

 Vinteren har bidt sig fast – og det er egentlig helt fint med mig. Men det giver også udfordringer.

Da jeg forlod sommerhuset for små 14 dage siden, lukkede jeg for vandet, og håbede, at det var det, der skulle til. Men frosten tog til – meget – så da Ole og jeg i går kiggede forbi for at se, hvordan det hele stod til, så var vandet frosset – et eller andet sted – regnvandstønden havde løftet sig, så der må være en ny revne et sted – og hele Helnæsbugten var ret frossen. Så det frøs om ørene på os.

Nu venter jeg på omslag i vejret.

Men tænker også, at når det fryser 15 grader om natten, så er det ikke spor unaturligt, at noget fryser til is. For sommerhusets vedkommende sker det sikkert i det stykke, hvor vandslangen ligger over jorden. Godt nok godt indpakket i et rør og isolering – men det er stadig frit tilgængeligt for vind og kulde. 

Nu håber jeg bare på, at det stille og roligt tør op, og det hele arbejder sammen, så der ikke sker nogen skade. Men jeg ved det jo ikke endnu. 

Så fortsættelse følger, når der kommer mildere vinde.

God mandag.

Jette

Natsværmersjal

 Så blev mit natsværmer sjal færdigt 🙂 Endelig, vil du måske sige – men jeg har nu hygget mig med at strikke på det igennem alle månederne. Sjovt, udfordrende og lærerigt. Jeg ved nu noget om at strikke, som jeg ikke vidste før, så det er da i sig selv en god ting.

Der kommer et indlæg med lidt flere detaljer fra tilblivelsen af sjalet – i dag er det mere det færdige resultat du kan se. Det er strikket i ren uld, så selv om billedet ser koldt ud, så frøs jeg ikke nævneværdigt omslynget af det ret store sjal. Det er næsten som et lille tæppe, man kan pakke sig ind i.

Og et billede af en natsværmer viser de forskellige farver, jeg brugte undervejs. Der findes næppe en natsværmer der ser sådan ud i virkeligheden 🙂 Men når man kigger på sjalet er man alligevel ikke i tvivl om, hvad det forestiller.

En har spurgt mig, hvad jeg så skal i gang med at strikke 🙂 Det ved jeg ikke endnu, men noget i samme stil er ikke utænkeligt. Jeg synes det er sjovt at strikke Fair Isle strik – dette at skabe smukke og farverige mønstre, alt imens du kun strikker med to farver af gangen. Men nu må vi se.

Morgenens lille gåtur sammen med Alba var i det smukkeste vejr. Solskin og knitrende sne – det er bare så fint. Og med vejbaner, der stort set er frie for sne, så må det gerne være vinter for mig 🙂

Må du få en smuk vinterlig weekend.

Jette

Flytte-kage

 I dag er en særlig dag i min datters Trines liv. Hun og hendes mand overtager i dag nøglerne til det nye hus, de har fået bygget syd for Horsens. Efter utallige møder, overvejelser, forhandlinger og snakke med håndværkere, sælgere og alt der imellem – så er de nu kommer i mål. Det er så dejligt for dem. De får det fineste hus med masser af lækre detaljer.

Selve flytingen af deres ting fra deres mindre lejlighed til huset, det har de fået venner og familie til at hjælpe med. Mennesker, der er noget yngre end mig 🙂 Men jeg kan bidrage med mad og drikke. Og kage. Så der er gang i køkkenet i dag, for der skal laves suppe – fyldt med bønner og kikærter, masser af grøntsager og tomat og forskellige krydderier – som til sidst blendes til en fyldig og meget lækker varmende suppe. Det er bare suppevejr.

Til suppen bages også et foccaciabrød. Jeg har bagt det brød utallige gange, men det går til det meste 🙂 

Og så har jeg bagt kage. Flytte-kage. Eller egentlig bare en chokoladekage med chokolade ganache og krymmel på toppen. Festligt og farverigt ser det ud – og jeg er ret sikker på, at den også får ben at gå på.

Den lilla blomst på øverste billede kommer også med – mon ikke den finder et lille hjørne, hvor den kan stå og sprede lidt forårsfornemmelse. Men en stor dag i deres liv er det – og jeg glæder mig til at komme op og være med – midt i alt hurlumhejet, som det også er at flytte og pakke flyttekasser ud igen.

På den smukkeste vinterdag

Jette

Online undervisning

 Det er også et af de nye begreber, der er dukket op i løbet af det sidste års tid. Også inden for kirken har vi nu mødt det – eftersom at vores konfirmander ikke må møde op fysisk til konfirmandundervisning. Og lige det med online undervisning, det var der ikke meget af, da jeg gik på pastoralseminariet for 30 år siden 🙂 

Jeg gør stadig ikke meget i det – men mine konfirmander får en mail, hver uge, hvor der er en lille opgave, et lille stykke kristendom, som de kan kigge lidt på og får lidt viden fra. Men det er selvfølgelig ikke det samme som at mødes i kirken eller i konfirmandstuen. 

Der er heldigvis hjælp at hente på nettet. Så i denne uge bliver mine konfirmander guidet en tur ud i verden og hører lidt om, hvad kristendom kan gøre af forskel andre steder end hos os. Turen går til Afrika, og der fortælles lidt om næstekærlighed. Og oplægget opfordrer så til slut til at konfirmanderne kan bage en kage og dele den med en anden – og dermed gøre noget godt for andre. Jeg tænker, at det er en tilpas konkret opgave – og også overkommelig. 

Opskriften er på en krydret banankage – og jeg bagte den for at smage kagen. Og den er nu ganske god 🙂 Og helt anderledes end en anden banankage, jeg har bagt.

Og så vender vi blikket tilbage til Danmark – til det fineste vintervejr.

God mandag.

Jette

Vinterlige fredags glimt

 Det har været en uge i vinterens tegn. Og hvor er det bare dejligt og helt rigtigt. Den største udfordring er selvfølgelig, hvis man skal ud at køre 🙂 Men heldigvis så blev vejene meget hurtigt gode at køre på, samtidig med at der lå den fineste hvide sne på markerne.

Det er så sjældent det sker – det med sneen, der bliver liggende. Det har de sidste mange år været tøsne, som meget hurtigt er faldet sammen eller smeltet og forsvundet igen. 

Og med al den sne, så dukker de gamle sange også op i erindringen, og for første gang i mange år giver det virkelig mening at synge om, at “sneflokke kommer vrimlende” eller “I sne står busk og urt i skjul”

Eller fra salmen “Her vil ties, her vil bies” hvor det blandt andet hedder: “Dagene længes, vinteren strenges”. Temperaturen kravler forsat nedad. 

Det er tid tid at sidde indenfor og nyde varmen. Men også tid til at komme ud og mærke den klare luft. Begge dele har sin charme. 

Forleden begyndte jeg dagen i sommerhus med ild i brændeovn og en tale, der skulle skrives. Og da det så var blevet lyst udenfor, så gik turen til præstegården. Jeg vil helst køre i vinterlandskabet, når det er lyst 🙂

Nu venter en vinterlig weekend – håber du vil nyde den 🙂

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal