diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: januar 2021

Ferietid

 Midt i coronatider det blevet tid til en uges ferietid 🙂 Det bliver dejligt for en stund at kunne lægge kirkernes mange restriktioner og anbefalinger lidt til side – og så bare gøre ingenting. For det er mest planen.

 Og det er helt okay. Strikketøj og en god bog, et par ture ud i naturen og tid til at lave noget spændende mad – det skal nok blive en god uge. 

Den fine buket stod på alteret i går – og lyste så fint op og pegede på mere farverige tider. Det kan vi glæde os til.

Her til morgen var der frostklart udenfor. Smukt og hvidt og klar himmel. Den slags vejr er også velkomment. Bag Alba ses en jordbunke, som skjuler det store hul, hvor en kæmpe rodsad – indtil i går. Da lykkedes det Ole at få den gravet op. Nu er den blevet lempet om bag nogle træer, og så får den lov at blive til et insektbo med tiden. 

Bloggen holder også lidt ferie – vi ses senere. 

Må du få en dejlig dag.

Jette

Fredags glimt

 Vejret er noget omskifteligt netop nu – men denne morgen bød på den fineste regnbue. En bue, som var en halvcirkel, det er ikke så tit at man se det.

Billedet viser nu kun det ene slutpunkt – mon det er der skatten ligger ? 🙂 Jeg synes altid regnbuer er fascinerende, flygtige og farvestrålende – men også med håb og solglimt gemt i sig. 

Det andet fredags glimt er af  en mere jordnær slags 🙂 Ole fældede i sidste weekend et stort og gammelt bøgetræ. Det havde stået i hans have, al den tid han har boet her, men sygdom og træets størrelse gjorde, at nu måtte det fældes. Så nu ligger der en stor bunke træskiver på hans terrasse og venter på at blive kløvet i mindre stykker og siden sat til tørre.

Men imponerende er det. Og kigger man efter åreringe, ja, så er der mange. Alene antallet af årer fortæller, at det gamle træ har givet skygge til mange gode stunder under dets blade. For der var mange blade på træet om sommeren. Hele træets krone bestod af mindre grene, som nu er samlet sammen og med tiden bliver til fint brænde til sommerhusets lille brændeovn 🙂 Sidst jeg var med til at fælde et stort og gammelt træ, var da jeg lige havde købt sommerhusgrunden – også dengang var jeg fascineret af antallet af åreringe.

Og det sidste fredags glimt er en kage 🙂 Bagt med hvad huset rummede – det sidste marcipan fra jul, svesker og æbler og rosiner. Hver for sig er det måske lidt kedeligt, men kommer det en tur i ovnen sammen med en god dej, ja så sker der noget godt.

 Nu er der kage til både eftermiddags og aftenkaffen. Opskriften er denne – den er hurtig og let at gå til. Og køkkenet dufter noget så lifligt mens kagen bager 🙂

God weekend.

Jette

Til hånd og ånd

 I dag har jeg bagt vaniljekranse. Julens kager er forlængst spist, og det er nu meget rart med lidt let til både eftermiddagskaffen og aftenkaffen, så der måtte gøres noget 🙂

Dejen til vaniljekranse blev lavet i aftes, sat på køl og blev så formet og bagt her til formiddag. Og det er her den lidt specielle overskrift kommer på banen. For mens jeg stod og formede små cirkler af lækker vaniljekransedej – ja så hørte jeg samtidig et foredrag om gudstjenestens fremtid. Det er jo virkelig den digitale tids fordele. 

Der har været afholdt en liturgikonference – on line – og nu kan enhver så gå ind og lytte til de fire oplægsholdere. Det er lidt smart. Men jeg synes sommetider, det kan være lidt svært at sidde stille og kun lytte, så det fungerede ret fint med noget håndens arbejde ved siden af. 

Foredraget handlede i øvrigt om, om gudstjenesten skal tale nutidens sprog, tage nutidens tendenser med ind i kirkerummet og tilpasse sig tidsånden. Eller om gudstjenesten godt må være lidt uforståelig, sin egen, være som den altid har været – sige noget, der ikke siges andre steder. Eller skal gudstjenesten være lidt af det hele. Eller noget helt andet. Det er spændende overvejelser – men kan også godt blive lidt teoretiske. Og så var det fint at kunne kombinere det med at trille stykker til små vaniljekranse 🙂

Resultatet blev ganske fint. 

Jeg har denne gang brugt noget fuldkornsmel – og kun det – så kagerne er lidt  mørke i dejen, og smagen lidt mere af korn. Det er jo altid et spørgsmål, om man godt kan bruge grovmel i fine kager. Jeg synes godt det kan lade sig gøre – men smagen og strukturen bliver naturligt lidt anderledes. 

Men nu har jeg kager til kaffen og lidt til min søde nabo, som snart har fødselsdag. Han er altid en glad testsmager 🙂

God onsdag.

Jette 

Coronatid

 Jeg tror ikke, at det ord findes. Men det giver nu alligevel mening – for tiden nu, og de sidste mange måneder, den har bare været defineret ud fra corona. Når vi tænker på aktiviteter, nedlukninger og manglende fester og sammenkomster, så skyldes det, at tiden er en anden. Det er blevet coronatid.

Coronatid er også tydelig, når jeg holder gudstjeneste for tiden. 30 minutter max – så når gudstjenesten er slut, tjekker jeg tiden på uret i Sakristiet – jo det var under de 30 minutter – så alt var i orden. En underlig måde at planlægge gudstjeneste på. For når vi ellers tænker på Gud,  så er tid ligesom anderledes i hans univers – som det står i Det gamle Testamente:

“Tusind år er i dine øjne

som dagen i går, der er forbi,

som en nattevagt.” (Salmernes bog 90,4)

Så at tænke alt i minutter og timer, det rimer ikke helt med Guds tid og kirketid 🙂

Men coronatid er også tid til at gøre noget af det, vi ikke gør så ofte ellers – fordi vi ikke har tid. Jeg kan se det på mit strikketøj – der er alligevel sket noget hen over efterår og jul.

Jeg er ikke færdig endnu med sjalet med de mange natsværmere– men jeg er på vej. Lige nu mangler der en strikket kant rundt om de to sider. Men jeg synes alligevel, at det godt kan vises nu 🙂 for jeg er faktisk lidt stolt af resultatet indtil nu. 

Sjalet er strikket i ren uld, og det bliver enormt varmt at gå med. Men det er jo også meningen med sjalet. Jeg synes de små snefnug i øverste kant er så fine.

Og ned langs siderne er alle de opklippede masker nu blevet lukket inde, så de slet ikke kan ses 🙂 Jeg synes virkelig Ruth Sørensen, der har skabt den her opskrift, har gjort det så godt. Og det er virkelig sjovt at strikke det.

Der venter timer af strikketid endnu – så det varer noget, før det færdige resultat bliver vist. Men coronatid kan også noget godt. I julen var det puslespilstid – fordybelse og lidt samarbejde. Nu er det strikketid – mens der lyttes til en god og interessant podcast.

God mandag – i coronatid.

Jette

Tid til kage :-)

 Jeg ved fra mig selv, og har også læst, at der bliver bagt mere rundt om i de danske hjem her under corona. 

Det er noget af det kreative man kan gøre, når så meget andet ikke er muligt. Min søn Peter, ringede i går og skulle lige have opskriften på pølsebrød – for så ville han lige bage nogen, mens han alligevel sad og arbejdede hjemmefra. Og en gærdej kan jo fint stå og hæve mens man bruger et par timer mere foran computeren 🙂

Jeg gik en anden vej – og bagte en lækker brownie. Den er nu altid god 🙂 Og ikke særlig vanskelig at lave. Og her, hvor det er blevet koldt, da passer en brownie bare så fint til at hygge sig med foran fjernsynet og en god film. Det er derfor det første stykke af kagen mangler – det blev spist i aftes 🙂

Denne kage er opgraderet med både krydderier og nødder og hvid chokolade på toppen. Inspirationen kommer fra et af de opskrift hæfter, jeg fandt før jul.

Brownie ( 4 pers)

75 gr. mørk chokolade

50 gr. smør

25 gr. sirup

60 gr. sukker

40 gr. mel

30 gr. blandede nødder, grofthakkede

1 tsk. kanel

½ tsk. ingefær

1 stort æg

et nip salt

30 gr. hvid chokolade, groft hakket

Kom smør, chokolade og sirup i en gryde og smelt det sammen ved svag varme. Køler en anelse af. Pisk æg og sukker godt inden chokoladeblandingen kommes i og piskes med. Vend de sidste ingredienser i – undtaget den hvide chokolade. Bland det hele godt sammen og hæld dejen i en form med bagepapir – min var en lille tærteform (16 cm i diameter) Oven på dejen drysses den hakkede hvide chokolade. Bag kagen ved 175 grader ca. 20 minutter.

Denne udgave er virkelig tung og god – den er mest bagt foruden og ret kompakt i midten. Så der spises ikke så store stykker. Men hver bid nydes 🙂

Må du få en dejlig vinterweekend.

Jette

Lyspunkter

 For hver dag der går i januar, bliver dagene lidt længere – det er dejligt. Om eftermiddagen er det tydeligst, nu kan du fint gå en tur omkring klokken 17.00 og stadig orientere dig uden at have lommelygten med. Det går mod lysere tider.

Et andet lyspunkt er her den første lille buket tulipaner. Den lokale lille Brugs i Millinge gør hvad den kan for at løbe rundt – og som noget nyt er den begyndt at lægge tilbud ud på Facebook. I går var det tulipaner, der kunne hentes i butikken. Og det var altså nok til, at så handlede jeg der i stedet for andre steder. 

Tulipaner lige nu er nok ikke helt bæredygtigt og klimavenligt – men her trumfede min glæde ved tulipaner mine principper. Og jeg vil gerne støtte den lokale Brugs, den er vigtig for området. 

Så nu er det sidste gran kommet ud på komposten og ind er der kommet tulipaner 🙂

Et andet lyspunkt er appelsinmarmelade 🙂 En gang om året får jeg lavet mit eget marmelade af økologiske citroner og appelsiner. Og her i januar er de fine til formålet, og resultatet lyser op med den fineste solgule farve. Det er virkelig en fornøjelse at begynde dagen med et stykke brød med hjemmelavet appelsinmarmelade. Glassene er genbrug og i små størrelser. Nu kommer de i køleskabet og kan holde sig et godt stykke tid.

Det handler om at samle lyspunkter i denne tid – i går var det solen der tittede frem. Den er helt væk i dag.

God onsdag.

Jette 

Et puslespil og grønne grene

 I denne underlige tid, er der tid til at gøre noget, man ikke ellers gør 🙂 Så for første gang i mange, mange år har jeg lagt et puslespil. Og så var det ikke engang mit eget. Mandelgaven juleaften var et puslespil på 1000 brikker – og det blev Peter, der vandt det. Men han efterlod det hos Ole, da ferien var forbi, og så kunne vi lave det færdigt. 

For med så mange brikker, så tager det noget tid at få det lagt. Især når man er helt uerfaren inden for det felt. Men det har været godt at sidde ved og vende brikker og kigge på farver og former og så glædes, når en brik fald på plads 🙂 I weekenden blev det så endelig helt færdigt 🙂 Et fint motiv der emmer af sommer og ferie og fjernere himmelstrøg.

Nu ligger det og fortæller om timers fordybelse – inden det om kort tid bliver pillet fra hinanden igen, og så givet videre til andre, som gerne vil samle det igen. For jeg har det sådan, at et puslespil samles kun en gang, så må der en ny udfordring til. Men om det bliver i denne lock down, ved jeg ikke.

Fridagen i går bød på formiddagskaffe i et lille godt selskab. Og jeg tænkte, at der måtte gerne komme lidt grønt fra haven på bordet. Men det er ikke tid for mange blomster lige nu. Men små grønne grene kan nu også noget. Og de små Kähler vaser, som vi fik i bryllupsgave, de er perfekte til små opstillinger. Så på en regnvåd og grå mandag, da skabte de grønne grene lidt håb om lysere tider. 

Og hvor jeg glæder mig til forår – det er jeg vist ikke ene om 🙂

God tirsdag.

Jette 

Fredags glimt

Så er vi en uge inde i det nye år. Det er dejligt at årstallet er skiftet, men det føles nu alligevel lidt som at fortsætte i samme spor, som det vi forlod. Restriktioner er for alvor en medspiller i hverdagen. 

Men der er også andet – ikke mindst er det blevet lidt vinter. Og det er nu helt perfekt at have vinter i januar. Jeg er hos Ole i Jylland, og her er der hvidt udenfor – ikke helt vildt meget, men nok til at skabe fornemmelsen af vinter.  

“Det er hvidt herude ..” titlen på St. St. Blichers gamle sang dukker op i erindringen. Det er efterhånden sjældent man kan synge den, hvor der også er hvidt derude 🙂 Hyggeligt og fint ser det ud.

Mit lille strikkeprojekt – et hundedække til Alba – er blevet færdigt. Og Alba stod fint som model – et kort øjeblik 🙂 Jeg ved ikke om Alba synes, det var så nødvendigt med en lille overfrakke 🙂 Men hun tog det meget pænt. 

Modellen er dog ikke så god igen – den er for lang og glider let ned til en af siderne. Men som et første forsøg er jeg godt tilfreds. Og den hvide hund er blevet lidt lettere at se i sneen.

I dag skal der også skrives en prædiken – vi må holde gudstjeneste igen. Lidt ubegribeligt, men vi har gennemgået alle restriktioner, så det er sikkert nok at komme i kirke igen.

God weekend.

Jette

At savne møder

 Tænk at man kan komme dertil 🙂 at savne at skulle holde møde – næsten uanset, hvad mødets dagsorden så ellers ville være. Men det er der, jeg er ved at være.

Personalet mødes i morgen – med stor afstand – konfirmandstuen kan godt rumme os fire personer 🙂 Men at mødes er næsten forbundet med følelsen af, at vi skulle lade være. Det er en vanskelig tid at navigere i. 

I går bagte jeg Napoleonshatte – bare fordi jeg kunne 🙂 Jeg havde noget marcipan tilbage fra julen, det kunne fint komme i de små hatte. Og så havde jeg jo en god kage til min aftenkaffe. Og så tror jeg  naboen får et par stykker – og personalet får dem nok også serveret 🙂

Samtidig fik jeg taget en julegave i brug. Peter, min søn, havde været ude på egen hånd og fundet en smart rulle. Den er helt rund, uden håndtag, men har til gengæld nogle tykke elastikker i forskellig tykkelse, som man kan sætte på. Så kan du rulle en dej ud, så hele dejen får samme tykkelse – det er nu ingen dum ide 🙂 Så i aftes blev min mørdej rullet ud i præcis 4 mm tykkelse. 

Nu har jeg jo klaret mig i knap 60 år uden sådan en fin rulle – men den er nu meget sjov, og god. Den vejede tilpas til, at den var god at bruge.

Dagen i dag er grå med snefnug i luften. Det er over frysepunktet, så de forsvinder snart igen – men det er nu okay at have vinter i januar.

God onsdag.

Jette

Hverdag 2021

 Velkommen hverdag 🙂 Det er helt ok, at nå hertil. Men det har været en underlig jul og nytår på mange måder. Og det er ikke mindre underligt lige nu. I kirkeverdenen holder vi igen vejret og ser, hvad dagen bringer af ændringer. Det sker ofte her – og tit i sidste øjeblik – men sådan er det givetvis også inden for andre faggrupper. Så jeg er næppe ene om at glæde mig til sol og sommer og hvidvin på terrassen 🙂 Skrevet mens der kommer hvidt ud af himlen.

I går blev tilbragt i sommerhus – der var fyret godt op i den lille brændeovn – så vi holdt fint varmen. Men der er også behov for at komme ud – så Ole, Alba og jeg tog i Svanninge Bjerge. En dejligt sted med kuperet terræn, skov og åbne steder og øverst oppe en god udsigt. 126 meter over havet. Den solide sten forkynder, at der ikke må tændes ild i en radius af 9 alen rundt om stenen 🙂 

Det brune på stenens top er tre store kogler, jeg fandt på turen. Jeg har næsten altid kogler med hjem, når jeg går en tur i en skov. De gemmes, enten til jul eller bruges til optænding i brændeovnen. Uanset hvad, så er de dekorative at kigge på. 

Og så er jeg begyndt på et lille bitte strikkeprojekt 🙂 Et lille hundedække til Alba. Jeg ved ikke om hun vil synes om det – og måske er det heller ikke nødvendigt. Men nu forsøger jeg at strikke et lille tæppe, som kan varme hendes ryg, når hun er med på tur. For hun vil altid gerne med på tur – de små ben piler afsted og hun nyder at være med.

Tilbage til hverdagen – det er helt i orden. Det meste af julepynten er kommet tilbage i kasserne og er stillet på plads med et på gensyn til december 🙂

God mandag.

Jette

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal