diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: december 2014 Side 1 af 3

Bagning med Budget 2014 – tilbageblik

På årets sidste dag bliver det tid til at se, hvad jeg egentlig har skrevet om og bagt i 2014. Det er lidt utroligt, hvor hurtigt man glemmer noget, mens andet bliver stående som mindeværdige ting.


  

I januar blev der bagt brød til tapas, det har gennem året været en af de opskrifter, der ofte er blevet læst – og forhåbentlig bagt 🙂 Marts bød på en fødselsdag, og Mette havde ønsket sin helt egen kage. Den viste sig at blive et hit og har ligget på første pladsen over mest populære opskrifter på bloggen lige siden den kom på. Den smager også fint, og er lidt festlig.


   

Der er blevet bagt lagkager i variationer, og til bededag naturligvis varme hveder. Og i juni blev Peter student. Her bagte jeg den største Othellolagkage jeg nogensinde har bagt. Som smagte skønt og forsvandt på nul tid.



 

Det blev sommer og det blev varmt. Men der kan altid spises en småkage 🙂 Skønne harvest kager som helt sikkert også skal bages næste år. Jeg har en svaghed for brød med fyld, nødder og tørret frugt. Jeg synes, det er så lækkert. Og æblekage – uhm. Det er virkelig godt.


 

Denne frække Kajkage fik følgeskab af flere – og serveret til Peters  fødselsdag. Snebolde af marcipan, de var ret så lækre. December har været fyldt med både traditionelle kager og lidt utraditionelt bagværk. Mest populære er marcipankiksene. De er også gode 🙂

Hermed vil jeg gerne sige dig tak, fordi du læser med. Tak for kommentarer og gode råd.

Med ønsket om et dejligt 2015 – med masser af bagværk og andre indfald.

På gensyn.

Jette

Glimt – fra dagen før dagen

Ja, det er godt nok nytårsaften i morgen – men det opleves helt anderledes her dagen før i forhold til for en uge siden. Men det er også okay. Men godt vi har begge højtider – selv om nytår næppe kan kaldes højtid 🙂

Og der er stadig forberedelser til i morgen. Når jeg får gæster, så vil jeg helst have lavet så meget som muligt i forvejen. Derfor er der i dag mellem prædikenskrivning og dåbsbesøg blevet bagt tærter og kager. En dejlig beskæftigelse.

Du får lige et par glimt herfra.

Tanken er dog, at i morgen laves det om til en dessert tallerken med små lækre stykker på. Men mere om det efter nytår. Tærten er genbrug – men det er nu også en lækker tærte.

Derudover skal der også være noget brownies – og lige nu går jeg og diskuterer med mig selv, hvor store stykkerne skal være 🙂

Og i køleskabet står små cheesecake portioner – dem glæder jeg mig til at servere sammen med de to andre lækkerier her.

Det er vist godt, at det snart er januar og lidt mere hverdag og lidt mere bevægelse 🙂

Nyd nu det sidste af 2014.

Jette

madbloggerudfordring #6 – spis lokalt

Denne madbloggerudfordring er helt anderledes end de foregående. Fordi udfordringen er givet af forbrugerrådet Tænk.

Og opgaven er heller ikke at lave eller udtænke en ny ret eller kage eller noget i den retning. Men mere at tænke over, hvad betyder det for mig at spise lokalt, handle lokalt og bruge lokale råvarer.

Og indrømmet – det er ikke noget, jeg har tænkt så meget over. Men kommer alligevel med et par tanker og glimt.

For når man bor på landet, som jeg jo faktisk gør, så overser man let, hvor privilegeret det er. For at handle lokalt er en reel mulighed en del af året. Og i haven står æbletræer og blommetræ, der er solbærbuske og en gammel troldhassel. Alt sammen noget, der giver gratis frugt og bær hen over året. Og som jeg jo bare bruger af.

Om sommeren er der lokale jordbær. Dejlige og friske og er dyrket på en mark et par kilometer væk. Prisen svarer til butikspiser, så hvorfor ikke bare støtte den lokale gartner?

Og á propos de lokale jordbær – når jordbærsæsonen er slut, bruges overskydende emballage til at sælge tomater i 🙂

Høns i haven – det har jeg skrevet om før. De er ren glæde. Lægger æg, er hyggeligt selskab udenfor, og spiser gerne tørt brød.

Jeg har ikke noget drivhus – for det med grønne fingre er ikke lige mig. Og derfor må jeg blandt andet købe agurker. Og undrer mig. Hvorfor er spanske (eller andre udenlandske) agurker billigere end danske? – Det synes jeg er ulogisk og ikke særligt motiverende for ens indkøb. Især ikke, hvis man gerne vil tænke lokalt og støtte dansk erhverv.

Når jeg tænker på dette med at handle lokalt – så bliver det mest om sommeren og i efteråret at det sker.

Og skal jeg komme i tanke om en opskrift – ja så må det blive en sommer pavlova – lavet af egne æggehvider og frugt fra haven. Virkelig en dejlig ting at tænke på her sidst i december.

Spis lokalt ? For mig betyder det at spise efter sæsonen. Altså spise jordbær i juni og kål om efteråret. Og når jeg står i butikken, så se på, hvilket oprindelsesland en grøntsag har. Og hvor det er muligt – så vælg dansk.

Tak for udfordringen med at tænke lokalt – og på, hvad det betyder for mig. Måske du nikker genkendende til noget af det – eller sidder og ryster på hovedet. Begge dele er helt i orden – somme tider er det bare godt at få noget tænkt igennem.

Jette

Mikro kransekagetoppe

Hvor jeg nyder at være nået hertil 🙂

Det har været en travl og dejlig december, men nu er det rart, at det stilner af. Huset er stadig fyldt med børn og julepynt og udpakkede gaver – helt som det skal være. Men der er ro på.

I dag har jeg bagt mikro kransekagetoppe. Som skal medbringes til at hygge middag i aften.

Selv om jeg har bagt meget kransekage, så synes jeg stadig, det er lidt udfordrende. Og det med at bruge en sprøjtepose driller stadig. I dag røg tyllen for eksempel ud, da jeg havde lavet halvdelen af toppene, så den sidste del er uden fine riller 🙂

Mikro kransekagetoppe ( ca. 20 stk.)

130 gr. marcipan

35 gr. sukker

½ æggehvide

lidt revet citronskal

lidt smeltet chokolade

Rør sukker og æggehvide sammen og lad det stå ½ time, så sukkeret opløses lidt. Tilsæt revet marcipan og citronskal og rør/pisk det godt sammen. Kommes i en sprøjtepose og sættes i små toppe på en plade med bagepapir.

Bages 7-8 minutter ved 200 grader. Jeg satte en ekstra plade under, så bunden på toppene ikke bliver så mørk. Køler af.

Smelt lidt mørk chokolade og dyp toppene deri og lad chokoladen stivne/tørre.

Jeg håber du også nyder din 3. juledag – med 4 dage tilbage i 2014.

Jette

Glædelig jul

Så er det blevet tid til at holde lidt juleferie her på bloggen.

Men inden da, vil jeg gerne ønske dig en rigtig glædelig jul.

Jeg håber, der bliver tid til både fredelige og dejlige dage.

Her begynder roen at indfinde sig – prædikenerne er skrevet, gaverne pakket ind, og juletræet kommet på fod – næsten.

Det står i konfirmandstuen og drypper af og vænner sig lidt til at være inde 🙂 Nu glæder jeg mig til, der kommer lys og pynt på og en stjerne i toppen. Men det har ungerne lovet at klare, så jeg venter.

Og Trine har lavet endnu en portion havregrynskugler, så nu er yndlingskonfekten hos børnene sikret 🙂

Forventningen fylder – vi er ved at være klar. Måske det også hænger sammen med, at vi ikke skal være hjemme i morgen, men i stedet kan køre over til min søster og fejre juleaften sammen med hende og hendes familie. Det bliver vældig hyggeligt.

Efter tre gudstjenester i morgen eftermiddag med masser af glade mennesker, vil jeg nyde aftenen sammen med familien.

“Englene sang den

først for markens hyrder;

skønt fra sjæl til sjæl det lød:

Fred over jorden!

Menneske, fryd dig,

os er en evig frelser fød!” (Den danske Salmebog 121,3)

Glædelig jul!

Jette

Brød med kerner og krydderier

I eftermiddag skal juletræet pyntes i Gamborg kirke. Det er en meget fast tradition, at det er menighedrådet, der gør det – og så sluttes der af med gløgg og hygge. Og det er hyggeligt 🙂

Og sædvanligvis har jeg bagt vafler – men i år har jeg valgt at bryde den tradition og i stedet komme med et lækkert juleagtigt brød – og lidt smør og ost. Mon ikke det går ? 🙂

Jeg blev inspireret til dette brød, da jeg læste med hos Låvises mad

Jeg har ændret lidt, så det passede til mit temperament, men ikke meget.

Brød med kerner og krydderier

10 gr. gær

1 dl. yoghurt (en rest pære/banan yoghurt i køleskabet)

2 ½ dl. vand

½ dl. juice

½ dl. olie

2 tsk. salt

1 tsk. kanel

1 tsk. koriander

2 spsk. honning (skov- og granhonning brugte jeg)

1 dl. solsikkekerner

1 dl. græskarkerner

75 gr. fuldkornsmel

75 gr. grahamsmel

Ca. 450 gr. hvedemel

Udrør gæren i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser. Hold lidt af hvedemelet tilbage. Jeg kørte dejen nogle minutter på køkkenmaskinen og æltede den let færdig i hånden. Stilles til hævning – gerne 4 – 5 timer – ved køkkentemperatur. Æltes igennem og formes til et brød, som evt. kommes i en hæveform og hæver, mens ovnen varmer op til 200 grader.

Bages ca. 30 minutter – og afkøler på en rist.

Ja, jeg ved jo faktisk ikke, hvordan det smager – men det dufter dejligt.

Og jeg glæder mig til at servere det hen under aften. Mon ikke det falder i god jord?

Jette

Det fjerde lys …

“Det fjerde lys har ild fra alle tre,

en pinseglød i vores hjerte,

så vi for dem, der intet lys kan se,

kan tænde kun en lille kerte.” (Den danske salmebog 87,4)

Nu er adventskransens 4 lys tændt, og minder os om, at julen står lige for. Vi er ved at være i mål med de mange forberedelser, de mange aktiviteter klinger af, nu venter hyggelige dage sammen med familien.

Og så minder dette lille vers os om, at vi alle har en opgave i at tænde lys for hinanden. I overført betydning lyse op, og være med til at sprede mørket, der, hvor alt ser mørkt og umuligt ud.

I mange år troede jeg, at konfirmanderne vidste, hvad et kerte lys var.

Indtil jeg en dag kom i tanke om at spørge dem, og det viste sig, at de vidste ikke hvad en kerte var.

Dette fine og tynde lys, der elegant løfter sig, og som, når det er tændt, stråler og lyser op og er med til at sprede mørke.

Så nu forklarer jeg hvert år, hvad et kerte lys er 🙂

Så konfirmanderne – og alle os andre – må forstå, vi alle har fået en pinseglød i vores hjerte, som vi må lade skinne. Til glæde og med håb.

Glædelig 4. søndag i advent.

Jette

Marcipanbrød – med nyt fyld

Som i de fleste andre familier lavede min søster og jeg som børn også konfekt til jul. De første år mindes jeg, at min mor blandede marcipanen med kartofler og sikkert også noget mandelessens, for at få det til at strække noget længere. Og som jeg husker det, smagte de marcipansnitter, der blev lavet, ganske udmærket.

Men eftersom tiderne blev bedre, og vi blev ældre, så blev det til ren marcipan, vi brugte, når vi lavede konfekt.

Og det er det så også nu 🙂

Men det er stadig marcipansnitter og marcipanbrød, der er mine favoritter, som de også var dengang. Så i dag er der blevet lavet et helt klassisk marcipanbrød – dog er fyldet blevet opgraderet til ingredienser, vi slet ikke kendte til eller talte om i 70’erne. Mit brød her er med tørrede tranebær og pistaciekerner.

Marcipanbrød

125 gr. marcipan

25 gr. tørrede tranebær

1 spsk. cognac

1 spsk. pistaciekerner

Mørk chokolade til overtræk

Hæld cognac over tranebærrene og lad dem trække natten over. Bland marcipan, pistaciekerner og de udblødte bær + cognac og ælt det sammen og form det til et brød.

Lad det tørre et par timer, før det overtrækkes med smeltet chokolade. Drys evt. med tørret hindbær eller andet pynt. Opbevares køligt.

Skæres i skiver inden det serveres.

Det er et ret fugtigt marcipanbrød – men det smager ret så godt 🙂

Så – nu hjælper det på juleforberedelserne i mit køkken. Jeg mangler lige et lækkert grovbrød med smag af jul – det kommer på mandag.

God adventsweekend.

Jette

Jule-marmorkage

I sidste weekend var vi på familiebesøg, og fik der serveret en lækker kage, som i udseende mindede lidt om en marmorkage. En lækker chokoladekage, med et indre af lys kage, og så var den overtrukket med chokoladeglasur.

Jeg har eksperimenteret lidt – og fået bagt en kage, der smager ganske godt – men er et godt stykke fra den, vi fik i Vestjylland 🙂

Men her er opskriften på en juleinspireret marmorkage.

Jule-marmorkage

135 gr. smør/margarine – jeg brugte halv af hver

150 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

2 æg, fra lystige høns

3/4 dl. mælk/fløde

175 gr. mel

1 tsk. bagepulver

2 spsk. kakao

75 gr. mørk chokolade, grofthakket

50 gr. marcipan, revet

1-2 spsk. syltede kirsebær

Pisk smør, sukker og vaniljesukker grundigt. Tilsæt æggene et af gangen, og pisk godt efter hvert æg. Kom mælken i og rør rundt. Sigt mel og bagepulver og vend det forsigtigt, men grundigt ind i dejen. Tag 2/3 af dejen og kom i en skål og rør det med kakao og chokolade.

Den sidste 1/3 røres sammen med den revne marcipan.

Beklæd en sandkageform med bagepapir. Fordel chokoladedejen i bunden, og lav en fordybning i midten. Drys med de syltede kirsebær og fordel den lyse dej oven på – i fordybningen.

Bages ca. 50 minutter ved 175 grader.

Sammen med en kop kaffe, og roen, som jeg stadig glæder mig til helt at finde, så smager den godt.

Det har været og er stadig en travl december, så jeg glæder mig til min bedste dag på året: 1. juledag! Det er den mest fredfyldte og velsigende dag jeg kender.

En mild december dag venter.

Jette

Jul i børnehøjde

Hvert år her tæt på jul, kommer Natur børnehaven på besøg i kirken. Og så har vi en gudstjeneste, der hedder: Jul i børnehøjde.

Det er altid festligt og en fryd at høre så mange små og fine stemmer synge Halleluja  og Dejlig er den himmel blå. De sidste par år har bedsteforældrene også været inviteret med, og det gør det bestemt ikke mindre dejligt.

At være i kirke og se den store adventskrans, de høje og flotte juletræer med masser af lys og synge de meget velkendte julesalmer, det giver en helt speciel fornemmelse af fælleskab og fælles historie.

At slægt følger slægters gang.

Og ikke mindst, at

“aldrig forstummer

tonen fra himlen” – det er det også godt at blive mindet om.

Børnehavens store børn spillede krybbespil – med stor entusiasme. Og forrest ses en lille fyr klædt ud som stjernen over Betlehem. Det synes jeg var så fint tænkt. Og han var meget glad for sin rolle 🙂

God torsdag – en ret så grå dag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal