Denne madbloggerudfordring er helt anderledes end de foregående. Fordi udfordringen er givet af forbrugerrådet Tænk.

Og opgaven er heller ikke at lave eller udtænke en ny ret eller kage eller noget i den retning. Men mere at tænke over, hvad betyder det for mig at spise lokalt, handle lokalt og bruge lokale råvarer.

Og indrømmet – det er ikke noget, jeg har tænkt så meget over. Men kommer alligevel med et par tanker og glimt.

For når man bor på landet, som jeg jo faktisk gør, så overser man let, hvor privilegeret det er. For at handle lokalt er en reel mulighed en del af året. Og i haven står æbletræer og blommetræ, der er solbærbuske og en gammel troldhassel. Alt sammen noget, der giver gratis frugt og bær hen over året. Og som jeg jo bare bruger af.

Om sommeren er der lokale jordbær. Dejlige og friske og er dyrket på en mark et par kilometer væk. Prisen svarer til butikspiser, så hvorfor ikke bare støtte den lokale gartner?

Og á propos de lokale jordbær – når jordbærsæsonen er slut, bruges overskydende emballage til at sælge tomater i 🙂

Høns i haven – det har jeg skrevet om før. De er ren glæde. Lægger æg, er hyggeligt selskab udenfor, og spiser gerne tørt brød.

Jeg har ikke noget drivhus – for det med grønne fingre er ikke lige mig. Og derfor må jeg blandt andet købe agurker. Og undrer mig. Hvorfor er spanske (eller andre udenlandske) agurker billigere end danske? – Det synes jeg er ulogisk og ikke særligt motiverende for ens indkøb. Især ikke, hvis man gerne vil tænke lokalt og støtte dansk erhverv.

Når jeg tænker på dette med at handle lokalt – så bliver det mest om sommeren og i efteråret at det sker.

Og skal jeg komme i tanke om en opskrift – ja så må det blive en sommer pavlova – lavet af egne æggehvider og frugt fra haven. Virkelig en dejlig ting at tænke på her sidst i december.

Spis lokalt ? For mig betyder det at spise efter sæsonen. Altså spise jordbær i juni og kål om efteråret. Og når jeg står i butikken, så se på, hvilket oprindelsesland en grøntsag har. Og hvor det er muligt – så vælg dansk.

Tak for udfordringen med at tænke lokalt – og på, hvad det betyder for mig. Måske du nikker genkendende til noget af det – eller sidder og ryster på hovedet. Begge dele er helt i orden – somme tider er det bare godt at få noget tænkt igennem.

Jette