diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: november 2014 Side 1 af 3

Det første lys …

“Det første lys er Ordet, talt af Gud,

det skabte liv, hvor alt var øde,

med fuglesang, med blomster, der sprang ud,

med glæde over markens grøde.” (DDS 87,1)

Så blev det første søndag i advent – en dejlig dag, fyldt med forventning. På mange niveauer og i mange sammenhænge. Forventningen om en dejlig måned, om hyggelige stunder, om tid til familie og venner, tid til at gøre noget sammen, noget andet end på nogen anden tid på året.

Det er dejligt og det er godt. Og adventskransens fire lys fortæller hver sin historie.

I Grundtvigs salme til advent fortæller lysene om de tre store højtider – jul, påske og pinse og til sidst hele kirkeåret. Og Johannes Johansens udgave udtrykker sig lidt mere i vor tids sprog – og lader første lys fortælle om begyndelsen. Da alt blev til. Og det er ikke nogen dårlig ide lige at standse op og glædes over alt, det vi er betroet.

Jeg har ikke fået en adventskrans i år – hverken lavet en, købt en eller lavet en dekoration med fire lys. Men jeg ved med sikkerhed, at kirken har en skøn krans med lilla bånd – den vil jeg nyde at se blive tændt hver eneste søndag.

I år bliver den tændt med en flamme fra “Fredslyset”. Jeg modtog lyset i fredags, og det vil nu komme med i kirke og stå tændt der hele adventstiden.

Fredslysets flamme kommer oprindeligt fra den evige flamme, der brænder i fødselskirken i Betlehem.

Det er da lidt en fin tanke, at den nu kommer til også at tænde lyset i kirkens adventskrans.

Jeg ønsker dig en glædelig adventssøndag.

Jette

Brød med græskarkerner

Da jeg spiste brunch på Café Lava sidste weekend, servede de et lækkert nybagt franskbrød med græskarkerner. Det er et forsøg på at nærme mig det, der kommer her i dag.

Brød med græskarkerner

15 gr. gær

1 dl. mælk

1 dl. surmælksprodukt

1 æg

1 tsk. salt

2 tsk. sukker

1 spsk. olie

50 gr. grahamsmel

½ dl. græskarkerner

ca. 200 gr. hvedemel

Udrør gæren i mælken og tilsæt det øvrige – hold lidt af hvedemelet tilbage, og se, hvor meget der skal bruges. Dejen æltes godt igennem igennem og stilles til hævning 2 – 3  timer. Æltes igennem og formes til et brød og lægges i en smurt form. Efterhæver mens ovnen varmer op.

Bages ved 200 grader ca. 35 minutter, og afkøler på en rist.

Det er et ret fint brød, men på grund af græskarkernerne er der alligevel lidt “bid” i det.

Det blev serveret til menighedsrådsmødet i aftes og passede fint til både pålæg og ost.

God weekend, der er begyndt med en frostklar morgen.

Jette

Stjerner – flettet af papir

Jeg synes godt nok dagene går i rask tempo lige nu. Med møder, planlægning og forberedelse. For en dels vedkommende med henblik på december – og det er jo ikke så galt.

Men ind i mellem lander jeg i sofaen, og så er det tit stjernestrimlerne jeg griber fat i 🙂 Jeg holder meget af de flettede papirstjerner. Måske fordi det er noget af det julepynt, der bare altid har været i mit liv, noget der ikke har ændret sig ret meget. Så det er nostalgi og lidt en tidslomme at være i, når strimlerne lægges sirligt over hinanden og hver gang ender med at blive til en ny lille stjerne 🙂

Jeg kan slet ikke forestille mig en jul uden stjerner. Jeg tænker, at der er så meget symbolik i dem, og så mange assosiationer til julens budskab om Jesus i stalden. Og så forundres jeg alligevel, når jeg taler med både konfirmander og minikonfirmander om stjernen i toppen af juletræet. For jeg synes jo, at det er indlysende, at den peger på stjernen over stalden julenat. Men det ligger bestemt ikke lige for i alle børns tankegang.

Mette og Peter kan også flette stjerner – de har sågar holdt konkurrence om, hvem der kunne gøre det hurtigst 🙂 Og det at kunne flette en stjerne – det glemmer man ikke. Når først man har fået det ind i fingrene, så bliver det siddende.

I min barndom var strimlerne hvide! Og 1½ cm brede! På det punkt har tiden sat sit præg, og nu kan man få strimler i mange farver og med forskellig pynt. Og det synes jeg faktisk er fint.

Jeg har netop bestilt stjernestrimler til mine konfirmander – strimler med juleevangeliet skrevet på. Nu er jeg spændt på, hvor mange af dem, der så rent faktisk kan flette en stjerne.

Da billederne af stjernerne skulle tages, kom Diva nysgerrigt nærmere – og var pludselig midt i det hele 🙂

Jeg håber du også har tid til at hygge dig med stjerner – og minder om gode stunder.

Jette

Sådan kan det også gå …

I morgen holder menighedsrådet det sidste møde i dette kirkeår – og i dette kalenderår.

Og da rådet blev betænkt med et par flasker rødvin, som tak fordi de ville hjælpe ved afholdelsen af graverkurset i oktober, så har min opgave i denne omgang været at bage noget, der kunne passe til det. Det bliver til to brød – et spansk landbrød og et lyst brød med græskarkerner – mere om det senere på ugen.

Men der skal også være noget sødt til kaffen – synes jeg i hvert fald. Gerne med chokolade, så jeg fandt noget inspiration hos Odense marcipan. Jeg vil lave triplechokoladesnitter.

Det kræver en chokoladelagkagebund. Det er sådan de lidt kedeligere at bage, men alligevel super vigtige. Jeg har bagt chokoladebunde før, men vil gerne have en, der er lidt lettere og luftigere. Derfor kommer der et forslag mere her 🙂 I forhold til den oprindelige opskrift, så har jeg hakket chokoladen og ikke revet den. Det gav et lidt alternativt resultat – hvad udseendet angår.

Chokoladelagkagebund, version 2 

2 æg, fra livsglade høns

75 gr. sukker

35 gr. kartoffelmel

15 gr. hvedemel

1½ spsk. kakao

½ tsk. bagepulver

30 gr. hakket mørk chokolade

Pisk æg og sukker let og luftigt. Sigt mel, kakao og bagepulver og vend det i æggesnapsen med lette tag. Vend til sidst den hakkede chokolade i.

Dejen kommes i en form (ca. 18 x 18 cm), der er beklædt med bagepapir og bages ca. 10 – 12 minutter ved 200 grader. Tjek med en tandstik om bunden er bagt. Køler af i formen.

Overfladen ser meget fin ud – men da jeg tog bagepapiret af – så det ud, som om at kagen havde fået skoldkopper 🙂

Det hakkede chokolade havde ikke nået at smelte ordenligt sammen med den øvrige dej under bagningen. Så der var nok en grund til, at der stod at chokoladen skulle rives 🙂

Men bortset fra det, så er bunden ganske udmærket, og jeg glæder mig til at lave kagerne færdige senere i dag.

Ønsker dig en dejlig onsdag – på en grå morgen.

Jette

Snebolde – kransekage med fyld

Jeg fik for nogle år siden en lækkerbisken – hvidt flormelis med fyld inden i. Mere kan jeg faktisk ikke huske – og så er det lidt svært at finde en opskrift, der lige rammer 🙂

Men nu har jeg gjort et forsøg. Med inspiration fra Mette Blomsterberg julebog.

Snebolde (8 – 10 stk.)

125 gr. revet marcipan

40 gr. flormelis

25 gr. æggehvide (knap en æggehvide)

Fyld:

30 gr. syltet citronskal

20 gr. svesker

Flormelis til at trille kuglerne i

Marcipan, flormelis og æggehvide røres sammen, det bliver en blød dej. Citronskal og svesker skæres i små stykker og blandes godt i dejen.

Med en ske formes en klump dej til en kugle (cirka), som trilles rundt i flormelis. Børst den lidt af med hænderne og form den, som du synes og sæt den på en plade med bagepapir. Gentag med resten af dejen.

Bages ved 190 grader ca. 14 – 15 minutter til de er let gyldne. Køler af på pladen.

Fyldet kan varieres – cocktailbær vil også gøre sig fint.

De små snebolde smager ganske fortrinligt 🙂 Men jeg kan stadig ikke huske, om det var sådan de smagte, dem jeg fik for år tilbage. Men pyt også med det.

Disse er lette at lave, og er så delikate, så der er ikke meget at betænke sig på, hvis du lige mangler noget til kaffen en dag.

Smuk november dag.

Jette

Sandskulpturer, shopping og snak

Det har været en dejlig weekend. Måske fordi jeg synes, den kom meget tilpas – lige inden december for alvor går i gang 🙂 Men også på grund af rigtig meget andet.

Jeg var en tur i Århus. Og pigerne havde planlagt, at vi skulle besøge “Det gamle Apotek” – men det havde ikke søndagsåbent. Så på den vis havde jeg valgt den forkerte weekend.

Men så fik vi set på sandskulpturer.

I et telt ved Musikhuset var der fine julemotiver skabt i sand af hollandske kunstnere.

Men der var ikke mange mennesker. Faktisk ingen, ud over billetsælgeren. Så der sad vi – foran en kæmpe julemand – i magelige stole og lod roen falde på os. Og Trine genkaldte sig vist situationen med at være ud og se på kunst, fra da hun var barn. For hun spurgte, hvorfor vi altid havde taget dem med på museer og gallerier og andet kunst, da de var små. “For at I kunne lære det” svarede jeg lidt kækt.

Men i eftertanken, så er det egentlig rigtig nok. For hvis vi som forældre ikke viser en vej og peger på nogle gode ting, hvor skal ens børn så lære om det?

Så nu i bakspejlet er jeg ret glad for, at ungerne har været med de mange forskellige steder. – Selv om det har været udfordrende til tider – at færdes mellem skrøbelige skulpturer og flotte billeder og smukke smykker – og ikke måtte røre 🙂 Men jeg er sikker på, at det har givet en vis indsigt og noget værdi til indholdet i deres livs rygsæk.

Dagen begyndte dog et andet sted, nemlig med en morgenbuffet til 38 kr. på café Lava. Det var lidt imponerende at kunne side langs med åen midt i Århus – og spise nybagt rugbrød og lækkert friskt franksbrød med græskarkerner til den pris. Det var yderst budgetvenligt, så det nød vi 🙂

Selvom meget havde lukket, så var Magasin som altid åbent. Og med gode tilbud, i håb om at få julehandlen lidt i gang. Så der kom et par adventsgaver med hjem også.

Vel hjemme igen – så byder denne uge blandt andet på brød og lækre kager – jeg glæder mig.

God mandag.

Jette

Anderledes brød med nødder og tørret frugt

Noget af det, jeg nyder i den her tid er alle de små brochurer, der hænger rundt om i butikkerne, med idéer og tips til advents- og julebagning.

Og jeg har en svaghed for de opskrifter, der lyder lidt anderledes eller har lidt anderledes ingredienser end forventet.

Således brødet her, som jeg har lavet med inspiration fra Delicatas julehæfte.

Det er tillige et brød i kategorien “mor-brød” – der er alt for mange kerner og andet i, til at det vil falde i de unge menneskers smag 🙂

Det er et gærbrød, men med så lidt gær i, at min vægt nægtede at veje mængden. Og dejen er kun rørt sammen og har så stået i køleskabet natten over.

Brød med nødder og tørret frugt (et lille brød)

25 gr. tørrede abrikoser

25 gr. tørrede dadler

30 gr. blandede nødder (mandler, valnødder, solsikkekerner og lign.)

Frugt og nødder køres på foodprocessor, så de findeles.

1 æg, fra en rar høne

1 dl. vand

2 gr. gær (en ærts størrelse)

1 tsk. salt

75 gr. grahamsmel (eller fuldkornsmel)

100 gr. hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt alt det øvrige – også frugt og nødder. Røres sammen, dækkes til og sættes i køleskab 12 – 18 timer.

Tages ud og temperer lidt, før det lige æltes meget let igennem med lidt mel og formes til et brød. Sættes på en plade med bagepapir – efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bages ca. 25 minutter og køler af på en rist.

Smager dejligt nybagt – med smør! Det har en dejlig sødme fra de tørrede frugter, men det er også et brød med gods i 🙂

God lørdag.

Jette

Petit four – til julefrokost

I aften holder mine menighedsråd og personalet den årlige julefrokost. Det er altid en hyggelig aften. Det foregår i konfirmandstuen, som bliver ommøbleret og dækket op i røde farver og med gran på bordene. Præcis som det skal være 🙂

Maden bliver købt, så der er ikke så meget forberedelse til aftenen. Vi er så to, der er blevet enige om at bage en lille ting til kaffen. For efter en traditionel julefrokost, er der ikke plads til ret meget mere.

Jeg har valgt at bage minimuffins med havtorn og så pynte med træer, stjerner og hjerter. Så bliver det vist ikke mere julet 🙂

Og så kommer min engelske julekage også på bordet. Mest fordi jeg synes den egentlig er blevet meget fin, for jeg tvivler på, at der bliver spist nævneværdigt af den. Den kage egner sig bedst til en kop kaffe efter en lang gå tur.

Det er vejret så også blevet til – med solskin og helt stille vejr. En helt anderledes glad dag. Nok også hjulpet lidt på vej af, at jeg har fri i weekenden og tager på besøg hos Trine og Mette i Århus. Det kan kun blive nogle hyggelige dage.

God weekend.

Jette

Lidt lys og gran

I morgen skal jeg til årets første julefrokost 🙂 Og de sidste mange dage har jeg arbejdet med at få kirkens levende julekalender på plads. Så advent og jul nærmer sig. Og der kommer mere om begge dele en anden gang.

Men i forrige weekend var Mette og jeg til fernisering hos Jan Munch i Middelfart – en meget dygtig blomsterdekoratør. At gå ind i hans butik, gennem en lille port – det var som at gå ind i Alladins hule. Der var så stemningsfuldt pyntet op – afdæmpet, enkelt og elegant.

Og super til at få inspiration af.

Så i dag har jeg givet mig i kast med to små dekorationer. Med de ting jeg nu havde 🙂 Munch havde lavet dem i firkantede æsker – det var så fint, men sådan nogen har jeg ikke lige – så det må blive en anden gang. Men jeg havde et par firkantede skåle, de blev brugt i stedet 🙂

For mig har det været nyt at bruge husløg – eller hvad de nu hedder – men de giver lidt friskhed og liv til dekorationen.

Jeg er absolut ikke god til det her – men det er lidt sjovt alligevel at lave sin egen dekoration. Rosenknopperne er ude fra haven – de aller sidste. Men kan jo skiftes ud undervejs, for de holder næppe så længe som det øvrige.

Den lille dekoration, som kommer med til Århus i weekenden.

Den lidt større dekoration, som jeg selv kommer til at glæde mig over i den kommende tid. Kobberlysholderen er ny – blev købt hos Munch – for 15 kr. Så selvom han har lavet buketter til kongehuset, sælger han også varer, hvor alle kan være med 🙂

Selv om der er over en uge til 1. søndag i advent – så var det lidt hyggeligt at lave en dekoration i dag. Og kunne glæde sig over lyset, på en noget grå torsdag.

Jette

Tærte med laks og spinat

Jeg har vist ikke tidligere lavet en sådan tærte. Men med et stykke fersk laks i køleskabet og spinat i fryseren – så var grund ingredienserne til stede 🙂 Og aftensmaden klaret.

Tærte med laks og spinat (2 – 3 personer)

Mørdej se her

Fyld:

150 – 200 gr. frossen spinat

1 spsk. olie

150 gr. laks i tern

2 æg, fra gode høns

1 dl. creme fraiche

1 tsk. salt

peber

1 spsk. kapers  (kan udelades)

50 – 75 gr. revet ost

Beklæd en tærteform med mørdejen og forbag den ca. 15 minutter ved 200 grader.

Imens gøres fyldet klar.

Kom olie og spinat i en gryde og lad det varme og tø op. Kom lidt salt ved.

I den forbagte bund kommes halvdelen af den revne ost og kapers, spinaten ovenpå og fordel herpå laksen. Til sidst hældes æg, creme fraiche, det sidste ost, salt og peber – som alt er pisket sammen – oven på laks og spinat.

Bages ved 200 grader ca. 25 minutter. Lad gerne tærten samle sig lidt, før den skæres ud.

Server gerne lidt salat til – eller ovnbagte gulerødder.

Indrømmet – det var mest mig, der syntes at aftensmaden i går blev god! Der var ret meget spinat i forhold til tærtens størrelse, men Skipper Skræk havde godt af spinat, så det har vi nok også 🙂

Håber du får en dejlig dag – selv om solen nærmest har glemt at stå op i de her dage.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal