diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: marts 2014 Side 1 af 3

Brownies – med lidt snyd …

Brownies er bare en fantastisk kage. Den smager altid godt.

Men jeg smagte sidste år til et korstævne en konfektagtig kage, lidt som en brownies – men uden skyggen af chokolade i. Der var kun brugt kakao.

Og dermed blev kagen jo noget billigere at bage. Og det kan sommetider være godt at have sådan en kage i opskriftsamlingen 🙂

I den kommende uge har jeg en aften for konfirmandforældre. – Tiden for konfirmationer nærmer sig hastigt, så det er godt at mødes med forældrene og få talt om konfirmationen. Vi får også sunget de salmer igennem, der skal synges til kofirmationen. Det er altid rart at være lidt forberdt. Jeg plejer at servere en kop kaffe og en eller anden småkage købt i Netto eller Føtex. Men har i år besluttet, at det skal være anderledes 🙂 Og det er her denne opskrift kommer på banen.

Citronmåne – en helt anden opskrift

Jeg har for nogen tid siden skrevet om citronmåner. Jeg ville servere dem for mine korvenner. Og jeg fik prøvet to meget forskellige opskrifter på citronmåner. Den ene er beskrevet her.

Og i dag kommer den anden 🙂 Og det pudsige ved de her kager er, at de netop er runde som fuldmåner. Og dog tror jeg at de fleste af os tænker på de meget gule halvmåner pakket i cellofan, der kan købes for ingen penge rigtig mange steder. Men de her citronmåner er med garanti af en anden kvalitet!

Denne opskrift på citronmåne har jeg fundet her.

Ofte, når jeg læser opskrifter og afprøver dem, gør jeg dem mindre – men denne gang måtte jeg gøre opskriften lidt større. Mine springforme er forholdsvis store, og skulle månen ikke blive flad som en pandekage, så måtte mængden øges.

Der skulle også Amaretto-likør i opskriften – og det var jeg heller ikke lige i besiddelse af – så endnu en gang blev det en af pigernes sjatter fra kælderen, der kom i brug. Noget med abrikossmag 🙂

Citronmåne (ca. 12-14 stk.)

150 gr. smør

350 gr. sukker

4 æg – fra forårsfriske høns

1 stang vanilje

1 spsk. likør

2 citroner – den revne skal

150 gr. mel

Glasur:

175 gr. flormelis

saft af ½ citron

evt. lidt vand

evt. 1 spsk. grofthakkede usaltede pistaciekerner – til pynt

Tænd ovnen på 175 grader.

Skrab kornene ud af vaniljestangen (gem den i glasset med hjemmelavet vaniljesukker.) og mas kornene ud i lidt af sukkeret. (Så de små korn bliver fordelt)

Kom vaniljesukker, resten af sukkeret, smør og likøren i en skål og pisk det godt sammen. Tilsæt æggene et ad gangen og pisk godt mellem hvert æg. Kom den revne citronskal i – husk kun den gule skal, det hvide er bittert.

Sigt melet og vend det forsigtigt i.

Beklæd en springform (ca. 25 cm) med bagepapir, og kom dejen i.

Og så ind i den varme ovn og bag ca. 45 minutter. Køler af i formen, hvorefter den tages ud og sættes på et fad.

Rør glasuren sammen og fordel den på kagen. Drys evt. med grofthakkede pistaciekerner. Den grønne farve liver bare gevaldigt op 🙂

Så er der kage til kirkekaffen senere i dag.

Blomsterdekorationen fik jeg i går fra min søde nabo – den havde prydet bordet ved deres guldbryllup

God weekend.

Jette

Naboens guldbryllup

Hvilken festlig begivenhed. At have været gift i 50 år og så kunne fejre guldbryllup.

Det kunne min nabo fejre i går.

Og på Fyn går den slags ikke stille af. Så dagen inden selve dagen blev brugt på, at venner og naboer fik lavet to rigtig flotte æresporte – en til at stå ved guldbrudeparrets eget hus og en til at stå, hvor festen skulle holdes. Og da gran og blomster var sat i, små fine lyskæder kommet på plads og det hele stod og fortalte historien om et langt ægteskab – ja så kom alle ind og fik smørrebrød og kaffe.

For så at være klar til morgensang næste morgen 🙂 Her blev guldbrudeparret vækket med både trompet og tuba og et kor (af familie og venner) med rustne stemmer, der glade sang: “I østen stiger solen op” og “Det er så yndigt at følges ad.”

Festligt var det! Og regnen, der tidligere havde trommet på taget, var nu holdt op. Og indenfor ventede varm kaffe og rundstykker – og som en overraskelse for mig – også brudevalsen. Danset til tonerne af trompeten og tubaen, og det rørige guldbrudepar, der smilende og glade dansede der midt på stuegulvet.

“Det er så yndigt at følges ad…

da er med glæden man dobbelt glad

og halvt om sorgen så tung at bære;” (den danske salmebog 703,1)

Grundtvig genbruger her et gammelt ordsprog – men som jo er så sandt. At have nogen at dele glæden

med, er guld værd. Og en at kunne bære de sorgfulde dage med, er lige så meget værd.

50 år vidner om trofasthed og vilje. Om at holde sammen og stå ved det løfte, der blev givet utallige år tidligere.

Dannebrog vajede i alle haverne rundt om. For her var noget at fejre.

Dagen sluttede med en stor og festlig fest.

Og igen – jeg synes også bare 50 år sammen, det fortjener en fest. Med glæden til bords, og med taknemmeligheden i hjertet.

En dejlig dag – sluttede vi med at synge. “Hvor mindet vil farve en dejlig dag, så skøn som et morgengry …”

Ja skønne dage kaster sit lys over hverdagene.

Nu er det en helt almindelig torsdag – og det er ganske godt.

Jette

 

 

Brød – med surdej

Er der noget, jeg ikke har brugt ret meget – så er det at bage med surdej. Jeg synes, det er kompliceret, forstår ikke helt processen og er bange for, at brødet slet ikke vil hæve.

Men sidst jeg var i Nordjylland, fandt jeg i et gammelt blad en opskrift med en surdej lavet af ren hvedemel, gær og vand – så tænkte jeg, at nu skal det prøves.

Men at bruge surdej kræver jo planlægning. Der bliver bestemt ikke bagt samme dag, som man kommer i tanke om, at nu vil det være godt med et nybagt brød.

Men her er mit forsøg og resultat.

surdej:

1 dl. lunkent vand

1 dl. hvedemel

3 gram gær (ca. en ærts størrelse)

Det hele røres sammen, dækkes med film – lav et par huller til luft – og stil det på køkkebordet. Her står det 2 dage – mens det gærer og bobler og til sidst dufter surt.

Resten af opskriften:

5 gr. gær

1½ dl lunkent vand

1 tsk. salt

100 gr. grahamsmel (eller andet grovmel)

ca. 150 gr. hvedemel

+ surdejen

Til drys:

1 spsk. olivenolie

1 spsk. hakket frisk rosmarin

lidt groft salt

Rør surdej, gær og vand sammen. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt dejen godt igennem. Kommes i en skål, tildækkes og sættes i køleskabet natten over eller ca. 10-12 timer.

 

 

Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en times tid og blive lun igen. Og dejen var hævet! 

Æltes så igennem igen og formes til et brød.

Efterhæver mens ovnen varmer op til 220 grader. Inden brødet sættes i ovnen snittes et par ridser, og brødet pensles med olie og drysses med rosmarin og salt.  

Bages ca. 25 minutter.

 

 

Jeg kan godt li’ rosmarin, og med det på toppen af brødet her, så duftede det lifligt i køkkenet, da brødet kom ud.

Og det hævede fint op og har en fin og tæt krumme, og smager virkelig godt. Det er vist ikke sidste gang jeg forsøger mig med surdej 🙂

 

Jette

Kokostoppe

Jeg har ikke tidligere været så begejstret for kokosmakroner, synes de var for marengsagtige. – Men den her opskrift giver lidt mere fornemmelse af en kage. Måske også fordi jeg er ret glad for både marcipan og chokolade, og da begge dele indgår her, så går det ikke helt galt.

Mine toppe her er frisk og frejdigt lavet efter Mette Blomsterbergs opskrift 🙂

Jeg har dog formindsket opskriften og udeladt limeskallen – mest fordi, at jeg ikke lige havde noget i køleskabet.

Og toppene, ja dem havde jeg brug for nu. Der er nemlig strikke cafe i denne uge, og da er det altid godt at have et eller andet til kaffen, alt imens der kan strikkes på livet løs, og tales om stort og småt.

Trine og Peter har tidligere hentet noget konfektmarcipan i Tyskland (!) og jeg brugte lidt af det i stedet for almindelig marcipan. Denne er med mint og chokolade, og smager ret så godt 🙂

Kokostoppe (11 – 12 stk)

1 æg – fra en frejdig høne

100 gr. sukker

100 gr. kokosmel

25 gr. groftrevet marcipan

ca. 50 gr. smeltet mørk chokolade

Rør æg, sukker, kokosmel og revet marcipan sammen til dejen samler sig. Lad dejen trække tildækket ca. en time i køleskab.

Den gule farve kan jeg stadig takke mine glade og flittige høns for 🙂

Fordel dejen i portioner og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Form dem til toppe – brug fingrene.

Bag toppene i ca. 10 – 15 minutter ved 180 grader, til de er let gyldne. Lad dem køle helt af.

Smelt chokoladen (over vandbad) og dyp bunden af toppene i chokoladen og lad dem tørre, inden toppene kommer i en lufttæt beholder – klar til at blive serveret.

Kagerne er bløde og lækre. – At jeg brugte en anden marcipan variant smages ikke særlig tydeligt. Men gode og indbydende er toppene nu alligevel 🙂

God tirsdag

Jette

Weekend glimt

Når der bliver skrevet på bloggen næsten hver dag – ja, så bliver det jo lidt som en dagbog. Lidt om det der sker rundt omkring mig.

Og der er en opskrift på vej. Men det er et brød med surdej – og sådan et tager dage at lave, så indtil det er klar, må der skrives om noget andet 🙂

Weekenden bød på fødseldsag. Dejligt at kunne fejre Mette. Og hun blev glad for kagen !

Diva fulgte ret nøje med i nogle af forberedelserne af kagen – men måtte nøjes med at se til. For chokolade ikke er godt for små hundemaver.

Jeg har før nævnt, at jeg bestemt ikke har grønne fingre.Men nogen planter kan heldigvis finde ud af det selv. Jeg havde sat en julekaktus (eller hvilken kaktus det nu var) i eksil  på syværelset og lukket døren – og åbnede forleden og så, at den i mellemtiden havde sat ret mange fine nye knopper. En glædelig overraskelse.

Nu vil den nyde lidt mere opmærksomhed den kommende tid 🙂

Efter en dejlig weekend – med både fest og tid til at slappe af, er det skønt at vågne til solskin og rimklædt græs.

God mandag.

Jette

Malteserskage – den mystiske kage

Som nævnt tidligere, så er der fødselsdag i familien i denne weekend. Og det er altid dejligt og hyggeligt at fejre fødselsdag. I haven bliver flaget altid hejst på de dage, så enhver, som kommer forbi kan vide, at her er der nogen, der holder fødselsdag.

Og jeg tror vi alle har godt af og nyder lidt,  en enkelt dag om året, at have lov til at være lidt i centrum og blive lidt forkælet 🙂

Fødselsdagskagen bød i år på en udfordring. Mette ønskede sig en Malteserskage!

Sådan en havde jeg aldrig hverken set eller hørt om før Mette sendte et billede på facebook og glad og frimodigt pointerede, at sådan en ønskede hun sig til sin fødselsdag !

Så gik jagten på opskriften ind. Blogs blev besøgt og billeder analyseret – og nu kommer her mit bud på en Malteserskage

Bundene valgte jeg at lave lyse, fylde lagkagen med hindbærfromage, smøre kagen ind i chokoladeganache og pynte med mange, mange maltesers 🙂

Indkøbt i poser, som i øvrigt havde det med at forsvinde i takt med at de blev indkøbt og lagt i kælderen til senere brug:-)

Lagkagebunden og hindbær/jordbærfyldet finder du opskriften på her

Her står kagen fint – men fyldet falder lidt ud, når ringen fjernes – så der bør kommes et ekstra blad husblas i moussen.

Chokoladeganache

2½ dl. piskefløde

100 gr. mørk chokolade

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Bring fløden i kog og kom den varme fløde over chokoladen, lidt af gangen, og rør til chokoladen er smeltet. Læg et stykke husholdnings film over (skal røre overfladen på fløden, så undgås kondensvand) og sæt fløden i køleskab til næste dag.

Piskes langsomt op – til en konsistens som mayonnaise. (Min blev pisket lige lidt for meget og var tæt på at skille og gryne)

Fordel ganachen på kagen – det er lidt besværligt på siderne. – Den blander sig lidt med moussen.

Og så kommer det sjove – rigtig mange maltesers fordeles over hele kagen – ca. 650 gram!!

Nu håber jeg bare, at kagen holder til transporten til Århus, at den holder faconen og ikke mindst, at den smager godt. Men mon ikke den gør det?

God og festlig weekend.

Jette

Pølsebrød

Med en fortid som næsten vegetar, så spiser jeg generelt ikke meget kød – og derfor synes jeg også at et pølsebrød gerne må have meget brød og lidt pølse 🙂 Her er jeg nok ikke enig med alle – i hvert fald ikke min søn.

Mine pølsebrød er sjælent særlig ens – men som sønnen også pointerede, så gjorde det ikke noget, at hverdagsbagværk ikke var super perfekt i kanten. Så det var da lidt trøst – og det vigtigste er da også, at de smager godt. Og mætter. Og det gør de her.

Pølsebrød (10 stk.)

1 dl. vand

1 ½ dl. surmælksprodukt

15 gr. gær

1 tsk. salt

1 tsk. sukker

2 spsk olie

1 æg – fra en frejdig høne

50 gr. grahamsmel

ca 400 gr. hvedemel

5 pølser – delt i to (eller 10 pølsehornspølser)

Rør gæren ud i vand og surmælksprodukt tilsat salt og sukker. Tilsæt æg, olie og grahamsmel og rør godt. Til sidst kommes melet i – lidt af gangen, og endelig ikke for meget.

Dejen hæver længe – tildækket på køkkenbordet. 2 – 3 timer går fint.

Jeg deler dejen i 10 portioner. Ruller hver enkelt til en tynd pølse og snor den om en halv – rigtig – pølse.

Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bages ca. 15. minutter og huset dufter af pølsebrød – klar til at blive spist.

 

Smager bedst lune. – Som rigtig meget bagværk gør.

Og til sidst lige et billede af de dejlige hindbær og jordbær, der netop nu står i køleskabet og dufter og venter på at komme i kagen til fødselsdagsbarnet.

God torsdag.

Jette

Lagkagebunde – til mystisk kage :-)

Denne uge byder på endnu en fødselsdag i min familie – mellemste barn bliver 23 år! Hvor tiden dog går. Men skønt at se, at ungerne trives og har travlt – med at lære og læse og finde sin plads her i verden. Der er mange udfordringer, meget der skal tages stilling til – jeg misunder dem ikke som sådan. Er faktisk ret godt tilfreds med at være der i livet, hvor jeg nu engang er.

Men fødselsdagsbarnet har for længe udtrykt ønske om en ganske speciel kage – som jeg indtil videre kun har fundet som et billede. Så gode råd er lidt dyre. Eller også må der jo bare improviseres. Og det bliver vist det sidste.

Jeg løfter kun sløret for, at det er en lagkage 🙂 og i dag bages bunden. Så læs gerne med de følgende dage, så skulle der komme mere om den mystiske kage.

Jeg fandt for flere år siden en opskrift på nogle lagkagebunde, som jeg synes er rigtig god. Den er lidt anderledes i sin fremgangsmåde – men den er let og ukompliceret og det fungerer.

Den bages i en springform og deles efter bagning i to eller tre bunde.

Opskriften har jeg lagt ind tidligere og den finder du her




 

Her er et par billeder af lagkagebunden på vej i ovnen og som bagt.

Nu venter den så på, hvad der videre skal ske 🙂

Jette

At håbe er at leve

Hvorfor glemmer jeg det så tit? At det er godt og berigende at læse en god avis? Jeg ved det ikke. Men jeg ved, at når jeg sætter mig med morgenkaffen og bruger tid på at pløje avisen igennem, så er der ofte kommet nye indsigter og nye vinkler på ting efterfølgende. Ord eller historier, der ligger og arbejder videre i ens hoved.

“At håbe er at leve” var overskriften på en artikel, jeg læste i går. Et fint citat – og som man er nødt til at studse over og tænke over. Og blive opmærksom på – at ja, forsvinder håbet, så går livet også i stå.

H.C.Andersen sagde det berømte citat: “At rejse er at leve” Og meget vel, det er dejligt at rejse og komme ud og opleve noget andet end ens vante omgivelser. Men jeg tror alligevel, at håbet trumfer det at rejse!

Martin Luther er citeret for at have sagt, at “…hvis Dommedag var i morgen, så ville han stadig plante et æbletræ i dag.” Og det understreger ret godt, hvad håb gør  – det åbner ens sind og løfter blikket.

I artiklen, jeg læste, stod håbet også beskrevet sådan: “Håbet driver os frem trods alle dystre prognoser. Det skaber mening og sammenhæng – mellem os selv og omverdenen, mellem nutid, fortid og fremtid. Uden håbet ville alt gå i stå.” (Kristeligt Dagblad 14.03.2014)

Og det tror jeg er væsentligt. Vi har så meget brug for at kunne se en mening og håbe på noget. Ikke nødvendigvis hele tiden noget stort og forkromet – men bare håbet om en god dag, en dejlig middag eller en hyggelig aften.

 

På det helt jordnære plan håber jeg denne lille busk af dorthealiljer vil overleve i den fynske muld. Jeg gravede dem op i Nordjylland – min mor må have plantet mange løg i tidernes morgen, for der var rigtig mange af dem i haven, og hun var så glad for dem. Så nu håber jeg denne lille klump vil falde til og fremover vil blomstre ved forårstide uden for mit vindue. Som et af mange minder om min mor.

God og håbefuld tirsdag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal