Er der noget, jeg ikke har brugt ret meget – så er det at bage med surdej. Jeg synes, det er kompliceret, forstår ikke helt processen og er bange for, at brødet slet ikke vil hæve.

Men sidst jeg var i Nordjylland, fandt jeg i et gammelt blad en opskrift med en surdej lavet af ren hvedemel, gær og vand – så tænkte jeg, at nu skal det prøves.

Men at bruge surdej kræver jo planlægning. Der bliver bestemt ikke bagt samme dag, som man kommer i tanke om, at nu vil det være godt med et nybagt brød.

Men her er mit forsøg og resultat.

surdej:

1 dl. lunkent vand

1 dl. hvedemel

3 gram gær (ca. en ærts størrelse)

Det hele røres sammen, dækkes med film – lav et par huller til luft – og stil det på køkkebordet. Her står det 2 dage – mens det gærer og bobler og til sidst dufter surt.

Resten af opskriften:

5 gr. gær

1½ dl lunkent vand

1 tsk. salt

100 gr. grahamsmel (eller andet grovmel)

ca. 150 gr. hvedemel

+ surdejen

Til drys:

1 spsk. olivenolie

1 spsk. hakket frisk rosmarin

lidt groft salt

Rør surdej, gær og vand sammen. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt dejen godt igennem. Kommes i en skål, tildækkes og sættes i køleskabet natten over eller ca. 10-12 timer.

 

 

Tag dejen ud af køleskabet og lad den stå en times tid og blive lun igen. Og dejen var hævet! 

Æltes så igennem igen og formes til et brød.

Efterhæver mens ovnen varmer op til 220 grader. Inden brødet sættes i ovnen snittes et par ridser, og brødet pensles med olie og drysses med rosmarin og salt.  

Bages ca. 25 minutter.

 

 

Jeg kan godt li’ rosmarin, og med det på toppen af brødet her, så duftede det lifligt i køkkenet, da brødet kom ud.

Og det hævede fint op og har en fin og tæt krumme, og smager virkelig godt. Det er vist ikke sidste gang jeg forsøger mig med surdej 🙂

 

Jette