diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: oktober 2023 Side 1 af 2

Æblekage med marcipan og kanel

I weekenden skulle jeg lidt hurtigt finde på en kage, der kunne transporteres og spises midt i et flytterod. Og her er bradepandekager bare gode. Og med nedfaldsæbler i massevis – så var det oplagt, at der skulle æbler i kagen 🙂

Så efter et kig på nettet og i egne gamle opskrifter – blev det til denne kage. Og igen med lidt grahamsmel i dejen – jeg går sjældent ned på det grove og antydning af sundt. Selv om kager nok altid vil være i den del af kostpyramiden, som ikke er så nødvendig 🙂 Men lækkert er det nu med et stykke nybagt kage til sin kaffe.

Orange macarons

Det er igen blevet min tur til at tage brød med til kaffen i genbrugsbutikken. Vi skiftes, så ca. hver fjerde uge er det min tur. Og jeg forsøger mig hver gang ud i det glutenfri univers.

Så i dag bliver det mine sædvanlige glutenfri scones og så nogle orange macarons – i anledning af at det er græskartid og Halloween. Ikke at jeg ellers markerer den tid. Men farverne lyser op på de her ret grå dage.

Macarons (12-14 sammenlagte)

Nedfaldsæbler og æblemos

Stormen i sidste uge gjorde sit til, at mange æbler faldt ned. Under det gamle æbletræ er der fyldt godt op, så det tog ikke lang tid at samle æbler sammen til en gang æblemos 🙂

Og det er bedst at bruge nedfaldsæbler med det samme – deres holdbarhed er ikke så lang, når de først har fået et slag, eller en fugl eller en orm er gået ombord i et æble.

Jeg når slet ikke at få brugt alle havens æbler, men nyder dem, der bliver brugt. Og æblemos er altså en nem måde at få anvendt nogle æbler på. Noget af det bruger jeg med det samme – men en del ryger også direkte i fryseren, og så er det bare klar til en æblekage til vinter.

30 år

Endnu et indlæg om tredive år 🙂 Der har været nogle stykker undervejs – og det vidner jo hver gang om, at jeg har oplevet årenes gang 🙂 Da ældstebarnet fyldte 30 år var vi i Paris. I år, hvor yngstebarnet fylder 30 år, foregår det i Danmark.

Peter har fødselsdag i morgen – men holdt festen i lørdags. Hjemme hos ham og kæresten. De havde forberedt en meget lækker vegansk frokost og Tanja havde kreeret den fineste fødselsdagskage til ham.

Og der blev hygget, spist og snakket.

Mærkedage er også dage, hvor tankerne går lidt tilbage – og taknemmeligheden fylder.

Til hvor Peter kom til verden – med præcis to måneder til jul 🙂

Som lillebror, som computernørd og som hjælpsom og rar at være sammen med.

Og hvor jeg som mor, kun kan ønske ham alt det bedste videre frem.

Tillykke Peter 🙂

God mandag.

Jette

Ostebrød

Jeg faldt over et opslag på Instagram, hvor der blev bagt det fineste ostebrød. Det måtte jeg da også prøve 🙂 Og med aftensmaden i tankerne, så passede en lækker hokkaidosuppe perfekt sammen med et nybagt ostebrød.

Opskriften er af Annemette Voss Fridthjof, og indrømmet mit brød blev ikke helt som hendes. Men pyt, det blev mere et brød lig mig – nemlig hvor der som altid kom lidt grovmel i 🙂 Og så blev det heller ikke æltet så længe, som hun anbefalede – til gengæld hævede min dej længe. Så her kommer min tilrettede opskrift 🙂

En rolig weekend

Sidste uge gik over stok og sten – sådan føltes det i hvert fald lidt 🙂 Og så var det rart med en weekend i slowmotion.

Regnen gjorde, at det ikke blev til lange gåture – det var virkelig svært at finde et tidspunkt, hvor der ikke lige kom en byge 🙂

Og søndag – var jo en historisk dag – tronarvingen fyldte 18 år. Så her kørte fjernsynet, alt i mens der blev strikket lidt, drukket kaffe og slappet af på sofaen.

Så derfor er der heller ikke meget nyt at berette om herfra. Men det er også helt ok, at der bare er tid til at være.

I denne uge, hvor mange har ferie – er både Ole og jeg på arbejde. Men konfirmanderne holder fri, så der er tid til at få styr på en del papirarbejde.

Og ordnet lidt omkring en salgsbod i Kirkens Korshærs genbrugsbutik i Billund. Her vil vi om kort tid lave en bod, hvor vi sælger lidt forskelligt strik – men som alt sammen er nystrikket. Altså ikke genbrug i traditionel forstand. Noget af garnet er dog fra genbrugsbutikken, og andet er donationer. Jeg er lidt spændt på, hvordan det kommer til at gå 🙂

I går blev noget af det vasket – og lagt til tørre 🙂

Jeg fortsætter det rolige tempo – og nyder en stille mandag.

Jette

Så kom der spær på huset :-)

Og vi fik holdt rejsegilde. Det var festligt og en milepæl i projektet.

At bygge her hen på efteråret betyder også at vejret i særdeleshed spiller ind, når et udendørs arrangement skal arrangeres. Vi havde studeret vejrudsigten og talt med tømreren – og det så ud til at kunne lykkes at nå i mål i går. Og det gik. Der kom en presenning på taget, så vi kunne stå nogenlunde i tørvejr.

Og så blev der ellers snakket og hygget, spist pølser og brød, drukket kaffe og spist kager. Og vi fortalte lidt om byggeriet og samarbejdet med Scanwo og håndværkerne.

En høstpyntet kirke

I går holdt vi høstgudstjeneste i Sønder Omme kirke. Det var lidt senere end vanligt, men det var nu, det var praktisk muligt 🙂 Og hvor blev det en fin stund. Graverne havde virkelig gjort, hvad de kunne for at pynte kirken op.

Græskar, halm og en overflod af georginer fyldte hele kirkerummet og skabte den bedste stemning.

Selve koret var proppet med frugt og grønt, blomster og halm. For en gangs skyld måtte jeg dele pladsen med alskens fine sager 🙂 Alteret var i gamle dage stedet, hvor man lagde offergaver – i går blev den skik genopfrisket.

Og i døbefonten væltede det op med blomster – det var noget så fint.

Og selv bænkegavlene havde fået pynt – halm og en gren med bær. Naturen spillede i den grad med gennem hele gudstjenesten.

Så den knap 250 år gamle salme kom virkelig til sin ret:

Alle gode gaver
de kommer ovenned,
så tak da Gud, ja, pris dog Gud
for al hans kærlighed! (Den danske salmebog 730)

Efter gudstjenesten havde menighedsrådet sørget for kaffe og kage. Det faldt også i god jord hos alle. Især menighedsrådsformandens græskarkage var et hit – hun har lovet mig opskriften. Så den kommer nok med her en gang ved lejlighed 🙂

Nu er det mandag – og de fleste tanker kredser om morgendagens rejsegilde – vi glæder os og forbereder os 🙂

God mandag.

Jette

Rejsegilde :-)

Så er det endelig blevet tid til at holde rejsegilde ! Det har jeg faktisk aldrig prøvet før – for ved sommerhuset var processen en lidt anden. Men nu sker det 🙂

Det lille hus i Jelling begynder at tage form – fundamentet er støbt og slebet, træ-skellettet er rejst og på tirsdag kommer spærene på. Så vi krydser alt og håber det bedste – for tirsdag eftermiddag holder vi rejsegilde 🙂

Klokken 15 går det løs, så kommer du forbi Frihedslunden i Jelling, så kig endelig inden for 🙂

Ole og jeg er i gang med forberedelserne – ikke mindst at få lavet en krans. Den skal jo være lidt større end en almindelig adventskrans – men skal til gengæld op i vejret, så hvis finish ikke er helt på plads – så ses det ikke så tydeligt 🙂

Grill, pølser og drikkevarer er også ved at være på plads.

Men jeg mangler stadig servicet – for jeg har besluttet at det skal være genbrug – altså ikke engangsservice. Jeg må lige rundt et par gange mere for at finde tallerkner og krus 🙂

Vi glæder os til at vise huset frem så langt, som det nu er nået – og fortælle lidt om, hvordan den videre proces er.

Så måske ses vi 🙂 Du er i hvert fald velkommen.

God weekend.

Jette

Herregårdsæblekage

Det vrimler med æbler 🙂 Og de dufter og smager så godt lige nu.

I går samlede barnebarnet og jeg et par nedfaldsæbler op, da vi var ude at gå. Og lidt sjovt – så var det ormehullet i æblet, der var mest interessant. Eller hvad det nu var for et insekt, der havde spist sig ind i æblet. Og det krævede lidt overtalelse at få lov til at bide området fri for insekter. Men jeg havde ikke lige lyst til, at hun skulle sætte tænderne i en bænkebider eller noget lignende 🙂

Men nedfaldsæbler nu sagtens bruges alligevel, små slag og huller til trods. Forleden blev det til en herregårdsæblekage. En gammel opskrift tilbage fra 80’erne – og bagt en del gange – men den holder nu stadig.

Nu hvor Den store Bagedyst er begyndt igen, så kan jeg godt fornemme, at dette med at komme groft mel i kager eller mørdeje – det er ikke nogen god ide. Men jeg gør det nu alligevel – jeg nyder, at der er lidt mere bid i en kage. Men naturligvis, smag og behag er forskellig.

Tærten her – den får i hvert fald ben og gå på 🙂

God onsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal