diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: november 2017 Side 1 af 3

En anderledes julekalender – boganbefaling

I morgen er det december og utallige julekalendere skal enten åbnes for første gang, eller første afsnit skal ses i tv. Eller felter skal skrabes.

Men den julekalender, jeg vil fortælle om, er helt anderledes.

Det er nemlig en bog. En lille bog med et kort kapitel til hver dag i december – og ja hele december. Julen strækkes og sidste afsnit læses nytårsaften.

Den er skrevet af Peter AG fra Gnags, og består af små møder og samtaler med mennesker, vi normalt ikke hører sige så meget: kommunalarbejderen, toiletpasseren, den hjemløse og en mand, på invalideknallert.

Det er små rørende og tankevækkende glimt, der sætter meget andet i et nyt perspektiv. Og som det står på bogens bagside: – “så får man lyst til at gå ud og gøre det lidt bedre.”

Hvert afsnit slutter med samme hilsen: “Glædelig jul! Ja, tak, i lige måde.” En hilsen vi alle bruger, men som får en helt anden tyngde og betydning, når det siges til mennesker, for hvem en glædelig jul er helt anderledes end vores normale forestilling er omkring en god jul.

Måske kunne man tænke, at det var en lidt trist bog – men nej, det synes jeg ikke det er. Den er langt mere tankevækkende. Og så giver den lige fem minutters eftertanke i en måned, hvor det hele ellers godt kan gå lidt stærkt.

Bogen kan købes på forlaget eksistensen.

På den hjemlige arena er pebernødderne blevet bagt, så nu er jeg klar til en plads i sofaen, ild i brændeovnen og første afsnit af forskellige julekalendere 🙂 Jeg glæder mig.

På den sidste november dag.

Jette

Lys på træet

Endelig fandt jeg et lille juletræ i potte, som kan stå på terrassen her i december og så siden flytte ned i sommerhusets have.

Det er lidt sjovt, at man kan gå og glæde sig til at få placeret et lille træ midt på terrassen og så få sat en lille lyskæde på – i forventning om, at det vil sprede lys og glæde i den kommende tid. Men det er jo sådan det er!

Her til morgen fik jeg sat lyskæden på og lagt ledningen, så man ikke falder over den. Og nu kan jeg stå inde i varmen og kigge ud på det lille træ.

Det ser måske ikke ud af så meget, men lidt har altså også ret 🙂

Kæden er nyindkøbt – med LED lys. Det synes jeg, man bør gå efter, når der vælges lyskæder. De bruger bare langt mindre strøm, end dem, der blev lavet for nogle år tilbage. Jeg har dog stadig nogle af dem liggende, og de kommer i brug, så længe de fungerer. Men når nye købes, så bliver det med LED pærer. Jeg fandt lige denne artikel – den fortæller lidt om energiforbruget ved forskellige lyskæder.

God onsdag.

Jette

Chokoladebradepandekage med kokos

Minikonfirmanderne er glade for kage 🙂 Det er nu helt fint for mig. Så er der mulighed for at eksperimentere med lidt større og mere rusikke kager. I dag blev det en bradepandekage med chokolade og kokos. Nem at lave og meget delsom.

Chokoladebradepandekage med kokos (ca. 20 stk)

5 små æg – mine var silkehønseæg

225 gr. sukker

150 gr. smeltet smør/margarine

1 dl. kokos

75 gr. hakket mørk chokolade

3 spsk. kakao

1½ tsk. bagepulver (evt. brunt bagepulver)

saft af en appelsin

300 gr. mel

Pisk æg og sukker grundigt, let og luftigt. Tilsæt den smeltede og afkølede smør og pisk godt. De øvrige ingredeinser vendes i, så det hele er super godt blandet.

Dejen hældes i en bradepande (ca. 22 x 28 cm) beklædt med bagepapir og bager ved 180 grader ca. 30 minutter. Afkøler i formen, før den skæres i firkanter.

En robust og velsmagende kage. Stykkerne bugter sig i bakker og dale 🙂 Jeg synes ofte bradepandekager har det med at hæve kraftigst på midten, og så er det svært at lave fine ensartede stykker 🙂

Det er som nævnt en god kage – men den, minikonfirmanderne fik i sidste uge, var bedre 🙂 men variation er nu altid godt.

God onsdag.

Jette

Weekend i øst og vest

Der er blevet kørt og rejst meget i min friweekend 🙂 Fra øst til vest, fra København til Ringkøbing og sluttende nær Middelfart. Masser af indtryk, megen snak og lidt julestemning.

Turen til hovedstaden foregik med DSB uden problemer overhovedet! Det er nu en behagelig måde at rejse på. Målet var et julesmykket Tivoli.

Og det var det.

Og så sker der bare meget mere i København end i en lille by på Vestfyn 🙂 En tur med havnebussen er fascinerende, det hele ses fra vandsiden. Og vi mødte et mobilt cykelværksted. Det er da smart! Der aftales tid når værkstedet er i nærheden af ens bopæl og man kan få repareret, smurt og vasket sin cykel.

Julemarked og julepynt og mennesker overalt. Vejret var dejligt, så det var fint at gå rundt og snuse og dufte og se alt muligt og umuligt.

Jeg tror fudge er det helt store i år. I hvert fald så jeg flere boder med kæmpe stykker fudge – i alle mulige smagsvarianter. Nogen bedre end andre. Men der kom nogle stykker med hjem 🙂 Ud over lidt andre småting, som indtil videre er pakket ned 🙂

“Logospotter” – på et vandkrus i Illum 🙂

Søndag gik turen mod vest. Et hyggeligt familiebesøg, hvor det er godt at blive opdateret om, hvordan året har været siden sidste besøg.

Og nu hedder det så mandag – men en pebernøddedej i kølelskabet og ret meget arbejde foran næsen af mig.

Velkommen til den sidste uge i november.

God mandag.

Jette 

Kender du Too Good To Go ?

Det handler om at mindske madspild. Fire unge mænd fik tilbage i 2015 idéen til at lave et produkt, som kunne være med til at reducere madspil. Det er enorme mængder mad, der bare smides ud i stedet for at blive spist.

De lavede en App! En lille digital dims, der downloades til ens telefon – hvorfra man så kan købe mad, der er lige på vej til at ryge ud. Ikke fordi, det er dårligt, men fordi det er tæt på lukketid i caféen, restauranten, butikken eller hos bageren.

Der kan læses meget mere om Too Good To Go her. Idéen bag- er med deres egne ord:

“Ideen bag vores koncept er at give folk adgang til at købe mad, som ellers ville blive smidt ud, til lave priser.”

Jeg har downloaded Appen. Og har brugt den før.

Og gjorde det igen i går. I den lokale kvickly kunne jeg bestille en pose med brød – af hvad der nu måtte være tilbage sidst på dagen – hente det mellem  18.30 og 19.30 og betale 30 kr. for det.

Her er, hvad posen indeholdt! Rigtig meget brød, lækre boller og en flot Othellolagkage. Jeg tror også, at jeg var heldig – men det var altså, hvad der var tilbage, og som butikken ikke regnede med at få solgt inden lukketid.

Hvor dejligt! tænker du måske. Og ja, jeg er selvfølgelig også glad for alt det, jeg fik. Men kan ikke lade være med at føle, at det er jo ikke mig, der har brug for at kunne købe lækre brød og kager til 30 kr. Der er mange andre familier, der ville have meget mere glæde af, at kunne hente sådan en pose til den pris.

Samtidig ved jeg jo godt, at det er godt for miljøet, det er bæredygtigt, det mindsker madspild, butikken får lidt penge ud af det osv.

Men det er nok min egen stolthed, der kigger frem og synes, at det også er lidt pinligt at hente sådan en pose! Og faktisk var det Peter der hentede den – og han tænkte lidt det samme – at få så meget brød så billigt, og så sætte sig ud i en god bil og bare køre hjem. Det er ligesom ikke os, det her tilbud er møntet på. Eller …?

Derfor håber jeg også bare, at mange får øjnene op for Appen her – Too Good To Go. Tanken bag er genial.

Men følelsen af, at det er lidt flovt eller lidt pinligt at købe mad på denne måde – den sidder i mig endnu. Selv om jeg jo ikke har gjort noget forkert eller mærkeligt eller underligt. Jeg har jo kun benyttet et tilbud, der er tilgængeligt for alle.

Måske du selv har lyst til at kigge lidt på idéen bag – det håber jeg 🙂

Og så vil jeg ønske dig en dejlig weekend.

Jette

Så blev kagen bagt

Hvilken kage? jo den engelske julekage.

For som graveren ganske fornuftig sagde til mig i går – “jeg ved at du skal bage i dag :-)” og det skulle jeg jo, for fyldet var klar til at komme i kagen.

Og nu står den nybagt og dufter godt. En fascinerende kage, som jo ikke ser ud af meget. Men med en lang, lang holdbarhed og en intens smag, så er den noget ganske særligt. Men bryder man sig ikke om rosiner, så skal man gå langt uden om denne kage 🙂

Nu bliver kagen de næste dage overhældt med lidt cognac, inden den pakkes ind i film og gemmes bagerst i køleskabet til midt i december. Så kommer den frem igen og bliver pakket ind i marcipan og pyntet. Det glæder jeg mig til 🙂

Fra syværelset har jeg hentet min gamle, gamle julekaktus frem. At den overlever er virkelig tæt på et under 🙂 Men der var knopper i – og nu får den både lys, vand og varme, så jeg tror, det bliver til fine blomster.

På kanten af en fri weekend – god torsdag.

Jette

Æblekage til minikonfirmander

At gå til minikonfirmand er både at møde præsten, synge med organisten og høre om kirken – men det er også saftevand og kage 🙂

Og med godt 20 små minikonfirmander, så er det godt med en bradepandekage. I går blev det en æblekage med marcipan og hvid chokolade. Det fungerede ret godt, der var kun en enkelt pige, der ikke brød sig om den kombination.

Opskriften er med udgangspunkt i denne – men rettet til, ganget op og uden rosiner 🙂

Æblekage med hvid chokolade og marcipan (25 – 30 stk)

5-7 æbler, skåret i tynde både

100 gr. grofthakket hvid chokolade

1 spsk. citron eller appelsinsaft

5 æg

375 gr. sukker

1 spsk. vaniljesukker

75 gr. marcipan i tern

1½ dl. mælk

350 gr. mel

1½ tsk. bagepulver

200 gr. smeltet smør/margarine

Pisk æg, sukker og vaniljesukker til en dejlig æggesnaps. tilsæt marcipan og pisk let inden mælken piskes i. Vend mel og bagepulver i dejen, rør godt rundt inden der til sidst tilsættes de afkølede smeltede smør.

I en anden skål blandes æblebåde, citronsaft og chokolade.

En bradepande (ca. ½ størrelse af ovnens bradepande) beklædes med bagepapir. Fordel halvdelen af dejen i bunden og glat det lidt ud inden æblerne fordeles over. Slut med den sidste del af dejen. Drys 1 spsk. rørsukker på toppen.

Bag kagen ca. 50 minutter ved 160 grader. Prøv med en tandstik om kagen er gennembagt. Køler lidt af inden den skæres i tern.

Og så har du en virkelig lækker kage 🙂

Billederne er i den rustikke kategori i dag 🙂 Og kigger du godt på bagepapiret, så ser du noget blåt skrift. Det er fordi papiret er genbrug. Første gang det blev brugt, bagte jeg minikonfirmandernes små brød på det – med deres navn skrevet på papiret. I går vendte jeg papiret om og brugte bagsiden. For bagepapir kan altså fint bruges mere end en gang, især, hvis det er noget forholdsvis “tørt” bagværk, der har været bagt på det første gang.

God onsdag.

Jette

Den engelske julekage

Nu skal det være 🙂 Det er blevet tid at samle og blande hele fyldet til den engelske julekage! Så er det lige som om, at forberedelserne til jul for alvor begynder.

Jeg har i år valgt den helt traditionelle udgave – dog suppleret med lidt korender og græskarkerner. Og den syltede appelsinskal er bare helt original – den er købt som pomeransskal i Den gamle Købmandsgaard i Bindeballe.

Nu er det hele blandet og står og dufter dejligt på køkkenbordet, inden det i morgen skal i selve kagen.

Der er virkelig meget fyld i forhold til kagedej. Men er jo det, der netop gør kagen så speciel, tung og smagfuld.

Nu går der en måned før det hele skal smages, så der er noget at glæde sig til.

Nu skrev jeg at juleforberedelserne så småt begynder. Jeg fik faktisk lavet en lille opstilling, da jeg var i sommerhus. Den passer perfekt dernede, for der er kun en enkelt grøn gren i, og den kan let skiftes efter behov.

Jeg har lavet denne dekoration før – det kan du se her 🙂

God tirsdag.

Jette

Skøn koncert og tid i sommerhus

Det har været en dejlig – og travl – weekend. Men jeg nåede det hele, og synes bare, det har været så fint. I dag har jeg jo fridag, og det nydes 🙂

Lørdag aften var vi til koncert. Det skal man unde sig selv en gang i mellem 🙂 Ungerne har en gang givet mig et gavekort til musikhuset i Århus, det blev brugt nu. Og med en plads på 2. række, så sidder man godt. Vi kunne se samspillet mellem de dygtige musikere, deres glæde ved at spille sammen og dele musikken med os. Det var folkemusik på højeste plan, og fascinerende, hvad de formåede med deres instrumenter.

At gå en turen gennem Århus by er altså lidt anderledes end at gå en tur gennem Middelfart 🙂 ikke at der er noget galt med den. Men det lidt hyggeligt at se noget lidt større, lidt nyt og anderledes. Jeg hyggede mig i hvert fald i selskab med mand og Mette. 

Der blev tid i sommerhuset efter gudstjenesten i går. Det er en fornøjelse at komme derned. Og altid spændende at se, hvor hurtigt jeg kan få varmet huset op 🙂 Den lille brændeovn gør det godt, men at fyre op skal læres, og ilden skal holdes ved lige. Men det er utroligt, at den lille ovn er nok til at holde hele huset varmt og behageligt at opholde sig i.

Rosen er en valgrose. – Jeg sagde ja tak, da en byrådskandidat tilbød mig rosen – vel vidende at jeg ikke ville komme til at stemme på ham. Men partifarven er god nok, valgkredsen er blot en anden.

Jeg runder næsten altid vandet, når jeg er i sommerhus – også i dag. Hvor var der blæst eller skyllet meget tang ind.

Og Diva var med – og den synes også godt om varmen foran brændeovnen 🙂

God mandag.

Jette

Gode vaner !

Min øverste chef, Tine Lindhardt, biskoppen over Fyns stift, havde 60 års fødselsdag i går. Og i den anledning havde hun – lidt utraditionelt – formuleret 60 gode vaner.

60 udsagn i tilfældig rækkefølge, som alle for hende udtrykte noget, der var godt at gøre – uden at der skulle tænkes så meget mere over det. For gode vaner er vel det, man gør, fordi det har man gjort rigtig mange gange før – det føles trygt, godt og naturligt.

Og at ændre vaner er en vanskelige proces. Det tager tid – lang tid. Og det er heller ikke mit ærinde, at vi skal til at ændre vaner – nødvendigvis. Men lige at stoppe op og tænke efter, det er nu meget sundt.

At læse Tine Lindhardts mange bud på gode vaner er tankevækkende. For mange af dem er indlysende og ligger lige for – og noget du og jeg allerede gør, uden at tænke nærmere over det – som at sige godmorgen og tage pænt tøj på, når vi går til fest.

Men der er også andre udsagn, som ikke er helt så meget vane – i mit liv i hvert fald. Som at ringe til familien hver lørdag eller hvert år læse en bog, man syntes om da man var ung …..

Nu er det jo heller ikke, fordi at hendes vaner nødvendigvis skal være vores vaner. Men vi kan godt få puffet lidt til vores egne vaner, eller lige tænke lidt over dem.

Og så er det værd at bemærke sig, at hun taler om gode vaner – ikke uvaner eller dårlige vaner. Her har vi nok lettere ved at komme med egne eksempler – som ikke at afleveret biblioteksbøger i tide, eller lade vasktøjet vokse i en bunke på gulvet eller …

Mit bud på tre gode vaner :

Bag dit eget brød

Tag en middagslur – når det er muligt

Hav god tid om morgenen

En af de gode vaner ifølge biskoppen var at lytte til noget dejligt musik. Det gør jeg så 🙂

I morgen aften skal Ole og jeg til koncert i Musikhuset i Århus. Et skønt sted, hvor vi skal lytte til liflig folkemusik spillet af dygtige fynske musikere – Helene Blum og Harald Haugaard. Det kan kun blive en fantastisk aften. Og som vi tillige indleder med at gå på café og bruge en af vore bryllupsgaver – en af de mange oplevelser, som vi også fik.

God weekend.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal