I morgen er det december og utallige julekalendere skal enten åbnes for første gang, eller første afsnit skal ses i tv. Eller felter skal skrabes.

Men den julekalender, jeg vil fortælle om, er helt anderledes.

Det er nemlig en bog. En lille bog med et kort kapitel til hver dag i december – og ja hele december. Julen strækkes og sidste afsnit læses nytårsaften.

Den er skrevet af Peter AG fra Gnags, og består af små møder og samtaler med mennesker, vi normalt ikke hører sige så meget: kommunalarbejderen, toiletpasseren, den hjemløse og en mand, på invalideknallert.

Det er små rørende og tankevækkende glimt, der sætter meget andet i et nyt perspektiv. Og som det står på bogens bagside: – “så får man lyst til at gå ud og gøre det lidt bedre.”

Hvert afsnit slutter med samme hilsen: “Glædelig jul! Ja, tak, i lige måde.” En hilsen vi alle bruger, men som får en helt anden tyngde og betydning, når det siges til mennesker, for hvem en glædelig jul er helt anderledes end vores normale forestilling er omkring en god jul.

Måske kunne man tænke, at det var en lidt trist bog – men nej, det synes jeg ikke det er. Den er langt mere tankevækkende. Og så giver den lige fem minutters eftertanke i en måned, hvor det hele ellers godt kan gå lidt stærkt.

Bogen kan købes på forlaget eksistensen.

På den hjemlige arena er pebernødderne blevet bagt, så nu er jeg klar til en plads i sofaen, ild i brændeovnen og første afsnit af forskellige julekalendere 🙂 Jeg glæder mig.

På den sidste november dag.

Jette