diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juli 2016 Side 1 af 2

Mirabelle/abrikos marmelade

Jeg husker fra min barndom – mange år tilbage – at vi om sommeren fik mirabellegrød. Og jeg husker også, at det ikke var min favorit. Jeg mindes den som syrlig og med sten i. Men det gav god mening at lave grøden og servere den, for de var mange mirabelletræer i haven. Men min kvote af mirabeller var vist brugt 🙂

Indtil jeg sidste år opdagede, at der hele tiden af stået et mirabelletræ i hjørnet af præstegårdshaven.

Og bærene smager okay, når der ikke lige er andet ved hånden. Nu er nogle af dem blevet lavet til marmelade, og det er blevet ret godt. Det smager kraftigt, en anelse syrligt, men med en fin konsistens – det bliver på brødet 🙂

Opskriften fandt jeg inspiration til her.Mirabelle/abrikos marmelade (2 små glas)

300 gr. mirabeller

60 gr. tørrede abrikoser i mindre stykker

1 spsk. citronsaft

½ tom vaniljestang

½ dl. vand

150 gr. rørsukker

Lad evt. abrikoser og citronsaft trække en times tid. Kom de øvrige ingredienser ved og lad det hele koge ved svag varme under låg ca. 20 minutter. Så kommer tålmodigheden på prøve, for nu skal alle stenene fiskes op sammen med vaniljestangen 🙂 Når det er gjort, køres marmeladen på minihakker eller blender. Kommes på rene glas, der evt. er skyllet i lidt rom eller anden spiritus.

Smager ret godt på et stykke brød 🙂 Og har da en skøn, varm og glad farve.

På søndag skal der serveres morgenmad for de tilbageblevne bryllupsgæster, og så kan marmeladen her fint komme på bordet.

Nu holder bloggen lidt pause – der er en del forberedelser, der skal gøres inden lørdag – som er dagen for vores sommerbryllup 🙂

Men der kommer et par billeder på Instagram undervejs.

Jette

Et kedeligt indlæg – men en lækker bund

Kedeligt – det afhænger nok af øjnene der ser det 🙂 Men det er opskriften på en lagkagebund der kommer her – og i sig selv, er det jo ikke så interessant. Men når den kommer i selskab med lækker chokoladecreme og syrlig bærmousse og dækkes af flødeskum eller marcipan – ja, så får  piben en anden lyd 🙂

Opskriften her har jeg bragt før, blot i mindre størrelse. Men i forbindelse med forberedelse af bryllupskage, så er det rart at have prøvebagt alle størrelser, for at være sikker på at bagetid og portions størrelse er den rette.

Opskriften her er til en springform 25 cm i diameter.

Lagkagebund

6 æg

250 gr. sukker

½-1 vaniljestang, kornene derfra

150 gr. smør

75 gr. mandelmel

225 gr. mel

1½ tsk. bagepulver

Smelt smør og lad det køle lidt af. Pisk æg og sukker og vaniljekorn til lækker æggesnaps. Tilsæt den smeltede smør og pisk grundigt. Sigt mel og bagepulver og vend det i æggesnapsen sammen med mandelmelet. Fordeles godt rundt til en ensartet og fin dej. Kommes i en springform med bagepapir i bunden (25 cm i diameter). Bages ca. 30 minutter ved 175 grader.

Køler af i formen, før den tages ud og deles i tre lag. De er bløde, men hænger godt sammen og er tilpas fugtige.

Nu ligger bundene i fryseren, og næste gang du møder disse, eller nogen tilsvarende er de kommet i godt selskab med mange lækre ting.

Der bliver også lavet marcipanroser og blomster for tiden – og øvet lidt i at få dem sat sammen så det ser fint ud 🙂

Det er altså mærkeligt – det ser så let ud, når jeg kigger billeder på Instagram – men når det er mig, der selv står med marcipan, farve og forme – så er det ikke helt så let. Men jeg synes dog efterhånden, at det går den rigtige vej 🙂

God og sommerlig weekend til dig.

Jette

Kartoffelpizza

Min køkkenhave begrænser sig til tre små højbede med kartofler 🙂 Men dem har jeg til gengæld også meget glæde af. De nye kartofler er blevet medbragt både når turen er gået mod vest og mod nord.

Kartoffelpizza er lige så enkel som den lyder – og på en skøn varm sommerdag som i dag, så var det bare perfekt frokostmad.

Kartoffelpizza

Pizzadej – se evt. her

Fyld

1 -2 kartofler i meget tynde skiver

1 mozzarella kugle

lidt rosmarin nåle

salt og peber

Dejen laves og hæver nogen timer. Når det er blevet tid til frokost tændes ovnen på 225 grader. Mens den varmer op rulles dejen tyndt ud, skiver af mozzarella fordeles på bunden, herover kartofler i tynde skiver. Drysses med salt, peber og friske rosmarinnåle. Jeg brugte mit røgede salt fra Bornholm – det var virkelig godt her.

Pizzaen bager ca. 15 minutter. Det blev virkelig en lækker pizza, og spist i solen på terrassen – så bliver det ikke meget bedre.

Det blev et aftenindlæg i dag – for når nu sommeren kom i dag, så var det med at være ude så meget som muligt. Det er ikke lige i dag, der læses blogs og skrives mere end nødvendigt 🙂

God aften.

Jette

Macarons bagt på silikone plade

Jeg har før – faktisk ret mange gange lavet macarons – men hele tiden med mulighed for at blive lidt bedre 🙂

Nu har jeg investeret i en silikone macarons plade. God ide, men det var ikke helt let at finde ud af, hvordan bagetiden skulle være.

Men nu er det ved at lykkes 🙂

Diameteren på de fortrykte forme i pladen er 3 cm. på den ene side og 5 cm. på den anden side. Jeg brugte den lille størrelse – og det blev små macarons 🙂 men så kan man jo altid spise to – måske i forskellig farve 🙂

.

Macarons (25 små sammenlagte macarons)

1 æggehvide

25 gr. sukker

Et nip salt

40 gr. mandelmel

75 gr. flormelis

Evt. lidt farve

Pisk hviden med et nip salt til den er stiv. Tilsæt sukker og pisk til lækker sej marengs (tager nogle minutter). Bland mandelmel og flormelis i marengsen. Fortsæt med at fold i dejen til den er lidt blød og toppe glider ind i dejen igen. Kommes i en sprøjtepose og sprøjtes på pladen.

Tørrer i ca. 30 minutter inden de bages ved 150 grader varmluft ca. 13 minutter. Pladen sættes direkte på risten i ovnen.

Køler af på pladen. Og opbevares i en lufttæt dåse.

Bagetiden var udfordringen – de første tre plader blev siddende på pladen.

Og det var jo ikke lige meningen. Men nu lykkedes det at få dem til at slippe – se hvor fine de blev:

De er sprøde på toppen, lidt seje i midten og har en fast bund 🙂

Så nu gælder det bare om at få bagt nogen flere. Nu er vi så tæt på brylluppet, at der snart kan bages og gemmes – det bliver så fint. Og spændende 🙂

God tirsdag.

Jette

Sommerdrømme

Drømme bliver der ikke gjort meget for tiden – der popper hele tiden lige et eller andet op, der skal laves eller tænkes igennem 🙂

Men i går bød dog på lidt tid til bare at sidde stille og kigge ud i luften – og drømme. Jeg var en tur forbi sommerhusgrunden – og missede et møde. Men så var der jo lidt uventet tid uden nogen plan – det var rigtig dejligt.

I ugens løb havde en gartner været forbi dernede – og han havde virkelig gjort underværker i forhold til det lange græs. Lige pludselig ser grunden ud som noget, en landmåler kan sætte et hus af på. Og stående på grunden kunne jeg bare drømme om, hvordan det ville være om et ½ eller helt år. At sidde og kigge ud – med et glas hvidvin på bordet og godt selskab. Det bliver så godt. Men jeg må drømme lidt endnu 🙂

Det lille grantræ, der blev plantet, har igen fået lys og luft. Og er rigtig glad for det – for nu er der kommet nye fine lysegrønne skud.

Med tiden håber jeg det lille træ får følgeskab af et par frugttræer. Drømmer om en have med græs og plads til at løbe og lege – og træer, der giver frugt – lige til at spise.

Men det mest konkrete lige nu er tegningerne 🙂 Dem kigger jeg gerne på og drømmer om, hvordan det bliver, når de bliver til virkelighed.

Men nu kalder virkeligheden igen – endnu en arbejdsuge med nok at gå i kast med.

Men først skal søndagen nydes – med alle børn i nærheden, og siden hen i selskab med kæresten. Det er en dejlig søndag – håber også din bliver god.

Jette

Nethandel

Jeg er blevet stor tilhænger af nethandel. Jeg kan bruge timer på at surfe på nettet og finde spændende og interessante ting, jeg gerne vil købe. Eller i hvert fald ønsker mig.

Og jeg har kun haft gode oplevelser med det. Hurtig levering og gode returmuligheder, hvis størrelsen ikke har passet, eller kvaliteten ikke svarede til det forventede. Jeg handler mest i butikker med gratis levering og fri retur. Det findes mange steder – og især hvis beløbet, du handler for er tilpas stort, så koster leveringen ikke noget.

Det seneste køb – her var jeg virkelig imponeret over hastigheden for betjening af ordre. En time efter at jeg havde tastet ordren ind og trykket bestil – så meldte butikken tilbage, at nu var ordren pakket og klar til levering! Super service – og dejligt at opleve. Jeg har for lang tid siden skrevet om noget tilsvarende.

Det er altid spændende at åbne en pakke med det, der er bestilt på nettet. For ulempen er jo, at det ikke er muligt at se og mærke, før man får det leveret – så det er lidt som juleaften at åbne en pakke og se, om indholdet står mål med forventningerne.

Og det gjorde det her!

Jeg har investeret i en macarons bageplade i silikone. Jeg er ret spændt på, hvordan den er at bruge. Når jeg tidligere har bagt macarons, har jeg haft cirkler tegnet på et A4 papir og lagt det under bagepapiret, hvor efter jeg sprøjtede macarons ud efter skabelonen. Det fungerede fint, men var alligevel ikke helt optimalt. Og nu skal jeg jo lave en del flere til bryllups reception, så derfor den nye investering 🙂

God torsdag.

Jette

Trines kat

Åh, hvor er det dejligt at vågne til solskin, varme og lun luft – at kunne åbne døren ud til terrassen og allerede kl. 8.30 sidde derude og mærke solens varme stråler. Det har været en god morgen 🙂

Trines døve kat Leah nød tydeligvis også solen, varmen, duften og den lune vind 🙂

Nå, opgaverne står lidt i kø – så jeg trækker ind til computeren og telefonen.

Må du få en dejlig og solrig onsdag – sommer i Danmark, når det er bedst.

Jette

Farverig tomattærte

Denne opskrift er blevet afprøvet alene på grund af, at billedet, jeg så, var så fint. Jeg holder meget af at læse avisen om morgenen, når der er lejlighed til det – og forleden bød Fyens Stiftstidende på denne fine opskrift.

Det blev så en del af aftensmaden i aftes – suppleret med noget salat og ristede pølser. Jeg synes selv, at min udgave stod mål med avisens – måske lige bortset fra, at tærtens kant langt fra var snorlige 🙂 men pyt. Jeg havde også valgt at bruge lidt fuldkornsmel i dejen, det blev lige til den grove side, mindre kan også gøre det.

Tomattærte (4 pers)

125 gr. mel (evt. 40 gr. groft mel)

60 gr. smør/margarine

½ tsk. groft salt

evt. ½ spsk. koldt vand

Smørret smuldres i melet tilsat salt. Det hele æltes hurtigt sammen til en fin dej. Den lægges på køl en times tid.

1 bundt forårsløg

1 hvidløg

1 spsk. olie

4 æg

1 spsk. fløde

2 spsk. revet parmesan

½ tsk. groft salt

½ tsk. timian

friskkværnet peber

ca. 15 cherry tomater

Skær forårsløg og hvidløg i skiver og svits dem kort i olien. Pisk æg, ost og fløde og krydderier let sammen.

Dejen rulles ud og kommes i en tærteform (20 cm) og forbages ca. 10 minutter ved 200 grader. Imens laves fyldet. Fordel løg i bunden af den forbagte tærtebund og placer hele cherry tomater rundt oven på. Hæld æggeblandingen over og bag tærten færdig ca. 30 minutter. Står en 5-10 minutter, før den skæres ud.

Er den ikke bare fin og sommerlig 🙂 Den smagte også vældig godt.

Jeg ønsker dig en god tirsdag – hvor solen stadig kun kommer på korte besøg.

Jette

Kanel – på en våd søndag

Det er så langt fra sommer. Jo i kalenderen er juli og sommer, men verjmæssigt indbyder det til lune boller og masser af varme krydderier. Det gør godt med lækkert lunt bagværk – så der blev bagt kanelsnurrer i går.

Det er jo egentlig bare kanelsnegle, der er blevet snurret lidt rundt, men festlige ser de da ud 🙂

Kanelsnurrer (ca. 10 små stk.)

1½ dl. mælk

50 gr. smør

10 gr. gær

1 spsk. sukker

½ tsk. kardemomme

½ tsk. groft salt

ca. 200 gr. mel

Kom melet i en skål, sammen med sukker, kardemomme, salt og smør. Smuldr smørret i melet. I en anden skål udrøres gæren i mælken, den tilsættes melblandingen og ældtes godt sammen. Måske der skal en anelse mere mel i. Stilles til hævning 1½-2 timer.

Remonce

50 gr. smør

50 gr. rørsukker

1½ tsk. kanel

Det hele røres sammen.

Ælt dejen igennem og udrul den til en tynd rektangel, og smør remonce på den ene halvdel (den lange led) fold dejen sammen. Med en pizzaskærer skæres 2 cm brede strimler. Hver strimmel skæres næsten igennem igen, og de to ben snoes sammen, og til sidst snoes hele strimlen sammen og lægges i en muffinsform. (Se gerne her, hvor jeg fandt vejleningen til snoningen)

Efterhæver mens ovnen varmer op til 225 gader, snurrerne bages ca. 10 minutter og køler af i formen.

Vær så god – lækkert bagværk 🙂 Muffinsformerne gør, at fyldet bliver omkring snurren. Næste gang vil jeg lave dem større, så man ikke skal spise så mange små 🙂

God mandag.

Jette

Forberedelse, øvelse

Jeg har endnu en gang været i gang med blomsterdekorationen til brylluppet. Mest fordi, at roser igen var på tilbud – et bundt til 10 kr. Virkelig billigt, og så tror jeg øvelse gør, at det går lidt lettere, når de endelige dekorationer skal laves 🙂

Farven er ikke den, der skal bruges til bryllup. Men jeg håber til den tid også at kunne finde noget i haven, der kan bruges. Denne gang passede de gule løvefod meget godt ind – lidt heldigt 🙂

Der skal også pyntes kage til bryllup – med marcipan blomster. – Dem har jeg lavet før, men de kan godt forbedres lidt.

Der blev farvet overtræksmarcipan – og jeg opdagede, at det hele tager altså lidt tid. Måske meget godt at opdage det nu, så der senere kan tages højde for det 🙂 Jeg synes, det er vanskeligt at få farverne, som jeg gerne vil have dem. Så jeg må vist på indkøb efter flere farver.

Roser og fantasiblomster.

Flere blomster – der er blevet sat til tørre i Trines gamle isterningebakke – den fungerer faktisk udmærket 🙂

Efterfølgende kommer de i en lufttætbeholder – og kan holde sig ret længe. Når de skal bruges “limes” de fast med lidt smeltet chokolade.

God weekend – håber på lidt sol og sommer 🙂

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal