diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: december 2015 Side 1 af 2

Godt nytår

31. december 2015 – et år er ved at rinde ud. Om ganske få timer synger vi:

Vær velkommen, Herrens år,

og velkommen herhid!

Sandheds Gud! lad dit hellige ord

oplive, oplyse det høje Nord!

Velkommen, nytår, og velkommen her! (Den danske salmebog 712,1)

Og skåler med hinanden og byder 2016 velkommen.

På mange måder lidt mærkeligt at skulle forlade 2015. Det har været et godt år, og det er altid trygt, at være i noget man kender. Og vi synes jo vi kender 2015 🙂

Og det gør vi, for kigger vi i kalenderen, så er den fyldt med aftaler, vi har haft, mærkedage vi har fejret, og oplevelser vi har haft. Hvad 2016 indeholder, ved vi af gode grunde ikke.

Men med frimodighed må vi gå ind i det! Byde det velkommen og gå i tillid til, at Vor Herre går med. Os, her i det høje Nord!

Jeg har ikke nået at få lavet en billedkavalkade, som jeg gjorde sidste år – så det bliver et billede af aftenens dessert, der runder dette år af. En brownie med en macaron på toppen og med is serveret til

Menuen bliver lidt i retning af dette.

Samtidig vil jeg gerne sige tak til dig, der læser med 🙂 Tak for kommentarer, likes og tilbagemeldinger i det virkelige liv. Det er så fint at høre om, hvordan nogle af opskrifterne kan inspirere til selv at prøve.

Jeg ønsker dig et velsignet og godt nytår – på gensyn i 2016.

Jette

Juletræsfest

Nu, hvor julen for mange er ved at være ovre for i år, – juletræet har mistet sin pynt og er måske allerede endt på genbrugsstationen – så vil jeg alligevel fortælle om en juletræsfest.

Måske du ikke kender det ord – det er lidt fra samme tid som eftergilde – og noget jeg husker fra min barndom.

Jueltræsfesten i missionshuset var en fast del af julen i min barndom. En særlig aften med det store pyntede juletræ. Pyntet med papirroser, engle, stjerner og lys. Der var sang, tale, sanglege og en godtepose! Altid med et Ingrid Marie æble i. Minder fra en svunden tid.

Og så dog. For i aftes var jeg ude at tale ved en juletræsfest. Og en helt igennem hyggelig aften, hvor gennemsnitsalderen havde passeret de 70. Men glæden ved at mødes, synge og lytte til julens budskab og høre en lille fortælling – den var intakt. Mange var med i kredsen, da vi gik om juletræet – vi nåede godt en halv omgang, mens vi sang en salme – så tempoet var adstadigt. Men en fornøjelse at være med.

Og jeg gik fra aftenen med en glæde og en taknemmelighed for, at netop mennesker som disse har været og er med til at gøre tro og kristendommen levende. For dem er tro en glæde, en måde at være til på – og det får udtryk i hverdagen.

Juletræsfesten – i traditionel forstand er på vej ud – og nyt kommer til. Men det var virkelig en oplevelse at være med til sådan et arrangement i aftes.

Mit juletræ står der også endnu – og jeg glæder mig over at se på det hver dag. Men på lørdag kommer det ud, pynten bliver lagt pænt tilbage i kassen og sat på loftet – med et på gensyn til næste år!

God næstsidste dag i 2015.

Jette

Glædelig jul!

Ja andet kan det ikke hedde i dag – sidste indlæg før bloggen holder lidt juleferie.

Men en glædelig jul er jo det, jeg ønsker mest af alt for dig, der læser med. At glæde, nærvær og masser af ro må blive indholdet i de næste dage.

I dag fik jeg pyntet vores højeste juletræ nogen sinde. Hvor er det fint 🙂 og passer perfekt på den nye placering i præstegården – stuen med stuk og højt til loftet.

Fik jeg nået det, jeg gerne ville inden jul – næh, men det bliver jul alligevel.

Anden er i ovnen og hele huset dufter dejligt. Så skal den kun lunes i morgen, når hele familien sætter sig til bords.

Jeg glæder mig allerede 🙂

Må julen 2015 blive helt uforglemmelig.

Glædelig jul.

Jette

Nøglering – uden nøgle

Der er ingen tvivl om, at sommerhusprojektet har fyldt en del i 2015. Uden at der er kommet noget fysisk hus ud af det – endnu.

Men det er jo ingen hindring for ikke at tænke over, hvor fint det bliver. Eller forestille sig, hvordan det kommer til at se ud. Og jeg har talt en del om det – og skrevet om det 🙂

Børnene har lyttet med, og ser bestemt også frem til, at det en gang bliver muligt at have læseferie på Sydfyn eller sidde ved brændeovnen og se ud på sneen. Jo vi drømmer alle om gode stunder og skønne oplevelser dernede.

Inspireret af det, så fik jeg den fineste adventsgave af mine børn forleden.

En nøglering. Med indgraveret navn. Sommerhusets navn, vel at mærke 🙂 For længe siden besluttede jeg, at huset skulle have et navn, selvom det nok mest vil blive omtalt som sommerhuset.

Kernehuset – skal det hedde. (Farvespillet skyldes refleksion af et billede på væggen :-))

Men hvorfor lige det navn? Der ligger flere nuancer i svaret.

Men først så bliver huset bygget af kernetræ, solidt bæredygtigt nordisk træ.

Dernæst bliver det rammen om kerneværdier – nærhed, hygge, rummelighed – tid til at være til stede,

Og sidst, så havde børnenes Farfar for mange år siden en grøntbutik som hed Kernehuset. Så der er en tråd tilbage til fortiden i det fremtidige hus.

Jeg glæder mig rigtig meget til at kunne sætte en nøgle i denne ring. Lige nu har jeg kun en nøgle til annekset, og det tæller ligesom ikke helt 🙂

På en travl tirsdag – lige inden jul. God dag til dig.

Jette

Det fjerde lys…

“Det fjerde lys har ild fra alle tre,

en pinseglød i vores hjerte,

så vi for dem, der intet lys kan se,

kan tænde kun en lille kerte.” (den danske salmebog 87,4)

Det vers dukkede op i mit hoved denne mandag morgen, hvor 4. søndag i advent netop er passeret. Nu mærkes for alvor, at det er jul og juleaften lige om lidt.

Min weekend har budt på en del kilometer på landeveje og genmen byer, og hvor har der bare været fint pyntet, og i mørket været lyst smukt op af utallige lys – hjerteformet, stjerneformet og et væld af juletræer. På de grå, disede og mørke dage kommer lysene til sin ret – de spreder for alvor mørket.

I det lille citerede vers mindes vi om, at det er ikke blot de mange lys, vi har tændt ved et tryk på knappen, der skal tændes. Det lys, Gud har tændt i verden og i vort hjerte, det må vi lade skinne og bringe lys og glæde for mennesker omkring os. Og især huske at tænde et lille lys for dem, som har svært ved at se lys og håb i den her tid.

I weekenden blev også købt et højt juletræ – og sælgeren er så venlig at levere det her i løbet af dagen. Det er altså god service 🙂 Og så fik jeg bagt marcipankiks – det blev nu mest til brud, men smagen er stadig lige fortrinlig. Virkelig en dejlig alternativ julesmåkage.

God mandag – den næstkorteste dag i år. Det er også værd at huske 🙂

Jette

Engelsk julekage 2015

Det er efterhånden længe siden, at kagen blev bagt og siden hen overhældt med spiritus, for derefter at gemme sig i køleskabet til passende tid.

Tiden blev nu. Så kagen kom ud og duftede dejligt, og er nu betrukket med overtæksmarcipan og pyntet.

Meget enkelt og lidt anderledes end for eksempel her. Men jeg glæder mig til at servere kagen og ikke mindst smage den. Men det bliver ikke i dag. Så her er kun et par billeder.

Under marcipanen gemmer sig i øvrigt denne abrikosmarmelade. Og der er ingen glasur øverst – det skulle der være, hvis det var helt rigtigt, men jeg bryder mig ikke om det. Og nu er det mig, der bestemmer her 🙂

Nu venter en fri weekend – det er helt fint. Der skal hentes juletræ, bages lidt mere og spises hyggelig julefrokost.

Må din weekend og 4. søndag i advent blive rar.

Jette

Jule brownie – konfekt kage

I aviserne er der i denne tid tillæg med juleopskrifter, juledekorationer og meget, meget andet. Kagen her er fra et tillæg til Fyns stiftstidende i sidste uge, hvor Middelfarts lokale chokolade specialist, Rikke Kring, kom med et bud på en lækker jule konfektkage.

Den brugte jeg som udgangspunkt, og her kommer mit resultat. En tung og meget lækker sag, fyldt med chokolade 🙂 Så den skal serveres i små stykker – med en kop kaffe til.

Jule brownie-konfekt kage (ca. 6-8 pers.)

Brownie bund

100 gr. sukker

1 tsk. vaniljesukker

1 æg, fra en kærlig høne

80 gr chokolade

60 gr. smør

2 spsk. fløde

50 gr. hvedemel

25 gr mandelmel

Sukker, vaniljesukker og æg piskes grundigt. I en gryde smeltes ved svag varme smør og chokolade. Tilsæt til æggesnapsen og vend fløde og mel i. Dejen kommes i en lille firkantet form (ca. 18 x 18 cm), beklædt med bagepapir og bager ved 180 grader i 15 minutter. Afkøler i formen.

Nødde florentiner bund

2 spsk. mælk

90 gr. sukker

1 spsk. glukose

50 gr. smør

ca. 75 gr. blandede nødder og kerner

Kom alt undtagen nødder i en gryde og kog et par minutter. Tilsæt de hakkede nødder og kerner og bred massen ud på en plade med bagepapir og bag ca. 15 minutter ved 175 grader. Køl af og hak den let i stykker.

Rom ganache

15 gr. tørrede tranebær

1 spsk. rom

½ dl. fløde

75 gr. chokolade

Sæt tranebær i blød i rommen nogle timer.

Bring fløden næsten i kog og hæld den over den finthakkede chokolade. Rør det sammen til en lind masse, tilsæt tranebær og rom. Køler af – gerne til næste dag.

Samling af kage

Skær brownie bunden til og del på midten, så du får to rektangler. På det ene kommes hakket nøddebund (der er noget i overskud) og kom dernæst rom ganache på. Den skal muligvis lunes et kort sekund i mikroovnen,så er den lettere at fordele. Læg den anden browniebund på, pres let og sæt kagen køligt.

Pynt eventuelt kagen med endnu et lag chokolade ganache (af 50 gr. chokolade og 3 spsk. fløde) og drys med støv – jeg brugte kobberstøv. Skær kagen ud i små stykker.

Det lyder vist mere kompliceret end det er. I hvert fald er det anstrengelserne værd 🙂

God torsdag – hvor det vist også er på tide at skrive lister – efter Karens gode råd.

Jette

Hvor bliver sommerhuset af?

Det er efterhånden et godt stykke tid siden der sidst har været nyt fra grund og sommerhus – af den simple grund, at det går forbavsende langsomt med at komme i gang.

Så pt. er vi nået til, at jeg har accepteret et tilbud på et skønt råhus – nu mangler så blot konktrakten på, at det hele juridisk og på andre måder også falder på plads.

Men det bliver et lille fint hus med lækkert cedertræ på ydersiden, douglas beklædning indvendig og træfiberisolering i mellem. Alt sammen i FSC certificerede materialer.

At det er et råhus, jeg får, betyder så, at alt det indvendige mangler. Så pludselig er jeg blevet interesseret i hårde hvidevarer, lamper og fliser og meget andet 🙂 Og derfor var Black friday en rigtig god idé.

Her fik jeg blandt andet købt en vaskemaskine. Det har jeg aldrig købt før – men nu har jeg 🙂 Den blev leveret i dag. Og står nu i garagen og venter på, at der engang kommer et hus, den kan bo i. En fin lille maskine med fine mærker A+++ og andre gode egenskaber.

Der sker ikke mere på denne front før først i det nye år. Målet er stadig, at jeg har et sommerhus til sommer.

God onsdag – lige midt i december, men nær jul 🙂

Jette

Chokoladebrud

I går havde personalet julefrokost. De fleste holder vist en sådan fest en fredag – men her er kirken lidt anderledes 🙂 Så mandag, mens alle andre gik på arbejde, da holdt vi en hyggelig frokost.

Jeg bidrog blandt andet med disse chokoladebrud.

Det er dem til højre i billedet 🙂 Kagerne havde jeg også med – der kommer opskrift på dem snarest. Chokoladebrud har jeg lavet flere gange og synes bare stadig, at de smager så fint, og er rimelig lette at gå til, når tiden er lidt begrænset.

I originalopskriften bruges mandler – men denne gang brugte jeg alle mulige nødder og kerner, og det gik så fint.

På en lidt grå dag.

Jette

Mandag morgen

Allerede har vi passeret 3. søndag i advent – uden at jeg nåede at få tændt mine tre lys 🙂 Det gjorde man så heldigvis andre steder.

Men hvilken fin mandag morgen at vågne op til – med frost i luften og bid i kinderne.

En solopgang er svær at fange – for den var flottere i virkeligheden. Men en egen stilhed og skønhed, så man ikke kan undgå at lægge mærke til, at “se, nu stiger solen …” om ikke af havets skød, så dog “… op af østerlide”.

Frosset vasketøj – det er efterhånden et sjældent syn – men altid lidt fascinerende 🙂

Ønsker dig en dejlig dag – med 10 dage til jul.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal