Juletræsfest

Nu, hvor julen for mange er ved at være ovre for i år, – juletræet har mistet sin pynt og er måske allerede endt på genbrugsstationen – så vil jeg alligevel fortælle om en juletræsfest.

Måske du ikke kender det ord – det er lidt fra samme tid som eftergilde – og noget jeg husker fra min barndom.

Jueltræsfesten i missionshuset var en fast del af julen i min barndom. En særlig aften med det store pyntede juletræ. Pyntet med papirroser, engle, stjerner og lys. Der var sang, tale, sanglege og en godtepose! Altid med et Ingrid Marie æble i. Minder fra en svunden tid.

Og så dog. For i aftes var jeg ude at tale ved en juletræsfest. Og en helt igennem hyggelig aften, hvor gennemsnitsalderen havde passeret de 70. Men glæden ved at mødes, synge og lytte til julens budskab og høre en lille fortælling – den var intakt. Mange var med i kredsen, da vi gik om juletræet – vi nåede godt en halv omgang, mens vi sang en salme – så tempoet var adstadigt. Men en fornøjelse at være med.

Og jeg gik fra aftenen med en glæde og en taknemmelighed for, at netop mennesker som disse har været og er med til at gøre tro og kristendommen levende. For dem er tro en glæde, en måde at være til på – og det får udtryk i hverdagen.

Juletræsfesten – i traditionel forstand er på vej ud – og nyt kommer til. Men det var virkelig en oplevelse at være med til sådan et arrangement i aftes.

Mit juletræ står der også endnu – og jeg glæder mig over at se på det hver dag. Men på lørdag kommer det ud, pynten bliver lagt pænt tilbage i kassen og sat på loftet – med et på gensyn til næste år!

God næstsidste dag i 2015.

Jette

Forrige indlæg

Glædelig jul!

Næste indlæg

Godt nytår

2 Kommentarer

  1. Lene

    Det lyder som en dejlig aften. jeg kan lige se jer omkring træet i adstadigt tempo. Jeg elskede juletræsfesterne, i min barndom var det borgerforeningen, der holdt det. Gad vide om Indre Mission/KFUM&K stadig holder dem her i byen. Mine børn deltog, da de var helt små og gik i lørdagsskole. Siden hen kom de i FDF og så blev det der, det "offentlige" kristelige islæt kom fra. Og de holdt ikke juletræsfest. 🙂

  2. Jette Holm Rosendal

    Hej Lene. Tak for indblik i dine erindringer om juletræsfest. Alene det, at det foregår efter jul er jo helt specielt. I vores tid foregår langt det meste før jul – og mærkelig nok, så følger vi jo med. At se gadens julepynt pillet ned 4. Juledag er nok kommet for at blive 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal