diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: september 2015 Side 1 af 3

Taknemmelig

Taknemmelig og enormt lettet er helt klart de to følelser, der fylder nu.

De seneste 14 dage har været helt, helt anderledes end normalt. Og hvor bliver man pludselig glad for at noget er, som det plejer. At det normale, hverdagene og rutinerne – at de bare er værdifulde. Ind imellem glemmer vi det – men så sker det, at vi bremses og pludselig ønsker at alt var, som det plejede.

Min supersunde og stærke lillesøster blev ud af det blå ramt af lammelser i arm og ben for 14 dage siden. Helt surrealtisk, for vi have to dage tidligere gået og malet og arbejdet i deres stald, og da var der intet galt.

Scanninger viste, at en stor knude i hjernen var skyld i miseren, trykket var blevet for stort. Medicin hjalp på det – men uvisheden om, hvad knuden rummede, satte tiden noget i stå. Alle mulige tanker og frygt for det værste, dukker op.

Det viste sig at være en bindevævsknude, som blev opereret ud i går. Og hvor alt forløb godt. Og hvor min søster efterfølgende kunne både tale og bruge både arme og ben.

Hold op, hvor bliver man glad. Og taknemmelig. Og lettet. Selvfølgelig er alt ikke bare overstået – men nu kan der tænkes videre.

Taknemmelighed og lettelse – og en påmindelse om livets skrøbelighed. Og som min gamle Farmor ofte sagde: “Kun en dag, et øjeblik ad gangen”. Det er ord, der er værd at huske på.

På en smuk septemberdag.

Jette

Brombær-æble syltetøj

Endnu er konfirmanderne ikke begyndt at gå til præst, så tirsdag morgen er stadig rolig og med tid til at læse avis 🙂 En ret god begyndelse.

Morgenstund har guld i mund,

og guld betyder glæde,

og glædelig er hver en dag,

som leves til Guds velbehag,

om end vi måtte græde. (dds 752,3)

Et dejligt vers, og en påmindelse om, at glæde sig, at se venligt på den nye dag – og leve den efter bedste evne. Også på dage, der er lidt tungere end andre.

September synger på sidste vers, men har budt på mange skønne dage. Forleden plukkede jeg de allersidste brombær. Ledte grundigt, for der skulle lige være nok til endnu en portion syltetøj, for jeg havde allerede spist det, jeg tidligere havde lavet 🙂

Denne opskrift er med lidt æble, og det gør at syltetøjet virkelig stivner. Så det bliver på brødet, og det er der mange der sætter pris på 🙂

Brombær-æble syltetøj

100 gr. brombær

75 gr. æble, i små tern

½ tom vaniljestang

et lille stykke kanel

80 gr. sukker

1 spsk. vand

Kom det hele i en gryde og kog ca. 15 minutter uden låg. Syltetøjet blendes/køres på minihakker, inden det kommes på glas. Jeg lod vaniljestangen blive i syltetøjet, men fjernede kanelstykket.

Jeg har først for nylig opdaget glæden ved selv at lave syltetøj. Men det er jo både nemt og hurtigt, og smager virkelig dejligt.

God tirsdag.

Jette

Værsgo og tag plads

Jeg fortsætter lidt i indretnings hjørnet. Og genbrug.

Jeg havde fri i weekenden, og nød det gode vejr, dejligt selskab og fik lavet hynder til mine to nye havestole (som endnu ikke er samlet :-)).

Der var ikke stof nok i gemmerne til to ens hynder, så den ene er lavet med patchwork. Og det er jeg ikke helt vant til at lave, og slet ikke at sy det på maskine. Men det var rigtig sjovt, og hvert lille stykke stof rummer minder om, hvad det oprindelig blev indkøbt til: en sommerskjorte, gardiner, nederdel osv.

Bænken kommer også med i sommerhus og rummer tillige sin egen historie. Den er ca. 30 år gammel, og var noget af det første jeg købte, da jeg skulle møblere et værelse i Viborg. Nu har den i mange år stået i kælderen, men med fokus på genbrug, så er den kommet frem i lyset, er blevet slebet og malet. Så nu kan den godt klare et par sæsoner mere.

Billederne blev taget uden for i går – i det skønneste sensommervejr. Og i dag følger samme spor.

Skøn mandag.

Jette

Skønt gammelt skab

Der ventes! På at komme rigtig i gang.

Jeg havde ikke helt forestillet mig, at jeg ville blive så utålmodig efter, at noget begyndte at ske på sommerhusgrunden, som jeg egentlig er nu. Men det tager tid at gennemarbejde et tilbud på et lille bæredygtigt sommerhus, og der er ikke så meget, jeg kan gøre ved det.

Men noget kan jeg dog gøre – og det er at læse Den blå Avis. Og tænke over, hvad får jeg brug for, og hvad kunne jeg tænke mig at anskaffe mig som genbrug.

I går hentede Trine og jeg dette skønne lille vitrine skab. Et solidt stykke håndværk af massivt træ, afsyret og af mærket Domino møbler. Det firma findes vist ikke mere – men deres skab er i hvert fald i orden. Der er ikke noget med knirkende eller løse låger. Det står godt fast og vipper ikke. Så jo, jeg synes jeg gjorde en gevaldig god handel – 200 kr. for herligheden 🙂

Nu er det jo ikke det første, jeg har fået hjem, så efterhånden begynder præstegården at se temmelig møbleret ud. – Selv om huset er stort, så bliver det så fint, at få noget fragtet til Sydfyn, når der engang står et sommerhus klar.

Jeg glæder mig, og ungerne glæder sig.

På en smuk lørdag.

Jette

Prøvekage – gulerod og havtorn

Jeg skal i næste uge have korkage med. At synge i kor er dejligt, men vigtig er også kaffepausen og kagen. Og her skiftes vi til at have kage med.

Tidligere har jeg bagt både citronmåne og æblekage – men denne gang bliver det en gulerodskage.

Men jeg har ikke helt opskriften klar, derfor kommer der en lille prøvekage i dag.

Og så blev jeg selvfølgelig udfordret af den store bagedyst forleden i tv. Så meget anderledes end jeg plejer, så kom der creme og pynt på denne kage 🙂

Gulerodskage med havtorn og græskarkerner

Jeg brugte denne opskrift i ½ portion og tilsatte:

5 gr. tørret havtorn + 1 spsk. cognac (trækker natten over)

20 gr. græskarkerner

Kom dejen i en springform (diameter  14 cm) og bag kagen ved 180 grader i ca. 50 min. Køler lidt af i formen, inden den sættes på en rist til den er helt kold.

Lime-flødeost creme

200 gr. flødeost

50 gr. flormelis

Saft af 1 lime

Det hele piskes godt sammen. Noget smøres på kagens sider og top, og lidt kommes i en lille sprøjtepose med stjernetyl. (Der bliver lidt creme i overskud her)

Inden cremen kommes på kagen, har jeg skåret toppen af kagen og vendt den på hovedet. Det giver en meget mere lige og jævn overflade at arbejde på.

Minikanel marengs (rigtig mange)

1 æggehvide

25 gr. sukker

25 gr. flormelis

½ tsk. kanel

Pisk æggehviden godt stiv, tilsæt sukker og pisk igen. Vend til sidst flormelis og kanel i massen. Kommes i en lille pose og sprøjt mini marengs ud på en bageplade med bagepapir. Bages ved 100 gr. ca. 1½-2 timer.

Og så er det ellers bare fri fantasi – jeg farvede lidt overtræksmarcipan orange og grøn til en enkelt gulerod. Det svære ved pyntningen er, at få smurt cremen helt glat på.

Det er blevet en ret lækker gulerodskage – og kan snildt spises uden pynt, hvis du foretrækker det 🙂

Rigtig god weekend.

Jette

Endnu en udfordring – Madbloggerudfordring #9

Så kommer der sandelig en udfordring mere 🙂

Madbloggere udfordrer hinanden, og opgaven er stillet af La cucinanada

Madbloggerudfordringen #9 er sendt afsted. Denne gang handler det om en ret, hvor alt er i samme gryde, form, fad osv. Alt-i-en. Og det er en ret i det salte køkken. Så alene der kommer en udfordring, når jeg langt det meste af tiden bager brød og kager. Men mon ikke, der dukker en ide op 🙂

Jeg har deltaget nogen gange før – bedste resultat blev dette. Tror jeg nok 🙂 Sidste udfordring var altså også ret så lækker.

Lige nu står hovedet stille, og jeg har ingen ide om, hvad der skal kommes i fadet, der skal i ovnen. Men der er også tid til at tænke over udfordringen, der er deadline for aflevering af forslag den 25. oktober.

Sensommer glimt

God onsdag.

Jette

Rødbedeboller med grønne græskarkerner

Til høstgudstjenestens auktion fik jeg erhvervet mig et par rødbeder. Og tiltænkte dem noget bagværk, for jeg tror, jeg har spist de rå revne rødbeder, jeg skal spise 🙂

I mine unge dage var jeg (helt frivilligt) 14 dage på et kursted, hvor der blev serveret rå revne rødbeder morgen, middag og aften. Så nu har jeg et lidt distanceret forhold til rødbeder.

Men derfor skal de jo ikke helt negligeres. Og er nu kommet i nogle fornuftige boller.

Rødbedeboller med grønne græskarkerner (6 store stk.)

15 g. gær

½ dl. surmælksprodukt

1½ dl. vand

25 gr. græskarkerner

100 gr. revet rå rødbede

1½ tsk. groft salt

1½ tsk. honning

1 spsk. olie

50 gr. rugmel

50 gr. fuldkornshvedemel

ca. 350 gr. hvedemel

Rør gæren ud i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser. Hold lidt af hvedemelet tilbage. Det bliver en let klistret dej, så jeg æltede den kun let.

Stilles til hævning, gerne et par timer. Min nåede kun at hæve knap så længe. Formes med let hånd til ca. 6 store boller, der efterhæver, mens ovnen varmer op til 200 grader.

Bages ca. 25 minutter og afkøler på en rist.

Nogen vil beskrive dem som fine og farvestrålende 🙂 Jeg beskriver dem som alternative – søde, solide og med smag af rødbede.

Og en mulig måde at anvende en god dansk rodfrugt på 🙂

God tirsdag.

Jette

Flagkage

Ja, ting ser somme tider lettere ud på tv end det helt er i virkeligheden. Jeg bakser i hvert fald noget med de udfordringer, som deltagerne i Den store bagedyst får 🙂 Men det er bestemt også sjovt og lærerigt. Og heldigvis – selv om udseendet ikke bliver helt som ønsket – så er smagen som oftest ret god 🙂

Første forsøg med flagkagen blev lavet med den glutenfri lagkagebund – det gik okay, bortset fra at bunden jo altså var brun og ikke spor rød. Så en dannebrogskage kunne det næppe kaldes.

Andet forsøg blev med opskriften fra programmet – og kagen blev grumset pink. Jeg er klar til at skifte min gamle frugtfarve ud med noget mere tidssvarende 🙂 Og hvor cremen fint rakte i første forsøg, så måtte jeg erkende, at det gjorde den altså ikke i andet forsøg. Derfor den alternative topdekoration.

Ser min kage lille ud – så er det rigtig nok, den er cirka 1/6 størrelse af den oprindelige 🙂

I sidste uge fejrede både min søster og svoger fødselsdag, så der var god anledning til at servere en flagkage. Det var omtalte første forsøg, og her havde Mette stået med sprøjteposen og pyntet en lidt større kage. Det kom hun faktisk ret godt fra 🙂

Skulle du selv få lyst til at bage en flagkage, så kan det anbefales. Det er ikke mere indviklet end som så, og kagen ser da lidt festlig ud til en fødselsdag.

Hvad mon næste udfordring bliver ? Jeg venter …

God mandag.

Jette

Søndags glimt

Det er en af de mere travle søndage, hvad angår gudstjenester. Jeg afløser nemlig i nabokirkerne, så det bliver til tre tjenester i alt.

Jeg havde morgentjeneste i Røjleskov kirke. Den har en fantastisk belligenhed, forblæst, men med en skøn udsigt over Lillebælt. Og med den fineste septemberblå himmel 🙂 Jeg har i sin tid døbt den yngste, Peter, og det var netop i Røjleskov kirke, så derfor er det også altid lidt hyggeligt at komme derud.

Tilbage i egen kirke, så var der høstgudstjeneste. Der er tradition for at medbringe noget af høsten, som så sælges på auktion til fordel for Folkekirkens Nødhjælp eller lignende. Jeg bød på denne lille dekoration, og fik den 🙂

Men det jeg egentlig vil fortælle om den er, at opsatsen er købt i en genbrugsbutik. Jeg synes, det var sådan en god ide, at når der skal bruges en vase, en skål eller andet til at anbringe noget i, som skal gives eller sælges videre, så var det da genialt at gå i genbrug for at se, om der var noget, der kunne bruges. Så i denne situation støttes det gode formål to gange.

Og så blev jeg begavet med denne lille fine kurv, fyldt med tørrede roser. Den skal stå og pynte på bordet i entreen. Jeg glædes og overraskes altid, når nogen helt uventet forærer mig en lille gave. Og er meget taknemmelig.

Nu venter en aftengudstjeneste, inden det for alvor er fyraften 🙂

God søndag.

Jette

Glutenfri lagkagebund

Gluten er ikke noget jeg rigtig har spekuleret over tidligere. Der er ikke nogen af mine børn, der lider af glutenallergi – og så er motivationen til at sætte sig ind i emnet ikke så presserende. Men jeg har fundet ud af, at det kan være godt at have en opskrift eller to uden gluten 🙂

Derfor blev der eksperimenteret. Og resultatet er ikke helt som håbet. Kagen er forholdsvis kompakt, men smager alligevel ret godt 🙂

Så her er et bud på en lille kage, der kan deles i to lagkagebunde.

Glutenfri lagkagebunde

2 æg, fra de sødeste høns

80 gr. sukker

80 gr. smør

50 gr. kartoffelmel

25 gr. mandelmel

25 gr. finthakkede nødder/kerner (solsikkekerner, mandler, græskarkerner)

1 tsk. bagepulver

1. tsk. vaniljesukker

1½ tsk. kakao

2 spsk. mælk

Pisk sukker og smør grundigt. Tilsæt æg et af gangen og pisk igen. De sidste ingredienser vendes forsigtigt i og dejen kommes i en springform (18 c. i diameter) beklædt med bagepapir i bunden.

Kagen bages ca. 40 minutter ved 170 grader. Køler af i formen.

Ovenstående er måske ikke det mest spændende indlæg at slutte ugen af med 🙂 Men det skal nu ikke forhindre mig i  ønske dig en dejlig weekend.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal