diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: maj 2015 Side 1 af 3

Micro mud cake

Jeg ved egentlig ikke helt, hvad navnet dækker over – ud over, at min kage er lille 🙂

Men navnet mud cake dukker op ind i mellem, og referer til en tung og lækker chokoladekage. Og en opskrift, hvor fremgangsmåden er lidt anderledes end normalt, gør også kagen lidt interessant. Og som kage til en friweekend, gør den sig helt sikkert godt.

På nettet findes hele skemaer over ingrediens listen til mud cake. Jeg har selv minimeret ned til denne udgave, som giver dej til en springform på 14 cm i diameter.

Chokoladeglasuren er en opskrift jeg fandt hos Markus Grigo.

Micro mud cake

55 gr. smør

55 gr. mørk chokolade

1 tsk. instant kaffe

3 spsk. vand

65 gr. mel

10 gr. kakao

½ tsk. bagepulver

120 gr. sukker

1 æg, fra en adræt høne

2 tsk. olie

2 spsk. surmælksprodukt

Smelt smør og chokolade sammen med vand og kaffe og køl det lidt af. I en skal sigtes mel, kakao og bagepulver og det blandes med sukker. I en anden skål blandes æg, olie og surmælksprodukt og røres let sammen. Nu blandes de tre skåles indhold og røres godt sammen til det hele er blandet sammen. Dejen kommes i en springform beklædt med bagepapir i bunden og kagen bages ved 160 grader i 1 time!

Afkøler i formen, står gerne til næste dag, før den bruges.

Hindbærsyltetøj

50 gr. syltetøj

Den afkølede kage deles i to og syltetøj fordeles på en ene bund, samles og overhældes med

Chokoladeglasur

50 gr. chokolade

2 spsk. vand

25 gr. sukker

Bring sukker og vand i kog og kom hakket chokolade i og lad det koge ca. ½ minut. Fordeles straks på kagen.

Pyntes evt. med friske hindbær (selv om det er helt uden for sæson)

Det kan godt være, at jeg kalder kagen en micro mud cake – men en tur på køkkenvægten afslørede, at den vejede 450 gr. Så cirka et halvt kilo tung chokoladekage til en friweekend – det er vist ok 🙂

Nu ville lidt solskin og varme være skønt. Men hvis ikke, så har jeg netop lånt en god roman på biblioteket, som jeg glæder mig til at komme i gang med – så det skal nok gå, alt sammen.

Rigtig god weekend.

Jette

Minirugbrød med chokolade og frø

Jeg kan let blive fristet af de her små rugsnacks med chokolade, som lige ligger tilfældigt på ruten gennem butikken, når jeg er ude at handle. Oftest går jeg forbi, jeg tænker, dem kan jeg da også bage selv. Det sker bare sjældent.

I dag blev der så bagt små rugbrød med både chokolade og frø – det er lidt mere brød end snack. Men rug og chokolade rimer godt i mit univers 🙂

Jeg har bagt nogen tidligere, men faldt over denne opskrift i Den økologiske bagebog, jeg købte sidste år.

Minirugbrød med chokolade og frø (8 stk.)

3 spsk. hørfrø

1 dl. vand

3 spsk. surmælksprodukt

1 dl. vand

1/4 pakke gær

1 spsk. honning

1½ tsk. groft salt

1 spsk. olie

3. spsk. sesamfrø

50 gr. grofthakket chokolade (jeg brugte både lys og mørk)

125 gr. rugmel

ca. 200 gr. hvedemel

Kom 1 dl kogende vand over hørfrøene og lad dem køle ned til lunken. Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen chokolade og mel og rør til gæren er opløst. Tilsæt så rugmel og chokolade, og hvedemelet kommes i lidt af gangen. Ælt dejen sammen, men endelig ikke for meget mel – det kan tilsættes, når dejen æltes senere. Sæt dejen til hævning ca. 1½ time.

Ælt dejen let igennem og tryk dejen lidt flad og læg den i en form ( 18 x 18 cm) eller på en bageplade med bagepapir på. Skær dejen næsten igennem, så der afmærkes til 8 små rugbrød. Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bag brødet ca. 25 minutter og lad det køle af på en rist.

Og så er der lækre rugbrød, der fint egner sig til at spise, som de er – eller måske med smør på 🙂

Her på kanten af en friweekend, som føles lidt tiltrængt, da er de her små brød gode at have på lager.

God torsdag

Jette

Salmemaraton sæson 1

Hvor utroligt – og hvor fantastisk. I dag slutter første sæson af Middelfart Provstis salmemaraton. Måske du husker tilbage i august, da vi åbnede kirkedøren en lun august eftermiddag, og indbød til salmemaraton? Pæne i tøjet, flaget hejst og forventninger, der flagrede. Vores succesrate var: “Hvis der kommer 25 mennesker er det rigtig godt” – velvidende at det kunne også være, der kun kom 5!

Og hvor det er gået over al forventning. Med et deltagerantal der ligger omkring de 80 plus minus. Det er overvældende. Nogen kommer hver gang, andre kommer, når det lige passer, og begge dele understreger tanken bag. Det er muligt at følge ruten et stykke vej, så holde pause og måske følge med lidt igen.

Udvalget bag salmemaraton har talt en del om, hvad succesen skyldes. Hvorfor mødes hver onsdag eftermiddag fra kl. 17 – 18.45 og synge salmebogen fra en ende af?

En del af forklaringen ligger nok i selve måden det fungerer på. Arrangementet går på skift mellem provstiets kirker, man er vært en måned af gangen. Det betyder, at der hen over året er forskellige præster, organister og kirkesangere, der leder eftermiddagen.

Så er der lidt mad og drikke undervejs – og der fortælles lidt om stedets kirke.

Og ikke mindst, så er der en del af deltagerne, som kommer hver onsdag, og derfor også får lært hinanden lidt at kende. Og som alle synes, det er hyggeligt at mødes – for at synge og blive musikalsk beriget.

Jeg er blevet indbudt til at runde sæsonen af i aften. Det glæder jeg mig til. Jeg er stolt og glad over at projektet lykkedes. Og enormt taknemmelig for, at menighedsråd, præster og ansatte er med til at løfte opgaven – for uden dem, var det jo slet ikke muligt.

Vi har nu lavet og fået trykt program til næste år. Det bliver fint med et par måneders pause, men så er vi også så klar til at synge videre igen til august. Og ser allerede nu frem til en festlig afslutning næste sommer 🙂

God onsdag.

Jette

Petit four med rabarbermousse

En gang om året har mine to menighedsråd et fællesmøde – og det er i aften. Her vendes problematikker, der vedrører begge menighedsråd, sjældent de helt store ting. Men det sociale aspekt er også vigtigt, og der afsluttes normalt med smørrebrød – og så i år en lille lækker kage til kaffen 🙂

Igen kommer rabarberne i spil, det er sidste udkald.

Kagen her er super enkel, men ser faktisk udmærket ud, og er da vist en god afslutning som kage til kaffen efter et langt møde.

Rabarber petit four (20 stk.)

Mazarinbund – se her

Rabarbermousse

100 gr.rabarberkompot, blendet

1½ dl. piskefløde

1½ bl. husblas

Sæt husblas i blød i koldt vand et kvarters tid. Pisk fløden til flødeskum. Smelt husblas i mikroovn og køl det ned med lidt af rabarberkompotten, vend det og det resterende kompot i flødeskummet og bland det grundigt. Kom moussen i en lille sprøjtepose uden tyl. Lægges på køl indtil det skal bruges.

Udstik små medaljer af mazarinbunden, 3-4 cm i diameter. (Gem resterne i fryseren til f.eks. romkugler)

Sprøjt moussen på hver kage og drys til sidst med lidt jordbærstøv.

Så er kagen klar – nu mangler bare resten af dagens arbejde. Ugen byder også på eksaminer for pigernes vedkommende – så det fylder også lidt i mit hoved. Men de nærmer sig begge et mål, at være bachelorer her til sommer, og det er godt for dem 🙂

God tirsdag.

Jette

Pinseglimt

Der er faktisk ikke så mange billeder med glimt, men der er mange små gode glimt gemt i hjertet. Og der er jo ikke så dårligt.

Jeg fik igen lov at få et bundt rabarber af graveren, nogle blev langtidsbagte, nogle kom i denne lækre tærte og lidt ryger i fryseren.

Tærte med dulceria nublo og rabarber

2. pinsedag – altså i dag – deltager jeg i en fælles frilufts-gudstjeneste, i nabosognet. Sidste år, var det os, der stod for det, en festlig gudstjeneste, velsignet med godt vejr. I dag håber jeg blot på tørvejr 🙂

Og så bragte avislæsningen et rigtig fint citat, som jeg gerne vil dele med dig. Mest fordi jeg synes, det giver meget mening, er oplysende og hvis jeg først får mulighed for at bruge det til pinse næste år, så er der bare lang tid til 🙂

Salmedigteren Iben Krogsdal tænker sig, at Helligånden i glimt lader os låne Guds øjne. Og i digtet “Troen er den første ånde” skriver hun:

“Troen er når vi kan elske

højt og frit og vildt

og vi kigger på hinanden

lissom lidt for mildt” 



Det må virkelig være at se med kærlighedens øjne.

Og hvis det er den opfordring, vi kan tage med os ud i hverdagen i morgen – så har Helligånden virklig flyttet meget i denne pinse.

Må du nyde den sidste “skæve” helligdag.

Jette

Pentecoste

“Hør himmelsus i tredje time!

Det lyder sært for hver især,

vindklokker gir sig til at kime

med Helligånden – ganske nær.

I guldskær daler himlens due

på pinsemorgens grønne vind,

og Åndens ild i purpurlue

igennem brænder vore sind!” (Den danske salmebog 285,1)

Det handler om pinse. Helligåndens komme til jord. Kirkens fødselsdag. Men stadig lidt luftigt og uhåndgribeligt.

Pentecoste betyder 50 på græsk, og det er lig antallet af dage siden påskedag. Og vi genkender lidt af ordet pinse fra det græske.

Hør himmelsus i tredje time – refererer til det, disciplene oplevede. At et vindpust gik gennem lokalet og Guds ånd kom. “Og tunger som af ild viste sig for dem, fordelte sig og satte sig på hver enkelt af dem.” (Apostlenes gerninger kap.2)

Bøgehækkens blade er sprunget ud, det store og smukke vand kastanjetræ (tror jeg nok det er :-)) lyser fint og grønt. Naturens liv og farver fortæller om skaberglæde og mangfoldighed.

Jeg tænker ikke græs, blade eller blomster som guddommelige, men jeg tror naturens skønhed fascinerer os og minder os om Paradisets have. “Det ånder himmelsk over støvet, det vifter hjemligt gennem løvet …”

Helligånden er svær at gribe fat i, men den holder os fast i troen på Gud. Og som symbol på Helligånden bruger vi ofte duen. Da Jesus blev døbt fortælles det nemlig, at Guds Ånd dalede ned som en due.

Men ellers må vi nok sige at pinsens hovedperson er lidt flyvsk. Men vi kan bruge erfaringen vi har med vinden, der blæser omkring os. Vi kan ikke se vinden, men vi kan mærke den og er ikke i tvivl om dens virkning. Guds ånd, kærlighedens ånd, kan vi heller ikke se, men den får lov at virke gennem os.

Glædelig pinse.

Jette

Nybagte erfaringer – og lækker nougatmasse

Nybagte erfaringer – det ord giver jo egentlig ikke så meget mening. Og så dog. For det svarer meget godt til det, jeg bagte her. Det skulle have været et brød/kage med lækkert nougat fyld – men forholdet her mellem brød og fyld harmonerede slet ikke.

Så det kræver et par forsøg mere – mindst, før det lige som kommer frem her 🙂

Men bortset fra det, så kan brødet nu sagtens spises – det er bare mere brød end kage.

Gærdeje er fascinerende at arbejde med, for det er aldrig helt til at vide, hvordan det færdige resultat bliver. Og denne gang voksede (hævede) det bare bare rigeligt, eller formen var for lille 🙂

Men fyldet kommer her, for det kan være, du kan bruge det i en anden sammenhæng. Det er en lækker masse – som kun består af gode ting.

Nougatmasse

40 gr. nougat

40 gr. marcipan

20 gr. hasselnødder, meget finthakkede

Nougat og marcipan røres godt sammen og nødderne komme i til sidst. Enkelt og ikke de store besværligheder her. Dufter dejligt og smager skønt 🙂

Og kan bruges som fyld i lækre boller eller horn eller lignende.

Men nu kan jeg vist ikke sige så meget mere om det lidt mislykkede projekt.

Nu håber jeg blot at dagen i dag bliver solfyldt og glad – det tegner godt allerede 🙂

God torsdag.

Jette

10 års jubilæums koncert

“Gak ud min sjæl

betragt med flid ….”

Det var den verse linje der faldt mig ind til morgen – allerede inden jeg havde været uden for. Men lyset, fulgefløjt og forventeningen om den friske grønne farve, ja det er nok til at lokke en ud og betragte med flid Guds underfulde gaver! Og jeg tænker, så er det jo ingen sag at stå op 🙂 Må din dag være lige så indbydende.

I aftes sang jeg sammen med Fønskoret koncert. 10 års jubilæums koncert.

Med blandede sange, forårssange og salmer, lidt klassisk og som ekstranummer: “Barndommens land” af Benny Andersen. Kender du ikke den, så lyt evt. til den her, det er bare en sød og glad sang.

Koret har 20 – 25 medlemmer, enkelte har været med alle 10 år, nogle er kommet til undervejs – det gælder blandt andet mig.

Men at være medlem af et kor er at være en del af et musikalsk fællesskab, hvor sangen og det at få det til at klinge, lyde bedre, og i det hele taget blive dygtigere, det går op i en højere enhed.

Ud over at vi så undervejs får lært hinanden bedre at kende.

Nu går koret på sommerferie – det er fint nok. Men jeg ved, at når vi kommer til august, så begynder jeg at glæde mig til igen at skulle af sted mandag aften – for at synge og gå nynnende hjem igen 🙂

Jette

Reserve cookies med nødder og chokolade

Tænk hvis der ikke var kor kage 🙂

Sådan tænkte jeg i går, for da jeg gik hjem sidste mandag, havde ingen skrevet sig på til i aftes. Og eftersom jeg godt kan li’ at bage og fordi cookies altid finder afsætning, så blev der bagt reserve cookies 🙂

Heldigvis havde et andet kormedlem kage med, så øveaftenen var helt som den skulle være, alt var på plads. Det var også lidt vigtigt, for i aften er det, at vi skal holde vores årlige forårskoncert. Men lidt mere om det i morgen.

Men i eftermiddag er der endnu et møde, så der er det godt at have en fyldt kagedåse med 🙂

Inspirationen er fra bogen: “Grigos hjemmebag.” Og så ændret lidt og tilsat lidt grahamsmel. Det grove mel er vist mest for syns skyld, men lidt har vel også ret 🙂 Og kagerne smager fint.

Cookies med nødder og chokolade (ca. 20 mindre)

1 æg, fra en dejlig høne

50 gr. grahamsmel

200 gr mel

1 tsk bagepulver

100 gr. farin

100 gr. sukker

175 gr. smør/margarine

1 spsk. kakao

100 gr. blandede nødder, grofthakkede

50 gr. mørk chokolade, grofthakket

50 gr. hvid chokolade, grofthakket

1/4 tsk. fint salt

Samles som en mørdej: smuldr smørret i melet og tilsæt de øvrige ingredienser – undtaget ægget – og bland det grundigt, saml til sidst dejen med ægget.

Del dejen i ca. 20 stykker, tril til små kugler, som sættes på plade med bagepapir på og trykkes let flade.

Bages ved 180 grader ca. 15 minutter.

Og du har de lækreste små cookies 🙂 Lille og lille – en kage vejer ca. 35-40 gr., det er en okay kampvægt for en småkage.

God tirsdag.

Jette

Grønne macarons

Jeg  sidder her – mandag morgen, og synes, der er meget langt til næste mandag 🙂 Nogen uger er bare mere fyldt med opgaver og arbejde end andre, og denne har da godt nok fået fyldt kalenderen. Med gode ting: Vielser, korkoncert, en festlig højtid – pinsen – og lørdag aften Melodi grand prix 🙂 Så det er vist bare om at komme i gang.

Men inden da, lige et tilbageblik på Kristi Himmelfarts dag. For da havde vi musikgudstjeneste, hvor kirkens organist spillede det fineste musik. Og efterfølgende var der boblende vin i glassene og macarons og lakridskager på bordet.

Macarons har jeg egentlig et ambivalent forhold til – de er på en gang enormt søde – faktisk lidt for søde til min smag – og samtidig er de bare festlige at se på.

Og så synes jeg, de er sjove at fremstille. Derfor kommer her endnu en variant. Og jeg kan da se, at det går fremad i forhold til at få et nogenlunde pænt udtryk – se engang de første her 🙂

Grønne macarons ( 15- 16 stk.)

1 æggehvide

et nip salt

25 gr. sukker

50 gr. mandelmel

75 gr. flormelis

grøn frugtfarve

Pisk æggehvide og salt til det er stift, tilsæt sukker og pisk til en lækker marengs. Tilsæt frugtfarve og pisk det godt ud. Sigt flormelis inden det vendes i sammen med mandelmelet.

Kom massen i en sprøjtepose og sæt toppe på bagepapir i cirkler med 3 cm i diameter. (Jeg har tegnet cirkler på et karton, som jeg lægger under bagepapiret, så bliver det lettere at lave ens størrelser)

Bages ca. 13 minutter ved 145 grader, køler af inden de løsnes fra papiret.

Creme

15 gr. usaltede pistacie kerner

3 spsk piskefløde

75 gr. hvid chokolade

Hak pistacie kernerne rigtig fint (brug evt. minihakkeren). Bring fløden til kogepunktet og hæld det over den grofthakkede chokolade. Når chokoladen er smeltet røres pistaciemelet i. Afkøl cremen i køleskab.

Saml kagerne og lad dem gerne trække lidt, før de serveres.

Mine kager har ikke den helt glatte overflade, for jeg sigter ikke mandelmelet. Jeg synes godt om, at der er en lille smule kant i en ellers meget smooth macarons.

Og så venter arbejdet – god dag til dig.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal