diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: april 2018 Side 1 af 2

Lækker sommerhus salat

Bededag tog vi i sommerhus – det var lækkert vejr. Vi var nok også taget afsted i dårligt vejr, for det er bare hyggeligt at opholde sig i det lille hus.

Der blev slået græs og jeg fik malet det lille træbord med olie. Det trængte det til efter et par år ude. Jeg har glemt at få et billede af det færdige resultat, det kommer en anden gang.

Maden blev lige som den skal være i sommerlandet – grill og salater i flere varianter 🙂

Den menu giver også en ret klar arbejdsfordeling hos os. Jeg er ingen grillmester, så grillen bestyrer Ole, og jeg laver salater og tilbehør. Det, som jeg også synes, er den mest spændende del.

Igen kniber det med billeder – men du skal ikke snydes for en spændende salat med spidskål, asparges og edamamebønner. Virkelig lækker og let at lave. Og inspireret af andre opskrifter på nettet.

Det er ved at være sæson for asparges, så de må nydes, for sæsonen er ret kort. Til midsommer er det slut dem dem.

Sommerhus salat (2-3 pers.)

½ spidskål

200 gr. grønne asparges

75 gr. edamamebønner (fra frost)

Dressing

200 gr. hytteost

salt

peber

citronsaft

hakket persille

Spidskål snittes fint. De grønne asparges knækkes, der hvor stilken naturligt knækker. Skæres på skrå i skiver – de bruges rå. Edamamebønnerne optøes. Alle tre ingredienser blandes.

Dressingen røres sammen og smages til og blandes derefter med salaten.

Og så er der en lækker salat, her i selskab med flødekartofler og bulgursalat.

Lige en lille kommentar – til grillen. Det er en lille kugle webergrill, som jeg har arvet efter Mette. Tanken om genbrug og ting med historie, går igen her 🙂

Mette mente, at grillen ville gøre mere gavn i sommerhuset end på svalegangen i Århus 🙂 Og hun får nok ret, den passer i hvert fald perfekt i størrelse, og mørbradhovedet, som blev grillet, smagte dejligt.

På en blæsende mandag.

Jette

God bededagsferie

En lang weekend venter 🙂 For mange med mulighed for en tur i haven, for andre er det en invitation til konfirmation, det er blevet tid for. I hvert fald dage med et anderledes indhold.

Jeg er klar til gudstjeneste i morgen, bededag, og til to konfirmationer på søndag. Det bliver en festlig weekend.

I aften dukker familien op, det er altid hyggeligt. Og der bliver liv i huset, det er der også til daglig, men med de unge mennesker inden døre, så ses og høres det. Dejligt 🙂

I går blev hvederne bagt, derfor var der tid til at bage en tærte. Jeg havde dej tilbage fra jordbærtærten, det kunne bruges her. Tærten er fyldt med mazarinmasse i bunden, oven på chokoladeganache og så pyntet med friske hindbær og hindbærstøv. 

Og så er der kommet en buket tulipaner på bordet. Det var en fornøjelse at gå rundt i haven og plukke tulipaner, der var faktisk langt flere end jeg huskede det. Flotte gule og røde, det er virkelig forårsagtigt.

Bededag er en lidt overset dag. Nok fordi bøn er eller opleves som en ret privat sag. I morgen skal vi synge en ny salme, som er skrevet af Lisbeth Smedegaard Andersen. Hun er virkelig god til at bruge naturen og vores erfaringer derfra i sin poesi. Som her i en bøn:

Læg din fred i mit hjerte

jeg stoler på dig

når du siger min synd er forladt

når du taler i mørket

da lyser min sjæl

som når hvidtjørnen blomstrer ved nat. (100 salmer, 877)

God bededagsferie.

Jette

Hveder til bededag

Jeg har kigget lidt baglæns og undret mig over, at der ikke er bagt hveder i flere år.

Men det har en forklaring – jeg har nemlig ikke været i Danmark de sidste to år torsdag før bededag. For to år siden var det Luther og Wittenberg, det handlede om. Og sidste år var det ferie i Milano med hele familien.

Men i år er jeg hjemme. Det samme er familien, så i morgen er der inviteret til varme hveder. En hyggelig tradition, som vist er mere udbredt, end jeg lige tænker mig.

Vores nye gravermedhjælper fortalte, at hendes familie plejer at mødes og riste hveder over bål i haven. Det lyder da som en rigtig god idé. Og endnu et argument for, at der nok på sigt skal laves en bålplads på sommerhusets grund 🙂

Nu er hvederne bagt og afkølet – og smager fint som de er: Nybagte. Men de bliver gemt til i morgen, hvor de ristes og nydes med godt med smør.

Og bededag er der helt almindelig gudstjeneste. Med en prædiken inspireret af den lilla bog: Fra bønnens verden. En lille bog skrevet af afdøde biskop Jan Lindhardt. Han ville med bogen her gerne slå et slag for, at det er godt at bede en bøn til Gud. At det faktisk er en mulighed vi har fået givet, og som vi har stor gavn og glæde af at gøre brug af. At det er ligetil.

På en lidt regnvåd onsdag.

Jette

Jordbærtærte til kor

Korsæsonen er ved at være slut for i år. Det er fint nok, nu hvor aftnerne bliver længere og lysere, og det er tid til at være ude.

Jeg havde lovet at bage kage til i går. Og selv om jordbærene ikke er fremme endnu, så blev det en jordbærtærte. De ser altid festlige ud, og smager nu godt. Men ikke helt som når det er juni, sol og sommer 🙂

Jordbærtærte (8 pers)

Mørdej

200 gr. mel

100 gr. smør

50 gr. sukker

1 æg

evt. lidt koldt vand

Smør smuldres i mel og sukker og samles med ægget og evt. lidt koldt vand. Lægges på køl, mindst en time. Rulles ud og en tærteform (ca. 25 cm i diameter) beklædes med dejen.

Mazarinmasse

100 gr. sukker

100 gr. smør, blødt

75 gr. marcipan, revet

3 silkehønseæg (eller 2 almindelige)

50 gr. mel

Alle ingredienser røres/piskes let sammen, og kommes ovenpå mørdejen. Kagen bages ca. 30 minutter ved 175 grader, til den er pænt gylden på toppen. Fordel evt. 30 gr. hakket mørk chokolade på den nybagte kage. Chokoladen smelter og smøres ud på kagen. Afkøler helt.

Vaniljecreme

1½ dl. mælk

1 æg

2 spsk. sukker

½ vaniljestang – korn herfra

1 spsk. maizena

Alle ingredienser kommes i en gryde og bringes langsomt i kog, mens der piskes. Når cremen har kogt omkring et minut hældes den i en beholder og afkøles. Dæk overfladen med vitawrap, for at undgå kondens. Inden cremen bruges foldes flødeskum af ½ dl. fløde i.

Pynt

400 gr. jordbær

2½ dl. piskefløde

Fordel cremen på den afkølede kage, og pynt med jordbær i skiver. Langs kanten pyntes med flødeskumstoppe.

Værsågod 🙂 så er der lækker tærte.

Jeg havde lavet dobbelt portion i går, så der var kage til alle kormedlemmer 🙂 Der var endda lidt i overskud, så om lidt får graverne tærte til formiddagskaffen. Og jeg bliver opdateret om livet på kirkegården, det er nu ret så hyggeligt.

God tirsdag.

Jette

Solen satte skub i udspringet

Hvor er der sket meget rundt om i haver og hegn de seneste dage. Det er kun til at glædes over. Vi smiler mere, er mere ude og nyder hver en solstråle.

I weekenden er der som sædvanligt kørt en del frem og tilbage – og det er forunderligt at iagttage, hvordan alting folder sig ud – fra dag til dag.

I præstegårdens have står det gamle magnoliatræ og blomstrer trofast år efter år. Men jeg blev alligevel overrasket, da jeg kom hjem og så, hvor hurtigt og hvor meget det pludselig var sprunget ud. Nu skal synet nydes 🙂 det varer så kort.

Langs muren er andre blomster også endelig begyndt at folde sig ud – nogle mere velkomne end andre. Men mælkebøtter gør vel egentlig ikke nogen skade, og fine ser de da ud blandt de røde tulipaner. Bagerst anes små lilla blomster i noget bunddække.

Hvor er det altså en dejlig tid lige nu 🙂

God forårsdag.

Jette

Sommerhusets have i uge 16

Jeg har fri i dag og havde også fri i går – det sidste restferie. Og man må sige, at jeg har været heldig – sommerlige forårsdage har det været her på Fyn. Det er virkelig skønt.

I går blev brugt i sommerhuset – det var det helt rigtige sted at opholde sig. Terrassen kunne nydes, og for første gang i år blev der ikke tændt op i brændeovnen. Så er der noget ved at være i sommerhus 🙂

Diva og en spand med sæbevand

Jeg havde planlagt at skure terrassen for alger og så ordne lidt med blomster. Diva var med, og der var en klar arbejdsfordeling 🙂 Terrassen skriver jeg om en anden dag, nu skal den først have noget linolie, så viser jeg, hvor flot det er blevet.

Tulipaner blandt skvalderkål

Sommerhusets have – det lyder af mere end det er 🙂 Dybest set er det tre små højbede, og nogle enkelte blomster langs hækken og forårsblomster spredt omkring på grunden. Men jeg har aldrig anlagt en have før, så jeg synes det er rigtig sjovt. Og glæder mig, hver gang der kommer en ny plante eller blomst op af jorden – at se det lykkedes 🙂

Citronmelisse, persille og rucolasalat

Og jeg kan ikke altid huske, hvor hvad er sat – i det ene højbed vil jeg lave krydderurtebed. Men havde ikke helt taget højde for, at jeg sidste år åbenbart havde lagt en del forårsløg i samme bed. Men jeg tror nu godt, de alle sammen kan være der 🙂 Jeg plantede også en grøn asparges. Ja en knold, eller hvad den nu hedder. Jeg håber, den vil vokse og med tiden give de dejligste friske asparges – men ved godt, at det allertidligst bliver til næste år. Men det vil altså være fantastisk at kunne hente asparges i egen have. Jeg husker min mor engang har haft grønne asparges i sin køkkenhave, så det kan godt lade sig gøre.

Vinrabarber

Ribsbusk og æbletræ står med blade og knopper lige på spring. Det samme gælder min vinrabarber, den er lige kommet over jorden med sine krøllede blade.

Julerose

Og så blomstrer min julerose noget så flot. Den glæder jeg mig meget over, især fordi den har overlevet at blive flyttet fra Nordjylland til Sydfyn 🙂 Den stod før i mine forældres have, hvor min mor har plantet den for mange år siden. Det er lidt hyggeligt at have blomster med historie og minder.

Og nu begynder jeg at lyde som en landmand – for nu vil mine planter gerne have lidt vand fra oven 🙂 Men jeg selv vil gerne nyde endnu en solrig dag – og weekenden med.

Ønsker dig en herlig forårsweekend med masser af sol.

Jette

En kage med rødbede

Jeg har det lidt ambivalent med rødbede 🙂 Men blev alligevel lidt nysgerrig, da jeg sad og læse i Maja Vases fine bog. Her var en rødbedekage fint pyntet og omtalt i meget høje toner. Så det måtte næsten forsøges.

Jeg har tilpasset opskriften til mit køkken, gjort den lidt mere budgetvenlig – men den er nu blevet rigtig god alligevel.

Kage med rødbede

3 silkehønseæg (2 almindelige æg)

100 gr. farin

100 gr. sukker

75 gr. olie

15 gr. kakao

125 gr. fintrevet rødbede

50 gr. mandelmel

75 gr. hvedemel

et nip salt

50 gr. mørk chokolade, grofthakket

Pisk æg, farin og sukker lyst. Kom kakao i og pisk det godt med. Kom olie i og pisk det grundigt. De øvrige ingredienser vendes i – pres lidt af saften af rødbederne inden de kommes i. Vend det hele godt sammen. Dejen kommes i en springform (21 cm. i diameter) med bagepapir i bunden, og bager ca. 45 minutter ved 175 grader. Mærk med en tandstik om kagen er bagt, der må ikke være dej på pinden, når den trækkes op. Afkøl kagen i formen.

Flødeostecreme

200 gr. flødeost

50 gr. flormelis

½ tsk. vaniljesukker eller korn af 1/4 vaniljestang

1 spsk. citronsaft

Det hele røres godt sammen og fordeles på den afkølede kage.

Pynt med friske bær og evt. hindbærstøv

Endnu en gang var det mit menighedsråd, der var testsmagere 🙂 Og alle fordomme om rødbeder bliver virkelig fejet til side her – det er en super lækker kage!

God onsdag.

Jette

En strikkeudfordring

For et par år siden var der i tv “Den store strikkedyst” og jeg kan huske, at jeg syntes, det var lidt morsomt at lave sådan en dyst. Og hvordan kunne man dog gøre det i praksis.

Nu har jeg stødt på en strikke udfordring. Og det lød så sjovt, at det måtte jeg være med til. Der dystes ikke om noget, men der skabes – via en facebookgruppe – et fællesskab af strikkere, der ikke kender hinanden i forvejen. 

Kvinden bag garnbutikken Geilsk har lavet et Mystery. Man køber en opskrift,  hvor man kun ved, at resultatet er en strikket sommertop, og så følger opskriften i fem dele. Så det er først til sidst, at jeg ved, hvordan den egentlig kommer til at se ud. Det er da lidt sjovt 🙂

Første del kom i søndags, så nu er jeg gået i gang med at strikke. En lang strimmel med bølgemønster. Igen er farven lilla 🙂 det er vist svært at skjule, at jeg er glad for den farve.

Og nu er foråret endelig kommet, og lidt tid tilbringes på terrassen. I går var jeg rundt i haven, og fandt midt i kvasbunken af gamle grene de her fine påskeblomster. Hvor er det skønt og livsbekræftende, at de bare kan gro alle vegne.

God tirsdag.

Jette

Årets første konfirmation

Når jeg har to kirker er der også to søndage, hvor der er konfirmation. Sådan har det været fra længe før jeg kom til sognet, og det laver man ikke bare lige om på 🙂 Men fint for mig.

Fin blomst i bænkerække

I går blev de første fire konfirmander konfirmeret. Det var festligt og hyggeligt – og der var blomster, musik og klokkeringning – helt som det plejer at være. Men når det nævnes, så er det fordi, at konflikten, som stadig spøger i baggrunden, kunne have ændret på det helt normale. Men udsættelsen gjorde, at det blev, som det plejede. Nu afventer jeg så, hvordan det ser ud om 14 dage, når der er konfirmation igen.

Nu er det nu …

En konfirmation er en stor dag i de unge menneskers liv – og for den sags skyld også i deres forældres. De har alle glædet sig og gjort sig umage, for at det hele kommer på plads. Og er lidt nervøse og spændte – både unge og ældre.

I går var det faktisk mest forældrene, der afslørede det. En havde glemt at få hunden ud af bilen, inden de kørte i kirke, så hun måtte retur og sætte den af 🙂

Og en anden glemte helt at rejse sig – han blev så rørt, da det var hans datters navn, der blev læst op 🙂 (familien fik dog puffet til ham, så han kom op at stå)

Konfirmand ikon

Men ellers gik det hele godt. Og jeg glæder mig over, at de nu er godt på vej ud i livet. Med Guds velsignelse i ryggen.

Og er lykkelig for, at jeg er et andet sted i mit liv. Men de unge mennesker er bare så glade og forventningsfulde – fulde af gå på mod og med hjertet fyldt af drømme.

Tillykke til mine konfirmander – og til alle andre konfirmander.

God mandag.

Jette

I selskab med en salmedigter

Ja, der var nu faktisk to – men det var kun den ene, der var på som oplægsholder.

Jeg var taget afsted til en salme sangsaften, hvor Lisbeth Smedegaard Andersen kom og fortalte om 12 af hendes nyeste salmer. Lisbeth Smedegaard er tidligere præst, kunsthistoriker og forfatter. (Et portræt af hende kan læses her)

En del af hendes salmer er allerede medtaget i 100 salmer. Men hun er en flittig dame, og har skrevet mange andre gode salmer.

Og det er altid en fornøjelse at møde mennesket bag ordene. At høre hendes tanker bag de mange fine billeder og beskrivelser, der dukker op i salmerne. At høre om, hvilken lejlighed mange af salmerne også er skrevet til. Og i det hele taget møde et så engageret menneske, der let og uden mikrofon i en alder af 84 år fortæller og leder aftenen – det er imponerende!

Det er ikke muligt at gengive aftenens indtryk – men her er et enkelt vers fra en af hendes vintersalmer:

En hviletid

for alt, hvad Herren skabte,

for korn og pindsvin dybt i vinterhi,

en eftertankens tid for os, der haster

de nøgne, sorte buske travlt forbi. (801 i “100 salmer”)

Enkelt og ligetil – og smukt på samme tid. Og som hun fortalte med et glimt i øjet, så var dette pindsvin, det eneste der var at finde i danske salmer 🙂

Men hun syntes pindsvinet var så dansk et dyr – det tøffede stille og roligt rundt i haver og parker, tillidsfuldt og trygt. Men blev det bange for noget fremmed, så rullede det sig sammen og viste pigge. Og om vinteren går det i hi. Et billede, der måske ligner vi danskeres levevis – er det ikke sjovt set 🙂 ?

Så i dag sidder jeg beriget med nye ord og nye salmer, og ved, at nogle skal vælges til de kommende helligdage. Skønt at få udvidet repertoiret.

Og så sidder jeg i dag og glæder mig over en buket af havens første påskeliljer – udsprungne. De har været længe undervejs 🙂

Må du få en dejlig weekend.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal