diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: november 2016 Side 1 af 3

Julestemning i kirken 2016

Vi har i mine kirker tidligere lavet noget vi kaldte levende julekalender.

Som et alternativ til de mange tv julekalendere, papkalendere og digitale julekalendere – så åbnede vi kirkedøren for et kort arrangement hver dag i december indtil jul.

I år har vi valgt at gøre det lidt anderledes. Vi har skåret lidt ned på antallet af arrangementer, men intentionen er stadig den samme. At skabe rum for lidt eftertanke, lidt sang og musik, lidt fred og ro.

Jeg får lov at åbne døren i morgen – den første december – med julesalmer, julepynt og julestemning på programmet. Ikke mindst adventstidens og julens salmer bærer rigtig meget af budskabet og stemningen i sig. De formidler på fineste vis hele beretningen om Jesu fødsel, hyrder og stjerner.

Som jeg læste forleden:

“Sange kan noget, som kan være svært at definere. De forskellige klange og harmonier kan sammen med et poetisk sprog åbne op for ny dybder og erkendelser.

Der åbnes en dør til det uforklarlige.” (Simon Hauge Lindbjerg)



Salmer giver os ord og billeder vi kan huske og gemme. De ligger i hjertet og vi nynner med på dem. Er fyldt med minder – men også med håb. For det er julen også.

En begivenhed fyldt med håb – som ved ethvert barns fødsel, så begynder noget nyt. Det gjorde det også julenat – til tro og til håb for alle tider.

December er en skøn måned. Fyldt med travlhed – men også fyldt med stunder til bare at nyde gode ord, toner og dejligt selskab.

På novembers sidste dag ønskes du en dejlig og forventningsfuld december.

Jette

Årets første julesmåkage

Og så er det “bare” en genganger – med et tvist af citron 🙂 men lidt har også ret.

Det er marcipankiks, der er blevet bagt, og de er virkelig lækre. Jeg har ad åre fundet ud af, at jeg ikke er den store småkagespiser, men de her, de er gode. De er ikke de smukkeste, men jeg har ikke noget bud på, hvordan det kan gøres så meget anderledes.

Disse er nu ikke til mig selv, men til brug i kirken på torsdag. Da begynder vores “julestemning i kirken”, og det fortæller jeg lidt mere om i morgen.

For mig hænger både advent og jul meget sammen med noget at spise – lidt lækkert – og derfor slutter jeg mit arrangement af med at servere kiksene her og dertil et lille glas portvin. Det kan kun blive et hit – (hvis du spørger mig :-))

Opskriften på marcipankiks finder du her – og det eneste nye er, at der er tilsat revet skal af en citron. Og det giver faktisk et fint strejf af noget friskt.

Her et glimt af en ubagt marcipankiks – jeg er sikker på, at min søn Peter stadig vil mene, at det ligner en fuglekugle med alle de frø og kerner 🙂 Og derfor heller ikke en kage for ham!

God tirsdag, på kanten af december.

Jette

Et nyt kirkeår

“Det første lys er Ordet, talt af Gud …”

Vi tændte det første lys i adventskransen i går. Med tre utændte lys, er det tydeligt, at der stadig er et stykke vej endnu, før det hele kulminerer. Men noget er begyndt. Noget er taget i brug. Et nyt kirkeår!

Lidt forskudt i forhold til kalenderåret – for kirkeårets tid er en anden end vores fortravlede dage, med timer og uger, der flyver afsted.

Jeg nyder en stille morgen med kaffe i koppen og Kristeligt Dagblad foran mig. Hunden er luftet, katten er ude, manden er taget på arbejde, og børnene kørt mod Århus.

En stille morgen.

Og så faldt jeg over en fin artikel om en kirke, der var blevet restaureret og genåbnet. Den havde fået nyt alterbillede, alterbord og nadverskranke. Utroligt fint og gennemtænkt – Nørre Nissum kirke ved Limfjorden – den må vist stå på listen over de kirker, jeg gerne vil besøge 🙂

Men det, der slog mig var Peter Brandes ord (han var kunstneren bag) til de medvirkende håndværkere:

“Det er et historisk øjeblik, det her. For vi har arbejdet med et rum, der er noget ganske særligt …. Kirkerne er endestående, fordi de er de eneste bygninger fra middelalderen, der stadig er i brug. Og i brug på en måde, hvor det ikke handler om at tjene et praktisk formål, men om noget, der ikke kan måles og vejes. Om spiritualitet. ….” (Kristeligt Dagblad den. 26. november 2016)

Og hvor har han ret! Det er netop det, kirken kan og gør. Den bruges – søndag efter søndag kirkeåret igennem, alt imens vores liv bliver forgyldt af Guds stærke og klare lys. Vi får lov at skinne “som himmellys, skønt af de små” (Den danske salmebog 752,5) Er værdifulde, uden at skulle præstere noget først.

Advent er forberedelse, eftertanke og forventning. – Hvor er det godt med morgener som denne, hvor der bare er lidt tid til at sidde og tænke efter.

Du ønskes en dejlig adventstid – og godt nyt (kirke)år.

Jette

Adventsforberedelser

Advent lige om lidt.

I år skal jeg ikke lave adventskrans som sådan – jeg har været så heldig at blive begavet med en Georg Jensen lysestage, som bare passer så fint i år – i hvert fald.

Men i stedet har jeg for første gang købt et lille juletræ til at stå uden for – sidste år blev de købt til Trine og Mette. Men i år forsøger jeg selv at holde liv i det lille træ – der allerede nu er 7 år gammelt. Og så skal det til foråret plantes ved siden af det første grantræ på grunden 🙂

Der er også kommet lys på – og ser nu hyggeligt ud – midt på terrassen.

Inspireret af disse små juletræer, fik jeg idéen til at genbruge oasiskeglerne fra brylluppets blomsterdekoration. Nu som form for et lille juletræ, og så med en lille lyskæde på.

Jeg mangler at finde en lille stjerne til toppen – men måske det også går uden 🙂 Det lille træ er let at lave, kræver lidt tålmodighed og en masse små kviste gran – men så er der også dømt hygge 🙂

Jeg regner med at tage et med til Nordjylland – så får min far også et lille træ til at stå i vindueskarmen.

Du ønskes også en dejlig 1. søndag i advent og en glædelig adventstid.

Jette

Boller med stenalderblanding

Jeg faldt for nylig over en stenalderblanding i Netto – på tilbud. Jeg er ikke meget for stenalderbrød – det smager i min mund mest som en tør omelet fyldt med kerner – det er nok ikke helt sandt, andre vil mene noget andet. Men smag er som bekendt forskellig.

Et stenalderbrød består af rigtig mange æg, en del olie og så fyld af forskellige frø og kerner. Posen jeg fandt indeholdt en blanding af hørfrø, solsikkerkerner, græskarkerner, sesamfrø, tomat og spinat. Lyder det ikke spændende ? 🙂 Det synes jeg. Og nu er halvdelen af posen brugt som fyld i almindelige grovboller, det blev ret vellykket.

Til det konstituerende menighedsrådsmøde forleden blev bollerne serveret, sammen med nogle Luther muffins Og begge dele faldt i god jord 🙂

Boller med stenalderblanding (20 stk)

25 gr. gær

3 dl. mælk

2 dl. tykmælk (eller andet surmælksprodukt)

½ dl. olie

1½ tsk. groft salt

1 spsk. honning

100 gr. stenalderblanding

100 gr. grahamsmel

ca. 450 gr. hvedemel

Gæren røres ud i mælk og tykmælk og de øvrige ingredienser tilsættes. Hold lidt af hvedemelet tilbage – det er altid lidt svært at vide hvor meget mel, der helt behøves. Hæver et par timer, inden dejen æltes igennem igen og formes til 20 boller. Efterhæver, mens ovnen varmer op til 200 grader. Bollerne bages ca. 20 minutter og afkøler på en rist.

Her ses min stenalderblanding – det var faktisk et godt køb 🙂 Og den gav en meget fin smag til bollerne – og jo lidt farvespil i dejen.

Somme tider kan gode fund bruges anderledes end tiltænkt 🙂

På en smuk november torsdag.

Jette

Endelig en endelig dato :-)

Jeg er selvfølgelig omkring sommerhuset igen 🙂 Hvis du synes, det er “the never ending story” – så er det ikke så mærkeligt. Jeg har før skrevet om tidsrammen – som ikke kommer til at holde.

Men i går kom den mail, jeg har ventet længe på – nemlig mailen med den endelige leveringsdato af huset på grunden. Indtil nu har tidshorisonten været uger, som så er blevet skubbet nogle gange. Men nu skulle det være sikkert og vist 🙂

2016, uge 49, den 5. december – det bliver en mærkedag. Og fra da af går byggeriet lidt hurtigere. Selve huset produceres på Green House værksted i Nordjylland og leveres så på grunden som samlesæt. Eller noget i den retning.

Så hvis vejret arter sig, og forholdene er til det – så skulle der være et lukket råhus inden jul. Så må de øvrige håndværkere gå i gang først i det nye år. – Så mon ikke det lykkes at holde min fødselsdag i sommerhuset – i april 🙂

Jeg glæder mig til at det hele går i gang – midt i alle advents- og begyndende juleforberedelser – men det er heller ikke så ofte, at man bygger hus 🙂

God onsdag.

Jette

Foccacia med ny top

I weekenden var vi også til fødselsdag – en dejlig 75 års frokostfest, med lækker mad, gode taler og hyggeligt samvær.

Det var igen i det lokale forsamlingshus – som er så heldig at have en kok som vært. Det løfter lige maden et niveau op, så det er en fornøjelse at spise med. Og blive inspireret.

Der blev serveret et superlækkert foccaicabrød til forretten – og det har jeg nu efter bedste evne forsøgt at efterligne 🙂

Foccacia med friterede løg 

Foccacia – opskrift se her

1 løg

olie til stegning

groft salt

Ælt foccaciadejen og når den har hævet kommes den i en lille bradepande, og presses så tyndt ud som muligt. Fordel de let kølede friterede løgringe – tryk dem let ned, drys med ½ tsk. groft salt og 1-2 spsk. olivenolie til sidst.

Sættes i en 225 grader varm ovn og bager ca. 15 minutter. Køler af og spises som det er – eller serveres til lidt salat, lidt ost, lidt …. hvad du nu synes 🙂

De friterede løg laves sådan: Løget skæres i meget tynde skiver og “prikkes” ud til ringe. Varm neutral olie op i en gryde og steg løgringene af flere omgange i den ret varme olie. Det sprutter noget 🙂 og går ret hurtigt. Hellere for lidt end for meget – de smager branket, når de er meget mørke, og det er ikke så godt. Drypper af på lidt køkkenrulle.

Brødet smager bare godt – muligvis kan du nøjes med at stege løgene i lidt mindre olie, i stedet for helt at fritere dem. Det prøves en anden gang.

De smagte ikke helt som kokkens udgave 🙂 Men jeg er nu alligevel ok tilfreds.

God tirsdag.

Jette

Midlertidig hønsegård

Jeg håber du har nydt din weekend 🙂

Min er blandt andet blevet brugt på at få bragt forholdene i orden for mine små silkehøns. Så de er nu midlertidig flyttet ind i carportern og har fået permanent tag over hovedet.

De tog det nu meget pænt – at blive flyttet fra det store areal med langt græs og vissent ukrudt til at bo i ly af brændestablen og med perlesten som grund. De fandt hurtigt ud af, at der under blade og gammelt bark var lækre bænkebiddere og andet af den slags 🙂

Silkehøns ved ikke, at de kan flyve – derfor er hegnet ikke så højt.

De er ikke begyndt at lægge æg endnu – selv om de vist er ved at have alderen til det. Men mon ikke det kommer på et tidspunkt – med mindre det er haner, vi er blevet begavet med 🙂

God og mild mandag.

Jette

Fint brød

Forleden fik mine minikonfirmander til opgave at bage et fint brød – så det vil jeg også forsøge.

Men hvad er et fint brød ?

Det er der vist ikke nogen færdig formel for, men et brød bagt med umage, æltet og formet med omtanke – det tror jeg passer ind i den kategori 🙂

Et brød til weekenden kan bestemt godt være dette – enkelt og ligetil, og fint flettet.

Et fint brød

1 dl. ymer

2 dl. vand

15 gr. gær

1 tsk. groft salt

2 tsk. honning

2 spsk. olivenolie

75 gr. groft speltmel

ca. 300 gr. hvedemel

Opløs gæren i den kolde væske, tilsæt øvrige ingredienser og ælt godt igennem. Gem måske lidt hvedemel til senere.

Dejen hæver et par timer, før den æltes igennem igen – og flettes 🙂 Jeg forsøgte med 5 “snore” Det gik okay, men dej er ikke som almindelig snor, så det kan let gå i stykker undervejs 🙂 Dejen kan også formes til et helt almindeligt brød.

Efterhæver, mens ovnen varmer op til 200 grader og bages ca. 25 minutter. Afkøler på en rist.

Og så er der – som jeg har skrevet før – lækkert nybagt brød. Det er virkelig bare godt 🙂 Og lige til at hygge med inden døre på en grå og våd november dag.

God weekend.

Jette

Engelsk julekage – så er det snart december :-)

Som præst er der to kalendere i mit hoved – kalenderårets med dage, uger og måneder og så kirkeårets med søndage og helligdage – nogle gange følges de lidt ad og andre gange går de hver sin vej.

Som konfirmanderne tydeligt kunne se i denne uge – alterbogen er næsten læst igennem, der er ikke mange sider tilbage – så det passer helt med, at på søndag er det sidste søndag i kirkeåret. Og så vender vi bogen. Så begynder vi forfra – 1. søndag i advent.

Det gode ved kirkeåret er, at der får man ikke stress af at tænke på, at nu er klokken allerede halv tolv, og jeg mangler så meget endnu. Eller nu er der kun en dag til deadline. Nej kirkeåret med helligdage – er skabt til at tage det med ro!

Men når kirkeåret går på hæld, så begynder de første juleforberedler også så småt og i det skjulte. Faktisk lidt hyggeligt 🙂

Det er slet ikke for tidligt at få lavet den engelske julekage, så i dag har jeg fået samlet rosiner, mandler, nødder og alt det andet lækre fyld og overhældt det med cognac – og nu står det og dufter skønt, inden kagen bages i morgen.

Og der er blevet smugkigget på nettet – de første adventsgaver er fundet 🙂

God torsdag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal