diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: januar 2016 Side 1 af 2

BLOGGEN HOLDER PAUSE

Jeg har de sidste par dage ligget sløj i min seng, med dynen over hovedet uden interesse for omverdenen – og med ret meget tid. Tiden gik mest med ingenting, det var der er stort behov for – men der kom også tanker forbi, og overskriften her kom også op.

Lidt overraskende – men set i bakspejlet, så har der den sidste tid ikke været bagt så meget, indlæggene er blevet kortere og knap så fyldige – så nu går bloggen på pause. Eller, der kommer i hvert fald til at gå længere mellem nye indlæg. Der har simpelthen været lige lovlig meget at forholde sig til – tror jeg.

Jeg vil stadig glæde mig over at bage, og også dele det til tider. – Men ikke mindst så vil der komme nyt om sommerhuset. Det projekt er netop nu begyndt at røre på sig.

En kontrakt til underskrift er landet i min indbakke. Og det projekt, at bygge et FSC-certificeret sommerhus, det vil jeg meget gerne skrive om og dele, så der kommer mere – drypvis.

Noget kommer også på Instagram, det er en lidt hurtigere måde lige at delagtiggøre på, hvad der sker her og nu.

Så velkommen til fortsat at kigge forbi her inde på bloggen, eller på Instagram: bagningmedbudget Og på forhånd tak for din forståelse.

På gensyn, jeg vil stadig glæde mig over at følge alle I andre flittige og dygtige bloggere.

Kærlig hilsen

Jette

Snemand Frost og Frøken Tø

Det har været en forundelig weekend på flere måder – også vejrmæssigt.

Lørdag morgen vågnede jeg til dette syn: Flere centimeter nyfalden sne – det lyser og dæmper.

Mette og Peter hyggede sig i haven – selv om man er godt oppe i 20’erne er sne stadig fascinerende.

Denne flotte snemand blev bygget. Bemærk Mettes retro flyverdragt – det er min gamle skidragt, helt umoderne, slet ikke som de skal være i dag, men den fungerer her langt ude på landet, når man lige skal uden for 🙂

Og så i dag – mildt og lunt – og sneen er nærmest væk. Kun den flottte snemand forsøger at holde skansen. Omend det er svært!

Derfor et par vers af den fine Halfdan Rasmussen sang om Snemand Frost og Frøken Tø.

Snemand Frost og Frøken Tø

gik en tur ved Søndersø

fandt en bænk og slog sig ned,

talte lidt om kærlighed.

På en bænk ved Søndersø

sidder stakkels Frøken Tø.

Snemand Frost er smeltet op.

Hun må ha ham i en kop!

Ja, Frost og Tø er en farlig kombination 🙂

God mandag.

Jette

Farverig lagkage

Menighedsrådet holdt møde i aftes. Og ordningen med, at jeg bager til mødet, er fortsat her i 2016. Det har jeg det fint med, og det lader til at medlemmerne også er tilfredse med ordningen 🙂

I går blev det de sunde chiaboller – dog bagt som brød – der blev serveret. Og så en ret lækker og farverig lagkage.

Jeg havde satset på, der var så meget tilbage, at jeg kunne få et billede af indersiden af kagen – men da først menighedsrådet havde fået, og dernæst Mette og Peter havde været der. Ja så var fadet tomt. Jeg vælger at tolke det som tegn på en velsmagende kage 🙂

Farverig lagkage (6-7 pers)

Bund

2 æg, fra skønne høns

1 tsk. vaniljesukker

100 gr. sukker

lidt revet citronskal

50 gr. smeltet smør

20 gr. mandelmel

80 gr. mel

½ tsk. bagepulver

Pisk æg og de to slags sukker lyst og luftigt. Tilsæt det smeltede, let afkølede smør og pisk igen. Vend de øvrige ingredienser i – mel og bagepulver må gerne sigtes i. Mandelmel kan erstattes af hvedemel. Dejen kommes i en smurt springform (diameter 18 cm.) og bager ca. 25 ved 175 grader. Afkøler i formen.

½ portion jordbær/hindbærmousse

Vaniljecreme

1 æg, fra en solid høne

30 gr. sukker

½ vaniljestang

1½ dl. mælk

1 spsk. maizena

½ dl. piskefløde

1 blad husblas

Sæt et blad husblas i blød i koldt vand, ca. et kvarter. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker og den tomme stang i en gryde og tilsæt de øvrige ingredienser – undtaget husblas og piskefløde. Bring cremen i kog og lad den koge ganske kort, vrid husblas fri for vand og kom det i den varme creme, hvor det smelter. Kom cremen i en skål, læg film på toppen for at undgå kondens og sæt cremen på køl. Lige inden den skal bruges piskes fløden til let skum, som vendes i cremen. Husk at fiske den tomme vaniljestang op 🙂

Overtræksmarcipan af 150 gr. marcipan

Chokoladeganache

50 gr. mørk chokolade

½ dl piskefløde

Hak chokoladen ret fint. Varm piskefløden til kogepunktet – gøres let i mikroovnen. Hæld fløden over chokoladen og rør til en smuk og blank blanding. Sættes på køl til den skal bruges.

Samling af kagen:

Del bunden i 3 dele. Når jeg samler kagen, vender jeg den på hovedet, så det øverste lag kommer i bunden. Placer bunden på serveringsfadet og sæt kageplast omkring. Fordel vaniljecremen på bunden. Læg næste bund på, fordel moussen og slut med den sidste bund – med bunden op ad. Sættes på køl en times tid, og gerne længere.

Fjern kageplast. Lun ganachen ganske lidt i mikroovnen og fordel den på den afkølede kage. Øvelsen går ud på at få et så fint og jævnt lag, som muligt.

Overtræksmarcipanen rulles ud i et langt bånd i kagens højde. (Længden er: diameter x 3,21) Placer båndet rundt om kagen. og slut med at pynte med marcipanblomster, hindbærstøv, eller hvad du nu synes 🙂

På en vinterdag lyste kagen lidt op 🙂

Rigtig god weekend.

Jette

Jordbær/hindbær mousse

Her kommer et kedeligt indlæg 🙂

Men sommetider er det bare praktisk at skille tingene lidt ad, så man kan kombinere dem senere efter eget behag.

Så i dag gælder det fyld til lagkager – eller andre kager. Jeg holder meget af frugt i fyldet til en lagkage, det giver en friskhed og noget farve, og smager dejligt.

Jeg lavede brombærmousse til denne kage for lang tid siden, og det er den ide, der er udgangspunkt for denne opskrift.

Jordbær/hindbær mousse

200 gr. jordbær/hindbær (eller blot en af dem)

50 gr. sukker

evt. 1 tom vaniljestang

1 dl. yoghurt/fraiche eller andet surmælksprodukt

3 blade husblas

2 dl. piskefløde

Bland gerne frugt, sukker og tom vaniljestang og lad det stå og safte – inden det gives et kort opkog. Køler af og blendes/køres på minihakker.

Læg husblas i blød i koldt vand et kvarters tid. Rør surmælksprodukt i bærene.

Der er kommet et nyt produkt (jeg har ikke set det før:-)) Fraiche 6% – det synes jeg godt om. Jeg er slet ikke til surmælksprodukter på 0,1%, men de kan sikkert godt bruges her, hvis du synes.

Pisk fløden til blødt flødeskum. Knug vandet fra husblas og smelt det i mikroovn – på få sekunder. Det køles ned med lidt af bærblandingen, inden det hele røres sammen. Den piskede fløde vendes forsigtigt i, og moussen sættes på køl, til den skal bruges.

Det er en forholdsvis syrlig mousse, men du kan bare smage til med lidt mere sukker. Men i en kage med søde bunde, da er det okay med lidt modspil.

Med endnu en smuk vinterdag uden for vinduet.

Jette

Reste cookies

Jeg tænker nogen næsten går udenom alene ved ordet “rest” 🙂

Men når der nu stadig er lidt overskud fra nytårets indkøb, og det er alt for godt til at gå til spilde, så må der prøves nye veje. Og jeg har læst mig til, at mange andre har prøvet at gå denne vej, så her er mit forsøg.

Cookies med kransekagefyld.

Jeg brugte opskriften her her og erstattede chokoladen med grofthakket kransekage. Det blev faktisk ret vellykket, hvis jeg selv skal udtale mig 🙂 De er ret så søde i det, der kunne godt være sparet en anelse på sukkeret, men ellers går de rent hjem.

I morgen afholder menighedsrådet årets første møde – og så kan jeg igen bage kage 🙂 Jeg glæder mig til en af de nærmeste dage at vise kagen, for i mit hoved har den taget form.

Udsigten fra mit vindue – på en smuk og kold januardag.

Jette

Sunde chiaboller

Jeg har stadig Trines fine chiafrø stående. Det går – for at sige det mildt – lidt langsomt med at få dem brugt 🙂

Chiafrø er ellers supersunde – de er rige på blandt andet Omega 3, protein og kostfibre. Og smager stort set ikke af noget, og kan derfor fint blandes i brød.

Så her kommer et bud på nogle udmærkede boller – de er ret lette og lækre. Og helt sikkert sunde 🙂

Chiaboller med gulerod (8 små boller)

1 mellemstor gulerod, revet

10 gr. gær

2 spsk. chiafrø

1 dl. vand

½ dl. surmælksprodukt

1 æg, fra en modig høne

1 tsk. salt

50 gr. grahamsmel

ca. 200 gr. hvedemel

Rør vand og chiafrø sammen og lad dem trække ca. 10 minutter. Rør gæren ud i surmælksprodukt og tilsæt de øverige ingredienser og chiafrø og vand. Kom hvedemelet i lidt efter lidt. Æltes let igennem og sættes til hævning et par timer.

Dejen æltes igennem igen og deles i 8 stykker, trilles og sættes på en plade med bagepapir. Efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Bollerne bager ca. 20 minutter og afkøler på en rist.

Det er ret lette og lækre boller. Passer fint til morgenmad og med ost på.

På en smuk vinterdag.

Jette

Musik og historie – weekend glimt

Det har været en dejlig weekend – vinterlig og hyggelig. Og fyldt med sang og musik krydret med et spændende foredrag og en lang vandretur ude i den frostklare janaurluft.

Musikalsk spændte tiden sig ud fra barokken til nutiden, fra Händel til Wind, over et spand af 300 år. Fredag aften bød på en dejlig Nytårskoncert, med dygtige musikere, der tryllebandt på blokfløjte og cembalo og fyldte rummet med skønne toner fra en svunden tid.

Lørdag gik ad nye veje – en tur til Fredrikshåb plantage. Et virkelig særegent stykke Danmarks natur – hede, sandbanker og søer, der opstår og forsvinder, alt efter grundvandets stilling. Samtidig rummede området masser af historie fra 2. verdenskrig – mandskabsbunker, søjler til benzinledning og flyverskjul. Alt sammen noget, der er langt fra vores tid – og dog en vigtig del af vores historie.

Søndagen blev brugt til sang! Igen i år deltog jeg i Popsalmer. Og i år var der mulighed for at ikke kun børn kunne synge med, men også voksne – så derfor stillede jeg op. Og nød det. En inspirerende dag – og nu med en nodebog mere på hylden. Janne Wind, som stod for work shoppen, har komponeret og udgivet sin musik. Så nu kan konfirmanderne komme til at synge gamle tekster med nye melodier.

  Husby kirke lagde rum til Popsalmer

Janne Wind fortæller

Line, Caroline og Camilla – tre glade deltagere

En dejlig weekend er forbi, og som nu betyder, at hovedet i dag er fyldt med dejlig musik og mindet om gode stunder. 

Formiddagen har budt på avislæsning – det ved du godt, jeg synes, er en dejlig ting 🙂 Og her mødte jeg denne skelnen, som jeg synes er super interessant:

At huske, er en evne (huske kongerækker eller Europas floder)

At erindre, er at have summen af levet liv med sig. At bære livet med sig.

Definitionen er fra en kronik af tidligere biskop Keld Holm. 

Den kan man godt bruge lidt tid på at fundere over 🙂

God mandag.

Jette 

Ovnbagt müsli

Når jeg læser en opskrift, hvori der indgår en lidt “skæv”ingrediens, så bliver jeg altid nysgerrig.

Jeg er ikke god til selv at sammensætte nye smage og ingredienser, men afprøver gerne andres ideer. Denne gang en müsli med salte pistaciekerner. Dette miks af salt og sødt er vist meget fremme lige pt, og også ganske interessant. Müslien her blev i hver fald ganske fin.

Ovnbagt müsli (godt 200 gr.)

100 g. havregryn

15 gr. kokosmel

15 gr. græskarkerner

15 gr. solsikkekerner

50 gr. saltede pistaciekerner (afskalles inden brug :-))

25 gr. rosiner eller tranebær

1/4 tsk. salt

15 gr. farin

10 gr. sirup

1½ spsk. olivenolie

Farin, sirup og olie kommes i en lille gryde og bringes netop op og koge. De øvrige ingredienser – undtagen rosiner – blandes i en skål og røres sammen med sukkerblandingen.

Det hele fordeles på en plade med bagepapir og bager ca. 35 minutter ved 150 grader. Rør en enkelt gang undervejs. Når det kommer ud af ovnen blandes rosinerne i – afkøles og kommes i en lufttæt beholder.

Det er super let at lave denne portion og lækker at drysse oven på yoghurt eller andet til morgenmad.

Nu er det snart weekend – med arbejde og hygge – og udsigt til sne 🙂

God weekend.

Jette

Naboens fødselsdag

Jeg er meget glad for mine høns – det er ingen vist i tvivl om 🙂

Og de trives og spurter rundt for at finde noget lækkert under blade og små grene. Og så lægger de æg. Flittigt og stabilt.

Så i dag, hvor naboen fejrer fødselsdag, da kunne de bidrage til en lille gave.

En hyggelig formiddag, i selskab med gæve kvinder, der har kendt hinanden i mange år – det er så fint at få lov at være en del af. Selv efter 20 år samme sted så er jeg stadig den nye i selskabet 🙂 Men efterhånden kan jeg dog tale lidt med om, det der var en gang. Livets gang på landet, mennesker og dyr – familiers historier. Alt det, der er med til at knytte os sammen.

God torsdag.

Jette

Hurtigt madbrød

Til aftensmaden i dag har jeg brug for et madbrød. Og kom i tanke om, at for mange år siden – da Karolines kogesbøger var det eneste, jeg kiggede i – der var en opskrift på et meget hurtigt madbrød. Jeg kan huske, at jeg syntes, det var specielt, for brødet var med gær, men skulle ikke hæve og det skulle i en kold ovn – så det var ligesom helt anderledes end andre brød.

Her kommer det i anno 2016 udgave 🙂

Fladt madbrød

50 gr. smør/margarine

20 gr. gær

2 dl. mælk

½ dl. surmælksprodukt

1 tsk. sukker

1 tsk. groft salt

1 tsk. tørret rosmarin

75 gr. grahamsmel

ca. 300 gr. hvedemel

Smelt smør/margarine og hæld mælken i, inden det kommet i det fad, dejen æltes i. Tilsæt de øvrige ingredienser, men kom hvedemelet i lidt af gangen. Ælt dejen igennem og form til en kugle, som så trykkes flad på en plade beklædt med bagepapir. Med en kniv markeres brødet i 8 felter.

Brødet sættes i en kold ovn, som nu tændes på 225 grader. Bager ca. 30 minutter, og køler af på en rist.

Det var virkelig et hurtigt brød. Og huset dufter lifligt af nybagt brød – og venter kun på at blive serveret til en solid omgang chili con carne i aften.

God onsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal