diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juli 2014 Side 1 af 3

Sommer havregrynskugler

Måske du allerede nu tænker jul, eller i hvert fald mørke, kulde og hygge inden døre? Havregrynskugler er i hvert fald ikke det første, jeg tænker på her i juli, selv om det er den sidste dag i måneden 🙂

Men man kan overraskes!

Så da jeg åbnede døren til køleskabet her til morgen – stod en helt tallerken med de mest sirlige og fine havregrynskugler parat. Lige klar til at blive serveret.

I nattens mulm og mørke – eller i hvert fald i de sene nattetimer har Peter været i køkkenet og hygget sig med havregryn og smør og kakao. Det er da lidt hyggeligt. Og jeg ved godt, at man ikke kan leve af havregrynskugler, men det er nu ikke så dårligt at kunne fremstille sådan nogen – som både er akkuratte og smager godt 🙂

Jeg havde tænkt at fortælle om et nyt brød og lemoncurd i dag – det kommer i morgen. Der er et glimt af det her.

Farven her er helt naturlig – det synes jeg er imponerende! At æg og citron kan blive til sådan en fantastisk flot og frisk gul farve. Det bliver man kun glad af at se på.

Må din torsdag blive god og rar.

Jette

Harvest kager

Hvorfor kagerne hedder sådan – ellere rettere Harvest Festival – kan jeg ikke gennemskue 🙂

Men sådan hedder de i Emmerys bagebog “Den økologiske bager”. Det er en spændende bog, men også ret idealistisk. Og økologisk bager – sådan en er jeg slet ikke. Men jeg køber økologisk, hvis prisen lige er den rette, eller historien om produktet er tilpas interessant.

Tilbage til kagerne her – de er fyldt med krydderier, nødder og tørret frugt – lige en småkage efter mit hoved. Og bliver altså igen i følge bogen serveret til høstfester. Det kan jo være jeg skal prøve det, når der om kort tid igen skal holdes høstgudstjeneste i kirken.

Nødderne er nogle af de sidste fra min søster. De er nu alle blevet knækket og ristet i ovnen, parat til at blive spist som de er, eller komme i noget brød eller en kage.

Harvest kager (ca. 14-15 stk.)

60 gr. brun farin

50 gr. rørsukker

15 gr. honning

75 gr. smør

1 æg fra en hyggelig høne

90 gr. hvedemel

80 gr. havregryn

lidt fint salt

1/4 tsk. bagepulver

½ tsk. ingefær

½ tsk. kanel

75 gr. rosiner

60 gr. tørrede abrikoser, i mindre stykker

25 gr. hasselnødder, hakkede

Pisk farin, sukker, honning og smør godt sammen. Tilsæt ægget. Bland alle de tørre ingredienser – undtaget fyldet – og rør det i dejen. Til sidst kommes fyldet i og fordeles godt.

Dejen sættes i små klatter – med en ske – på en plade med bagepapir. Forsøg at få rosinerne gemt af dej – ellers bliver de branket, når de bages. Kagerne bages ved 170 grader ca. 15 minutter.

Tages af pladen og afkøler på en rist.

De smager ret godt 🙂 Det er bløde, og der er noget at tygge på. Mine er blevet som en mellemting mellem en cookie og en lille kage – for de er ikke sprøde.

Måske jeg skal forbi Emmerys i Århus ved lejlighed og se, hvordan deres udgave smager 🙂

God onsdag.

Jette

Lækkert og smart syltetøjsglas

Ja, det er smart – jeg har blot endnu ikke helt forstået ideen 🙂

I sidste uge købte jeg et fint lille syltetøjsglas, perfekt til små portioner af hjemmelavet syltetøj. I lækkert design og kvalitet. Mærket hedder Kilner, og har en 150 år gammel tradition bag sig. (læs mere her

Men det interessante er låget! Det er nemlig delt i to, så det består af en ring og en plade. Og som jeg har forstået det lægges pladen på, når glasset er fyldt og ringen skrues på. Så slutter det helt tæt og kan indholdet gemmes godt og længe.

Fint nok – men da jeg læste videre på nettet om mit nye glas, så viste det sig, at pladen kun kan bruges én gang. Så skal den udskiftes og en ny tages i brug! Det var der bare ikke nogen, der fortalte noget om, og der stod heller ikke noget i brochuren, der fulgte med. Men på nettet kan man købe sæt med 12 nye plader, så kan glasset bruges igen.

Men – jeg tror nu nok, at min plade kan vaskes og bruges igen – mere end en gang 🙂 Men glæder mig bestemt til at tage det nye glas i brug!

Jette

Lagkage med hyldeblomstcreme

Jeg har tænkt lidt over, hvad fyldet nu skulle være i min lagkage med de lyse bunde.

I Kvickly faldt jeg over en flaske økologisk hyldeblomstsaft – til meget fornuftig pris, og tænkte at det måtte da kunne bruges i en creme.

En søgning på nettet viste, at jeg ikke var den eneste, der havde fået den glimrende ide 🙂 Men jeg har aldrig smagt sådan en creme.

Jeg valgte at bruge opskriften på vaniljecreme og udskiftede lidt af mælken med hyldeblomst saft.

Frugt skal der også i lagkagen – og da jordbærssæsonen er forbi, blev det frosne råsyltede jordbær og brombær i stedet.

Hyldeblomstcreme

1 dl. mælk

½ dl. hyldeblomstsaft, ufortyndet

1 spsk. maizena

25 gr. sukker

1 æg fra en let løbende høne

1/3 vanillestang

½ dl piskefløde

Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem med lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker, den tomme stang og de øvrige ingredienser – undtagen fløden – op i en gryde og bring det langsomt i kog. Pisk mens det koger op.

Når cremen er blevet tyk og har kogt igennem, kommes den i en skål for at køle af. For at undgå at der kommer “skind” på overfladen, lægges film ned ovenpå.

Når cremen er helt kold vendes den piskede fløde i – og den tomme vaniljestang fiskes op.

Cremen smager rigtig dejlig – men ikke særlig meget af hyldeblomst. Så jeg må vist eksperimentere lidt mere 🙂

På et rodet spisebord mellem ledninger og computere blev drengene inviteret på lagkage. Og det syntes de heldigvis var en rigtig god ide. Og lagkagen smagte godt – selv på en varm sommerdag med torden i luften.

Drengene og en kammerat tager i dag en tur i Legoland 🙂 Super idé, og jeg er sikker på de tre unge mænd får en herlig dag.

God mandag.

Jette

Mel fra Egeskov Mølle

Hvor er det dejligt, når nogen tænker på en – og ens interesse for bagning 🙂

I går blev jeg begavet med 2 kg. mel. Mange vil måske synes, at det er en lidt underlig gave at få – men jeg blev rigtig glad. Og glæder mig til at prøve at bruge melet.

Det stammer fra Egeskov mølle her på Fyn. Møllen er fra 1848 og virkede som kornmølle i 100 år. Nu tilhører den Svendborg Museum, og det er et frivilligt møllerlaug, der sørger for, at der nu igen  males korn på møllen.

Jeg har ikke besøgt møllen, men det står på listen af noget af det, jeg gerne vil se 🙂

Melet er groftmalet på stenkværn og dejlig at se på og røre ved. Og let at arbejde med. Virkelig luksus – også på en Budget side.

Med melposen fulgte også et lille opskrifthæfte – og jeg gav mig i kast med et lille brydebrød.

Brydebrød (8 boller)

12 gr. gær

1½ dl. vand

1 dl. surmælksprodukt

1 spsk. honning

1 spsk. olie

125 gr. Egeskov mølle mel

1 tsk. groft salt

ca. 250 gr. hvedemel

Gæren røres ud i vandet og det øvrige tilsættes – hvedemelet lidt efter lidt. Æltes godt igennem og stilles til hævning ca. 1½ time. Æltes igennem og deles i 8 stk., trilles til boller, der lægges tæt i en smurt springform ( 18 – 20 cm.).

Pensles med vand og drysses med kerner og frø – gerne forskelligt på hver bolle

Efterhæver godt ½ time og bages ved 200 grader i ca. 25-30 minutter. Køler af i formen, før brødet tages ud og serveres helt, så man ved bordet kan bryde et brød ud af helheden.

Det er blødt og lækkert – har en tæt krumme og masser  af smager.

Rigtig god lørdag – med lidt mindre sol 🙂

Jette

Hvad vil du virkelig ?

Det er et af livets store spørgsmål – og hvorfor nu skrive om det her?

Jo, juli måned er en rolig periode i præstegården og i præstens liv. Sommerferien gør sig gældende også her.

Men det betyder samtidig tid til at tænke over tingene. Og på biblioteket fandt jeg en bog netop med titlen: “Hvad vil du virkelig?” af S. Manning og M. Kaae. De arbejder begge som coach og er eksperter i at blive ved med at stille spørgsmål. Om hvad der gør en glad? Om hvad drømmen er? Om hvad vil du virkelig?

Og selv om det godt kan virke som lidt for meget, eller opleves som lidt overfladisk – så tror jeg, det er sundt at standse lidt op og tænke over tilværelsen og alle dens muligheder.

Og som de to forfattere meget rigtigt også skriver, så kan det meget vel være, at du er præcis der, hvor du gerne vil være!

At hverdage og festdage har en god fordeling. At der er tid til at arbejde og tid til at udleve drømme og gøre ting, du gerne vil.

Men det kan også være, at der er sket noget i ens liv, der gør, at nu skal man til at gå en ny vej.

Eller måske bare til at gøre flere ting, som man selv gerne vil og som gør en glad.

Det har måske ikke så meget interesse for dig, men jeg vil alligevel prøve at liste op, hvad jeg selv gerne virkelig vil.

Hvile i, at jeg har et godt arbejde og et dejligt sted at være præst, med godt personale og gode kollegaer.

Have øje for, at jeg er mere praktisk teolog, der også godt kan li’ at bruge mine hænder.

Lade det musikalske fylde, for det er det jeg synes er interessant.

Lade glæden ved at bage komme andre (mere) til gode – (Menighedsråd, kirkekaffe o.lign).

Nyde at se hønsene flintre rundt og stortrives – med masser af plads og grønt græs.

Begynde at strikke endnu mere – genoptage det jeg gjorde utrolig meget som ung 🙂

Finde fodfæste, nu hvor yngste barn snart flyver hjemmefra.

Nyde fornøjelsen og tilfredstillelsen ved at blogge.

Det kan lyde som selvfølgeligheder eller små skridt eller ændringer. Ikke de store revolutioner her. Muligvis. Men for mig at se, handler det om at være bevidst om tingene. Kun at brokke sig eller være irriteret og ikke tilfreds – det gavner ikke noget.

Udsyn – og ind imellem løfte blikket og se lidt længere og drømme lidt – det tror jeg, vi alle har glæde af .

Rigitg god og varm weekend.

Jette

Lyse lagkagebunde

I den kommende weekend kommer blandt andet nevøen på besøg – så jeg er sikker på, at noget kage vil falde i god jord 🙂 De to fætre skal – selv i sommervarmen – helt sikkert spille masser af computerspil og programmere og i det hele taget holde sig indenfor oppe på værelset.

Men en eller anden form for lagkage og noget med kanel (dog hver for sig) – det skulle nok godt kunne spises 🙂

Camilla Plum har i sin bog “Helt i kage” en opskrift på lyse lagkagebunde, som jeg gerne ville prøve. For at få et alternativ til den, jeg altid bruger.

Hendes opskrift var naturligvis for stor til min lille 18 cm springform, så jeg har omregnet og gjort portionen mindre. Der var heller ikke angivet nogen bagetid – så det er min tid, der er anført.

Her er mit forsøg:

Lyse lagkagebunde

2 æg fra skønne høns

1/4 vaniljestang, kornene herfra

85 gr. sukker

revet citronskal ( af ca. 1/4 citron)

25 gr. mandelmel

50 gr. smør, smeltet og let afkølet

75 gr. mel

½ tsk. bagepulver

Bland vaniljekornene med lidt af sukkeret og kom det så i en skål med resten af sukkeret og de 2 æg. Pisk til en lys, let og skøn æggesnaps. Kom smørret i og pisk let. Vend citronskal og mandelmel i æggesnapsen. Sigt mel og bagepulver og vend det med let hånd i dejen.

Kom dejen i en lille springform (18 cm), der er beklædt med bagepapir i bunden og smurt med smør eller bagespray på kanten.

Bages ved 175 grader i ca. 20 minutter til kagen er let lys brun. Prøv evt. med en tandstik i kagen, der må ikke hænge dej ved, når den tages op.

Afkøler i formen, og deles senere i to lag.

Nu er den klar til at blive fyldt og lagt sammen.

Med hvad er endnu ikke bestemt.

I min barndom var det ofte med sveskemos og pyntet med flødeskum. Det bliver det ikke her 🙂 Ikke at der er noget galt med den sammensætning – men jeg tror, jeg finder på noget lidt lettere og luftigt. Der kommer et billede, når resultatet foreligger.

Endnu en dejlig sommerdag tegner sig foran en 🙂

Jette

Fra haven

Hønsene er kilde til stor glæde og megen snak – og hyggelige er de.

Men som nævnt forleden, så har de ikke en indbygget GPS, som fortæller dem hertil og og ikke længere.

Så efterhånden er de ved at være ret så frygtløse og går på visit hos både naboer og genboer. Og det er jo ikke lige helt sikkert, at alle synes, det er så festligt at få besøg af mine høns!

Her er de dog på arbejde i egen have. – I baggrunden anes, at en flittig mulvarp også har fundet vej hertil. Det fineste muld bliver skubbet op og ligger i en tue i sirlig orden. Jeg samler jorden op og flytter den over i højbedene, for der tror jeg, den vil gøre fin gavn.

Pyntegræskarerne er nu for alvor ved at komme på banen. De første eksemplarer har lagt sig til rette på jorden. Nu er spørgsmålet så, hvor længe de skal blive siddende på planten, før de klippes af og kan komme til at pynte en andet sted?

Det bliver også lidt interessant at se, om de får flere farver. Det ville være dejligt – og var da også det emballagen antydede.

Og solbærsyltetøjet, som blev brugt i makronsolbærsnitter, var lavet af havens sidste solbær.

Solbærsyltetøj

100 gr. solbær

80 gr. rørsukker

Blandes i en gryde, og må gerne stå og trække lidt, før det koges ca. 10 minutter uden låg ved svag varme.

Kommes i et rent glas – eller bruges eller spises snarest. Det smager virkelig af sol og sommer 🙂

Og sommer er det fortsat – hold da op, hvor er det varmt. Mit aktivitetsniveau er mest stillesiddende – i skyggen 🙂 Det er til gengæld ret fint.

God dag.

Jette

Makronsolbærsnitter

Jeg havde planer om at bage noget helt andet – jeg vil til at udvidde mit repertoire af lagkagebunde. Men det får vente. For jeg læste lige hos Lone Landmand den skønneste opskrift på makronsolbærsnitter – som bare måtte prøves.

Hendes opskrift var til en ret stor portion – så jeg har gjort den mindre, men det gør ikke nydelsen mindre.

Lagkagebundene vender jeg tilbage til en anden dag – nu handler det om solbær og lækker kage:

Solbærsyltetøjet – lavede jeg faktisk selv 🙂 Var lige ude og støvsuge buskene for de allersidste bær og supplerede med nogle fra fryseren. Det er lidt rart at kunne lave det hele selv – en gang i mellem. Juli måned er her i præstegården en måned med langt mere tid til den slags projekter 🙂

Makronsolbærsnitter (9 stk.)

Bund:

115 gr. mel

60 gr. smør

60 gr. rørsukker

½ tsk. bagepulver

1 æggeblomme, fra en livsglad høne

Fyld:

75 gr. solbærsyltetøj

35 gr. hakket mørk chokolade

Top:

1 æggehvide, fra samme livsglade høne

125 gr. flormelis

60 gr. marcipan, groftrevet

Til bunden kommes alle ingredienser – undtagen æggeblomme – i en skål eller røremaskine og findeles. Tilsæt æggeblomme og saml dejen, men kun lidt – den skal ikke rulles ud, kun trykkes ud.

En lille bradepande (18 x 18 cm.) beklædes med bagepapir og dejen trykkes ud i formen. Forbages ved 200 grader ca. 12 minutter.

Imens røres “toppen” sammen. Det hele blandes i en skål og røres rundt nogen gange – og ikke mere.

Når bunden er forbagt fordeles syltetøj og chokolade drysses over.

Fordel makronfyldet over – gør det i små skefulde, så overfladen til sidst næsten er dækket. Bages færdig ved 200 grader i ca. 17 – 18 minutter.

Afkøler, før den skæres i snitter.

Snitterne smager dejligt – af solbær og chokolade og blød makron på toppen. Men også af glæden ved bær fra egen have og ikke mindst æg fra egne høns 🙂

Og aprospos høns – de giver mig hovedbrud – for de kan slet ikke finde ud af at holde sig hjemme på egen matrikel. Så der spekuleres alvorligt på at få lavet en hønsegård – men hvor vil det bare være ærgerligt for dem. For de nyder i den grad at kunne gå frit og gennemtrave den ene kvadratmeter efter den anden.

Jette

Tærte og loppefund

Overskriften fortæller om en dejlig, afslappet og varm søndag.

Hvor mange vil grille, men jeg bager en tærte 🙂 Og i går blev det en forårsløg-tærte.

Men inden den, så var jeg også på besøg på et lille fint loppemarked. Alt var pænt stillet op, og der var kaffe på kanden og tid til lidt snak. Jeg var på udkig efter små glas til syltetøj og gelé – men fandt i stedet to små vaser.

Især den malede vase, er jeg glad for. Den ser større ud end den er. Den måler ca. 12 cm i højden. Bagved ses en sjov lille kande – perfekt til de første forårsblomster, når det engang bliver den tid igen 🙂 Jeg er sikker på, at jeg får meget glæde af dem begge to.

Aftensmaden blev tærte med hjemmelavet tzatziki.

Det blev en lille smule “på slump”, for madtærter er super til at få brugt lidt rester i. Og kan laves i et utal af variationer, alt efter hvad man nu lige har lyst til at komme i sin tærte.

Tærte med forårsløg (2-3 pers.)

Mørdej – se opskrift her

(Passer til et tærtefad med 20 cm. i diameter)

Fyld:

1 bundt forårsløg

50-75 gr. revet ost – gerne lidt parmesan i blandet

75-100 gr. kylling eller skinke ( evt. en pålægsrest)

2 æg fra hjemlige høns

1 dl. mælk/fløde

½ tsk. salt

friskkværnet peber

evt. lidt chiliflager

Mens bunden forbager laves fyldet. Snit forårsløg i små stykker. Pisk æg, mælk og krydderier sammen. På den forbagte bund kommes først den revne ost, så forårsløg, dernæst kød og til sidst hældes æggemassen over. Tærten bager færdig ca. en halv time ved 200 grader.

Finishen på tærte kanten kunne bestemt være bedre 🙂 men ser man bort fra det, så smagte tærten fint.

God mad på en god sommerdag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal