diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juli 2017 Side 1 af 2

Sommerferie :-)

Jeg har glædet mig til at nå hertil. Nu ligger knap tre uger foran mig – uden arbejde, men ikke uden planer 🙂

Måske nok stik imod alle anbefalinger – at ferien handler om at stresse ned og lave ingenting. Det gør det bestemt også. Men alle mine ferieplaner inkluderer kun noget, jeg rigtig gerne vil, og der er også masser af tid til at lave ingenting, til at være, til at læse og til at nyde det sommerhus, der endelig er blevet færdigt.

Tid til at indtage terrassen her 🙂

Og til at fejre, at det er et år siden, jeg blev gift med den dejligste mand 🙂 Det var en skøn dag og jeg nyder livet som gift. Og trives ret godt med det 🙂 Dagen fejres i det Nordjyske – med besøg hos min far og overnatning på et slot. Det kan da kun blive godt!

Ferien byder også på en slags eksamen – selv om jeg havde lovet mig selv, at jeg havde været til eksaminer nok i mit liv 🙂 Det handler om sommerhuset, hvor der skal dokumenteres, hvor meget af det træ, der er brugt, der er FSC certificeret. Og så ender man med at beregne, hvor stor en procentdel af hele træmængden, det er FSC.  Og den håber jeg selvfølgelig bliver forholdsvis høj. Men ved det ikke endnu.

Og kyllingerne trives 🙂 Peter har lovet at passe både hund og høns i ferien, det er dejligt med hjælpsomme børn.

Så nu lukkes der ned for de digitale medier – i hvert fald lidt 🙂 Så på gensyn i august – jeg ønsker dig en dejlig tid.

Jette

Surbrød med kommen

Endelig var der en solskinsdag i går 🙂 så det var ikke tiden til at stå og ælte brød – men sætte over til et brød, det passede lige.

Så der blev sat en lille surdej i køleskabet og i dag blev selve brødet så bagt. Inspirationen er fra en af Mette Blomsterbergs opskrifter.

Det er et brød med kommen – det er virkelig længe siden, jeg har bagt sådan et sidst. Men som dengang, så får jeg nok også nu brødet for mig selv 🙂 Kommen har en særlig smag.

Surbrød med kommen

Surdej

25 gr. rugmel

75 gr. hvedemel

5 gr. gær

1½ dl. koldt vand

Det hele røres sammen og sættes i køleskab til næste dag. Og gærer og bobler.

1½ dl. lunkent vand

1 spsk. kommen

½ spsk. groft salt

10 gr. gær

2 spsk. olie

25 gr. rugmel

50 gr. grahamsmel

ca 200 gr. hvedemel

Kom surdejen i et dejtrug og tilsæt de øvrige ingredienser – men hold noget af hvedemelet tilbage. Rør det godt sammen – men lad dejen hvile nogle minutter, inden den æltes færdig.

Det grove mel har godt af at få lidt tid til lige at suge væden til sig.

Lad den færdigt æltede dej hæve ½ time. Æltes igennem og formes til et rundt brød, der lægges på en plade med bagepapir og efterhæver en ½ times tid. Ovnen varmer op til 200 grader og brødet bages ca. 30 minutter.

Køler af på en rist – og dufter skønt at kommen 🙂

Et lækkert og smagfuldt brød.

Jeg er virkelig fan af nybagt brød 🙂

God torsdag.

Jette

En ny skammel

Jo, jo – vi er ved at være i småtingsafdelingen, når det gælder ting til sommerhuset. Men en skammel er bare uundværlig 🙂

Jeg tror, det er noget jeg har arvet. Min mor sad altid med fødderne oppe på en skammel, når hun sad i sin stol om aftenen og syede, strikkede eller læste en avis eller en bog. Og jeg gør det samme. Sætter mig på tværs i en sofa, eller lægger benene op – på sofabordet, som ikke er helt i orden – eller på en skammel.

Så selvfølgelig måtte der en skammel ned i sommerhuset 🙂

Og efter en tur i Den blå Avis fandt jeg en fin lille skammel lavet i bambus. Jeg fik syet en lille hynde af stofrester og fyld af skumgummiafklip. Og afsluttede med et par gamle træknapper. Så nu passer den bare så fint ind nede i sommerhuset.

I denne uge har min søster lånt sommerhuset – og vi var lige på besøg, fik afleveret den nye skammel, snakket og afprøvet brændeovn. Det var vejret nemlig perfekt til, det regnede stort set hele dagen 🙂

Der kom ild i brændeovnen – vi skal lige lære at bruge den. Men hyggelig er den nu 🙂

God onsdag.

Jette

Digital afhængighed ?

I Pandekagehuset ved Kvie sø faldt jeg over dette lille skilt:

Et skilt, man ikke ville have set for 10 år siden. Men husets værtspar gør på en fin måde opmærksom på, at hos dem er der ikke trådløst internet – men mulighed for at tale sammen.

Nu er jeg jo vældig glad for min Ipad, og er også blevet glad for min smartphone – men alligevel synes jeg, at skiltet her og opfordringen er helt på sin plads. Det er trist at se på, når en hel familie sidder med næsen i hver sin telefon – i stedet for at tale sammen, se på omgivelserne, nyde stedet – bare være til stede.

Forleden læste jeg et interview med en yngre læge, der står bag hjemmesiden Sunddigital. Og hvor hans pointe er, at vi skal lære at omgås vores digitale hjælpemidler på en sund måde. Altså lære at slukke for dem! Vi behøver ikke være tilgængelige hele tiden. Vi skal blive bevidste om, hvor og hvornår vi bruger vores smartephone.

For 10 år siden var der ikke nogen, der havde en sådan telefon, så udviklingen er gået stærkt. Og der tales ligefrem om afhængighed af telefonen. Vi tjekker nyheder, mail, Instagram og meget andet i et væk. Man kan endda slå en funktion til, så man får en besked hver gang, der sker noget. Et lille bip eller et lysglimt – som forstyrer, midt i det man er i.

Og jeg synes, det er irriterende, når en samtale forstyrres af bling og glimt og andre lyde – for at gøre opmærksom på noget, som fint kan vente til senere. Eller som måske er helt ligegyldigt.

Jeg bruger selv meget tid på nettet – og skrev også her om, at sommerhusets livline er på plads 🙂 Men jeg lægger også tit min telefon et sted, hvor jeg ikke hverken ser den eller hører den. Og så går det alligevel.

Nu står ferien snart for døren – her vil jeg håbe den digitale informationsstrøm begrænses – og erstattes af masser af gode oplevelser og skøn tid sammen med dejlige mennesker. Det er jeg faktisk helt sikker på sker 🙂

Tak fordi du læste med – må du få en dejlig dag, både med og uden digital indblanding.

Jette

Gulerodskage – og et særligt skilt

Selv her midt om sommeren smager en gulerodskage godt 🙂

Jeg plejer at synes, at krydrede kager hører vinterhalvåret til – men med regnen trommende ned og ikke alt for høje temperaturer, ja så er det altså helt fint med en omgang gulerodskage.

Og i køleskabet var der en rest flødeost i overskud – så var der ikke meget at betænke sig på 🙂

Lille gulerodskage (4 personer)

1 æg

75 gr. farin

½ dl. olie

75 gr. revet gulerod

80 gr. mel

et nip salt

½ tsk. kanel

½ tsk. bagepulver

1 spsk. solsikkekerner

25 gr. rosiner

Pisk æg og farin grundigt og tilsæt olie og pisk igen. Vend de øvrige ingredienser i og sørg for, at det hele er blandet godt sammen. Kom dejen i en lille springform (ca. 16 cm i diameter) med bagepapir i bunden og bag kagen ca. 30 minutter ved 180 grader. Køler af i formen.

Flødeostcreme

50 gr. flødeost

25 gr. flomelis

½ spsk. citronsaft

Rør alle ingredienser sammen til en glat creme og fordel den på den kolde kage. Pynt evt. med revet citronskal eller en marcipanfigur.

Og nyd så en lækker kage 🙂

Og til sidst – lige et glimt af et tankevækkende skilt, jeg mødte i weekenden. I en restaurant inde midt i Jylland 🙂 I morgen vil jeg tænke lidt videre over netop budskabet her.

God mandag.

Jette

Et døgn i sommerhus – Diva og jeg

Det er stadig nyt, dette at kunne køre ned i sommerhuset, sove der, og vide at der egentlig er alt det, man har brug for.

Så Diva og jeg tog et døgn i sommerhus 🙂 Et sommerdøgn, for der var sol og meget varme første dag og overskyet og lunt næste dag. Og tørvejr. Det sidste betyder ret meget, når man er i sommerhus, i hvert fald på denne årstid.

Her er glimt fra et hyggeligt døgn – hund og menneske i selskab med hinanden 🙂

Vand, sand og tang – og en okay vandtemperatur at dyppe fødderne i 🙂

Helnæs bugt en sen eftermiddag – jeg nyder at kunne se og høre vand.

I aftenbelysning –

Og med udsigt mod øst – en flot kartoffelmark i blomst.

Ærteblomster og internet – de første er så fine, den anden en livline 🙂

En lidt træt hund 🙂

Der er meget i sommerhuset, men der er ingen tørretumbler 🙂

Der er stadig praktiske ting at lave – jeg fik vasket de sidste vinduer, flyttet affaldstræ, så der nu kun er en stor stak. Plantet en lille rose og flyttet en bunke marksten, så de nu ligger langs annekset og måske kan virke som et lille dræn.

Og vvs’eren var forbi – og fiksede en samling under vasken, der dryppede.

Og så fik jeg lavet små lanterner. Jeg havde set idéen til en fødselsdag, hvor de var brugt som bordpynt – men de fungerer også fint som lanterner på terrassen. Og er supernemme at lave og koster stort set ingenting.

Et tomt syltetøjsglas, noget natursnor og et fyrfadslys! Eller der kunne sættes en lille buket blomster i det høje glas. Uanset hvad, så skaber det hurtigt en dejlig stemning en sommeraften.

Nu gælder det weekenden – med en rolig lørdag og en ret travl søndag.

Må du få en skøn sommerweekend – med sommerferiestemning.

Jette

Cheesecake uden husblas

Det er langt fra alle cheesecake, der bruger husblas, men en del gør. Og med vegetarer i familien, så er det godt med opskrifter, der styrer uden om netop husblas – da det er et animalsk produkt.

Jeg faldt forleden – i Nettos blad – over en lille fin og lidt anderledes anretning af cheesecake.

Så den måtte jeg prøve, og tænkte, at Peter kunne være testsmager. Han smager ret meget forskelligt, og er ind imellem lidt skeptisk og tøvende. Men denne her var helt ok! 🙂

I min udgave rakte creme og bær til tre desserter.

Cheesecake uden husblas (3 glas)

Bærkompot

100 gr. jordbær og ribs (ca. ½ af hver)

30 gr. sukker

Bærene blandes med sukker, trækker lidt inden det koges til kompot og afkøler. Moses/blendes evt. lidt.

Kiksebunden er erstattet af mandel-havregryns knas – men den traditionelle udgave med smør og digestive kunne også sagtens bruges.

50 gr. sukker

30 gr. havregryn

25 gr. mandelmel

Smelt sukker til lys karamel i en gryde. Tag den af varmen og rør havregryn og mel i inden det hældes ud på bagepapir og afkøler. Hakkes groft inden den bruges. Der er lidt knas i overskud som gemmes til en anden gang.

Karameliseret hvid chokolade

50 g. hvid chokolade

en anelse groft salt

Tænd ovnen på 120 grader. Hak chokoladen groft og læg den på en plade med bagepapir. Bag chokoladen en halv times tid – og rør i den et par gange. Tages ud, drys lidt salt over og køl af. Der er lidt i overskud i denne portion.

Flødeostcreme

100 gr. flødeost

100 gr. creme fraiche 9%

1 spsk citronsaft

1 tsk.. vaniljesukker

30 gr. sukker

Det hele blandes og røres godt sammen – smages lige til 🙂

Saml kagen i fine glas – nederst havrecrumble, så creme, lidt bagt chokolade og øverst bærkompot.

Og du har den lækreste dessert på en skøn sommeraften – eller en anden aften. Desserten kan fint vente en time eller to, inden den serveres.

Her ser du den i morgenfrisk udgave 🙂

Det er ikke en traditionel udgave af en cheesecake, cremen er blød og lækker og bunden sprød og knasende. Men som et alternativ, så er den virkelig god – og smager bare godt 🙂

God torsdag.

Jette

Sagen er afsluttet

I går fik jeg en skelsættende mail. Jeg fik færdigmeldt sommerhusbyggeriet – det foregår jo digitalt med NemID og vedhæftede filer – og kort efter at jeg havde trykket på send, kom en mail retur med den gode meddelelse : Sagen er afsluttet!

Hvor er det vildt at være nået hertil. Der mangler stadig lidt – noget gelænder og noget planering og græssåning, men de store ting – de er færdige.

Her var udgangspunktet –

og her er vi i dag 🙂 Ingen tvivl om, at det har været det hele værd.

Og hvad har det så kostet? Ikke at alt skal gøres op i penge, men det er trods alt en del af det.

Det blev selvfølgelig (!) dyrere end først antaget. Men ikke værre end det nok skal hænge sammen.

Det, som gjorde den store forskel, var de bevidste bæredygtige tilvalg – fsc-certificeret træ og træfiberisolering. Håndværkerlønninger er de samme uanset, hvilket materiale de har skullet arbejde med. Og her lige en cadeau til håndværkerne – hvor har de været dygtige. De har virkelig afleveret et stykke arbejde, de kan være stolte af. Og som vi nu kan nyde at tage i brug.

Men huset – eksklusiv grund, kloakering og indlæggelse af vand – løber op i 1,1 million. For 50 m2 hus og 20 + 32 m2 terrasse. Et lille hus og en stor terrasse 🙂

Og nu med sænkede skuldre og ikke helt så mange bekymringer. Det lykkedes at komme i mål. Og hvor jeg glæder mig til at sidde/ligge på terrassen – og læse en bog eller tale med hvem, der nu måtte være i nærheden 🙂

God onsdag.

Jette

Maries lækre kokos-kakao snitter

Som jeg tidligere har konstateret, så har opskrifter virkelig deres eget liv. De dukker op i vidt forskellige sammenhænge, gennem familie, venner og kollegaer.

Opskriften her kom Ole med – Marie fra hans arbejde havde bagt disse lækre snitter – og delte gerne opskriften. Dejligt. Hendes portion var stor, ret stor faktisk, så den er blevet formindsket gevaldigt, men passer nu lige til en omgang eftermiddagskaffe i en helt almindelig familie 🙂

Kokos-kakao snitter (ca. 10 snitter)

Hindbærsyltetøj

100 gr. hindbær

45 gr. sukker

evt. lidt tom vaniljestang

Sukker og hindbær trækker lidt, inden det koger et par minutter. Afkøler og moses med en gaffel.

Tærtedej

115 gr. mel

75 gr. smør/margarine

60 gr. sukker

1 æggeblomme

evt. 1 tsk. koldt vand

Bland mel, sukker og smør og smuldr smørret til det ligner grov rasp. Tilsæt æggeblommen og saml dejen. Lægges på køl mindst en time – måske flere dage 🙂

Top

1 æggehvide

65 gr. kokosmel

85 gr. sukker

1 spsk. kakao

Det hele røres sammen.

Rul tærtedejen ud (ca. ½ cm tyk) og læg den i en 18×18 cm form med bagepapir i bunden. Fordel hindbærsyltetøjet over og bag kagen i 12 minutter ved 180 grader.

Tag kagen ud og fordel kokosmassen over og glat den lidt ud. Bag kagen videre ca. 16 minutter også ved 180 grader.

Tages ud, køler lidt, inden der evt. drysses chokoladespåner over toppen, og kagen skæres ud i fine snitter.

Og så er der bare lækre kager til kaffen. Peter og jeg nød adskillige stykker i løbet af dagen 🙂 Det er en forholdsvis let kage at bage og den kan kun gøre lykke, hvor den serveres.

God tirsdag.

Jette

En weekend uden billeder

Det er nu ikke fordi, at jeg har ligget med lukkede øjne hele weekenden. Men det er nogle dage, hvor jeg faktisk kun har taget et billede – nemlig et billede af en kageopskrift. En opskrift, der skal afprøves lidt senere i dag 🙂

Nej – det har været en dejlig weekend – med det fineste sommervejr i lørdags, og noget regnvejr i går. Men det passede til programmet, for lørdag var hele familien i sommerhus for første gang. Det var virkelig forunderligt at kunne sidde og ligge på terrassen, nyde solen og samværet. Lytte til grin og gode snakke, spille stangtennis og samle puslespil. Spille Ego og opdage pudsigheder hos hinanden.

Sommerhuset har kun 4 faste sovepladser, så der blev indkøbt to ekstra madasser, så alle kunne sove samtidigt. Og vågne op, og synes, at man bare havde sovet dejligt. “Sovet som en drøm” som Mette udtrykte det. Det tegner godt for fremtidige nætter og dage i sommerhuset.

I går havde jeg både gudstjeneste i egen kirke og en afløser gudstjeneste. Og hvor en af kirkegængerne efterfølgende kom og fortalte, at det var første gang hun var tilbage i hendes dåbskirke. Hun var blevet døbt der i 1960 🙂 og var nu rundt og opsøge steder og personer fra dengang. Et andet par var norske turister, og de kunne konstatere, at vores salmebog rummede en del salmer skrevet af nordmænd. Og ja, vi har lånt og kigget mod de nordiske lande, når der er blevet fundet især nye salmer. Men som parret også sagde, så havde de altså også lånt af den danske salmeskat – Grundtvig var de ganske godt bekendt med 🙂  

Mandag – sommer, sol, fridag og friske kyllinger – det er rammen om en dejlig dag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal