Nu går turen snart nordpå – så derfor er det tid til at få bagt en fødselsdagskringle til min far. Og til de gæster, der måtte kigge forbi 🙂

I min barndom var kringle selvskreven på ethvert kaffebord. Jeg har smagt en del forskellige – men husker min mors, som den bedste. Den var altid fyldt med lækker remonce og masser af rosiner.

Jeg har ikke fået hendes opskrift med. Så jeg har været ude at høre mig lidt omkring. Og opskrifter har jo sit eget liv og går sine egne veje – så denne opskrift har jeg fra graverens kone. Med ord om, at den er superlækker 🙂

Den er lidt speciel i sin fremstillingsmåde – men det fremgår af opskriften.

Kringle (ca. 12 stk.)

2 æg fra gode høns

25 gr. gær

1 dl. vand

125 gr. blødt smør

ca 250 gr. hvedemel

Æg, smuldret gær, vand (lunt) og det bløde smør røres sammen og står ½ time. Gæren begynder at arbejde en smule i den tid. Så røres godt igennem og hvedemel tilsættes – lidt af gangen. Ælt til du har en lækker og blød dej. Det meget fedtstof gør den helt særlig at røre ved.

 

Dejen sættes til hævning – og ja, min dej er ret gul – de gode høns lægger super fine æg 🙂 Hæver tildækket ca. 45 minutter.

Imens røres remonce:

 

100 gr. sukker

100 gr smør

 

Røres godt sammen.

Den hævede dej æltes let og deles i to og rulles til lange stænger og lægges på bagepladen (med bagepapir). Fordel halvdelen af remoncen på hver af stængerne og drys med rosiner ( ialt ca. 75 gram)

Siderne foldes ind og enden lukkes til.

Pensles med vand og drysses med sukker og hakkede nødder.

Efterhæver i ca 15 minutter.

Bages ved 200 grader ca. 12 – 14 minuter. (Hold øje med den)

 

 

Endestykket mangler – det spiser jeg, og det smager ret godt. Stadig lunt og sprødt.

Nu køles kringlen af, og så tager den turen til Nordjylland, hvor jeg håber min far synes, den smager godt, når han får et stykke i morgen på sin fødselsdag.

 

God weekend.

Jette