diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: april 2016 Side 1 af 2

Solen skinner ….

Hvor banal en overskrift er det ikke lige 🙂 Men det er bare så godt at vågne op til solskin og en lys morgen efter utallige dage, hvor himlen har været mørk og grå.

At det så tilligemed er fredag og en hyggelig weekend lige på trapperne, det gør det da kun endnu bedre 🙂

Dagens opgave ligger klar på mit skrivebord – opslået og lige til at gå til.

Du husker måske salmemaraton ? For knap to år siden begyndte vi at synge fra salmebogen – begyndte med nummer ét og har fortsat igennem hele bogen. Nu er vi næsten igennem 🙂

I maj måned skal vi synge her, og derfor er jeg i gang med at få styr på ord og forklaringer – og lidt om noget mad.

For salmesangen byder også på en indlagt pause, hvor der nydes lidt let mad – og det har været en god idé. Og vi har spist meget forskelligt og meget varieret. Jeg serverede blandt andet disse flutes til en frisk speltsalat.

I den kommende tid, vi du høre lidt mere om vores salmemaraton, for det bliver afsluttet med manér 🙂

Nu vil jeg blot ønske dig en herlig weekend.

Jette  

Lutherkager

På turen i Luthers fodsporvar et af mine mål også at finde noget, der kunne bruges i bagesammenhæng 🙂

Og jeg fandt en udstikker af Luther i silhuet, med indlagt opskrift. Den er nu blevet afprøvet, og serveres til menighedsrådsmødet i aften.

På billedet ses Luther i flere udgaver 🙂

Lutherkager (12 stk.)

100 gr. smør

200 gr. mel

60 gr. rørsukker

1/2 vaniljestang, kornene herfra

1 æg, fra en fin høne

Smuldr alle de tørre ingredienser sammen og saml dejen med ægget. Læg dejen på køl.

Når der skal udstikkes kager, rulles dejen ud ca. 4-5 mm tyk. Kagerne kommes på en plade med bagepapir og bager ca. 10 minutter ved 200 grader. Afkøler på pladen.

Pyntes efter behag – mine fik chokolade på “hatten” 🙂

En lille fin historisk småkage.

Tilføjet: her kan du finde udstiksformen

På en dag hvor teknikken driller 🙂

Jette

Kom, maj, du søde, milde

“Kom, maj, du søde, milde!

Gør skoven atter grøn…”

Disse linjer dukkede op på nettet i går – og hvor jeg umiddelbart sang med – for nu må der gerne komme både maj og mildere vejr. At vågne op her til morgen og høre regnen vælte ned og vinden ruske udenfor – der var ikke meget der indikerede: ” Yes, det er forår!” Så nu må maj gerne ankomme sød og mild 🙂

I går var der sol ind i mellem og jeg fandt denne lille fine tulipan i haven. Den er da kun til at blive glad af at se på. Fine farver og rank som en tinsoldat 🙂

Og tulipantræet er på vej. Det står på spring for at åbne sine mange blomster.

Det bliver så fint, når det står i fuldt flor. Og hvis solen så ville skinne og vinden ikke blæse, så kunne det jo nydes udenfor 🙂

Mens vi venter på forår – god onsdag.

Jette

Nybagt brød

Når jeg har været hjemmefra i flere dage, så er noget af det første jeg ofte gør, når jeg kommer tilbage – at ælte dej til et brød! Næsten inden vaskemaskine bliver fyldt, så er gæren udrørt i vandet og salt og sukker tilsat 🙂

Hvorfor dog gøre det? Var det ikke bedre at få tjekket mail og tømt postkasse – næh, sådan har jeg det i hvert fald ikke. En veninde har sagt til mig, at hun synes, det er helt meditativt at ælte brød., Så store tanker har jeg dog ikke om det. Men det giver bare god mening at få lagt en dej, og vide, at der kort tid efter, vil være det lækreste og mest velduftende brød i huset.

Brødet her er nærmest et sigtebrød – består af rugmel og hvedemel og så efterhævet i hævekurv. Det giver altid en fin form og mønster.

Så der er ikke nogen eksakt opskrift, men denne kan bruges som udgangspunkt. I brødet fra i går var der dog ingen iblødsatte kerner 🙂 så det var en lidt hurtigere udgave.

Hverdag igen, med hverdags opgaver – det er nu også ganske fint. Selv om jeg sidder og drømmer mig lidt væk til Barcelona, som venter sidst på måneden 🙂

God tirsdag.

Jette

Turen går i Luthers fodspor

Vel hjemme igen efter en tur i Luthers fodspor kommer her et par skæve glimt fra en rigtig god tur.

Alle mine tidligere rejser har været som familieture, men denne gang var det en sognerejse for Kauslunde og Gamborg sogne – og med mig som rejseleder. Det gør naturligt, at tiden på turen bruges anderledes.

Martin Luther blev født i 1483 og døde i 1546, og var kort fortalt først munk, siden præst og professor – og reformator. Og blev gift med Katharina von Bora i 1525 – og skriver siden hen, at han var overrasket over, hvor megen glæde og støtte det var at have en familie 🙂

Wittenberg var første stop, og en skøn og hyggelig by. Og byen, hvor Luther og hans familie boede det meste af tiden.

De 95 teser på slotskirkens dør

Slotskirken var desværre lukket på grund af restaurering, men er åben til næste år. Så teserne var svære at læse på lang afstand, men så kan de jo købes på papir:

Teserne og lidt til at skylle dem ned med 🙂

Luthers kone var en handlekraftig kvinde og styrede husholdningen med sikker hånd. Det var nu også nødvendigt – økonomi var ikke Luthers stærke side.

Katharinaportalen

I fødselsdagsgave, da Luther fyldte 57 år – fik han lige en port af sin hustru 🙂 En smuk portal, som stadig kan ses i Lutherhuset i Wittenberg.

Vi fandt også danske spor i byen. På det gamle Rådhus var en udstilling med moderne religiøs kunst, og her fandt vi dette fine billede:

Dronning Margrethes værk 

Men også Fyn var nævnt i byen. Fyns stift har nemlig adopteret et af de 500 træer, der er plantet i og omkring Lutherhaven i anledning af 500 års jubilæet for opslaget af de 95 teser.

Det fynske æbletræ i Lutherhaven – og Trine 🙂

I Eisleben, hvor Luther både blev født og døde, besøgte vi hans dåbskirke. Den var nyrestaureret og virkelig flot og dejlig at opholde sig i. Den havde blandt andet fået nye kirkebænke – fire rækker og hver række lavet i hver sin træsort – kirsebær, pære, æble og valnød.

Smukt dåbsbassin, som bliver brugt

Byen her havde også de fineste Lutherroser som pejlemærker i fortovet. Fulgte man dem, kom man rundt om Lutherrelaterede steder. Sjov idé 🙂

Lutherrose i metal og lagt i brosten

Eisennach var næste mål. Her ligger den finest renoverede gamle borg – Wartburg. Det var hertil Luther blev bortført, for at bringe ham i sikkerhed, efter at han var blevet lyst fredløs. Han ville ikke tilbagekalder sine skrifter og de konklusioner, han var nået til – og røg dermed uklar med paven, kirken og fyrsterne.

Wartburg – 400 meter oppe og omgivet af skov   

Luther opholdt sig i skjul et lille års tid, og oversatte her blandt andet Det nye Testamente fra latin til tysk. En af hans store bedrifter var jo, at få gennemført at en gudstjeneste skal foregå på det nationale sprog, så alle kan forstå, hvad der bliver sagt, læst og sunget.

Augustinerkloster i Erfurt

Den sidste dag, før bussen satte kurs mod grænsen, var der et besøg på det Augustinerkloster, som Luther søgte optagelse i tilbage i 1505. Et spændende sted, og med en levende og dygtig guide, var det helt klart et interessant sted at besøge.

Hvad køber man så af souvenier? Jeg er ikke meget til ting, der skal stå og se fine ud, når først man kommer hjem. Så hellere finde noget, der kan spises, drikkes eller bruges 🙂

Udstiksforme – den ene købt på  nettet, den anden i Eisleben.

Med to nye udstiksforme er udstyret i orden, så der kan bages fine kager til brug, når et Luther arrangement skal løbe af stabelen. Men først skal der lige eksperimenteres lidt 🙂

Tak for turen

Vel hjemme igen, skal alle indtrykkene lige lagre sig. Tulipanerne fik jeg forleden, som tak for en god tur. Det er jo dejligt at høre, at andre også syntes at det var gået godt.

Reformationsjubilæet i 2017 – nu er jeg og mine sogne ved at være godt klædt på til den begivenhed. Og turen har helt sikkert spundet nogle tråde og givet os små brikker til en fælles historie. Ikke synlige, men værdifulde.

God mandag.

Jette

Rejselederskilt :-)

Sådan et skilt har jeg aldrig i mit liv før haft 🙂 Og efter at have gået med det de sidste fire dage er det ret fint at kunne lægge det på skrivebordet.

Vi har haft en dejlig tur, fyldt med solskin og masser af oplevelser – og ingen uheld. De mange indtryk skal lige falde på plads, for det er gået hurtigt. Men det er vist kendetegnende for rejser, at der opleves meget, og så er det først, når det bliver hverdag og tid til at tænke tilbage, at det hele bundfælder sig lidt. Det tror jeg sker her. Nu har skuldrene sænket sig lidt og ansvaret er løftet af, så der slappes af 🙂

Der kommer et indlæg med lidt flere indtryk – kun lige her et lille chokolade skilt, som jeg synes er lidt fint. Det pyntede desserten den første aften, og var en god begyndelse.

God weekend.

Jette

Glimt fra hovedstad og hønsegård

En tur til københavn er nu altid hyggelig. Der er en særlig stemning, som er meget anderledes end her på Vestfyn.

Udsigten fra min venindes vindue er rigtig fin. Teglholmen, med masser af nyt byggeri – og meget vand, men ikke så meget grønt 🙂

Koncerten i DRs koncertsal var flot. Interessant, men bestemt noget andet musik end det jeg normalt lytter til. Men spændende at se en ung og super engageret dirigent lede DR symfoniorkesteret, det var virkelig en fornøjelse.

Jeg tror, det er godt for en, at se og opleve noget kunst og kultur – det efterlader masser af indtryk, og fornemmelsen af at have været med til noget ganske særligt.

Min veninde og jeg konstaterede så også, at vi passede præcis ind i statistikken for dem, der benytter de kulturelle tilbud: kvinder 50 + 🙂

Og velhjemme igen – så fandt jeg det første æg fra en af mine to nye høns. Yes, det er godt. Og hønsene er også vokset godt, siden de kom hertil, og har fundet sig ret godt til rette.

Nu går turen til Wittenberg, i Luthers fodspor – så de næste dage vil det blive Instagram der kommer et billede eller to på.

God tirsdag.

Jette

Til koncert

I fødselsdags gave fik jeg blandt andet dette glade kort 🙂

Og inden i var blandt andet en billet til en koncert i DR koncerthuset. Og den gave skal indløses i aften. Så jeg stiger på toget og kører til København. Det sker så sjældent, så når det sker, så er det en begivenhed.

Sidst jeg var der, var juni sidste år – det husker jeg præcis, fordi jeg i toget sad og skrev ønsker og tanker ned for mit sommerhus. Som jo så stadig kun er på tegnebrættet 🙂 Noget tager altså tid at få realiseret.

Men ikke denne gave. Det sker i aften. Musik med DR symfoniorkesteret – jeg glæder mig. På DR’s hjemmeside fandt jeg denne beskrivelse. Og jeg kender intet til noget af det, så det bliver vist en musikalsk overraskelse. Men med garanti for dygtige musikere og sanger, så skal det nok blive en oplevelse.

Med ønsket om en god weekend.

Jette

Jordbær i køleskabet

Jordbær indkøbt i går til nedsat pris 🙂 Men jeg havde i farten glemt dem igen. Så nu skal de bruges. Og jordbær er bare en dejlig frugt. Flot og farverig.

Men april jordbær er ikke helt som juni jordbær. De er lidt mere hårde, men smager ganske ok. Sidst jeg faldt for fristelsen til at købe jordbær blev de brugt på denne måde.

I dag endte med at blive til bagte jordbær. Inspirationen fandt jeg her

Bagte jordbær

400 gr. jordbær

½ stang vanilje

50 gr. rørsukker

Rengør jordbær og skær dem i halve og kom dem i et ildfast fad. Skrab vaniljekorn ud og bland det med rørsukker. Fordel vaniljesukker og den tomme stang over jordbærene og bag dem ved 175 grader ca. 20 minutter.

Køler af – og smager lækkert. Let syrlig og med lidt struktur. Passer meget fint oven på yoghurt eller andet surmælksprodukt.

Og med en duft af sommer.

Udenfor er det blevet solskin og forårsagtigt. Det tegner godt 🙂

God torsdag.

Jette

Kortskrivning :-)

Mine søde konfirmander skal snart konfirmeres – dejligt for dem, og en glæde for mig. Men det kræver også lidt forarbejde. Ikonerne har du set, de skal nu fordeles og kommes i poser, så den rette konfirmand får sit eget ikon med hjem. Og så skal der skrives kort til hver enkelt. Ikke at der står så meget i kortet ud over en hilsen og deres konfirmandord, men jeg synes, at det bør være en håndskrevet hilsen. Og det tager lidt tid. Men samtidig giver det mulighed for lige at tænke lidt over hvert af de unge mennesker – og i tanken ønske dem alt det bedste.

Idag skrives kort.

Og lidt senere har vi generalprøve, så det er tydeligt, at den store dag nærmer sig.

Kortene er i øvrigt bestilt via nettetog lavet med mine egne billeder – det er nemt, ikke særlig dyrt og gør det bare lidt mere personligt.

God onsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal