Vel hjemme igen efter en tur i Luthers fodspor kommer her et par skæve glimt fra en rigtig god tur.
Alle mine tidligere rejser har været som familieture, men denne gang var det en sognerejse for Kauslunde og Gamborg sogne – og med mig som rejseleder. Det gør naturligt, at tiden på turen bruges anderledes.
Martin Luther blev født i 1483 og døde i 1546, og var kort fortalt først munk, siden præst og professor – og reformator. Og blev gift med Katharina von Bora i 1525 – og skriver siden hen, at han var overrasket over, hvor megen glæde og støtte det var at have en familie 🙂
Wittenberg var første stop, og en skøn og hyggelig by. Og byen, hvor Luther og hans familie boede det meste af tiden.
De 95 teser på slotskirkens dør
Slotskirken var desværre lukket på grund af restaurering, men er åben til næste år. Så teserne var svære at læse på lang afstand, men så kan de jo købes på papir:
Teserne og lidt til at skylle dem ned med 🙂
Luthers kone var en handlekraftig kvinde og styrede husholdningen med sikker hånd. Det var nu også nødvendigt – økonomi var ikke Luthers stærke side.
Katharinaportalen
I fødselsdagsgave, da Luther fyldte 57 år – fik han lige en port af sin hustru 🙂 En smuk portal, som stadig kan ses i Lutherhuset i Wittenberg.
Vi fandt også danske spor i byen. På det gamle Rådhus var en udstilling med moderne religiøs kunst, og her fandt vi dette fine billede:
Dronning Margrethes værk
Men også Fyn var nævnt i byen. Fyns stift har nemlig adopteret et af de 500 træer, der er plantet i og omkring Lutherhaven i anledning af 500 års jubilæet for opslaget af de 95 teser.
Det fynske æbletræ i Lutherhaven – og Trine 🙂
I Eisleben, hvor Luther både blev født og døde, besøgte vi hans dåbskirke. Den var nyrestaureret og virkelig flot og dejlig at opholde sig i. Den havde blandt andet fået nye kirkebænke – fire rækker og hver række lavet i hver sin træsort – kirsebær, pære, æble og valnød.
Smukt dåbsbassin, som bliver brugt
Byen her havde også de fineste Lutherroser som pejlemærker i fortovet. Fulgte man dem, kom man rundt om Lutherrelaterede steder. Sjov idé 🙂
Lutherrose i metal og lagt i brosten
Eisennach var næste mål. Her ligger den finest renoverede gamle borg – Wartburg. Det var hertil Luther blev bortført, for at bringe ham i sikkerhed, efter at han var blevet lyst fredløs. Han ville ikke tilbagekalder sine skrifter og de konklusioner, han var nået til – og røg dermed uklar med paven, kirken og fyrsterne.
Wartburg – 400 meter oppe og omgivet af skov
Luther opholdt sig i skjul et lille års tid, og oversatte her blandt andet Det nye Testamente fra latin til tysk. En af hans store bedrifter var jo, at få gennemført at en gudstjeneste skal foregå på det nationale sprog, så alle kan forstå, hvad der bliver sagt, læst og sunget.
Augustinerkloster i Erfurt
Den sidste dag, før bussen satte kurs mod grænsen, var der et besøg på det Augustinerkloster, som Luther søgte optagelse i tilbage i 1505. Et spændende sted, og med en levende og dygtig guide, var det helt klart et interessant sted at besøge.
Hvad køber man så af souvenier? Jeg er ikke meget til ting, der skal stå og se fine ud, når først man kommer hjem. Så hellere finde noget, der kan spises, drikkes eller bruges 🙂
Udstiksforme – den ene købt på nettet, den anden i Eisleben.
Med to nye udstiksforme er udstyret i orden, så der kan bages fine kager til brug, når et Luther arrangement skal løbe af stabelen. Men først skal der lige eksperimenteres lidt 🙂
Tak for turen
Vel hjemme igen, skal alle indtrykkene lige lagre sig. Tulipanerne fik jeg forleden, som tak for en god tur. Det er jo dejligt at høre, at andre også syntes at det var gået godt.
Reformationsjubilæet i 2017 – nu er jeg og mine sogne ved at være godt klædt på til den begivenhed. Og turen har helt sikkert spundet nogle tråde og givet os små brikker til en fælles historie. Ikke synlige, men værdifulde.
God mandag.
Jette