diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juni 2015 Side 1 af 2

Chokolade rugstykker

En tur rundt i landet fylder en med indtryk – også smagsmæssige og synsmæssige. Ferien har indtil videre meget være familiebesøg, og det er altid berigende. Samtidig er der blevet smagt lækre ting undervejs.

I Lagkagehuset købte jeg nogle lækre rugstykker, mørke og fyldt med chokolade og rullet i hakkede nødder.

Det har jeg så prøvet at efterligne i mit eget køkken. Og det skulle være nu – for vejrudsigten siger 25 + de næste mange dage, og så er det bare ikke så interessant at stå i køkkenet 🙂 Og slet ikke, når det stadig hedder ferie – jeg nyder min sidste uge.

Jeg har før bagt nogle rugstykker, dem har jeg taget udgangspunkt i denne gang.

Rugstsykker  (ca. 8 stk)

2½ dl vand

½ tsk. groft salt

10-12 gr. gær

1 spsk. olie

1 tsk. kakao

50 gr. grahamsmel

150 gr. rugmel

40-50 gr. hvedemel

60 gr. mørk chokolade

Til drys:

100 gr. blandede nødder, frø og kerner

Gær og salt røres ud i vandet. De øvrige ingredienser tilsættes undtaget chokoladen. Dejen røres blot sammen, skal altså ikke æltes. Til sidst røres den grofthakkede chokolade i og dejen sættes til hævning et par timer.

Nødder, frø og kerner, efter eget valg, hakkes forholdsvis fint og kom dem i en dyb tallerken.

Rør dejen igennem, og med en ske dumpes en klump dej ned i de hakkede nødder og vendes rundt, før den sættes på en plade med bagepapir.

Der bruges en del nødder 🙂 men de smager også godt, når de først er bagt.

Stykkerne hæver mens ovnen varmer op til 200 grader, og de bages ca. 20 – 25 minutter. Afkøler på en rist.

Det er ret gode stykker 🙂 Ikke så mørke som dem jeg købte, men de er bløde og lækre.

Og så lige et enkelt billede fra haven, nu er pæonerne sprunget ud, hvor er de fine. Og som en var så sød at fortælle mig, så skal de blot blive stående og vil vokse mere og mere til. Lige en blomst efter mit hovede 🙂

Skøn solskinsdag til dig.

Jette

Ferie glimt

Det er så dejligt at holde ferie 🙂 Og med den næste uges verjudsigt in mente bliver det da bare endnu bedre. Sidder netop nu og nyder stilheden i Århus efter en dejlig aften med fest for Trine og Mette. De første feriedage har budt på gode ting, hyggelige oplevelser og søde mennesker.

Peter var hjemme en tur og havde disse marengs med:

Han havde været i gang på egen hånd og bagt marengs. Og lært af det 🙂 For selv om han syntes han havde fulgt opskriften, så var han vist kommet til at regne galt, da han øgede portionens størrelse. Men pyt, kagerne smager fint, men søde, det er de.

Krydderier i kurve og på række

Og turen til København bød på et besøg i Torvehallerne, et sted jeg længe gerne har villet se. Og det er et skønt sted med alt muligt. Ikke mindst mange muligheder for at sidde og nyde en kop kaffe, nypresset juice eller et glas vin. Det sidste gjorde jeg sammen med en veninde – midt på en onsdag eftermiddag. Rigtig hyggeligt og ferieagtigt 🙂

Og i haven fandt jeg mine første pæoner. Jeg synes, det er en fantastisk blomst, og har længe gerne villet plante nogen. Det var åbenbart lykkedes sidste år at finde en knold eller løg, eller hvad den del i jorden nu hedder – og her står de så. Godt klemt af jordbærplanter, vilde brombær og de gule, som jeg ikke kan huske, hvad hedder 🙂 Men fine er de!

Et fad hindbærsnitter kommer med nordpå – hvor langt de kommer, ser vi. De er små og ikke helt fine i kanten, men smager dejligt.

God weekend.

Jette

“Vi vil fred her til lands …”

Hvad enten vi synger Midsommervisen på P. E. Lange-Müllers melodi fra 1885 eller i Shu-bi-du-a versionen, så har mange af os sunget ordene herovenfor i aftes. Sunget med i et blandet kor, hvor enhver sang med netop sin stemme. Og hvor godt, at det stadig er muligt. At der stadig er en fælles sangskat at trække på.

 

Sankt Hans aften blev – i hvert fald her i området – en skøn, kølig sommeraften, hvor der mange, mange steder var lavet små og store bål, og hvor mennesker mødtes.

Som jeg skrev i går, var jeg indbudt til at holde båltale ved Middelfart kommunes Sankt Hans arrangement. Hvorfor det blev mig, ved jeg ikke, men jeg var da rigtig glad for opfordringen. Og fik talt lidt om højtid. Anna Sophie Seidelin, en gammel præst, definerede engang højtid sådan her: At når jordtiden og himmeltiden falder sammen, og vi mennesker tænker og gør det samme, da skabes højtid.

Og jeg fik også lige berørt Folkekirkens Nødhjælps nyeste slogan -“det er dansk at dele, også med verdens fattigste”.

En Sankt Hans aften er en lidt sjov størrelse, folkelig og festlig og lidt uhåndterlig. Men sange, bål og tale er med til at skabe en ramme og give en fornemmelse af fællesskab. Og når det opnås er meget nået. Og det synes jeg bestemt skete i Middelfart i aftes. Børn, unge og ældre, og medborgere af forskellige nationalitet og herkomst hyggede og nød aftenen.

Bålet var placeret på vandet og talerstolen var en badebro 🙂 Men det fungerede super fint.

Nu hvor det er vel overstået, synes jeg bestemt, det var dejligt at medvirke.

Og glæder mig nu til, at jeg de næste mange dage skal ud af døren, uden at have en tale eller en prædiken i tasken 🙂

Så nu er næste stop København. Og det bliver godt.

God onsdag.

Jette

Sankt Hans brød

Sommetider får brød eller kager navne efter hvilken tid på året, det er. Eller hvilken lejlighed det nu skal bruges til.

Sådan også dette brød 🙂

For der er intet nyt under solen her, det er et brød, hævet med gær, tilsat forskelligt mel og nogle kerner! Men det er dekoreret efter, at det er årets længste dag – nå nej, det har det været, men så i hvert fald efter at det er Midsommer, og vi fejrer Sankt Hans, alias Johannes Døberen.

Solen har været grundtanken, solsikkekerner, solgult majsmel og gurkemeje til at give endnu mere farve.

Lækkert Sankt Hans brød

15 gr. gær

½ dl. surmælksprodukt

2½ dl. mælk

1 æg, fra en sød høne

1 tsk. groft salt

1 tsk. honning

1 tsk. gurkemeje

50 gr. solsikkekerner

75 gr. majsmel

50 gr. grahamsmel

ca. 300 gr. hvedemel

Udrør gær i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser. Pas på med hvedemelet, kom det i lidt af gangen. Æltes eller brug røremaskinen og sæt dejen til hævning 2-3 timer. Æltes igennem og formes til et fladt brød. Brug lidt af dejen til at forme en sol med stråler, som lægges ovenpå.

Efterhæver mens ovnene varmer op og bages ca. 30 minutter ved 200 grader. Afkøler på rist.

Et dekorativt brød, men som er bedst nybagt. Jeg ved ikke om det er majsmelet, der hurtigere gør det

lidt tørt. Men farven er fin – solgul 🙂

Nu håber jeg vejret holder. Lige nu er der faktisk blå himmel og solskin og rimelig lunt. Ikke dårligt for en feriedag. Men den skal dog bruges på at skrive en sidste tale. Jeg skal holde en båltale i aften – det kommer der nok lidt mere om i morgen 🙂

Nu skal der tænkes, formuleres og skrives.

God Sankt Hans aften til dig.

Jette

Macarons med hyldeblomstcreme

Jeg er netop begyndt på 2 ugers sommerferie. Det er bare en dejlig fornemmelse – at hænge præstekjolen på bøjlen og vide, at den må blive der det næste stykke tid, for embedet er nu overladt i gode kollegaers varetægt 🙂

Ferien tilbringes herhjemme. Det vil sige med afstikkere mod øst og nord og så forhåbentlig solfyldte dage i haven. Det skal nok blive godt.

Jeg har endnu en gang bagt macarons. Mest fordi jeg synes, de er sjove at lave. Men også rart at se, at det går fremad. De begynder efterhånden at ligne macarons 🙂

Jeg har denne gang fyldt med med hyldeblomstcreme, lavet med hjemmelavet hyldeblomst saft. I efteråret lavede jeg cremen med hyldebærcreme, det farvede grundigt, men smagte ikke så meget igennem. Der er det helt anderledes denne gang.

Macarons med hyldeblomstcreme (ca. 12-14 samlede kager)

Macarons – se opskriften her

Hyldeblomstcreme

2 spsk. piskefløde

50 gr. hvid chokolade

1 spsk. hyldeblomstsaft

Bring fløden nær kogepunktet og hæld den over den finthakkede chokolade og lad det smelte sammen. (Måske skal have lidt hjælp fra en tur i mikroovnen, ganske kort :-)) Rør til sidst saften i og stil cremen på køl til næste dag.

Saml kagerne med lidt creme mellem to makroner, og lad dem hvile nogen timer, så cremen får sat sig.

Og nu læner jeg mig tilbage og nyder dagen 🙂 Bloggen holder ikke helt ferie – lidt kommer med undervejs. Måske også på Instagram (bagningmedbudget) Jeg er fortsat ved at lære at bruge det. Men har opdaget, at der ligger mange, mange spændende billeder der.

God søndag.

Jette

Hvis så bare solen havde skinnet … :-)

Det blev en lang dag i går – ja faktisk var denne dag jo godt begyndt, før jeg og måske også du kom i seng. Det blev en spændende og interessant valgdag, aften og nat.

Jeg så ikke det hele 🙂 Men er da spændt på, hvordan fremtiden bliver for Danmark. Jeg håber fornuften får lov at råde, og at der bliver plads til os alle. Og er så i øvrigt glad for at jeg ikke er politiker.

På det helt jordnære plan, så handler i dag om gudstjeneste og grill. Og derfor overskriften. For hvor er det træls (!), at det bare blæser, er skyet og koldt. I eftermiddag har vi en kort fyraftensgudstjeneste, hvor der bagefter er gjort klar med grill på kirkegården, og det er da bare hyggeligere, når solen skinner og varmer.

Jeg ved, hvor der findes en have så skøn,

hvor søen er blå, og hvor skoven er grøn,
hvor fuglene bygger i løv hækkens ly
og flyver hver morgen med sang over sky. (Mads Hansen, 1870)

Sådan skal vi blandt andet synge – og det er da en sang, man bliver lidt glad af at nynne med på.

God weekend.

Jette

Valgtærte – med antydet retning :-)

Jeg har normalt ikke gjort særlig meget ud af valgdagen, og har heller ikke haft tradition for at spise gule ærter og valgflæsk, som jeg ved nogen gør.

Men en kage til kaffen kan man jo altid godt prøve med. En tærte med rød og blå top. Jordbær og brombær.

Og så ellers gå ud og stemme og dernæst læne sig tilbage i sofaen og spændt følge resultatet i aften. Godt jeg ikke er politiker, det er virkelig en skæbnedag for dem. Mon de nu har et arbejde i morgen? Nogen har, og god arbejdslyst til dem.

I dag er det alle os andre, der sætter kryds, hylder demokratiet og får sikkert også hilst på en masse mennesker. Et valgsted har sin egen stemning. Det er en ret særlig dag.

Valgtærte

Mørdej

25 gr. grahamsmel

50 gr. mel

50 gr. smør

25 gr. sukker

½ spsk. koldt vand

Smørret smuldres i mel og sukker og det hele samles og lægges på køl – mindst en time.

Mazarinmasse

1 spsk. mel

15 gr. mandelmel

50 gr. marcipan

35 gr. smør

1 æggeblomme

40 gr. rørsukker

Riv marcipan og bland med sukkeret. Kom de øvrige ingredienser i og pisk til en fin dej. Det tager ikke lang tid 🙂

Rul mørdejen ud og beklæd en tærteform (ca. 15 cm. i diameter) og kom mazarinmassen i, og fordel den pænt. Bag tærten ca. 15 minutter ved 200 grader.

Afkøles – og er klar til valgpynt 🙂

Jordbær- og brombærmousse

1 stk. husblas

1 dl. piskefløde

50 gr. græsk yoghurt

30 gr. jordbærsyltetøj

30 gr. brombærsyltetøj

lidt rød og blå frugtfarve

Sæt husblas i blød, del det først i to dele. Pisk fløden stiv og rør yoghurten ud heri. Deles i to portioner. Smelt ½ husblas og køl det ned med jordbærsyltetøj, før det røres i den ene flødeblanding, tilsæt også lidt rød frugtfarve. Gentag med den blå del.

Kom moussen i sprøjtepose og pynt kagen efter politisk overbevisning 🙂

Så er der vist kun tilbage at ønske dig og os alle et godt valg. En stjernestund i demokratiets historie, som en politiker vist har udtrykt det.

Jette

Mørk og lækker hyldeblomstsaft

Jeg har ikke siden, jeg var teenager lavet hyldeblomstsaft. Årsagen hænger sammen med mit første forsøg, for det gærede og blev helt ubrugeligt 🙂 Jeg havde ikke helt styr på, hvordan man skulle gøre. Det håber jeg så, jeg har nu.

I min temmelig uregerlige have står der indtil flere hyldetræer, så der er nok at klippe af.

Hyldeblomstsaft

10-12 skærme hyldeblomster

½-1 citron, økologisk

½ spsk. citronsyre

250 gr. rørsukker

3 dl. vand

Klip hyldeblomst skærme og tjek dem for små dyr. Klip de groveste stilke fra og kom blomsterne i en stor skål. Citronen skæres i skiver og kommes ved sammen med sukker og citronsyre (den er med til at trække smagen ud af blomsterne). Kog vandet og hæld det over og rør godt rundt. Køler af, læg låg eller film over og sæt i køleskab 2-3 dage. Rør undervejs.

Saften sigtes og hældes på skoldede flasker, der evt også er skyllet med spiritus, og opbevares i køleskab.

Fortyndes inden brug med vand.

Den mørke farve skyldes mit rørsukker, som var lidt mørkere end det, jeg plejer at bruge. Smagen er fin og kraftig.

Saften kan også kommes i hvidvin og serveres køligt, mens solen skinner og du nyder tiden på terrassen 🙂 Det sidste er desværre mest ønsketænkning i de her dage, men intentionen er god nok.

God onsdag.

Jette

At bo i tjenestebolig – fordel og ulempe

Jeg har før skrevet om, hvor det er vi bor – altså dig og mig 🙂

Min fridag i går blev virkelig nydt og tilbragt i haven. Dog ikke under et træ med en bog i hånden, det var alt for koldt. Så det var med grensaks og ørnenæb og så ellers stille og rolig rundt. Der var nok at klippe i 🙂 Men mødte også denne fine rose på den ældgamle rosenbusk.

Og på vejen rundt i haven er der tid til at drømme lidt, eller måske bare tænke lidt over tilværelsen i almindelighed. Jeg tænkte lidt videre over det med at bo her, på fordele og ulemper ved at bo, som jeg gør.

Den helt klare fordel er, at det er sikkert og trygt og godt. Der er meget plads, en gammel præstegård med sjæl og varme og stuk i loftet, og en have som et mindre anlæg.

Ulempen er at det ikke er mit – forstået på den måde, at det er til låns, og at rammerne jo ikke bare kan ændres fuldstændig.

Men fordi jeg har bopælspligt, så er det også ganske gratis at drømme store drømme om, hvordan jeg gerne ville bo, hvis jeg ikke skulle bo her. Drømme nogen helt sikkert vil kalde urealistiske og lidt verdensfjerne. Men jeg kunne tænke mig et helt nyt nul-energihus, eller energineutralt hus, som det vist hedder. Et bæredygtigt hus og et hus, der kunne sørge for sit eget energiforbrug – og varmeforbrug. Det kunne være sjovt.

Jeg ville med et sådant hus komme til at give køb på charmen og historien ved det gamle. Men ville glæde mig over at kunne være med til at give mit bidrag til at gøre fremtiden bedre for næste generation.

Til inspiration for drømmene har jeg lånt bogen “Byg bæredygtigt” og som fortæller om processen ved at bygge nyt og bæredygtigt. Virkelig interessant læsning. Og med gode spørgsmål om, hvad er det, vi har brug for, når vi bygger nyt. Bogen handler om et sommerhus, og hylder lidt tanken Ny Nordisk Nøjsomhed.

Nå, det er drømme. Men hvis vi slet ikke drømte eller tænkte store tanker en gang i mellem, så skete der slet ikke noget.

I virkelighedens verden fik jeg også købt – på menighedsrådets regning (det gode ved at bo i tjenestebolig) – et solcelle husnummer.

Et mikrobidrag til mindre elforbrug.

Det er godt nok smart, og imponerende at den lille plade kan lave strøm, så lampen kommer til at lyse. Og prisen var kun 100 kr. Det synes jeg faktisk var billigt.

Lidt højtflyvende tanker på en helt almindelig tirsdag – der tillige er ret så kold. Men det er godt ind i mellem at få luft under vingerne 🙂

Jette

Rosmarin flutes

Jeg tager i dag hul på den sidste uge inden det hedder to ugers sommerferie 🙂 Og det er lidt sjovt, for alting tager sig lidt anderledes ud, når ferien nærmer sig med så hastige skridt.

Vi nærmer os også midsommer, lyse aftner og måske en gang solfyldte dage – og dermed mulighed for at tage på tur og spise i det fri – eller måske bare på terrassen 🙂

Og flutes er oplagt at tage med på tur. Og på min terrasse står der stadig fin rosmarin, så den kan gøre fin nytte her. Frisk hakket rosmarin gav en rigtig god smag til disse flutes. Der er også lidt majsmel i, jeg ved ikke helt, om det gør den store forskel. Men melet har jeg “arvet” fra Trine, og tænkte at nu må det hellere blive brugt 🙂

Rosmarin flutes (2 stk.)

2½ dl. surmælksprodukt/vand

10 gr. gær

1 tsk. groft salt

1 tsk. honning

1 spsk. friskhakket rosmarin

25 gr. solsikkekerner

100 gr. italiensk mel

75 gr. majsmel

ca. 75 gr. hvedemel

Rør gæren ud i væsken og tilsæt de øvrige ingredienser, hvedemelet lidt af gangen. Dejen æltes godt igennem og stilles til hævning et par timer.

Slås ned og formes til to flutes, der efterhæver mens ovnen varmer op til 200 grader. Brødene bager ca. 15-20 minutter.

Afkøler på en rist.

Til venstre i billedet er guacamole – lavet med kikærter og avocado efter denne idé, det kan varmt anbefales.

God mandag, hvor det stadig er køligt og blæsende. Jeg glæder mig til rigtig sommer 🙂

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal