Det blev en fin og spændende tur til København.
Ekskursionen havde to punkter på sit program: Et besøg i Marmorkirken og et på besøg på Statens Museum for kunst
Jeg havde ikke været nogen af stederne, så det alene gjorde, at det var med forventning, at kursen blev sat mod øst.
Marmorkirkens kuppel – 71 meter til toppen
Kirken er kun 130 år gammel – dog påbegyndt langt tidligere. Men fordi pengene til byggeriet på et tidspunkt slap op, så stod kirken halvfærdig og forfaldt til nærmest ruin, før en rigmand tog affære og fik den bygget færdig.
Vi fik en rundvisning, der stort set foregik i tavshed, mens vi var inde i kirkerummet. Først i Sakristiet fortalte kirkens præst interessant om livet i kirken.
Grunden til, at der ikke blev fortalt særlig meget inde i kirken var, at når man gik gennem døren ind i kirken, mødte man et skilt, hvor der stod “stilhed”. Og det mente de. For i en by som København, hvor der hele tiden er uro og et leben på gaderne, da var der virkelig brug for et sted, hvor der var ro. Og det var der inde i det store kirkerum.
Tankevækkende. Men godt set.
Det var en fin og enkel kirke. Alter og døbefont var i centrum – i tråd med Grundtvigs tanker om bordet og badet som de vigtige ting i gudstjenesten. (nadveren og dåben)
Rundt på væggene var malet små billeder med form som våbenskjolde.
A og W – og liljer (symbol på opstandelse)
AW – alfa og omega, det første og sidste bogstav i det græske alfabet, og et billede på Jesus, som den første og den sidste, begyndelsen og enden. AW er også bogstaver på min nummerplade, det synes jeg er lidt sjovt 🙂 så dem kan jeg altid huske.
Statens Museum for kunst – det har jeg ikke før besøgt. Men et interessant sted, og jo lidt utroligt, at der bare er gratis adgang. Og så kan man gå rundt og se malerier og andet kunst fra rigtig mange århundreder og perioder. Her er nogle af de malerier – og et enkelt kunstværk – jeg faldt over 🙂
Helt ny kunst fra 2013 af Klaus Thejll Jakobsen – uden titel
At det er kunst overgår min fantasi! En plast havestol, en flamingo plade og en mælkekasse skåret ud af en papkasse.
Kristus i de dødes rige – af Joachim Skovgaard (malet 1891-94)
Et meget sigende billede og konkret bud på Jesus i dødsriget påskelørdag. Han kommer med lyset og strækker hænderne ud for at hente de døde op fra mørket til lyset og livet.
Carl-Henning Pedersen
Han har en helt speciel stil – og inden jeg havde set, det var ham, der havde malet billedet, havde jeg gættet det. Figurernes form minder om udsmykningen i Ribe domkirke (en udsmyking, der fortsat diskusteres).
Asger Jorn
Det er lidt fascinerende at kunne bevæge sig rundt på et stort museum og overalt støde på kendte kunsterer og berømter værker. Asger Jorn var også med.
Jens Juel
Et maleri af Jens Juel måtte jeg også lige have et billede af. For han har lokale rødder 🙂 Der står en mindesten om ham på kirkens parkeringsplads, og han er vokset op i Gamborg sogn – tilbage i 1750’erne.
Tiden på museet gik hurtigt. Men til sidst er man også mæt af indtryk og oplevelser. Hvis man nu boede lidt tættere på, så kunne man jo lige kigge forbi en anden dag. Det bliver så ikke lige.
Men det kan bestemt anbefales at besøge Statens Museum for kunst.
Kagerne, jeg havde bagt, faldt i god jord, der blev spist en hel del. Men det kommer der lidt mere om i morgen.
Nu gælder det græsplænen – der gror græsset med enorm hast 🙂
God mandag.
Jette