diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: december 2018 Side 1 af 2

Godt nytår

Så er  2018 ved at rinde ud. 365 dage er gået – egentlig ret så hurtigt.

Dette år har været uden de helt store mærkedage – Peter fyldte 25 år, som den eneste med en rund eller halvrund fødselsdag i år. Så på en måde har det været et år med mange hverdage – arbejde af mange slags: prædikener, taler og kager – for at nævne nogle 😉

Men også ferie og gode stunder i sommerhus.

Kransekage med havtorn

Nu venter 2019.

Jeg glæder mig. Når nytårsfyrværkeriets støv har lagt sig, vil jeg lave en liste over ønsker og håb for 2019.

Indtil da – tusind tak fordi du læser med her. Tak for tanker og kommentarer undervejs, de glæder mig hver gang.

Og hermed vil jeg ønske dig et godt og velsignet nytår.

Jette

Glædelig jul

Så blev det den 24. december. Og godt for det 🙂 Nu glæder jeg mig til at sætte mig og nyde julen. Jeg ved godt, at det bliver travle dage, men jeg vil finde tidspunkter, hvor jeg laver ingenting, og bare kigge på mit juletræ.

Lige nu står træet i konfirmandstuen på vej ind i stuen, i løbet af dagen bliver det pyntet af Peter. Mens jeg er i kirke. Sådan har det været i mange år, og det er en dejlig tradition, at børnene har pyntet træet, mens jeg har holdt gudstjenester. Og hilst på virkelig mange mennesker. De fleste glade og forventningsfulde, men også nogen, for hvem julen ikke er så let. Men uanset hvad, så kan vi dele julens budskab og nynne med på de skønne salmer.

I nat skal vi tænde decembernatslys

og gyse af glæde og dele det gys

Kom, mærk det! Nu ryster den gamle planet

af julenatsfryd over det, der er sket! (100 salmer, 822)

Jeg ønsker dig en glædelig og velsignet jul.

Kærlig hilsen

Jette

Endnu et stemningsbillede

Der bliver brugt meget tid i kirken i disse dage 🙂 Og der bliver brugt rigtig meget tid på at tænke og formulere og formidle julens mange indtryk og udtryk.

I dag bliver blot et enkelt billede fra i aftes – her sang vi julen ind i Gamborg kirke. I en smukt pyntet kirke. Det er menighedsrådet, der hvert år hjælper med at hænge guirlander op og pynte juletræer. Egentlig er det en meget fin opgave at påtage sig. Dette at påtage sig ejerskab for sin kirke, det betyder noget. Og samtidig bakke op om det som foregår i kirken – det er som præst dejligt at opleve 🙂

I dag har jeg en fridag – gæt engang hvor den bliver tilbragt 🙂 I fred og ro her foran min computer.

God torsdag – lige før jul.

Jette

Jul i børnehøjde

Sådan kalder jeg gudstjenesten for børnehavebørnene 🙂 Det er en tradition, at de kommer i kirke nogle dage før jul, og det er hvert år en særlig dag. De er så lydhøre, interesserede og opmærksomme. Og så tager de forældre og bedsteforældre med i kirke, så der er fyldt godt op. I år indledte vi gudstjenesten med de største børn fra børnehaven gik Luciaoptog.

Her er et par glimt, billederne er taget af gravermedhjælperen Louise – tak for dem 🙂

Æsel, engel og stjerne på plads

Klar – med kjoler, glorier og lys 🙂


Set fra min plads 🙂

Det er en meget enkel gudstjeneste – med juleevangelium, lidt genfortælling og så synger vi glade – og næsten uden ad – Et barn er født i Betlehem og Dejlig er den himmel blå. Til stor glæde for både små og store kirkegængere. Der ligger virkelig meget af julens betydning gemt i netop salmerne. Og efter en halv time er al koncentrationen brugt op, og vi ønsker hinanden en glædelig jul. Hver og en der har været i kirke sådan en formiddag, går glad hjem 🙂

Aftenen fortsætter med mere sang – vi synger julen ind. Det skal også nok bliver godt.

God onsdag.

Jette

En rest stegt andebryst – en lækker frokostret

Det er tiden for rester – og hvor man tænker, hvordan kan jeg dog få det brugt på en god måde.

I går havde vi julefrokost – og der var ikke meget mad i overskud, portionerne, der blev leveret svarede til det, vi kunne spise. Og det er jo egentlig en stor kompliment til dem, der leverede maden.

Men der var lidt stegt andebryst til overs. Og da et par gode venner kom til frokost i dag, forsøgte jeg med med denne lille ret. Som faktisk blev ok 🙂

Andebryst resteret

ca. 150 gr. steget andebryst med skind

2 spsk. olie

½ tsk. rosmarin

½ tsk. timian

1 fed hvidløg

Skær skindet af andebrystet og steg skindet ved mellem varme i olien sammen med krydderierne. Skindet bliver lækkert sprødt og der sidste fedt smeltes af. Tag skindet op af olien og kassér hvidløget.

Skær andekødet i tern og kom dem i en foodprocessor og hak det godt. Kom det hakkede kød i en skål og rør det godt sammen med olien og krydr med salt, peber og lidt mere timian. Sættes på køl, så det samler sig lidt.

Serveres på rugbrød – med noget syrligt som følgesvend. For eksempel cornichons eller tranebærkompot.

Det minder om anderilette, men er en meget mere fedtfattig udgave 🙂 Men smager dejligt alligevel.

God grå tirsdag.

Jette

Bordet til personalets julefrokost

For en del år siden besluttede personalet ved kirkerne, at vi ville holde en julefrokost. På en mandag – vores fridag 🙂 Og det er siden blevet til virkelig mange dejlige frokoster og timer sammen. Her bliver mangt og meget vendt, som rører sig inden for den kirkelige verden.

I år har jeg fået mulighed for at lægge hus til. Og det glæder jeg mig til. Så der er blevet dækket bord og tænkt på dekoration og servietter – alt det udenoms, for selve maden for vi ude fra. Madfabrikken i Middelfart står for den del – så det har været nemt at være vært. Jeg står dog for sild og silkehønseæg, og har også lavet ris alamande.

Jeg dækkede bordet i går – det er en af fordelene ved et stort hus, så selv om spisestuen er inddraget, så er der andre borde at ty til.

Ved hver kuvert er en flettet stjerne med tråd i – så den er lige til at tage med hjem og hænge på juletræet. Man kan ikke se det – men servietterne er mærket med fsc – så selv om det er jul, kan det bæredygtige faktisk godt tænkes med ind.

Min borddekoration er meget genbrug og noget fra have og gemmer. Den fine sorte metalbeholder er en tidligere dekoration, jeg har fået. Så har jeg pillet pynten af og gemt beholderen – jeg ved godt, at her er det en fordel at have et stort hus, med plads til at gemme ting, der kan bruges igen 🙂 Det eneste jeg har købt er de to små hyacinter – og dem håber jeg at kunne plante ud i haven efter jul. Lysholdere i forskellige højder giver lidt afveksling i dekorationen, gran, grønt og kogler er fra haven.

Dugen er en gave fra min mor – så den har en del år på bagen. Men jeg glæder mig hver gang den er i brug – snefnug fra Georg Jensen Damask.

Så nu venter bare en hyggelig eftermiddag – i selskab med skønne kollegaer.

God mandag.

Jette

Kirkens julekrybbe

For nogen år siden blev Kauslunde kirke beriget med et krybbespil. Et par lokale mænd med interesse fra drejning og snitning i træ lavede de fineste figurer. 

Jesus barnet, Maria, Josef, hyrder og vise mænd og får og okser og kameler. Alt sammen lavet i træ, som også er vokset her på Vestfyn. Så det er virkelig lokalt 🙂 Men med en historie der rækker langt videre.

Jeg får hvert år æren af at sætte figurerne op, når graverne har fået scenen sat. Og blev for mange år siden belært om, at alle figurer skal kigge samme sted hen – nemlig mod barnet i krybben. Det giver god mening 🙂 Men der bliver lidt fyldt omkring krybben, når alle skal kunne se Jesusbarnet. Men det er jo julens centrum, der ligger der. 

“Se, Himlen ligger og hviler

på jordens gule strå…” (Nr. 823 i 100 salmer) 

Jordnært og lige midt blandt mennesker og dyr.

Det er en gave at have et krybbespil til kirken. For det første så dufte træet så dejligt. Og for det andet, så er der noget helt konkret at se på og tale om. Og for det tredje, så må man glædes over det fine håndværk.

Jeg glæder mig til søndagens gudstjeneste, hvor der også er barnedåb. Så der vil være både små og store kirkegængere, og nu er der noget at kigge på undervejs.

Vi har også arvet gravermedhjælperens æsel. Eller i hvert fald, så har det fundet husly i kirken. Det sødeste æsel, kendt fra Peter Plys. Men virkelig nuttet og kun til at blive glad af at møde – uanset om man er 5 år, 50 år eller 75 år.

Det sidder lige inden for døren og byder velkommen med sit sagtmodige blik.

Glædelig advents weekend.

Jette

Enkel konfekt

I går sluttede minikonfirmanderne deres forløb af 🙂 Vi holdt en fyraftensgudstjeneste og de medvirkede. Og det gik godt, de sang dejligt og viste sig virkelig fra deres bedste side. Og dejligt at forældre og bedsteforældre bakkede op og kom og lyttede med.

Men bagefter var vi lidt brugte 🙂 Så jeg brugte noget tid på at lave ingenting – og så fik jeg lyst til at lave lidt konfekt. Det er altid en kreativ proces, og kan være godt til at få tankerne drejet i en anden retning.

Det var det meget enkle konfekt, jeg lavede. Havde igen, igen set noget fint konfekt på nettet – den tidligere bagedyst vinder Annemette Voss havde pyntet en kage med fine marcipanjuletræer. Den ide har jeg kopieret.

De er ret så fine – og så er de nemme at lave. Og smager godt.

Her er fremgangsmåden. Hvor stor en portion man vil lave, er op til en selv 🙂

Marcipanjuletræer

Marcipan

Mørk chokolade 

Kokosmel

Grøn frugtfarve

Begynd med komme kokosmel i en plastikpose og tilsæt lidt grøn frugtfarve. Luk posen og massér farven ind i kokosmelet. Kom det i en bred skål.

Smelt chokoladen – jeg fik for mange år siden en chokoladesmelter af mine børn. Og tænkte, den får jeg aldrig brug for – men hvor har jeg glædet mig over den mange gange 🙂

Rul marcipanen til en lang pølse – ca. 2 cm i diameter – og skær stykker af ca. 2 cm og form dem til en kegle. Sæt en tandstik i bunden af keglen og dyp/pensl den med smeltet chokolade. Rul den dernæst i det grønne kokosmel og sæt den så til tørre på en tallerken.

Næste dag kommes de i en lufttæt beholder og er klar til at blive serveret og spist til jul.

Det andet konfekt er nougatsnitter – marcipan og nougat i lag og penslet med chokolade og drysset med hasselnøddeflager. Enkelt og lækkert.

Pebernødderne blev bagt for noget siden, og jeg nyder stadig lige at tage et par stykker med ind på kontoret. Her tilbringes en del tid 🙂

God torsdag.

Jette

Halvvejs mod jul

Den ene dag tager den anden – og dato for dato nærmer vi os den 24. december 🙂

I mit hovede er der mange løse ender og tanker om salmer, prædikener og afslutninger, der skal holdes, formuleres og skrives, før vi når den 24. Præcis som det er hvert eneste år til jul. Hyggeligt og godt, men også et stort arbejde.

I dag slutter årets minikonfirmander. Vi holder en kort fyraftensgudstjeneste, hvor minikonfirmanderne synger og læser om julens begivenheder. Det plejer at blive en god stund i kirken – med forældre og søskende som gode tilhørere.

Her halvvejs mod jul er mit kalenderlys langt bagefter. Men pyt, det bliver jul alligevel. Lyset fandt jeg i en genbrugsbutik, så det er lidt falmet i farven, men ellers brænder det fint.

Og brødet – ja jeg er jo en stor fortaler for at bage brød selv. Det er så enkelt og nemt og det er så tilfredsstillende at hive et duftende nybagt brød ud af ovnen. I går blev dette bagt – og som du kan se, er der fyld i – rosiner er altid et hit sammen med lidt nødder og frø.  Ikke meget jul over det, men det gør heller ikke noget.

Nu vil jeg tænke videre over et vers fra eftermiddagens gudstjeneste.

“Se, Himlen ligger og hviler

på jordens gule strå.

Vi står ved krybben og smiler,

for vi er fremme nu! (100 salmer, nr. 823)

God onsdag.

Jette

Glutenfri marcipankiks

For nogle år siden faldt jeg over opskriften på marcipankiks. Fyldt med frø og kerner – så mange, at min søn Peter alvorligt mente, at de kiks måtte være fuglemad 🙂

Og der er mange frø og kerner i disse kiks – men det gør så, at der er meget at tygge på og til at give smag. Det er en småkage, jeg synes er super god.

Den oprindelige opskrift er med en anelse mel, men her har jeg erstattet mel med mandelmel, så opskriften bliver glutenfri. Og det fungerer fint. Måleangivelserne på frø og kerner kan varieres og justeres, det går fint med lidt variation 🙂 Det er en småkage uden de store dikkedarer, her kan alle være med.

Glutenfri marcipankiks (14 stk.)

3 spsk. sukker

2 spsk. hasselnøddeflager

1½ spsk. sesamfrø

1½ spsk. græskarkerner

1 dl. solsikkekerner

1 dl. havregryn

1 spsk. mandelmel

½ tsk. bagepulver

1 lille æg – eller et silkehønseæg 🙂

30 gr. smeltet smør

100 gr. revet marcipan

Bland alle de tørre ingredienser. Tilsæt den revne marcipan og fordel det let, inden æg og smør kommes ved. Det hele røres godt sammen og står og trækker et kvarters tid.

Form små kugler og placer dem med god afstand på en plade med bagepapir. Læg et stykke bagepapir over og rul kuglerne flade.

Bag kiksene ved 180 grader ca. 9 minutter, til de er gyldne i kanten. Køler af på pladen.

Og så har du en lille fin portion lækre kiks, som snart er spist 🙂

På en smuk decemberdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal