diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: juni 2016 Side 1 af 2

Koldthævede boller

Revisoren havde meldt sin ankomst – til morgenkaffe 🙂 Det er en gammel ven, som ordner min selvangivelse, så det er hyggeligt at få besøg – og sidde og drikke en kop kaffe og få opdateret hindens livssituation imens.

Skat fik de tal, de havde brug for, og jeg fik et grønt tal retur – det er nu altid dejligt 🙂

Jeg bagte disse boller til morgen – dejen blev rørt sammen i aftes. Det er en udmærket måde at klare nybagte boller på, sådan en helt almindelig torsdag.

Koldthævede boller (6 – 8 stk.)

3 dl. koldt vand

10 gr. gær

1 tsk. salt

1 tsk. honning

1 spsk. olie

evt. 1 tsk. tørret tang

75 gr. fuldkornsmel

25 gr. havregryn

250 gr. hvedemel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Dejen røres godt sammen – jeg brugte røremaskinen, den fik lov at køre nogle minutter – inden den bløde dej kom i et fad, blev dækket med film og sat i køleskabet.

Hæver natten over – ca. 12 timer.

Dejen tages ud af køleskabet og sættes med en ske i nogle klumper på en plade med bagepapir. Hæver og tempererer lidt, mens ovnen varmer op til 200 grader.

Bager ca. 15 – 17 minutter og afkøles på en rist.

Gode nybagte boller – på kort tid og uden at du en eneste gang har haft fingrene i dejen.

De smager dejligt – eneste ulempe, synes jeg, er, at de bliver lidt flade. Men det er naturligt nok, der er ikke så meget mel til at holde dem oppe.

God torsdag – hvor det i dag er præcis en måned til min bryllupsdag 🙂

Jette

Sommerdug til reception

Jysk har mange ting 🙂 Og blev der, hvor jeg fandt stoffet til de mange små duge, jeg skal bruge til brylluppet. Der skal være reception efter vielsen – og der skal være plads til at alle kan sidde ned.

Konfirmandstuens borde flyttes ud i teltet i haven, og jeg har længe tænkt på, hvad der skulle lægges over dem – for bordene er mere praktiske end de er kønne 🙂 og års brug af konfirmander sætter sine spor.

Jeg synes papirduge er lidt kedelige – og faktisk også lidt dyre. Og nervøs velour bryder jeg mig ikke om. Så jeg søgte noget andet – noget billigt stof, der kunne bruges til dug. Jeg havde tænkt hvidt eller cremefarvet – men det var der ikke lige (til den pris jeg ville give :-)) – men dette var der:

Fine roser på en hvid bund. 10 meter stof for 100 kr. Det var okay og der var til 10 duge. Jeg kan godt se, at det minder en anelse om sommerhusdug – eller dugen til et bord i forteltet til en campingvogn. Men jeg tror nu godt, at de kan fungere på bordene i teltet i haven. De vil sprede smil og sommerstemning.

Det er en billig og enkel løsning, og den camouflerer lidt, at det er meget solide (og meget gule) borde, der skal bruges som lette caféborde 🙂

Nu mangler jeg blot at sømme de sidste fire duge – så er endnu et af de utallige små projekter klaret – og endnu et flueben kan sættes på den lange liste af små opgaver, der skal løses inden bryllupsklokkerne kimer 🙂

God onsdag.

Jette

Optakt til velkomstdrink

En friweekend, der alt for hurtigt er gået til ende – jeg har jo fri om mandagen, så det er altid tre dage i træk, når det er friweekend. Men den synes alligevel at være kort 🙂

I går bød på oprydning i haven – med motorsav og hækklipper – så skete der noget. Og pludselig kommer der lys ind ad vinduer og buskadset antager mere lige former 🙂

Samtidig blev der lavet rabarbersirup. Jeg har tænkt lidt over en velkomstdrink inden middagen til brylluppet – og synes det kunne være spændende at lave en drink med noget frugtsirup, lavet af frugt fra haven.Her fandt jeg en spændende ide – som tog udgangspunkt i rabarber. Det måtte naturligvis afprøves 🙂 Den endelige drink er ikke helt på plads – men det er siruppen. Lækker og med den smukkeste røde farve.

Det er enkelt at lave – 1 dl. rabarbersaft og ½ dl. sukker koges boblende uden låg, indtil det begynder at tykne. Køler af og kommes på flaske.

Det kan fint bruges til andet end drinks 🙂 Morgenmaden fik lige et pift af smag og farve.

På en fin tirsdag.

Jette

Byggetilladelse – endelig :-)

Så skete der noget! Byggetilladelsen dukkede op i indbakken i går. Hvor var det skønt 🙂

Måneders venten er nu pludselig afløst af lidt febrilsk – hvad gør jeg nu ? For med en tilladelse i hånden, så er det jo pludselig mig, der står med bolden og har retten til at gøre noget. I første omgang blev der informeret byggefirma og bank – det må vist være et relevant sted at begynde 🙂

I næste uge bliver der så lavet en plan for, hvordan jeg kommer videre. Men ferietiden nærmer sig med hastige skridt – alle skoler går jo på ferie i dag – så det bliver nok først til august noget virkelig sker på grunden.

Men det er også ok – der er lige et bryllup, som også tager noget tid 🙂

Men hvor er det vildt – her præcis et år efter, at jeg stod på grunden første gang og tænkte, at her vil jeg gerne bygge et sommerhus – at nu er muligheden der så. Et lille bæredygtigt sommerhus i FSC materialer og på punktfundament, med et miljøvenligt tag og isoleret med træfiber – det bliver så godt!

Og jeg glæder mig til at kunne fortælle mere om projektet – for jeg skal selv stå for en hel del koordinering af håndværkere. Jeg er sikker på, at jeg nok skal få min sag for. Og lære meget nyt undervejs 🙂

Men nu er det weekend – med fødselsdagsfest og besøg i både Århus og Nordjylland – det bliver så hyggeligt.

Må du også få en dejlig midsommerweekend.

Jette

Sankte Hans

“Vi vil fred her til lands

sankte Hans, sankte Hans!

den kan vindes, hvor hjerterne aldrig bli’r tvivlende kolde.”

Mon ikke de fleste af os skal synge Holger Drachmanns tekst (fra 1887) i aften – en skøn gammel sang, og med nogle ord, der fint finder klangbund også i mennesker i 2016.

Ordet “fred” vil nok blive nævnt i en del båltaler i aften – men det er også et godt ord. Et entydigt positivt ord, tænker jeg.

“Da freden kom i ’45” kan vi høre nogen sige, som oplevede afslutningen på anden verdenskrig.

“Hun fik fred” når nogen dør og sover ind efter et langt og godt liv.

“Fred være med jer” er det ord og løfte Jesus sender os ud i verden med.

Det er altså et ord, der bruges i vores almindelige tale med hinanden. Men det er også et ord, der giver genlyd af Guds stemme.

Når vi i aften synger om freden, vi så gerne vil her til lands – bliver der også peget på, hvordan vi hjælper freden på vej: “Den kan vindes, hvor hjerterne aldrig bli’r tvivlende kolde.” Og som det hedder i historien om Den lille prins – det handler om at se med hjertet – det vil sige, nok tænke sig om, men lad også hjertet tale. Lad medfølelsen, omsorgen og den gode vilje få plads.

“Vi vil fred her til lands” – det må vi hjælpe hinanden med. Holde hinanden op på, at tillid er det bedste værn mod kolde og tvivlende hjerter.

Midsommer er en fantastisk tid – alt er stadig grønt og friskt – og dagene lune og nætterne lyse.

Her er lidt billeder fra i aftes, hvor der var det skønneste vejr – lunt i aftensolen.

Naboens kat nyder de sidste solstråler


Klematis i aftensol


En flittigt blomstrende plante – har glemt navnet 🙂


Når skyggerne bli’r lange

Med ønsket om en dejlig Sankt Hans aften – og en skøn midsommer aften.

JetteLagkage bund i ny springform

Jeg har jo fået købt en ny springform – udvalgt efter diameter 🙂 Denne har en diameter på 21 cm. Og den størrelse skal bruges som midterste kage i bryllupskagen, så for lige at være sikker på, at mængden af dej passede, så blev der lavet en prøvebagning i går.

Lagkagebunde (21 cm)

4 æg

½ vaniljestang, korn herfra

170 gr. sukker

100 gr. smeltet, let afkølet smør

50 gr. mandelmel

150 gr. mel

1 tsk. bagepulver

evt. lidt revet citronskal

Pisk æg, sukker og vaniljekorn godt sammen og tilsæt den smeltede smør og evt. citronskal. Piskes godt, jo mere, jo luftigere kage 🙂 Sigt mel og bagepulver og vend det i dejen, uden at al luften røres ud. Kommes i en springform – sliplet eller smurt – jeg lagde bagepapir i bunden, for at være helt sikker på, at bunden slap.

Bages da. 25 minutter ved 175 grader. Afkøler inden den deles i tre bunde.

En god og tilpas solid lagkagebund – det er nødvendigt, når der skal “bygges” videre på den 🙂

Og den smager virkelig godt – dejlig konsistens – så det er bare med at glæde sig til at skulle bygge videre på den.

Det bliver så ikke denne udgave – for se engang

Mens jeg var i haven og ryddede lidt op i den – så fornøjede katten sig med kagen! Det var jeg ikke helt tilfreds med, men den var ret ligeglad 🙂

Men det jeg ville finde ud af – om dejens størrelse passede til formen – det fandt jeg ud af. Den var helt perfekt og kagen kan fint deles i tre bunde, som der kan arbejdes videre med. Jeg glæder mig allerede 🙂

Men inden da er der også mange andre gøremål, der skal klares – såsom almindeligt arbejde og besøg hos min gamle far. Det sidste sker i weekenden, og det bliver helt fint at se ham igen.

God onsdag – med stille regn.

Jette

Forberedelser

Måske har du set, at der er kommet en ny kategori på min blog 🙂 Sommerbryllup. Det siger selvfølgelig ikke det hele, men antyder dog, at der skal holdes fest  inden længe. Og det er mig der skal giftes 🙂 Jeg har fundet og mødt en dejlig mand – som jeg skal holde bryllup med her sidst i juli.

Dejligt, og vi glæder os meget.

Men der er også nogen forberedelser – hyggelige og spændende – og tidskrævende 🙂  Nogen af idéerne er allerede vist her – bordkort og tanker omkring blomsterdekoration.

Og så tænkes der i bryllupskage. Den vil jeg gerne selv lave – og glæder mig allerede, selv om jeg godt ved, at jeg nok bliver udfordret til sidst. Men det bliver også bare en fantastisk mulighed.

Der kommer mere om kagen senere – men den er tænkt som en kage i tre lag – og så serveres nogen ekstra kager ved siden af. Det bliver lige ambitiøst nok, at skulle lave kun en enkelt – men meget stor – samlet kage til næsten 100 mennesker 🙂

I går fik jeg indkøbt den sidste springform – så nu ligner det næsten et samlesæt 🙂 Ih, jeg glæder mig til at komme i gang med det kageprojekt.

Udover bryllupskagen skal der laves macarons – dem hører du helt sikkert også om en dag.

Intet bryllup uden kjole 🙂 Den er blevet fundet og købt og rettet en anelse til. Jeg skriver om den – efter brylluppet. Ovenover ses et glimt af den. Jeg er så glad for den – den er lige mig 🙂

Der fortsættes med at forberede 🙂 så fortsættelse følger …

God tirsdag.

Jette

Islagkage med chokolade og kaffe

Sommer og is er to ord, der rimer på hinanden 🙂 Men det er nu ikke så ofte, at jeg selv laver is, men jeg faldt over en opskrift som alligevel så lidt spændende ud 🙂

En islagkage med kiksebund og kaffeis. Inspirationen til opskriften, fandt jeg her. Og blev testet i en lille udgave.

Islagkage med chokolade og kaffe

6 digestive

40 gr. smør

25 gr. mørk chokolade

Smelt smør over svag varme, sluk for varmen og tilsæt hakket chokolade og knuste kiks. Bland det hele grundigt og kom det i en springform med bagepapir i bunden (15 cm i diameter). Pres massen godt ned og jævn overfladen. Stilles koldt til bunden har sat sig.

Kaffeis

1 æggeblomme

30 gr. flormelis

1 tsk. nescafe

1,25 dl. piskefløde

Knus kaffen så det bliver til fint pulver. Bland kaffe og fløde og pisk til blødt flødeskum. I en anden skål piskes æggeblomme og flormelis godt sammen, inden flødeskummet vendes i. Fordel iscremen på den kolde kiksebund og kom det hele i fryseren.

Når islagkagen skal ud af formen, løsner jeg formen ved lige at holde den under den varme hane. Drysses med lidt kakao og pyntes med lidt jordbær.

Og islagkagen smager dejligt.

Men den er mega svær at skære ud – bunden er meget hård. Så jeg vil en anden gang hellere bruge en brownie bund og så bruge kiksebunden til en traditionel cheesecake 🙂

Med weekend lige om hjørnet – må du få en dejlig sommerweekend.

Jette

Bordkort

At holde fest i haven – med telt og mange gæster, det har jeg aldrig gjort før. Men skal altså gøre det om 1½ måned. Det bliver helt sikkert festligt og super hyggeligt, men der er også mange forberedelser og mange detaljer, der skal tænkes igennem. Mange idéer, der skal afprøves og finpudses.

Forleden var det et kombineret bordkort og en “bestiksamling”, der blev afprøvet.

Og igen blev nettet gennemsøgt for tips og tricks. Denne serviet er foldet, så der bliver tre “lommer” som kniv, gaffel og ske så kan lægges i. Rundt om en lidt grov snor der samtidig holder bordkortet – et manilla kort købt i Tiger. Det var langt det billigste sted at købe dem. Endelig er kortet pyntet med lidt tyl og en lille blomst.

Jeg tror faktisk, det kommer til at fungere meget godt, for selve borddækningen er tænkt meget nedtonet og enkel. Let og sommerlig – lidt som var man taget på skovtur 🙂

Fyldt med masser af forventning …

God torsdag.

Jette

Salte muffins

Første gang jeg fik serveret muffins – ikke som kage – men som forret ved en fest, var da min yngste nevø en gang holdt fødselsdag. Og jeg husker stadig både min og ungernes lidt skeptiske holdning til at få muffins med skinke og ost i 🙂

Jeg har ikke selv forsøgt mig med muffins i det salte køkken før, men nu kommer forsøget. Hvis det bliver godt, vil de kunne bruges som små snack til et glas hvidvin efter en gudstjeneste  sidst på ugen. Som alternativ til chips og skruer 🙂

Opskriften er med inspiration herfra.

Små muffins med chorizo, (pesto) og cheddar (12 stk)

40 gr. mel

1 æg

½ tsk. groft salt

et nip bagepulver

0,8 dl. yoghurt, skyr eller andet surmælksprodukt

2 tsk pesto – det glemte jeg 🙂

15 gr. finthakkede sorte oliven

25 gr. chorizopølse i små tern

20 gr. cheddar, revet eller i små tern

Det hele blandes godt sammen og kommes i smurte mikromuffins forme – metal, de hænger fast i papirforme.

Bages ved 200 gr. 13-14 minutter.

Køler af, og serveres umiddelbart efter.

De smager faktisk ret godt, nu bliver de lige testsmagt af andre end mig. Men jeg tror, der skal bages flere inden der er fyraftensgudstjeneste 🙂

God tirsdag.

Jette

Side 1 af 2

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal