diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: januar 2015 Side 1 af 3

Pizza med broccoli – hvor spændende er det lige :-)

Det er faktisk ganske okay 🙂 Jeg gjorde forsøget i aftes. Og det er altså ikke noget med pulveriseret broccoli omdannet til pizza bund eller andet i den boldgade. Det er en helt almindelig pizza, hvor fyldet var broccoli og pepperoni.

Det var en udmærket kombination – som Trine og jeg nød til aftensmad, mens verdenssituationen blev vendt.

Pizza med broccoli ( 2-3 pers.)

Pizzadej og tomatsauce – se her

Fyld:

1 lille stok broccoli i meget små buketter

50 gr. pepperoni

100 gr. ost – gerne forskellig slags

Den hævede pizzadej rulles ud, tomatsaucen smøres på og pepperoni, broccoli og ost kommes på.

Ikke særlig mange dikkedarer her 🙂

Bages ca. 12-14 minutter ved 200 grader.

Velbekomme 🙂

Det er en dansk pizza – med en god bund og en del fyld. En pizza i Italien smager anderledes – jeg glæder mig til at skulle smage en dernede inden alt for længe.

God lørdag.

Jette

Hvor bor du ?

Hele dagen i går gik jeg og tænkte over det spørgsmål, efter at jeg i forbifarten havde set en overskrift, der fortalte, at halvdelen af os danskere bosætter os mindre end 10 km. fra, hvor vi bliver født.

Men tænkte også, at det nok kun var mig, der syntes, at det var lidt interessant 🙂 Men da så Aftenshowet i aftes havde et langt indslag om det emne, så var det nok, fordi det var lidt spændende.

Et hurtigt blik på min egen familie, viste, at vi var i den halvdel, der var flyttet længere væk. Min eneste søster og jeg bor her på Fyn, og mine tre børn er nu flyttet til Århus, så vores afstande til fødeegnen er langt over 10 km. 🙂

Når jeg tænker på udtrykket “at flytte hjemmefra”, så har det også altid betydet længere væk. Fem kilometer væk talte ligesom ikke. Måske lidt farvet af, at da jeg flyttede ud, så var det til Edinburgh i Skotland 🙂

Når emnet overhovedet er interessant, så er det jo fordi, det også har nogle konsekvenser. Det har betydning for, hvordan vi forstår os selv.

Den store afstand til nærmeste familie har en pris. Bedsteforældre er ikke lige ved og kan ikke lige træde til. Relationer bliver også præget af det, for man er ikke sammen så ofte. Når man mødes, er det nok lidt længere tid, man er på besøg, men det bliver aldrig, som hvis man sås flere gange om ugen.

Og tilbage til Aftenshowet, hvor tre søstre fortalte om, at de ikke kunne drømme om at flytte langt væk fra familien, så er det lidt samme holdning, mine børn giver udtryk for. At når de bliver færdige med at læse og jeg holder med at arbejde, ja så må jeg gerne flytte nær dem. Og sikkert til den tid også passe deres eventuelle børn, hvis det lige kneb 🙂

De nære relationer, dette at kunne ses ofte og følge med i hinandens liv, er blevet værdifuldt igen. Lidt tankevækkende.

At være tilflytter betyder også, at man skal være opmærksom på, hvad man siger om hvem og til hvem. Jeg tror ikke, at jeg er kommet rigtig galt afsted på det punkt. Men jeg er godt nok mange gange blevet overrasket over, hvor tit personer i mine to sogne er i familie med hinanden. Eller måske har været flyttet væk for at læse, og så vender hjem igen og stifter familie.

Det giver en rodfæstethed, og en klar fornemmelse af, at være en del af en lang historie. Og det er godt og trygt.

I følge statistikken på DR’s hjemmeside, så er hele 88 % af indbyggerne i mit barndoms postnummer fra samme område. Det er godt nok en stor procentdel, og betyder jo, at der ikke er mange, der er flyttet derfra 🙂

Men Nordjylland er også dejligt, og det er altid som at komme hjem, når Limfjordstunnellen passeres! Og det gør jeg igen på søndag 🙂

God weekend.

Jette

Kransekage med solbær og chokolade

Om få dage fylder min gamle far 94 år. Og i den anledning går turen endnu en gang nordpå for sammen med familien at kunne fejre ham. Det vil han gerne være med til, for som han meget fornuftigt sagde, så er der jo ikke så mange fødselsdage tilbage for ham. Heldigvis ved vi intet om hvor mange.

Men jeg glæder mig over hvert godt år han får.

Og nu skal der så bages 🙂 Fødselsdagsboller, othellolagkage og noget kransekage. Sidste år lavede jeg et lille tårn, men i år bliver det disse små stykker, som jeg fandt opskriften på hos Mette Blomsterberg. Jeg lavede mine kager i halv størrelse.

Kransekage med solbær og chokolade (20 stk.)

250 gr. marcipan

100 gr. rørsukker

25 gr. (en lille) æggehvide, fra en dejlig høne

100 gr. solbærsyltetøj

overtrækschokolade

lidt hakkede pistaciekerner

Rør sukker og æggehvide sammen og lad det stå og trække en halv times tid. Rør det godt sammen med groftrevet marcipan og sæt det derefter på køl et par timer (min kransekagemasse kom til at stå til næste dag).

Ælt massen igennem og del den i 20 stykker, rul dem runde og sæt dem på en plade med bagepapir. Tryk et hul i midten af kuglerne og fyld en lille smule syltetøj i hver.

Bages ca. 12 minutter ved 190 grader. Jeg havde sat en ekstra plade under, for at undgå de blev for bagte i bunden.

Køler af på pladen, inden de dyppes halvt i smeltet chokolade og drysses med hakkede pistaciekerner.

Jeg har kun lavet en kage med pynt for lige at vise, hvordan de bliver. – Men fordi kagerne først skal bruges på mandag, så kommer de en tur i fryseren først og pyntes så senere.

Kagerne var ret lette at lave, og jeg er sikker på, at hindbærsyltetøj også kan bruges som fyld.

Nu glæder jeg mig til at servere dem.

God torsdag.

Jette

Koldthævet brød med tørret havtorn

Jeg fik endelig lånt bogen Havtorn, skrevet af Kim Gravenhorst. Den er helt ny, udkom sidste år, så jeg har været i kø på biblioteket til udlån. Men nu blev det min tur 🙂

Det er en flot bog og spændende at læse om havtorn, nordens citron. Og forfatteren er varm fortaler for, at vi igen opdager dette interessante og meget sure bær – men også sunde bær. Jeg har stadig til gode at finde nogen ude i naturen. Bogen har faktisk et Danmarkskort, som viser, hvor det er godt at finde havtorn – og de steder ligger bare ikke lige i nærheden af, hvor jeg bor. Men en dag skal det nok lykkes at finde dem 🙂

I mellemtiden eksperimenterer jeg med mine indkøbte og meget tørrede havtorn.. Og brødet her er inspireret af bogens flotte billeder og min lyst til at være med – men resultatet ligner ikke bogens billeder ….

Jeg bruger oftest kold væske, når jeg bager gærbrød, og giver dejen lang hævetid. Men dette, at stille dejen i køleskab natten over, det har jeg ikke meget erfaring med, og det har denne dej været.

Desuden har jeg slet ikke haft fingrene i dejen, og det synes jeg er en udfordring. For hvordan så lige mærke, om den er, som den skal være 🙂 ?

Koldthævet brød med tørret havtorn

3 dl. koldt vand

1 tsk. groft salt

10 gr. gær

1 spsk. tørret havtorn

75 gr. knækket korn, nødder og blandede frø og kerner

150 gr. durummel

150 gr. hvedemel

Her bruges røremaskinen 🙂 Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Kør ca. et minut ved lav hastighed. Øg til god hastighed og kør ca. 10 minutter. Det er en meget lind dej – men de tørrede havtorn og de knækkede korn suger en del væske i løbet af hævetiden.

Kom lidt olie i en stor skål og hæld dejen derover i, film med vitawrap og sæt skålen i køleskab natten over.

Min dej stod i ca. 12 timer. Og blev så hældt ud på en bageplade med papir – og flød noget ud, for dejen var stadig ret blød. Den hævede ca. en times tid, inden brødet blev bagt ved 200 grader ca. 30 minutter. Køler af på en rist.

Helt naturligt så blev det et ret fladt brød – men det smager faktisk forbavsende godt! Jeg er meget positivt overrasket. De syrlige havtorn dukker op og frø og kerner giver en god smag, og selve krummen er tæt og lækker.

Det brød får en chance til en anden dag.

Jette

Fastelavnsboller – med creme og grahamsmel

Jeg har opdaget, at jeg ikke før har bagt fastelavnsboller. Nej, det passer ikke, men der er ikke skrevet om dem her – så det sker nu.

Minikonfirmanderne kommer i dag, og jeg er ret sikker på, at de vil synes, det er en god ide med lette boller med creme og glasur. Der er dog listet lidt grahamsmel i også, men det gør ikke noget.

Fastelavnsboller med creme (ca. 20 stk.)

½ dl. surmælksprodukt

2½ dl. mælk

1 æg, fra en hurtig høne

75 gr. smør

2 spsk. sukker

20 gr. gær

1 tsk. salt

75 gr. grahamsmel

ca. 500 gr. mel

Rør gæren ud i mælken og tilsæt ægget. Smelt smørret og tilsæt det, sammen med de øvrige ingredienser. Hold lidt mel tilbage og se, hvor meget der behøves. Æltes godt og sættes til hævning et par timer.

Imens laves cremen.

Creme

1 æg, fra en glad høne

2 dl. mælk

1 spsk. maizenamel

½ vaniljestang

1 spsk. sukker

Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med sukkeret. Kom vaniljesukker og den tomme stang i en gryde sammen med de øvrige ingredienser og bring det langsomt i kog. Det skal lige koge igennem, før cremen tages af varmen og køler af inden det skal bruges.

Ælt dejen godt igennem og del den i to. Udrul hver portion og skær den i 10 firkanter og kom godt en tsk. creme på hver og fold dejen rundt om – og luk godt til.

Bollerne efterhæver, mens ovnen varmer op til 200 grader. De bages ca. 10 minutter. Og der er ingen tvivl, om dejen har været lukket godt nok til 🙂

Når de er blevet afkølet, kan de pyntes med lidt glasur – og er klar til servering.

Og med et skønt solskinsvejr så var det oplagt at tage fastelavnbollerne med ud i haven 🙂

Haven holder pause og venter på forår.

God tirsdag.

Jette

PopSalmer – hvad er det?

Jeg deltog i går i en workshop om gamle salmer med nye melodier.

På den ene side synes jeg, det er et spændende tiltag og på den anden side, så holder jeg også bare meget af de nuværende gamle melodier.

Jeg var også lidt i tvivl om, om jeg overhovedet ville skrive om det, men så så dette billede – og så måtte det bare med på bloggen 🙂

Sangglade børn i alle størrelser var mødt op i Husby kirke og blev undervist af Janne Wind. Det er også hende, der har skrevet melodierne i samarbejde med Rasmus Kjærgaard. Fine og sangbare melodier, og meget iørefaldende.

Men det aller mest imponerende var, at de her børn i løbet af et par timer havde lært stort set 6 salmer udenad! Ved hjælp af fagter, så blev teksten konkret, og de kunne huske ord og sammenhæng og synge med. Frit og frejdigt – uden hele tiden at skulle læse i teksten.

Imponerende – og tankevækkende. For måske vi ikke skal være så bange for at lære unge mennesker noget uden ad. Rim, rytme og melodi kan noget i fællesskab.

De sangglade børn havde en fest, og forældre og bedsteforældre nød at lytte med ved den afsluttende lille koncert.

Umiddelbart er det lidt svært at forestille sig, at “I østen stiger solen op” kan få en ny melodi 🙂 Vi kender den med N.W. Gades melodi som morgensang fra Elverskud, og med Weyses melodi, som vi synger i kirken. Men  prøv alligevel at høre I østen stiger solen op sunget af Janne Wind selv. Og sunget med 50 børnestemmer bliver det faktisk ret godt 🙂

Om idéen bag projektet med at skrive nye salmemelodier, skriver Janne Wind på PopSalmers hjemmeside: “… for at genoplive og oplyse det høje Nord med nye poppede, swingende og lette melodier og ny musik til gamle kendte klassikere.” 

Jeg tror ikke, at de gamle melodier bliver udkonkurreret. Men med disse nye melodier træder teksten ind imellem frem på en anden måde. Og det kan være ret godt.

Arrangementet foregik i Husby kirke. Den tog sig ud fra sin smukkeste side i solskin og sne.

Så det blev en dejlig eftermiddag i godt musikalsk selskab.

Jette

… træd forsigtigt i den nye sne;

Vær lidt varsom denne ene morgen,

træd forsigtigt i den nye sne;

husk, at her har ingen endnu gået,

her bli’r alle dine spor at se. (Grethe Risbjerg Thomsen)


Då jeg vågnede, var der bare lyst og tyst på den her særlige måde, som det er, når der er faldet sne. En del sne. Og det er der i nat, og gør det forsat.

Og så på en lørdag, det er ret perfekt. Jeg ved godt, at det er besværligt for mange andre, men i dag skal jeg ingen ting, og så er det bare flot med et snedækket landskab.

Mine høns var også lidt overraskede over det nye tæppe, de havde fået at gå på. Men de klarer det nu godt nok, selv om de undrede sig lidt over, hvad maden var blevet af 🙂

I dag må brændeovnen i gang, og med alle tre børn hjemme, så er der masser af liv indendøre.

God lørdag.

Jette

brownies

Peanutbrownies

Jeg har spekuleret på, om der skal chokolade i en brownie? For i givet fald vil denne kage ikke kunne bære sit navn retmæssigt 🙂 der er ikke skyggen af chokolade her.

Opskriften er fundet i en spændende bog: “One more slice” som er på dansk, trods den engelsk klingende titel. Bogen er skrevet af en svensk kok (og meget andet) Leila Lindholm.

Jeg synes altid, det er interessant når forskellige ingredienser sættes sammen – altså nogen man ikke umiddelbart tænker på at komme i samme kage. I denne er det en browniedej, der blandes med en peanutbuttercreme. Og drysses med salte peanuts. Det lyder og er lækkert.

Nu håber jeg deltagerne i kirkekaffen i eftermiddag synes det samme 🙂

Havrecookies blev til sprøde havrekager

Jeg synes, det er hyggeligt at læse med hos andre bloggere – både dem, der skriver om mad og bagning, men også dem, der skriver om meget andet – gode tanker, inspirerende strik eller kreative dekorationer med blomster og grønt. Og der foregår virkelig meget rundt om i Danmark – dejligt at læse om.

Inspirationen til disse cookies er fundet hos Anna.

Noget af det, der har slået mig, er, hvor mange unge mennesker, der blogger. Og der er faktisk rigtig mange unge bloggere, der er rigtig gode til at bage og lave mad. Her kan jeg sagtens lære noget – selv om jeg jo gerne påberåber mig min store erfaring qua mine mange leveår 🙂 Men de unge mennesker er altså ret dygtige.

Disse kager indeholder hvid chokolade og flagesalt – en lidt utraditionel sammensætning. Men det smager godt.

Bortset fra, at jeg nok var lige rundhåndet nok med saltet, men det lærer man jo så også af.

Og så blev mine bagt rigeligt. Så de var mest af alt knasende sprøde, og det skulle de faktisk ikke have været 🙂 Men mine korvenner spiste dem nu alligevel.

Men på grund af resultatets beskaffenhed, så kommer der ikke en opskrift i dag. Jeg skal lige have lavet en portion mere – for at se, om jeg ikke kan få bagt cookies i stedet for sprøde kager 🙂

På en flot frostklar dag.

Jette

Brød med betydning

At have minikonfirmander handler meget om at gøre nogen ting, få koblet ord og noget konkret sammen. Og som præst er jeg ellers god til at snakke og fortælle 🙂 Men det er altså bedre, når de kvikke unger selv kommer i gang og så kan spørge løs.

I går talte vi om skærtorsdag og Jesu sidste måltid sammen med disciplene. Og hvor brødet spiller en stor rolle.

Så de skulle naturligvis bage små brød. Og forme dem som et kors, et anker og et hjerte.

Det var faktisk lidt vanskeligere end jeg umiddelbart havde tænkt. Men de gjorde det godt. Og når du nu hører, hvad det er, så er det også lettere at se 🙂

Jeg havde lavet en dej som til Luciabrød – bare uden safran. Og hele konfirmandstuen duftede skønt af nybagt brød. Og minikonfirmanderne tog glade brødene med hjem – for de skulle deles med familien.

Den lille mikro portion af hindbærsyltetøj rakte lige til en omgang hindbærsnitter. Som også bare forsvandt, da de kom på bordet. Jeg er faktisk lidt imponeret over dette hold minikonfirmander, for de spiser med stort velbehag, hvad der bliver serveret for dem. Og så er det altså en fornøjelse at bage til dem.

På en kølig morgen

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal