Den 13. december er Luciadag. Det markeres og fejres utallige steder – med Luciaoptog, Lucia gudstjeneste og Luciabrød og boller. Det er en tradition, som stammer fra Sverige, og som de senere år virkelig har fået en plads i vores danske juleforberdelser. Og sangen om Lyset, der bæres frem, og spreder mørket, er både fin og mulig at synge for store som små Luciabørn.

I kirken var der i aftes gudstjeneste med Luciaoptog – og det er da en stor glæde at se både store som små piger, der med stor koncentration bærer lyset i hænderne, alt i mens de ivrigt forsøger at få fødderne til at gå i den helt særlige takt – og så lige skal huske at synge også. Stemningsfuldt er det, og man kan ikke andet end glæde sig.

Med traditionen fra Sverige er også kommet Luciabrødene. Disse let gule brød med smag af safran, formet i pudsige former og pyntet med rosiner.

Af en eller anden grund er jeg ikke så begejstret for smagen af safran, så jeg begrænser mængden. Men det er der nu også god økonomi i 🙂 for safrantråde er bare dyre. Krokusblomstens støvdragere er fine og dyre at forarbejde. Safran er faktisk verdens dyreste krydderi – og importeres, det er ikke vores lokale krokus, der anvendes her.

Opskriften i dag er fundet på Valdemarsro og igen, igen rettet lidt til 🙂

Luciabrød ( 12 stk )

1/4 pakke gær

2 1/2 dl. mælk (jeg brugte en blanding: fløde, vand og æg)

50 gr. smør

lidt safran tråde

1/2 dl. sukker

1/2 tsk. salt

50 gr. grahamsmel

ca 300 gr. hvedemel

Smelt smøret og nuldr safrantrådene heri. Rør gæren ud i væsken, tilsæt salt og sukker. Det let afkølede smør/safran kommes i, dernæst grahamsmel, og til sidst røres hvedemel i – lidt af gangen. Du slutter med en lækker dej, der virker lidt kageagtig.

Hæver tildækket på køkkenbordet – i lang tid ( 4 – 5 timer)

Dejen deles i 12 stykker, der formes alt efter, hvad fantasien rækker til – men gerne noget med snoede ender 🙂 Efterhæver mens ovnen varmes op til 200 grader.

 

 

De gule striber er spor efter safran – den farver ret meget.

Luciabrødene bager ca 10 – 12 min. 

Nu er de klar til at blive spist – sammen med et glas gløgg. Men også gode til en kop kaffe.

God Luciadag.

Jette