Madbloggerudfordringen har du læst om før. – Og nu kommer der endnu en med emnet: Nordisk jul.

Igen er det La cucina nada, der er idékvinden bag udfordringen om Nordisk jul. Jeg synes, ideen lød spændende, men havde ikke nogen ide om, hvad jeg skulle lave eller bage, da jeg meldte mig til.

På biblioteket faldt jeg tilfældigt over bogen “Ny Nordisk hverdagsmad” – og den hjalp lidt på vej. Især med at få øjnene op for, hvad der er specielt nordisk, og har været spist her i mange, mange år.

Tre ting faldt jeg over, som kunne bruges i den ide, der langsomt tog form i mit hoved.

Havtorn – det er virkelig et bær, der er kommet på alles læber. Jeg har stadig til gode at se et og ikke mindst mærke de spidse torne, der gror på busken. På nettet er det mest de flotte frysetørrede bær, der sælges. En rundspørge i Middelfart viste, at dem havde de ikke lige på lager. Men jeg fandt til gengæld disse:

Som viste sig at være langt billigere. Men farven er heller ikke så højtråbende. Jeg har dog ikke kunnet finde ud af, om farven bevares bedre ved frysetørring end ved tørring i en ovn. For disse lignede små indtørrede brune korender 🙂

Havre – blev mit næste produkt. Det har været dyrket i Norden siden bronzealderen, og adskiller sig fra hvede, rug og byg ved sit høje fedtindhold. Det indeholder tillige mange kostfibre. Så det er et ret godt produkt. Men det bruges ikke så meget til at bage med, havremel har ikke noget stort indhold af gluten, og kan derfor ikke bruges alene i brød og lignende. Men blandet med andet så går det fint. Så det kom også i brug.

Græskarkerner – blev den sidste nordiske ingrediens, jeg faldt over. Også selv om græskars oprindelse langt fra er herfra. Det har taget turen over Atlanterhavet, men kan fint dyrkes her hos os, så derfor kom de også med.

Hvad jeg så har brugt disse  tre emner til? – Svaret følger om nogle uger 🙂

Men inden da, kommer du til at høre om spændende kager. I de næste dage skal der bages til både graverkursus og menighedsrådsmøde. Jeg glæder mig.

God weekend.

Jette