Mine to menighedsråd har hvert år et fællesmøde – blandt andet for at fremme samarbejde, forståelse og og i øvrigt bare ha’ nogle gode timer sammen. Jeg tænkte her var muligheden for at få gang i min nye røremaskine. Så jeg lavede Othello-lagkager 🙂
I Fyns Stifsttidende læste jeg forleden i et tillæg om kage-kultur, at netop Othello-lagkagen er ret gammel. Den er fra ca. 1900 og er opkaldt efter Shakespeares Othello-figur. Desværre stod der ikke noget om hvorfor, eller hvilke fællestræk der måske havde været. Det kunne ellers have været sjovt at vide.
Othello-lagkagen er på sin vis en enkel kage, og smager ret godt. Jeg surfede lidt rundt for at få nye tips og gode ideer til opbygningen. Og fandt ud af, at mange opskrifter har en mandel/makron bund nederst. Det har jeg nu ikke tidligere haft. Men det skal absolut prøves en dag. I denne omgang blev det så til, at købte makroner blev lagt inden i cremen. Men mere om det senere.
Othello-lagkage (ca.10-12 pers.)
3 lagkagebunde (opskrift her – kagen delt i tre)
Vaniljecreme (opskrift her – dobbelt portion)
Chokoladeglasur
50 gr. mørk chokolade
100 gr. flormelis
lidt vand
Smelt chokoladen over vandbad. Kom flormelis i en lille gryde og rør vand i til glasur. – Lun det lidt og tilsæt den smeltede chokolade. Rør grundigt og tilsæt evt. lidt mere vand. Glasuren må ikke være for tynd, men heller ikke så tyk at den ikke kan flyde ud og fordeles på kagen.
Marcipanbånd
175 gr. marcipan
85 gr. flormelis
ca. 25 gr. glukosesirup
Det hele æltes sammen – bland evt. glukosesirup og flormelis først og ælt det lidt af gangen ind i marcipanen. Det tager noget tid – men resultatet er en smidig og medgørlig marcipan. Kom den i en lufttæt pose indtil den skal bruges – tørrer ret hurtig ud. En røremaskine kunne sikkert hjælpe med at ælte her – det må jeg prøve en anden gang 🙂
Derudover bruges:
2½ dl. piskefløde – pisket til flødeskum
15 makroner, let knuste
Samling af kage:
Læg en lagkagebund på det fad, du vil servere kagen på. Sæt den rengjorte springformskant rundt om bunden.
Fordel de let knuste makroner ovenpå og sprøjt langs den yderste kant en krans af flødeskum. Inden i fordeles halvdelen af vaniljecremen.
Læg anden lagkagebund på og sprøjt igen en krans af flødeskum.
Fordel den sidste del af vaniljecremen inden i – og læg den sidste bund på. Pres let og sæt nu kagen på køl – helst nogle timer.
Tag den kolde kage ud af køleskabet og fordel hurtigt den lune chokoladeglasur på toppen af kagen. Glat det ud. Min glasur var lidt for tyk, så den blev ikke så pænt fordelt, men noget kan skjules med flødeskumskanten til sidst 🙂 Sæt evt. kagen på køl igen inden marcipanbåndet kommes på.
Ælt overtræksmarcipanen godt igennem og rul den til en lang pølse.
Jeg brugte en ren fryseplastikpose, som jeg klippede op og lagde marcipanen inden i og rullede den så ud. Så slipper den let og hænger ikke i bordet eller fingrene.
Beregn kagens omkreds (diameter x 3,14) eller mål med et målebånd. Mål også kagens højde og skær så marcipanbåndet til, så det passer. Det skal være lidt bredere end kagens højde. Jeg delte båndet på midten – det er langt, når man skat styre et 75 cm langt marcipanbånd.
Og slut så af med at sætte en kant af flødeskums rosetter – de skjuler mange ujævnheder 🙂
Og endelig er kagen klar til servering.
Og alle anstrengelserne værd. Den smagte ret godt 🙂
Menighedsrådsmedlemmerne var godt tilfredse med kagen. – Og foreslog at jeg med tiden kunne lave en samlet pakkeløsning, så man i vores kirke kunne få både: Dåb og dåbskage 🙂 Men jeg tror nu nok, at jeg holder de to ting adskilt.
Jette