diva hund kage kage hindbær blåbær sommerhus træ natur

Måned: oktober 2018 Side 1 af 3

Uge 44 – minikonfirmanderne kommer :-)

Så er det blevet tid til, at årets hold af minikonfirmander begynder.

Tilbuddet til elever i 3.klasse om at komme i kirke og høre mere om, hvad der foregår der. Synge, lege, spise kage og øve krybbespil – en skøn blanding af lidt af hvert.

Og det tiltaler tilsyneladende børn i den alder. Vi har i hvert fald igen i år rigtig mange tilmeldte. Så mange, at undertegnede allerede er ved at få sved på panden og bekymrede tanker om orden og disciplin 🙂 For godt 20 børn i den alder er en opgave, for en, med mine begrænsede pædagogiske evner.

Heldigvis er organisten med. Og hun beroliger – “vi har klaret kaos før, så det gør vi også i år!”

Og det er også dejligt at være sammen med de spørgelystne unger, og en stor fornøjelse, når vi slutter hele forløbet af med krybbespil og gudstjeneste for forældre, bedsteforældre og andre interesserede.

Nu er kagen bagt, og møde aftalt og strategien ved at være lagt. Så jeg nu snart kan sige: “Velkommen til minikonfirmand 2018 :-)”

God onsdag.

Jette

Meyers chokoladekage

Jeg  har en del kogebøger og bagebøger stående – til inspiration og blot til at kigge i 🙂 I går var det blæsende, koldt og gråt, så det gav god mening at tænke på en god chokoladekage. Og jeg fandt en i Meyers kager. Den prøvede jeg. I en lille bitte udgave.

Det er virkelig en tæt chokoladekage, nærmest konfekt. Men smager dejligt.

Skøn chokoladekage

75 gr. mørk chokolade

2 små æg, delt i blomme og hvide

35 gr. smør

35 gr. sukker

10 gr. mel

Smelt smørret, det må gerne bruse lidt. Tag det af varmen og kom den groft hakkede chokolade i, og lad det smelte godt sammen. Rør undervejs. Del æg i blomme og hvide. Pisk hviderne stive, tilsæt sukker og pisk en lækker marengs. Tag lidt af marengsen og rør den ud i chokoladeblandingen. Vend æggeblommer i chokoladen og rør dem godt ud. Tilsæt det sidste af marengsen, og når det er rørt sammen, sigtes melet og vendes i.

Kom dejen i en lille springform (ca. 15 cm i diameter), bunden beklædt med bagepapir. Bag kagen ca. 20 minutter ved 180 grader. Køler af i formen.

Og spises i små stykker – virkelig god 🙂

Det var lige på sin plads efter en omgang konfirmander 🙂 Og inden næste møde.

God tirsdag.

Jette

På Aros

Det var en del af planen, da Peter holdt fødselsdag i sidste uge, at vi også skulle besøge Aros. Vi nåede det, men tiden var knap.

Heldigvis er der mulighed for at købe årskort med rabat, når man har været inde på Aros. Så det skal der helt sikkert købes 🙂

For det er bare et skønt hus at gå rundt i. Fascinerende arkitektur, skønne rum og spændende – og provokerende – udstillinger.

Sidst jeg var på Aros var med mine konfirmander – en virkelig god tur, som jeg ved de stadig kan huske.

Vi så den store dreng – han er altid et besøg værd. Imponerende godt lavet, med utrolige detaljer.

Målet var denne gang at se “Helte og heltinder”. Det levede også op til forventningerne – så meget, at indtrykket fik sit eget afsnit i min prædiken i går:

Vi så masser af malerier, der var malet af
en kvindelig kunstner Agnes Slott-Møller, som levede i slutningen af 1800
tallet. Vi gik gennem smukke sale med billeder af Dronning Dagmar, Niels
Ebbesen, Margrethe den første og mange andre store og prominente
personligheder. Mennesker, som alle har haft stor betydning i historien.

Men efter at have set dem, så
sluttede udstillingen med, at vi, der var på besøg, selv kunne tegne vores helt
eller heltinde. På et hvidt papir i mandshøjde, kunne man tegne omridset af sig
selv, og så tegne eller skrive om sin helt. Jeg fik nu ikke lavet noget billede
– men det var da tankevækkende, sådan selv at kunne beskrive eller male sin
helt eller heltinde. For jeg var faktisk i tvivl om, hvem det er! Når jeg ikke
lige havde en i tankerne, tror jeg, at det er fordi jeg begynder at tænke alt
for meget over, hvem det nu kan være. Tænke på for og imod, hvad skal
vedkommende stå for, hvilke værdier skal repræsenteres, hvilken holdning skal
træde tydeligst frem osv.

I det lys, kan det godt være lidt
tankevækkende, at Jesus griber et barn og sætter det midt i disciplenes kreds –
se, det er det største i Guds rige. Det har vi godt af alt blive mindet om. At
det umiddelbare, det tillidsfulde, det kærlige, det uegennyttige – det er
helteværdier i Guds rige.

Vi så også en anden udstilling. Jeg blev enormt overrasket, da jeg så denne skulpturelle opstilling:

Mest fordi jeg kender den fra et hæfte, som handler om vielse og bryllup 🙂 Og jeg har altid syntes, det var lidt voldsomt og svært helt at forstå.

Det hjalp forklaringen her på. Kærligheden bærer langt – giver styrken til at fortsætte og tage næste skridt.

Vi nåede også op i regnbuen. Den er fascinerende – men faktisk mest fascinerende at se udefra. Den lyser virkelig op og kan ses fra utrolig mange steder i Århus.

Du fornemmer sikkert, at jeg synes godt om stedet 🙂 Det er rart ind i mellem at se og opleve noget helt andet end blæst og store marker 🙂 Selv om det jo altid er dejligt at komme hjem igen.

God mandag.

Jette

Banankage med pumkin krydderi og chokoladetop

Det skulle have været en æbletærte! Men jeg har godt nok spist mange æbler i år og drukket meget lækker most – så nu var det som om at lysten til noget andet også begyndte at melde sig. Og da Netto havde bananer på tilbud, så kom de med hjem i kurven. Og brugt i en dejlig banankage.

Opskriften er fra arkivet, men gjort lidt mindre, og så har jeg tilsat grahamsmel! Jeg ved godt nogen synes, at kager skal være med fint hvidt mel, og det er også lækkert – men ind imellem kan der godt ændres lidt og laves en lidt grovere kage 🙂 Menighedsrådet, som igen var smagsdommere, brokkede sig i hvert fald ikke.

Banankage med pumkin krydderi og chokoladeganache (16 stk)

2 æg

200 gr. sukker

1 dl. olie

1 dl. mælk

50 gr. grahamsmel

175 gr. hvedemel

1 tsk. bagepulver

1 tsk. pumkin krydderi

2 bananer

Ganache

75 gr. mørk chokolade

3/4 dl. piskefløde

Pisk æg og sukker godt og luftigt. Tilsæt olie og pisk igen. Mos bananerne. Bananer og de øvrige ingredienser kommes i og røres godt rundt, så det hele er ordentligt blandet. Dejen kommes i en lille bradepande (ca. 21 x 21 cm), hvor der er bagepapir i bunden af formen. Bages ved 175 grader ca. 40 minutter. Køler lidt af inden ganachen fordeles oven på.

Til ganachen hakkes chokoladen forholdsvis fint. Bring fløden i kog og hæld den over chokoladen af et par omgange. Rør til det hele er smeltet og blandet godt sammen.

Fordel det over den let afkølede kage – og drys evt. med lidt frysetørrede bær eller andet glimmer 🙂

En lækker banankage med smag – og med lidt modstand, grahamsmelet kan godt anes, når man spiser kagen. Men det gør ikke noget efter min smag 🙂

På vej mod weekend – jeg håber du får en dejlig weekend.

Jette

Tre hurtige glimt

Turen til Århus gik godt – det var fantastisk vejr, skønt selskab og dejligt at kunne fejre Peter.

Vi nåede det med skoene 🙂 Han fik et par skønne sko/støvler, som jeg tror, han bliver glad for. De skal selvfølgelig lige gås til, for gamle sko sidder bare bedre på fødderne 🙂 Men nu skulle han kunne gå efteråret i møde.

Og så besøgte vi Kulbroen. Jeg vidste ikke så meget om den – men vidste at FSC Danmark havde været involveret i opførelsen af den. Jeg tænkte mig et stort projekt – en bro, der kunne ses langt væk fra. Sådan var det ikke helt 🙂

Men nede på havnen, midt mellem byggekraner og containere var der opført lidt af den gamle kulbro. Den bro, der engang i 50’erne og 60’erne blev brugt til at transportere kul fra havnen til gasværket i området. Den bro var der kun rester tilbage af. Men sidste år begyndte et renoveringsprojekt – som skulle genskabe den gamle bro, så den bliver et bindeled mellem det gamle Århus og den nye bydel i Sydhavnen. Det lille stykke bro, der nu er renoveret, er beklædt med ikke mindre end 17 forskellige træsorter. Alt sammen FSC certificeret.

Sjovt at se, og med en ganske fin udsigt.

WeFood havde åbent, så der nåede vi også ind. Og købte en lille potte basilikum til 3 kr. Og hvor Ole, lidt forundret bed mærke i ekspedientens hilsen – “Tak for støtten”. Alle varer er donationer, stop madspild og forkert mærkning – så derfor sælges varene til lavere pris, og overskuddet går ubeskåret til Folkekirkens Nødhjælp.

Den fine basilikum skal senere blive til dejlig pesto 🙂

På endnu en blæsende dag.

Jette

25 års fødselsdag

I dag fejrer vi yngstemanden i familien 🙂 Peter fylder 25 år. Helt utroligt, og virkelig mærkeligt at tænke på. Men skønt, at han er godt i vej – som man ville sige i fordums tid.

Jeg sad og kiggede lidt billeder – han er fra den tid, hvor jeg stadig fik fremkaldt billeder og sat dem i lommer i ringbind 🙂 Og det er kun til at blive glad og taknemmelig over, når minderne sådan træder frem. Tiden mens ungerne var små. Festlige fødselsdage og vigtige begivenheder og bryllupsdage, alt sammen foreviget – og nu med til at fastholde, det der var.

Men også lidt vemodigt, for mange af dem på billederne, er her jo ikke mere. Sådan må det være, når tankerne går 25 år tilbage – men alligevel.

I dag går turen til Århus. Peter har ikke udtrykt specielle ønsker for dagen, så det har jeg 🙂 En tur på Aros – og som Peter kommenterede, det var nok også ved at være tid for lidt kulturelt 🙂 Så jeg glæder mig til en tur i regnbuen sammen med mand og søn. Og så skal der shoppes sko! Jeg har noget med at sko skal være gode, solide, varme og behagelige. Alle de kriterier har Peter vist ikke, så noget af fødselsdagsgaven er skokøb sammen med mig 🙂

Og så skal der spises – hvor vides ikke. Men hyggeligt bliver det.

En lille brunsviger er det også blevet til – jeg er sikker på, den smager godt sammen med en kop kaffe.

På en dag fyldt med glæde og taknemmelighed.

Jette

Cookies med pumkin krydderi

Hold nu op, hvor er det en blæsende morgen. Jeg har helt ondt af mine konfirmander, der skal ud i det vejr 🙂

Er man inden døre og har tid, kunne man jo bage cookies. De er altid gode at have i kagedåsen. Forleden bagte jeg disse, inspireret af mit nye bekendtskab med pumkin krydderiet. Og det går fint i en cookie. Det er dejligt krydderi – og meget efterårsagtigt 🙂

Cookies (9 stk.)

50 gr. smør

40 gr.sukker

40 gr. rørsukker

25 gr. rosiner

1 tsk. pumkin krydderi

75 gr. mel

15 gr. grahamsmel

15 gr. havregryn

½ tsk. bagepulver

1 lille æg

Kom sukker og smør i en skål og pisk det sammen. Tilsæt æg og pisk igen. Vend de øvrige ingredienser i og sørg for, at det hele bliver godt blandet. Sæt dejen i 9 klumper på en plade med bagepapir på. Bag kagerne 13-14 minutter ved 180 grader. Køler af på pladen, inden de kommes i en lufttæt kagedåse.

De smager dejligt – og ret anderledes end chokoladecookies 🙂 Men helt fint med en krydret variant.

På en blæsende dag –

Jette

Uge 43 – konfirmanderne kommer

Så er det snart et halvt år siden, at jeg konfirmerede godt 30 søde konfirmander. Når der er sagt farvel til dem, kommer hele sommeren, hvor det er andre ting, der fylder i præstens hverdag. Inklusiv lidt mere ro og ikke så mange navne at holde styr på 🙂

Men nu er tiden kommet til, at de nye hold begynder. Tirsdag og torsdag morgen vil der de næste mange uger dukke mere eller mindre morgenfriske konfirmander op. Og første gang er i morgen – og det er altid spændende at møde dem. Nogle har jeg mødt som minikonfirmander, andre var med til introgudstjeneste – men det er først nu, at der virkelig kommer navne og hoveder på de forskellige unge mennesker.

I år har jeg indkøbt undervisningsmateriale! I mange år har jeg selv tilrettelagt forløbet, men der er kommet et nyt materiale på gaden, som jeg synes ser interessant ud – så det prøver jeg i år.

Og første gang til præst tager udgangspunkt i konfirmanderne selv. Hvem de er, forældre og søskende, livret og bedste bog – og hvis de skulle spørge Gud om noget – hvad ville det så være? Ja, så er vi vist ved at være i gang. Og har fra dag et fået trukket en linje fra himmel til jord, fra kristendom til konfirmand.

Derudover er de alle blevet bedt om at tage en ting med hjemmefra, som siger dem noget om kristendom. Det glæder jeg mig til at se og høre deres ord til.

Og har været rundt i præstegården, for at finde lidt, der siger mig noget om kristendom – alene ved  at jeg ser på det 🙂 Her nogle få, men der er jo mange flere. Men lidt interessant, så knytter der sig lige så mange historier til – hvor kommer tingene fra, hvem har jeg fået dem af, hvem har lavet dem. Det er faktisk lidt tankevækkende at gå rundt og kigge på ens ting – med den vinkel på. Hvad fortæller tingen ?

Jeg glæder mig til at se, hvad de unge mennesker tager med i morgen 🙂

God mandag.

Jette

Matador – i ord og toner

Det var titlen på det sang-foredrag, jeg var med til i går. Samarbejdet mellem den lokale pensionistklub og menighedsrådet fungerer fint, og et par gange om året er det menighedsrådet, der er vært. Og dermed har muligheden for at byde ind med et forslag til underholdning/foredrag/oplysning. Hvad det nu kan være.

I går var det musik og ord, der var i højsæde. Toner af Guld – et meget musikask ægtepar, som i anledning af efterårsferien havde taget deres drenge med – underholdt på fornemste vis med Matadors historie – krydret med masser af sange. Og lidt pudsigt, for man tænker jo egentlig ikke, at der er sange som sådan i Matador – måske lige bortset fra kendingsmelodien og sangen til Agnes og Rødes bryllup. Men der gemmer sig faktisk mange musikalske glimt i lydtæppet til serien. Og dem havde Helle & Dynes – som ægteparret hedder – meget flot fundet frem.

Levende og nærværende blev det hele fortalt og fremført, og vi, der lyttede med, kunne nynne med, når stroferne var nogen vi kendte.

Som et lille kuriosum, så havde de begge fået fat i “kongenålen” – som også var med i filmen. Den havde jeg nu ikke lagt mærke til. Men Helle, som i den grad havde styr på detaljerne i Matador, var god til at føje finurlige vinkler til sin fortælling.

Og samspillet mellem de to, var virkelig godt. Så det var en stor fornøjelse at lytte med.

Og der blev lyttet og hygget og nynnet med. Og drukket kaffe og spist æblekage. Helt som det skal være på en smuk efterårs eftermiddag.

Som sluttede med, at vi alle sang sølvbryllupssangen, der blev skrevet til Varnæs’ sølvbryllup. Det var næsten som at være der selv 🙂

De to drenge gik rundt og delte sangen ud – som selvfølgelig lå på et sølvfad 🙂

Det var et par hyggelige timer i Matadors univers. Og som jeg har skrevet om før – så tror jeg, det er godt at komme ud og få lyttet til noget dejlig musik en gang i mellem. Blive beriget. Og gå glad hjem.

Nu er det tid til weekend – jeg ønsker dig en dejlig en af slagsen.

Jette

Et lille og fint gammelt skab

Så blev jeg færdig med endnu et DIY projekt. Det er nu ikke så tit jeg er i gang med et sådant. Men på et præstegårdssyn i foråret blev jeg bevilliget et nyt spejl/skab på det toilet, jeg bruger mest. Der var et arrangement fra 70’erne vil jeg tro – sådan et med et lille skab i siden og et spejl og hylde integreret med. Jeg har ikke taget noget billede, men af storhed er det nu ikke, at det er blevet skiftet.

Jeg måtte gerne selv stå for indkøb – så jeg valgte en spejl med led lys rundt om.

Men så manglede der jo et skab! Genbrugstanken har efterhånden bundfældet sig, så jeg gik på jagt i den blå avis efter et lille skab, der kunne bruges. Og fandt et på Midtfyn til 200 kr. Så det blev hentet, og har nu stået et stykke tid – uden at der skete det store 🙂 Men eftersom det stod i konfirmandstuen, og konfirmanderne kommer på tirsdag, så var det ved at være på tide at få projektet afsluttet. Og det er det så nu.

Sådan så skabet ud, da jeg fik lågen af og havde brugt noget sandpapir på overfladen. Det havde været malet med noget besynderligt maling som nærmest krakelerede, særlig kønt synes jeg ikke det var 🙂

Skabet er blevet malet hvidt indvendigt, og så malet grøn udvendig. Af flere omgange. For først havde jeg været i Jem og Fix og fundet noget maling, der hed vintagegrøn. Og tænkte, det var lige den farve jeg gerne ville have.

Det var det så ikke!

Så gik turen til farvehandleren, som jo havde hundrede forskellige kombinationsmuligheder og nu fik jeg farven museumsgrøn med hjem. Det var bedre!

Så nu er skabet blevet den farve, jeg gerne vil have. Og udseendet er gammelt og passer fint til en 100 år gammel præstegård. Gamle hængsler og en porcelænsknop.

Nu mangler kun det sidste – at skabet kommer op og hænge 🙂 Men mon ikke der kommer en handymand forbi med et par rawplugs og en boremaskine? Det vil i hvert fald gøre en forskel!

Dejligt at projektet lykkedes. Det er lidt sjovt ind i mellem at gøre noget helt andet, end at skrive på en prædiken eller bage et brød 🙂

God torsdag.

Jette

Side 1 af 3

Powered by WordPress & Theme by Peter Rosendal