I går – så det er faktisk en gammel nyhed – var dagen, hvor Danmark havde opbrugt dette års ressourcer. Vi har brugt så meget, som naturen kan nå at genskabe på et år. Og der er unægtelig langt til nytår.

Dagen blev nævnt ret meget i medierne i går – mere end den plejer, synes jeg.

Earth overshoot day 2023

Det handler om forbrug og overforbrug. Og derfor er det heller ikke overraskende, at det blandt andet er de rige vestlige lande, der ligger først på året. Hvorimod lande med en helt anden levestandard end vores ligger sidst på året – eller for nogens vedkommende – slet ikke er med. Deres forbrug er ikke større end at kloden kan følge med. Som det vel var i Danmark tilbage for et par hundrede år siden – gætter jeg.

Det kan let blive meget trist læsning. Så jeg vil hellere fokusere på det, vi kan gøre, i stedet for det, vi skal undlade at gøre. Og der er et par citater, jeg synes er meget passende:

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget

Det er vigtigt at huske – for ellers giver vi helt op på forhånd. Men vi kan alle for eksempel sortere vores affald – lidt eller meget, men det gør en forskel. Eller have øje på, hvordan vi køber ind og hvad vi smider ud af mad. Om vi måske ind imellem køber varer med gule skyer eller krumme agurker. Eller kigger i tøjskabet og vurderer, er det nu jeg skal have den næste nye t-shirt. Enhver lille tanke, tæller i det store regnskab.

Hvorfor blive inde, når alt håb er ude ?

Jeg holder af finurligheden i citatet. Men at få flyttet sig fra sofaen og komme uden for – det er første skridt på en ny vej. Og med foråret på vej, så er der bare så meget lys og håb udenfor. Livet vælder op af jorden. Og jo bedre vi passer på jorden – jo bedre er det.

Billedet øverst er fra Trines have. Sidste år fik hun tulipanløg i en krukke – da de var vokset op og afblomstret, plantede jeg løgene under et par træer. Og nu er de på vej op igen – løgblomster er bare gode at have i haven 🙂

Forbrug er mange ting – men det er helt sikkert værd at tænke over.

God onsdag.

Jette