Jeg har nu været pensionist i præcis en måned 🙂 Og det er ubetinget et kæmpe privilegium at kunne være det.

Og jeg har naturligvis tænkt lidt over, hvordan den første måned har været. For jeg kunne af gode grunde ikke vide det på forhånd.

Jeg hørte forleden en podcast om overgange – og kan jo se, at det er det, jeg er midt i. Og at gå fra et til noget andet kræver noget af en. Om det så er konfirmation, begynde på arbejde, blive gift eller få børn. Eller at miste eller drosle ned. Det ændrer alt sammen ved ens billede af sig selv. Gør noget ved en.

Og lige nu er jeg ved at finde mig til rette i mit nye billede. Og hvor jeg for eksempel havde troet, at musikken, det selv at spille på et instrument ville være noget jeg igen ville gøre – så er det ikke så oplagt. I stedet er glæden ved at sy og bruge min symaskine vendt tilbage – noget jeg gjorde meget for år tilbage, i mine helt unge dage.

Og så er der tid til at se gode mennesker – midt på dagen 🙂 Og der er tid til bare at lukke sig inde.

Jeg har forsøgt at tænke efter, hvad den første måned har givet og betydet – og kommer her med ups and downs.

Ups:

  • Det bedste er friheden. Friheden til kun at gøre det, jeg selv synes, jeg skal og gerne vil
  • Kunne være der helt for mine børn, når der er brug for det
  • Fornøjelsen ved at være blevet frivillig
  • Velsignelsen ved at gå i kirke og blot deltage i gudstjenesten – uden forberedelse
  • At sanke, sylte og bage og tage mig god tid til det

Downs:

  • Jeg får ikke bevæget mig så meget, som jeg gerne ville
  • Følelsen af at være unyttig – lidt dårlig samvittighed over at andre bare skal arbejde år endnu
  • Savnet af kollegaer og gode venner i mine gamle sogne

At være blevet pensionist – eller selvstændig, som jeg nok hellere vil se det som – det er en gave. Men kræver en overgang. Så endnu forsøger jeg at få skabt lidt struktur, blive helt fortrolig med, at det er ok at læse en bog midt om formiddagen. Eller bare nusse rundt i haven og plante forårsløg en tidlig eftermiddag. Eller fordybe sig i blogs og indlæg, der gør mig klogere på syteknikker og mønstertegning. At nørde.

Jo – jeg er glad for mit nye årti og det nye billede, der er ved at tegne sig.

God weekend – for det begreb, det følger stadig med 🙂

Jette