Jeg skrev i fredags, at denne weekend blandt andet ville indebære et besøg på et anderledes julemarked. Og vi kom afsted og var heldige med tørvejr og lidt solskin.

Ole, Peter og jeg besøgte julemarkedet på Brandbygegaard. I sommers var vi ude at spise på gården, og havde en rigtig fin og anderledes aften i hyggelige omgivelser. Her i december var der så arrangeret julemarked. Et hyggeligt lille marked – som nu nok mest mindede om et lækkert madmarked, men der var også juleglimt undervejs.

Men langt de fleste stande præsenterede lækre produkter, som de selv havde fremstillet eller dyrket og forarbejdet. Økologisk og et par stande med biodynamiske produkter.

Gården ligge langt ude på landet, nær Odder, så den mest praktiske påklædning var gummistøvler og varmt tøj. Ikke noget med fine sko og høje hæle og tynde jakker – for det hele var arrangeret i en lade, og her var der ikke meget varme 🙂 Men til gengæld var det hyggeligt og fint arrangeret. Og masser af borde at sidde ved – store kabeltromler, der var lagt ned – og over hvert bord hang en gammel lysekrone! Alt bestik og service var genbrug – så ingen tallerkner var ens, men det var, som det skulle være.

Maden var hjemmelavet – god og velsmagende. Vi fik en alle en stor portion chili con carne eller chili sin carne – det var de to valgmuligheder, der var. Men det fungerede vældig godt og gav varmen 🙂

Der kunne købes grøntsager, og grønkål i potter. Jeg spekulerer på, om det skulle være et anderledes juletræ 🙂 Eller bare muligheden for at holde grønkålene frisk i lang tid. Desuden var der strik i uld, kurve i pileflet, mel, julepynt og oste og kød og hjemmelavet vin.

Hele markedet emmede af entusiasme, glæden ved gode produkter med hensyntagen til natur og miljø.

Efter tiden i laden var vi også uden for på gården – hvor de to gæs stolt gik omkring, hønsene havde travlt med deres og tre grise gik og hyggede sig udenfor.

På en måde er det lidt som at lande i en tidslomme – og samtidig er det bare mennesker, som er fremsynede og vil det bedste for planeten, mennesker og dyr. Der er en vis langsomhed og tilbage til det naturlige, som præger det hele.

På hjemvejen gik vejen forbi Bilka – det var som at komme til en anden planet – med uro, musik, mennesker og forbrug ud over alle grænser.

Der skal være plads til begge dele.  Men jeg hyggede mig mest i det stille og fredelige miljø 🙂

God mandag – den er både mørk og våd på Fyn

Jette