Forleden var vi til endnu et møde med det kommende byggefirma. Jeg glemte helt at tage billeder, selv om jeg havde tænkt, at det ville jeg gøre 🙂

Men endelig er der begyndt at ske noget. Tegninger blev gennemgået og forslag vendt – og mine argumenter for enkel og minimalistisk levevis blev sat på prøve. Og endnu en gang blev det tydeligt, at byggebranchen er en tung størrelse at ændre noget i. Og når jeg ikke er uddannet inden for det felt, så er det også svært at argumentere skråsikkert for noget, jeg ikke helt kender omfanget af.

Jeg vil for eksempel gerne have undgået et genveks anlæg. Det er et anlæg, der cirkulerer luften i huset, og sørger for at luften skiftes ud et par gange i løbet af et døgn (forklaret med mine ord).

Men jeg tænker bare – at jeg kan da blot åbne døre eller vinduer og lufte ud, som man har gjort i århundreder. Og huset bygges med åndbare vægge, så fugt kan trække både ud og ind. Men det er ikke sådan, der bygges normalt – så Thomas fra tegnestuen så kun røde lamper blinke, hvis vi fravalgte genveksanlægget. Så nu kommer det i det lille træhus.

Træ og dampbremse – rester fra sommerhusbyggeriet

Men et er at blive enige med byggefirmaet – noget andet er at få forventningsafstemt mellem Ole og mig 🙂 Jeg tænker minimalistisk, hvad er nødvendigt og er materialevalget miljørigtigt og bæredygtigt. Ole tænker ikke helt i samme baner. Her er funktionalitet og især opbevaring i højsæde, kombineret med hvad er muligt af elektroniske tilvalg 🙂 For at fremtidssikre huset, og holde muligheder åbne.

At bygge et hus er en stor beslutning, og der følger et hav af mindre beslutninger med – til alt fra vindueskarm til dørtrin og antallet af spots. Rumfordeling, farver og loftsbeklædning. Flisestørrelse, højskabe og fjernsynets placering 🙂

Men helt fra bunden – så er huset et træhus, bygget på et almindeligt støbt fundament. Det bliver opvarmet med jordvarme (får gulvvarme) og huset får ståltag. Huset bygges i træ, yderst er en træbeklædning, så kommer træfiberisolering og dampbremse, inden der sættes gipsplader op inderst. Som så males med åndbar maling.

Beslutningen om ståltaget er blevet vendt flere gange. Men det er et rimeligt godt valg, når miljø og ressourcer tænkes ind. Så derfor faldt valget på det – selv om f. eks. et tegltag – i følge byggefirmaet – ville have været en billigere løsning.

Undervejs i alt det her, har jeg nu stødt på en materiale pyramide 🙂 Super spændende, for sådan en som mig 🙂 Her kan ses hvor meget co2 materialer udleder, altså hvilket co2 aftryk de sætter. De er inddelt præcis som madvarer er det i kostpyramiden.

Det synes jeg er spændende – nok også mere, end lige snakken om hvilken vej døren går op eller i 🙂

Dampbremse – i papir. Det ligner kraftigt brunt indpakningspapir

Dette indlæg er begyndelsen på en række – jeg regner med at beskrive processen undervejs – til der forhåbentlig står et skønt hus sidst på året 🙂

God onsdag.

Jette