Jeg har længe haft nogle grønne linser stående i mit køkkenskab, og ikke helt vidst, hvad jeg skulle stille op med dem. Jeg er ikke vild med dem sådan naturel – men hvis de nu blev gemt i lækre grøntsager og bagt – så er det en anden sag.

Og det er en god proteinkilde, hvis det nu skal være en kødløs dag. Og jeg er mere og mere gået tilbage i fortidens vegetariske spor. Da jeg læste for over 30 år siden – midt i 80’erne begyndte de vegetariske strømninger at flyde. Og jeg hoppede med på bølgen. Og hoppede af igen, da der kom mand og børn til – men dog ikke mere, end der altid har været mange grøntsager i mit køkken.

Mine børn siger med et glimt i øjet, at vi – til aftensmad – var fem personer til at dele et kyllingebryst! Og det var vist ikke helt forkert.

Men nu er jeg så igen ved at finde de grønne retter frem. Det er altid rart at have lidt at vælge imellem. En anden ret kan du læse om her.

Postejen her er enkel at lave, og den kunne godt gå på julebordet sammen med en traditionel and. Så ville der være noget for enhver smag.

Linsepostej (3 pers)

100 gr. grønne linser

1 løg, i tern

1 fed hvidløg

100 gr. skivede champignon

1 spsk. olie

1 æg

2 spsk. solsikkekerner

1 tsk. timian, tørret

1 spsk. soya

1 spsk. citronsaft

2 spsk. havregryn

1 tsk. groft salt

peber

Grønne linser skal ikke udblødes, blot koges i rigeligt vand i ca. 15 minutter. Det overskydende vand hældes fra og linserne hakkes godt på en minihakker. Varm olien i en gryde og svits løg, hvidløg og champignon og drys med en anelse salt. Jeg kom også friske timian blade i gryden. Bland linser og grøntsager – lad det køle en anelse af inden de øvrige ingredienser blandes i og farsen røres godt sammen. Den kommes i en form (ca. 16 cm i diameter), der er foret med bagepapir og bager ved 200 grader ca. 30 minutter.

Jeg serverede bagte rodfrugter til. Og kartoffelmos, fordi jeg synes det smager vældig godt. Men flødekartofler ville også have været et hit 🙂

Postejen smager dejligt – men er bedst, når den er lun.

God mandag – jeg nyder min rolige fridag 🙂

Jette