Det har helt fra begyndelsen været meningen, at jeg gerne ville have sommerhuset certificeret. Altså have papir på, at det er bygget af træ, hvor der er taget hensyn til bæredygtighed, miljø og klima og meget andet.

Det er et uvildigt firma, der foretager certificeringen, jeg og byggefirmaet har så skullet sørge for at samle den nødvendige dokumentation for, at de materialer – af træ – der blev brugt, alle var mærket med et FSC certificat. Det har til tider været op af bakke. Men er lykkedes langt hen af vejen.

For et år siden var jeg med til et møde, hvor FSC processen blev sat i gang. Og i sidste uge var Karina fra Orbicon så besøg i sommerhuset, og alle dokumenter, fakturaer, følgesedler og foto blev gennemgået. Der blev regnet og noteret, der blev talt og orienteret – så Ole og jeg var noget trætte i vores hoveder, da Karina tog hjem 🙂

Men samtidig havde det været super spændende. Vi blev klogere på hvad FSC egentlig betyder. Forest Stewardship Council – som forkortelsen står får – den siger ikke så meget. Men træ med FSC mærket er dyrket og fældet med fokus på bæredygtighed, miljøkonsekvenser, økonomisk ansvarlighed og socialt engagement. Det betyder, at FSC certificatet har et meget bredt fokus område. Der kigges ikke kun på træet, men også på arbejdsvilkår, uddannelse af skovarbejdere og arbejdsmiljø og meget andet.

For sommerhusets vedkommende blev der beregnet, hvor meget træ – inklusiv isolering – der er blevet brugt og hvor stor en del, der så kunne dokumenteres at være FSC. Vi nåede ikke til det færdige resultat, der manglede et par fakturaer og lidt anden dokumentation – så vi afventer i spænding, hvor vi lander. Altså hvor stor en procentdel af hele byggeriet, der bliver FSC certificeret. Den foreligger endnu ikke 🙂

Efter nogle intense timers arbejde blev der tid til lidt let frokost – tærte og speltsalat – og et glas kølig hvidvin. Det gjorde godt.

God tirsdag.

Jette