Dette brød har jeg fundet inspiration til i Emmerys bagebog, som jeg også havde fat i forleden.
At et brød er flere dage undervejs, synes jeg er lidt fascinerende og anderledes, og hvor resultatet jo naturligt lader vente på sig. Det er næsten som at vente på at skulle pakke en gave op – for hvad skjuler der sig bag den fine farve, det flotte mønster og den solide skorpe?
Jeg har ikke brugt surdej – det er jeg ikke helt fortrolig med endnu, så jeg holder mig til gæren 🙂 Men bare i små mængder og så med mega lang hævetid.
Grovbrød (et brød)
Iblødsætning:
30 gr. hørfrø
30 gr. solsikkekerner
50 gr. hele eller skårne rugkerner
½ dl. koldt vand
Det hele røres sammen og står tildækket til næste dag – ved stuetemperatur.
Dej:
2 dl. koldt vand
12 gr. gær
1 tsk. groft salt
1 spsk. olie
25 gr. grahamsmel
25 gr. rugmel
ca. 250 gr. hvedemel
Rør gæren ud i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser. Hold lidt af hvedemelet tilbage og tilsæt det, hvis det er nødvendigt. Jeg brugte røremaskinen og æltede til sidst dejen kort i hånden, før den blev lagt i en skål smurt med olie. Stilles overdækket i køleskab i ca. 24 timer.
Tages ud og æltes let igennem, formes til en kugle og lægges i en hævekurv. Hæver ved stuetemperatur ca. en time.
Vendes ud på en plade med bagepapir og bages ca. 30 minutter ved 220 grader.
Køler af på en rist.
Det blev et fint, rundt og tungt brød – med en tæt krumme og masser af frø og kerner at tygge på.
Hvis man drømmer om lette og luftige franske baguettes – så er det ikke det her brød, man skal bage 🙂 For brødet her er helt modsat. – Men smager fint med nylavet syltetøj – eller lemoncurd.
Nu står en dejlig weekend for døren – en lidt travl for mit vedkommende. Med to bryllupper og en dåbsgudstjeneste i morgen, så er det lidt ud over det sædvanlige. Men det er jo glædelige anledninger, så det skal nok blive en fin lørdag.
God weekend.
Jette
Skriv et svar