Madbloggerudfordring #5 blev sat i gang af La cucina nada for ca. en måneds tid siden. Og jeg meldte mig igen 🙂 Denne gang lød udfordringen på Nordisk jul. Altså lade det nordiske køkken skinne igennem – enten i noget helt nyt, eller som en del af noget allerede kendt.
Jeg har valgt at komme nordiske elementer ind i den klassiske engelske julekage.
Jeg bagte kagen sidste år efter denne opskrift, og den har da også dannet udgangspunkt for denne nordiske udgave.
Jeg har tilføjet følgende:
Havtorn – gammel kendt frugt, helt tilbage til vikingetiden. Mine var tørrede og derfor meget mørke i farven. Et bær har c- vitamin som en appelsin.
Havre – kornsorten har været kendt i norden siden bronzealderen, så et værdigt element.
Græskarkerner – ikke specielt nordisk. Og så dog, for græskar vokser faktisk også ret godt i Danmark, og kernerne derfra kan bruges. Jeg har dog købt mine.
Engelsk julekage med nordisk præg (en lille kage)
Dag 1:
125 gr. rosiner
25 gr. cocktailbær i halve
15 gr. pomerans
20 gr. havtorn, tørret
15 gr. syltet citronskal
25 gr. hakkede mandler
10 gr. græskarkerner
1 spsk. juice
3 spsk. cognac
Alt blandes og trækker til næste dag.
Dag 2:
75 gr. smør
75 gr. sukker/farin
50 gr. mel
25 gr. havregryn
2 små æg, fra rare høns
1/4 tsk. bagepulver
½ tsk. af kanel, stødt ingefær, allehånde, stødte nelliker, revet muskatnød og kardemomme
1 nip salt
Smør og sukker/farin røres godt og æggene tilsættes et ad gangen. Pisk mellem hvert æg. Sigt melet og rør det i dejen sammen med havregryn og alle krydderier og bagepulver. Til sidst vendes al fyldet i.
Formen beklædes med bagepapir inden i og brunt papir eller lign. udvendig (for at undgå at kagen bliver for mørk, på grund af den lange bagetid) Min form er 14 cm i diameter.
Kagen bages ca. 2 timer ved 140 grader. Og alt imens begynder køkkenet at dufte skønt af jul – selv om det kun er oktober.
Når kagen er blevet kold, tages den ud af formen og dryppes de næste dage med cognac – ca. 3 spsk. ialt. Pakkes dernæst ind i husholdningsfilm og gemmes i køleskabet til det bliver november – eller december.
Overtræksmarcipan
200 gr. marcipan
80 gr. flormelis
20 gr. glukose
Riv marcipan og ælt det grundigt sammen med flormelis og glukose. Gemmes i køleskab til det skal bruges.
Sæt kagen på et fad.
Smør den med et tyndt lag abrikosmarmelade – så overtræksmarcipanen bedre hænger ved.
Rul marcipanen ud (det er lettest mellem to stykker plast) og betræk kagen. Skær kanten pænt til.
Noget af det tiloversblevne marcipan kan farves og bruges til at pynte kagen med.
Jeg vælger ikke at komme glasur på kagen – og må så leve med, at den er marcipanfarvet i stedet for at være helt hvid.
Og så kommer det spændende – hvordan smager den? Efter at kagen har været gemt af vejen i nogle uger, så er det et glædeligt gensyn 🙂 Og smagen er fin. Nuanceret og de syrlige havtorn træder fint frem. Den er lækker, smagfuld og saftig!
Tak for udfordringen – det har været sjovt at tænke i nye nordiske baner 🙂
Og jeg stiller gerne op igen.
Jette
Anonym
Hvor må det altså være svært at lade så lækker en kage hvile så længe. Det er flere år siden, at jeg har smagt en engelsk julekage, men jeg kan nu godt forestille mig, at havtorn klæder den godt.
Jette Holm Rosendal
Ja, det er bedst at "glemme" at den er bagt. Men er så også værd at vente på 🙂 og havtorn giver faktisk et fint syrligt modspil, så det kommer også i næste år. Venlig hilsen Jette